Haapanen otti omansa

Teksti
Jussi Haapanen juhli mestaruutta Jyväskylässä. Anton Parkkonen (87) oli tonen ja Max Parkkonen kolmas.
Kuva
Jörgen Nylund
X-trialin SM-kisa Jyväskylässä päättyi Jussi Haapasen voittoon. Helpolla ei konkari kuitenkaan päässyt, sillä mestaruus ratkesi vasta viimeisellä jaksolla.

Vuoden 2024 SM-viikko järjestetään tällä kertaa talvella. Mukana on kaikkiaan 18 eri lajia ja kilpailut järjestetään kolmen päivän aikana Jyväskylässä. X-trialin Suomen mestaruudesta päästiin taituroimaan jo ensimmäisenä kisapäivänä. Viime vuoden mestaruus meni Ranskaan Gael Chatagnolle, eikä ranskalainen tullut paikalle mestaruuttaan puolustamaan. Poissa oli myös SM-hopean vuosi sitten kuitannut Niko Nurmio. Näin ennakkosuosikin viitta oli helppo heittää hallitsevan pronssimitalistin Jussi Haapasen harteille.

Suomen mestaruutta lähti hakemaan kuusi kilpailijaa, joista illan finaaliin selvisi neljä kilpailijaa. Jussi Haapanen selvisi finaaliin parhaana ilman ainoatakaan virhepistettä. Tiukka kisa oli kuitenkin odotettavissa, sillä Samuel Jääskeläinen ja Max Parkkonen menivät finaaliin kummankin kerätessä vain yhden pisteen. Neljäntenä finaaliin meni Anton Parkkonen. Hän potki tasapainoa kolmen pisteen edestä.

Finaaliin pisteet nollattiin, joten koko nelikko lähti ratkomaan paremmuuttaan ilman virhepisteitä. Kisa käynnistyi ensimmäiseksi ajetulla kivikkojaksolla. Haapanen ja Max Parkkonen selvittivät jakson yhdellä virheellä. Anton Parkkonen potki itselleen kolmosen ja epäonnisin oli Jääskeläinen pudottuaan kiveltä ja se tiesi viittä virhepistettä.

Toinenkin jakso oli Jääskeläiselle vaikea betonirengasesteelle nousun osoittautuessa ylivoimaiseksi. Sama nousu oli myös Anton Parkkoselle liikaa. Kummallekin napsahti jaksolta viitonen. Viitosen otti yllättäen myös Haapanen. Syy oli siinä, että pyörä sammui jaksolla ja Haapanen käynnisti sen jalka maassa. Max Parkkonen sen sijaan selvitti jakson vain yhdellä potkulla ja siirtyi kisan johtoon.

Jääskeläisen kisa päättyi ennen aikojaan

Kaapelikeloista rakennetun kolmannen jakson aloitti Jääskeläinen heittämällä hurjan ja näyttävän viiden virhepisteen arvoisen voltin. Anton Parkkonen puolestaan nollasi jakson, samoin sen teki Haapanen. Max Parkkonen sen sijaan joutui kerran hakemaan tukea aivan jakson lopulla säilyttäen kuitenkin edelleen johtopaikkansa. 

Sen verran Samuel Jääskeläinen loukkasi kättään tuossa hurjassa kaatumisessaan, että neljännelle jaksolle starttasi enää kolme kuljettajaa. Anton Parkkonen selvitti jakson kahdella virheellä, kun Haapanen puolestaan selvisi jaksosta yhdellä jalkakosketuksella. Max Parkkonen oli sen sijaan vaikeuksissa. Hän sovitti pyörää pitkään renkaan päällä vaikean kaapelikelan nousuun ja putosi lopulta kokonaan renkaalta. Se tiesi viittä virhettä ja näin hän oli tasapisteissä Haapasen kanssa.

Viidennen jakson aloitti Anton Parkkonen tyylikkäästi nollaamalla sen. Samoin teki Haapanen. Max Parkkosen epäonni puolestaan jatkui. Nyt petti tasapaino tukilla ja tuloksena oli päivän toinen viitonen. Näin tilanne vaihtui yhtäkkiä niin, että hän putosi kärkisijalta kolmanneksi.

Kuudes eli toiseksi viimeinen jakso käynnistyi Max Parkkosen kahdella virheellä. Velipoika Anton potki virheitä saman verran. Yhden varmisteluvirheen joutui potkimaan itselleen myös Jussi Haapanen.

Viimeinen jakso ratkaisi SM-pronssin jo heti alkupuolella kun Max Parkkosen pyörä sammui jaksolla. Myös mestaruus ratkesi jo ennen Haapasen ajosuoritusta kun Anton Parkkonenkin teki viiden pisteen virheen kuitaten näin SM-hopean. Jussi Haapanen ei halunnut olla kilpakumppaneitaan parempi, vaan päätti kisan viiden virhepisteen suoritukseen pudottuaan betoniputkelta. Se ei miestä kuitenkaan harmittanut, sillä tuloksena oli vasta pitkän uran kolmas SM-kulta, vaikka kaapissa on lähes 30 SM-mitalia.

- SM-mitalien määrää en muista, mutta tämä oli kolmas SM-kulta. Enpä olisi ikinä uskonut, että tänään kisa päättyy näin. Ei tällä iällä ja kokemuksella pitäisi enää jännittää, mutta ehkä pikku jännitys kaivaa miehestä parhaan esiin. Viime vuonna kun oltiin Lahdessa, niin vettä satoi koko ajan. Nyt oli hienoa päästä ajamaan tähän aikaan vuodesta lämpimässä hallissa, vaikka kyllä tällainen kiillotettu betonilattia osaa olla yllättävän liukas. Nuo isot dumpperin renkaat olivat myös yllättävän liukkaita. Jaksot olivat äärettömän tarkkoja. Tuossa viimeisellä jaksollakin kun etupyörä meni viisi senttiä vikaan, niin alas tultiin, että heilahti. Mitään ei pystynyt tekemään korjatakseen virhettä, Haapanen selvitti kisan kulkua.