Erzbergrodeolla juhlavuosi

Tänä vuonna Erzbergin rautavuoren ympärillä ajetaan juhlakilpailu.
Kuva
Philip Platzer
WESS-sarjan kolmas osakilpailu, Erzbergrodeo, ajetaan juhlamerkeissä. Kyseessä on 25:s kerta, kun Itävallassa, Eisenerzin kaivoskaupungin kupeessa järjestettävä kilpailu ajetaan.

Erzbergrodeo on WESS-sarjan legendaarisin kilpailu. Oikeastaan ei pidä puhua edes kilpailusta, vaan perinteisestä offroad-festivaalista, onhan tapahtuma neljän päivän mittainenkin. Kilpailua seuraamaan saapuu valtava määrä yleisöä ja seurattavaa todella riittää. Tämä vuoden kisaan lähtee mukaan kaikkiaan 1 700 kuljettajaa.

Tapahtuma käynnistyi torstaina, jolloin saatiin esimakua tulevasta. Silloin kilpailijat ajoivat hill climb -tyyppisen kisan, jossa tarkoitus oli nopeimmin selvitä Erzbergin jyrkimmän, neliosaisen rinteen huipulle. Jokaisella on kaksi yritystä ja 48 nopeinta pääsi illan superfinaaliin. Finaaleissa kuusi kilpailijaa starttasi puomilta ja kolme nopeinta meni jatkoon. Näin jatkettiin, kunnes voittaja selvisi.

Perjantaina ja lauantaina ajetaan prologiosuus, josta 500 nopeinta selviää sunnuntaina ajettavaan pääkilpailuun, jossa ratkaistaan Erzbergrodeon voitto. Koska kyseessä on juhlakilpailu, on myös järjestäjä huomioinut asian ja odotettavissa on jopa aiempia vieläkin vaikeampi kilpailu. Onkin mielenkiintoista nähdä, montako kuljettajaa tällä kertaa maaliin asti selviää. Viime vuonna heitä oli 23. Maksimi ajoaika kisassa on neljä tuntia.

Kuka voittaa?

Ennakkosuosikkia tähän kilpailuun on todella vaikea nimetä, sillä reitin vaativuuden takia mitä tahansa saattaa tapahtua kenelle tahansa.

Josep Garcia tulee sarjajohtajana Itävaltaan ja haluaa varmasti säilyttää johtopaikkansa. Espanjalainen on kuitenkin enemmän enduro- kuin extremekuljettaja ja kokemusta täältä ei ole kuin viime vuodelta, jolloin sijoitus oli 17. Näin Garcia ei välttämättä ole ykkössuosikki, mutta hyvää sijoitusta on joka tapauksessa lupa odottaa.

Sarjan kakkonen on tällä hetkellä Manuel Lettenbichler. Saksalainen oli viime vuoden kisassa kolmas. Vaikka KTM-kuljettaja on vasta 21-vuotias, kokemusta riittää. Hän selvisi ensimmäisellä yrityksellään vuonna 2014 maaliin ja näin hänestä tuli nuorin koskaan täällä maaliin ajaneista kilpailijoista.

Jonny Walker on toipunut hienosti viime kauden loukkaantumisestaan ja on sarjassa kolmantena. Hän on myös voittanut Erzbergrodeon kolmesti, joten kokemusta täältä on riittävästi vaikkapa neljänteen voittoon.

Graham Jarvis on voittanut Erzbergrodeon neljä kertaa, viimeksi vuosi sitten, joten hän kuuluu ehdottomasti suosikkien joukkoon. Miehellä on ikää jo 44 vuotta, mutta se ei näy missään muussa kuin kokemuksessa.

Unohtaa ei sovi myöskään Taddy Blazusiakia. Puolalainen on voittanut Erzbergrodeon viisi kertaa ja on näin kisan menestynein kuljettaja. Vaikka edellinen voitto on vuodelta 2011, on Blazusiak edelleen hyvässä iskussa ja ilman muuta yksi voittajaehdokas.

Mutta moni muukin haluaa nimensä voittajien listaan, josta muuten löytyy myös suomalaisnimi. Juha Salminen on voittanut kisan vuonna 2001. Kuka sen sinne tänä vuonna saa, se selviää sunnuntaina iltapäivällä. Suomalaisista kisassa on tällä kertaa mukana Aleksi Vilkko.

Mikäli ei pääse paikalle seuraamaan kisatapahtumia, voi pääkilpailua seurata myös Red Bull TV:n kautta. Suora lähetys alkaa sunnuntaina 2.6. klo 15:00 Suomen aikaa.

Kilpailun aiemmat voittajat:

2018: Graham Jarvis (Husqvarna)
2017: Alfredo Gomez (KTM)
2016: Graham Jarvis (Husqvarna)
2015: Jonny Walker (KTM), Graham Jarvis (Husqvarna), Andreas
Lettenbichler (KTM), Alfredo Gomez (KTM)
2014: Jonny Walker (KTM)
2013: Graham Jarvis (Husaberg)
2012: Jonny Walker (KTM)
2011: Taddy Blazusiak (KTM)
2010: Taddy Blazusiak (KTM)
2009: Taddy Blazusiak (KTM)
2008: Taddy Blazusiak (KTM)
2007: Taddy Blazusiak (KTM)
2006: David Knight (KTM)
2005: David Knight (KTM)
2004: Chris Pfeiffer (Gas Gas)
2003: Cyril Despres (KTM)
2002: Cyril Despres (KTM)
2001: Juha Salminen (KTM)
2000: Chris Pfeiffer (Gas Gas)
1999: Stefano Passeri (KTM)
1998: Giovanni Sala (KTM)
1997: Chris Pfeiffer (Gas Gas)
1996: Chris Pfeiffer (Gas Gas)
1995: Alfie Cox (KTM)