Freemanista yleismestari

Kuva
EnduroGP
Brad Freeman lähti enduron MM-sarjan päätöspäivään EnduroGP-luokan reilussa pistejohdossa ja ajoi myös odotettuun mestaruuteen.

EnduroGP-luokassa Brad Freemanilla oli hyvä tilanne maailmanmestaruutta ajatellen. Pistejohto oli niin reilu, että minkäänlaista riskiä ei tarvinnut ottaa. Kun vielä ainoa mestaruuden uhkaaja Josep Garcia hukkasi jo toisella maastokokeella parikymmentä sekuntia ylimääräistä, niin homma vain helpottui Freemanin osalta. Ja mitä tekikään Freeman? Meni ja takoi kuin malliksi aina silloin tällöin pohja-aikoja, johti kisaa toiselta maastokokeelta lähtien ja ajoi selkeällä erolla kauden viidenteen yleiskilpailuvoittoonsa. Näin Freeman kuittasi nimiinsä myös yleismestaruuden eilen saavutetun Enduro3-luokan mestaruuden seuraksi. Päivän kakkoseksi ajoi Andrea Verona ja kuittasi samalla MM-pronssin. Josep Garcia teki hyvää nousua koko päivän, mutta tänään se ei riittänyt kolmatta sijaa korkeammalle. Sarjasta tuli kuitenkin muistoksi luokan MM-hopea.

- Olin eilen vihainen itselleni, kun hukkasin päivävoiton viimeisellä pätkällä. Mietin, mitä teen tänään, koska olen hyvässä pistejohdossa. Sitten ajattelin, että minähän voitan ja päätän sarjan tyylikkäästi. Kun tulin viimeiselle testille, niin ajattelin, että nyt voin ottaa rauhallisemmin ja meinasin kaatua melkein heti. Voitin kuitenkin kisan ja nyt olen tosi tyytyväinen, Freeman iloitsi.

Enduro1-luokassa Andrea Verona oli jälleen voittaja, kuten tuoreen maailmanmestarin arvolle sopiikin. Päivän kakkonen oli eilen MM-hopean varmistanut Davide Guarneri. Antoine Magainin kolmossijakaan ei aivan riittänyt mitaleille, vaan MM-pronssin sai tänään seitsemänneksi ajanut Samuele Bernardini.

Enduro2-luokassa voittoon ajoi eilen mestaruuden varmistanut Josep Garcia. Toiseksi sijoittunut Steve Holcombe kuittasi samalla itselleen MM-pronssin. Kolmanneksi ajoi Nathan Watson. Eilen MM-hopean varmistanut Wil Ruprecht oli tänään viides. Eero Remes ajoi maaliin kymmenentenä ja sijoittui luokan loppupisteissä kuudenneksi.

- Eilen oli vähän ongelmaa takaiskunvaimentimen kanssa. Tälle päivälle sain vaihdettua toisen, mutta ajo ei vain kulkenut niin kuin sen olisi pitänyt. Oli sellaista perusajelua, enkä vain päässyt kovempaa. Olen ajanut tänä vuonna vain MM-sarjan kisoja ja se ei riitä vauhdin ylläpitoon. Muut ajavat kuitenkin koko ajan kovia kisoja, niin siinä tulee annettua liikaa tasoitusta. Olisin tietysti itsekin voinut ajaa muitakin kisoja, joten ei se mikään selitys ole. Ensi kaudesta en osaa vielä sanoa mitään. On tullut jokunen vuosi kuitenkin MM-sarjaa ajettua ja ajaminen on edelleenkin ihan kivaa, mutta täytyy nyt katsoa ja miettiä, Remes pohti.

Enduro3-luokasta voidaan todeta, että kaikki meni kuten ennenkin. Brad Freeman ajoi maaliin ykkösenä ja voitti näin jokaisen kisapäivän. Miltei yhtä varmaa työtä teki toiseksi ajanut Jaime Betriu. Hän oli yhtä lukuun ottamatta joka kerta kisan kakkonen. Kirkkaimmat mitalit menivät siis varmasti oikeille miehille. MM-pronssin sai palkintokaappiinsa tänään kolmanneksi ajanut Daniel McCanney.

Ei mitalia Suomeen

Junior-luokassa ei enää mitaleista kamppailtu, sillä ne jaettiin jo eilen järjestyksessä Matteo Pavoni, Lorenzo Macoritto ja Leo LeQuere. Tänään ajettiin siis vain päivän voitosta ja kiireisin oli Macoritto. Pavoni hoiteli kaksoisvoiton Italiaan ja kolmas oli eilen voittoon ajanut Jed Etchells. Roni Kytönen ei tänäänkään tuttua vauhtiaan löytänyt, vaan ajoi maaliin sijalla 15. Junior1-luokasta Kytöselle kirjattiin kuudes sija. MM-sarjan loppupisteissä Kytönen oli seitsemäs ja Junior1-luokan World Cupissa neljäs

- Eipä tästä päivästä juuri kerrottavaa ole. En vain tässä tilanteessa parempaankaan pystynyt. Täytyy nyt alkaa miettiä ensi kautta, eikä sopimustakaan vielä ole. Seuraavaksi pitää vähän käydä keskusteluja, onko mahdollista jatkaa hommia vai ei. Tarkoitus on joka tapauksessa jatkaa MM-sarjassa ja mielelläni tekisin sen nykyisessä tiimissäni. Kaikki on paljon helpompaa, kun on tuttu porukka, toimintatavat ovat hallussa ja kaikki toimii. Minä tykkään pysyä samassa paikassa ja samalla merkillä niin pitkään kuin mahdollista, Kytönen myönsi.

Hermanni Haljala kävi tiukan kisan Kytösen kanssa ja ajoi maaliin sijalla 16. Junior1-luokassa sijoitus oli seitsemäs. MM-sarjan pisteissä Haljala oli 24:s ja Junior1-luokan loppupisteissä kahdeksas. Junior2-luokassa ajanut Eetu Puhakainen oli tänään 11. Hänen sijoituksensa Junior2-luokan loppupisteissä oli 18.

- Ensimmäisellä endurotestillä vedin kuperkeikat yhdessä rinteessä, muuten päivä sujui ilman ongelmia. Ensimmäinen kierros oli vähän takkuileva, mutta toisella kierroksella ajo parani. Kokonaisuudessaan kausi oli vaikeampi kuin odotin. En vain pystynyt samaan vauhtiin kuin harjoituksissa. Siinä mielessä kausi oli hiukan pettymys. Kokemusta tuli kuitenkin paljon lisää ja ensi kaudella yritetään uudestaan. Seuraavaksi suuntaan Suomeen ja puolentoista viikon päästä menen pikku leikkaukseen kun solisluusta poistetaan raudat. Ranteetkin ovat olleet kipeät Sixistä lähtien, joten nyt on aika huilata ja samalla rakentaa ensi kautta, Haljala suunnitteli.

Youth-luokassa Albin Norrbin kuittasi yhden voiton lisää, vaikka mestaruus varmistui jo Portugalissa. Toiseksi kiirehti Harry Edmondson ja se nosti hänet MM-hopealle. Kevin Cristino oli kolmas ja päätyi tasapisteisiin Edmondsonin kanssa. Edmondsonilla oli kuitenkin kaksi päivävoittoa Cristinon nollaa vastaan ja näin Cristinon oli tyytyminen MM-pronssiin. Samuli Puhakainen ei löytänyt tänään tuttua vauhtiaan ja sijoitus oli vasta seitsemäs. Loppupisteissä Puhakainen oli kuitenkin mukavasti neljäs, vaikka pistesaldoa rasittaa kaksi nollapäivääkin.

- Oli tämä parempi päivä kuin eilen. Ei tällainen pelto ole ikinä ollut minun vahvuuteni ja tiesin jo tänne tullessani, etten täällä kovin hyvin pysty ajamaan. Tänään ei ollut mitään ihmeellistä, parit pikku lipat vedin. Koko sarjasta jäi positiiviset mietteet. Tämä oli ensimmäinen kauteni MM-sarjassa, eikä minulla ollut mitään odotuksia tämän suhteen. Olin kuitenkin muutaman kerran podiumilla ja loppupisteissä neljäs. Oli hyviä ja huonoja kisoja. Oikeastaan tämä ja Italia olivat minulle huonoja. Ensi kaudella olisi tarkoitus jatkaa MM-sarjassa, mutta siitäkään ei vielä sen tarkempaa kerrottavaa ole, Puhakainen totesi.

Naisten luokassa Laia Sanz otti odotetusti omansa. Sanz ajoi selkeään voittoon ja luokan maailmanmestariksi. MM-hopea näytti olevan menossa Jane Danielsille, mutta Mireia Badia oli eri mieltä ja käänsi tilanteen edukseen viimeisellä maastokokeella. Päivän kakkossija toi MM-hopean Badian palkintokaappiin kolmen sekunnin marginaalilla. MM-pronssin sai siis Jane Daniels.

Näin on enduron MM-sarja paketoitu tämän vuoden osalta ja on aika ryhtyä odottelemaan uutta kautta.