Enduron 125-luokan SM-mitalistit 2012

Riku Nikanderin meno jatkuu samana tänäkin vuonna Riku Nikanderin meno jatkuu samana tänäkin vuonna

125-kuutioisten luokassa on yksi mestarisuosikki ylitse muiden. Viime vuoden SM-hopeamitalistin Pentti Nurmisen siirryttyä avoimeen luokkaan, on piikkien mestari selvillä. Sen jälkeen luokassa onkin viisi kuljettajaa, jotka pystyvät ajamaan mitaleille. Näiden viiden kuljettajan laittaminen oikeaan järjestykseen osoittautuikin erittäin vaikeaksi tehtäväksi. Jokaiselta kun löytyy asioita jotka puoltavat mitalia ja myös asioita, mitkä tekevät mitalin hankkimisen vaikeaksi.

SM-kulta 2012, Riku Nikander, Team Motopalvelu, KTM

Etukäteen kauden selvin mestari kaikista luokista. Nurmisen vaihdettua luokkaa, ei Nikanderille ole haastajaa tämän vuoden sarjassa. Varsinkin talvella KTM- kuljettajan vauhti on liian kylmää muille ja kun talvella on jaossa kolmet SM-pisteet, on hänen johtonsa selvä jo kesäkaudelle siirryttäessä.

Vaikka Nikanderia ei ole nähty kauden kahdessa kansallisessa kisassa, niin miehen tämän hetken spoorivauhdista kertoo jotain hänen veljensä Roni Nikanderin meno Karkkilassa. Tiettävästi veljekset harjoittelevat paljon keskenään ja Ronin kertoman mukaan heidän vauhti on aikalailla samanlaista.

SM-hopea 2012, Paavo Honkanen, Scuderia Husqvarna

Kestääkö Honkasen pää ja selviääkö jämsäläinen ilman hankaluuksia sarjan läpi? Vauhti oikeuttaa varmasti mitaleille, mutta tähän asti ongelmia on riittänyt. Milloin on pyörästä jäänyt pultteja kiristämättä ja milloin ei ole vaan ajo maistunut. Nyt kuitenkin on vuosi ikää lisää, sairastelut on takanapäin ja nyt on Honkasen aika näyttää vauhtinsa, sekä luotettavuutensa. Husqvarna- kuljettajalle sopii varmasti kesän vauhdikkaat osakilpailut, mutta tänä vuonna on onnistuttava myös Päitsillä.

SM-pronssia 2012, Mika Kaseva, Motocenter Racing, KTM

Varmastikin porukan kokenein kuljettaja ja sen vuoksi nousee tänä vuonna mitaleille. Vuosia Kaseva on ollut hieman ailahteleva suorituksissaan, mikä näkyi myös viime kaudella. Viihtyy erittäin hyvin nopeilla poluilla (esim. viime kesänä Riihimäen nopeilla kotipoluilla luokan toinen, vain vajaan sekunnin voitosta), mutta kun mennään perinteiseen ”Suomienskaan” vauhti putoaa, kuten viime kauden viimeisessä kilpailussa Mäntsälässä. Tällä kaudella kesäkilpailut ovat pääosin nopeilla poluilla, Jämsä lienee ainoa kilpailu jossa on enemmän perinteistä enduroa.

Karkkilassa viime viikonloppuna luokan kolmas, muutaman sekunnin Jukolan perässä. Jos talven kilpailut menevät suunnitellun mukaan, niin kauden päätyttyä taskussa on pronssinen mitali.

Haastajat:

Markus Michelsson, Team Motopalvelu, Husaberg

Michelsson on ollut ylivoimainen talven kahdessa kansallisessa kisassa, omassa luokassaan. Vaikka ennakkoon sarjan nopeinta kuljettajaa ei olekaan kilpailuissa vielä nähty, näyttää kilpailut kuitenkin suuntaa Husaberg kuljettajan kehittyneestä vauhdista. Esimerkkinä viime vuoden ensimmäisessä SM-osakilpailussa Michelsson hävisi Mika Kasevalle muutaman sekunnin, kun puolestaan Karkkilassa tänä vuonna eroa tuli toiseen suuntaan lähes kaksi minuuttia. Michelssonin vaikeutena SM-sarjassa on yhä kesäkilpailut. Viime kaudella porvoolainen panosti kesäharjoitteluun, mutta siitä huolimatta tulokset eivät olleet varmastikaan miestä itseään tyydyttävällä tasolla. Tällä kaudella on ohjelmassa neljä kesäkilpailua ja hankaloittavat Michelssonin matkaa mitaleille.

Lauri Salonen, Vetomies TM Racing

Viime kaudella Salonen oli Nikanderin jälkeen sarjan tasaisin kuljettaja ja sen avulla himmein mitali tulikin tilille. Tämän kauden vauhdista Salosen osalta ei ole mitään tietoa, mutta oletettavasti TM laulaa iloisesti tälläkin kaudella. Enduron väriläiskä pystyy varmasti taistelemaan tänäkin vuonna mitalista, mutta ennustuksemme mukaan se jää saavuttamatta. Tosin ”Leuka” osoitti viime vuonnakin Xracigin olevan väärässä ennakkoarveluissa.

Aleksi Jukola, Team Racingbike Finland, KTM

Motocrossista enduroon viime kaudella siirtynyt nuori hyvinkääläinen ajoi jo viime syksynä hyviä sijoituksia SM-kilpailuissa. Jukola on ollut ehdottomasti tämän kauden komeetta, kahdessa ajetussa kansallisessa kilpailussa. Niissä Jukola on osoittanut osaavansa ajaa myös lumispooria ja tämä on nostanut Jukolan osakkeita SM-sarjan osalta. Jukolan kohdalla tilanne on sama kesän SM-kisojen osalta kuin Kasevalla ja Honkasella, eli nopeat reitit sopivat hänelle. Vauhdillisesti SM-mitalisti, mutta kokemuksen puute endurosta pudottaa hänet haastajan rooliin listallamme.

Jani Hovi / Xracing