Elowson Gotlannin ykkönen

Teksti
Albin Elowson ajoi voittoon tänään Gotlannissa.
Antti Hellsten
Gotland Grand National tarjosi todella tiukan kilpailun, joka päättyi lopulta Albin Elowsonin voittoon.

Maailman suurimmaksi sanottu endurokilpailu Gotland Grand National ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984. Nykyään kai puhuttaisiin paremminkin cross countrysta kuin endurosta, mutta samapa tuo, kisa on joka tapauksessa suuri. Kun itse kävin Gotlannissa ensimmäisen kerran vuonna 1987, niin silloin puhuttiin, että ehdoton maksimimäärä on 2 000 osallistujaa, koska edes majoituskapasiteetti ei saarella riitä isommalle joukolle. Nyt kun vuorossa on 39. kilpailu, niin ollaan jo pitkälti yli 3 000 osallistujassa ja kisa onkin venynyt kolmipäiväiseksi.

Torstaina ajettiin pelkästään sähköpolkupyörillä. Kilpailijat ajoivat noin 7 kilometrin osuuden normaalista 22 kilometrin mittaisesta kisareitistä.

Perjantai

Perjantaina reitille pääsivät naiset ja vanhemmat harrastajat.

Luokka 7 on 50-59-vuotiaille harrastajille. Siinä voittoon ajoi Fredrik Werner. Parhaasta suomalaisvauhdista vastasi Tom Nordman. Hän oli maalissa 27.

Luokasta 8, eli naisten harrastajaluokasta tulikin sitten Suomeen iloista kerrottavaa, kun Tuire Aho ajoi maaliin voittajana. Eikä menestys tähän jäänyt. Viivi-Maria Mäkinen kiirehti maaliin kolmantena, ja kakkossijakin jäi vain vajaan minuutin päähän.

Luokka 12 on yli 60-vuotiaiden harrastajien luokka. Voiton otti Mats Algotson ja paras suomalainen oli 12 sijallaan Harri Viertoma.

Lauantai

Lauantaina ajoivat ensin harrrasteluokat ja viimeisenä oli vuorossa päivän päälähtö, jossa ajoivat eliittiluokkien kilpailijat.

Lauantain ensimmäisessä lähdössä oli kolme luokkaa. Luokassa 4 ajoivat 15-29-vuotiaat kilpailijat. Nopeimmin reitistä selvisi Tobias Häll. Luokan paras suomalaiskuljettaja oli Niko Hokkanen. Hän ajoi maaliin sijalla 56.

Luokassa 5 ajoivat 30-39-vuotiaat kilpailijat. Voittoon ajoi Jimmie Allen. Suomalaiskuljettajien mainetta puolusti parhaiten jo torstaina sähköpyöräkisasta kolmospytyn pokannut Kimmo Hurri. Nyt sijoitus oli 12.

Luokassa kuusi kiireisin oli Lars Berglund. Suomalaisista parhaaseen suoritukseen tässä luokassa ylsi Jari Mattila. Erikoismies sijoittui kuudenneksi.

- Lähdin viimeisestä rivistä, mutta sain tosi hyvän startin ja pääsin jo ensimmäisessä kurvissa mukaan kärkijoukkoon. Alku sujui tosi hyvin ja taisin käväistä johdossakin, mutta kunto ei vain riittänyt loppuun asti. Hyvä, että jaksoin ajaa edes maaliin saakka, Mattila selvitti.

Huipputiukka kisa

Kolmatta perättäistä voittoaan jahdannut Mikael Persson otti heti kärkipaikan haltuunsa, mutta kävi varikon kautta jo heti alussa, joten kierroslaskennan kohdalla kärjessä oli Ken Bengtson. Persson otti kuitenkin nopeasti takaisin paikkansa kärjessä, mutta kisa jatkui tiukkana.

Persson tankkasi ennen neljännen kierroksen täyttymistä ja samoin tekivät toisena ollut Elowson ja kolmantena ollut Hansson. Erot olivat uskomattoman pienet, sillä toisena ollut Elowson oli vain kolme sekuntia Perssonin perässä ja kolmantena ollut Rikard Hansson jatkoi kisaa vain sekunnin päässä Elowsonista. Myös kuudentena ollut Eero Remes tankkasi tässä vaiheessa. Ero kärkeen oli kuitenkin jo yli kaksi minuuttia.

Seuraavalla kierroksella Persson taipui, sillä sekä Elowson että Hansson pyyhkäisivät ohi. Kun kierros täyttyi, oli Elowson puristanut lähes minuutin eron kilpakumppaneihinsa. Hansson oli toisena ja Persson kolmantena 12 sekuntia Hanssonista.

Tämän jälkeen Elowson ei enää kärkipaikastaan luopunut ja saikin ajaa melko rauhassa uransa toiseen Gotlannin voittoon. Edellisen kerran Elowson oli podiumin korkeimmalla korokkeella vuonna 2018.

- Sain todella huonon startin ja yritin sen jälkeen vain nousta sija kerrallaan ylöspäin. En ollut missään vaiheessa väsynyt, vaan jaksoin hyvin ajaa. Kun sain johdossa olleen Perssonin kiinni, niin ajoin pari minuuttia hänen perässään. Sitten vaikutti, että pystyn kovempaan vauhtiin ja ohitin hänet. Hän ei yrittänyt vastata minun vauhtiini ja sain heti tehtyä hiukan eroa häneen. Tämä on todella iso kisa Ruotsissa ja on todella hienoa voittaa tämä jälleen, Elowson iloitsi maalissa.

Elowsonin voittomarginaali oli reilut puolitoista minuuttia, mutta kakkossijasta taisteltiin sanamukaisesti maaliviivalle saakka. Hansson ja Persson kisasivat kaksi viimeistä kierrosta lähes rinnakkain ja lopulta Persson otti kakkossijan sekunnin erolla ennen Hanssonia.

Eero Remes ajoi lähes koko kisan ajan kuudentena ja kuudentena hän ajoi myös maaliin.

- Kaksi ensimmäistä kierrosta olivat sellaista normaalia ajoa ja kolmannella vedin pienet lipat. Sen jälkeen kisa olikin sellaista mönkimistä loppuun asti. Voimat loppuivat täysin, Remes myönsi.

Naisten luokassa oli mukana saksalainen Larissa Papenmeier, joka on tehnyt hienoa jälkeä motocrossin naisten MM-sarjassa. Hän johtikin kisaa miltei viisi kierrosta, mutta kuudes oli liikaa ja kolme naista ehti ohi ennen ruutulippua. Voittoon ajoi Tyra Bäckström viiden sekunnin turvin ennen toiseksi sijoittunutta Hanna Berzeliusta. Kolmanneksi sijoittunut Linnea Åkesson hävisi puolestaan kakkossijan vain sekunnilla.