Dramaattinen Kegums

Tim Gajser vankisti pistejohtoaan Cairolin keskeytyksen myötä.
Kuva
Bavo Swijgers
MXGP-luokan kisaerät Latviassa olivat täynnä dramatiikkaa. Suomalaisittain Kegumsin viikonloppu ei sujunut positiivisissa merkeissä.

MXGP-luokassa Tony Cairoli halusi iskeä takaisin ja kiri kiinni Tim Gajserin etumatkaa, mutta ennen kisaa tilanne ei vaikuttanut hyvältä Cairolin kannalta, kun hän oli kipeänä jo Latviaan tultaessa.

Siitä huolimatta Cairoli otti ensimmäisen erän lähdön nimiinsä, ennen Arnaud Tonusta, Jeffrey Herlingsiä, Tim Gajseria ja Romain Febvreä. Herlings ohitti jo ensimmäisellä kierroksella Tonuksen, ollen kahden sekunnin päässä Cairolista. Gajser menetti puolestaan neljännen sijan Fevbrelle toisella kierroksella, eikä Honda-kuljettajan ajo vaikuttanut täysin omalta itseltään.

Tonus oli puolestaan loistavassa vauhdissa ja ohitti nopeasti Herlignsin takaisin ja nousi parin ajetun kierroksen jälkeen kärkeen. Herlings ohitti myös tiimikaverinsa ja otti toisen sijan haltuunsa. Febvre nousi Cairolin takalokasuojan tuntumaan ja hiillosti italialaista toden teolla. Gajser menetti kaksi sijaa Jeremy Seewerille ja Arminas Jasikonikselle erän alun aikana, mutta Jasikonisin hyvä vauhti loppui takajarrumurheisiin.

Herlings loukkaantui

Tonuksen johto oli jo yli kolme sekuntia, mutta kun erää oli jäljellä nelisen kierrosta, ajoi Herlings hänen etumatkansa kiinni. Cairoli oli tuossa vaiheessa kolmantena, viisi sekuntia kärjestä. Febvre oli joutunut antamaan periksi Cairolille hieman, kaksikon eron ollessa kaksi sekuntia. Herlings näytti vahvuutensa ja ohitti Tonuksen lopussa ja ajoi erävoittoon. Tonus oli kakkonen ja Cairoli kolmas. Gajser oli maalissa kuudes. Harri Kullas oli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä 19. mutta ei valitettavasti päässyt ruutulipulle asti ja oli tuloksissa 24.

Erän jälkeen nähtiin kuitenkin ehkä vieläkin mielenkiintoisempia vaiheita. Erää edeltävällä lämmittely kierroksella kaatunut Herlings ilmoitti, että hänen nilkkansa murtui tuossa kaatumisessa. Herlings kaatui hyppyrin alastulossa ja takana tullut Jasikonis ajoi hänen aiemmin murtuneen nilkan päältä. KTM-kuljettaja kertoi, että kivusta huolimatta halusi ajaa ensimmäisen erän, mutta kun erän jälkeen selvisi nilkan murtuminen, ei hän enää startannut toiseen erään. Alla video tilanteesta.

Myös Cairoli sairaalaan

Toisessa erässä kärkipaikan nappasi Seewer, saaden peräänsä Gajserin, Tonuksen, Cairolin ja Ivo Monticellin. Mestaruustaistelun kannalta ehkä ratkaiseva tilanne nähtiin ensimmäisellä kierroksella, kun Cairoli kaatui kovavauhtisessa paikassa ja loukkasi olkapäänsä. Tilanteen jälkeen Cairoli nousi ambulanssin kyytiin, joten italialaisen kannalta tilanne ei vaikuta hyvältä.

Erän aikana nähtiin mahtavaa taistelua Seewerin, Gajserin ja Febvren välillä. Gajser oli kuin eri mies verrattuna ensimmäiseen erään ja vei lopulta taistelun nimiinsä, ajaen erävoittoon. Samalla päivän totaalin voitto meni Gajserille. Febvre oli erän kakkonen ja samalla kokonaiskilpailun toinen. Tonus oli totaalin kolmas, ollen toisessa erässä neljäs.

Harri Kullas lähti viimeiselle kierrokselle sijalla 16. Kullaksen matka katkesi kuitenkin jälleen viimeiselle kierrokselle, miehen seistaessa pyörän kanssa radan varressa. Kullaksen onneksi hänen takanaan oli vain neljä kuljettajaa samalla kierroksella, joten hänen lopullinen sijoitus oli 20.

Prado jälleen

MX2-luokassa Jorge Prado voitti tuttuun tyyliin molemmat erät, Jago Geertsin ollessa molemmissa toinen ja Thomas Kjer Olsenin kolmas.

Suomalaisittain viikonloppu oli synkkä. Kim Savaste kaatui lauantaina karsintaerässä ja loukkasi olkapäänsä, eikä pystynyt ajamaan kisaerissä. Jere Haaviston karsintaerä päättyi tekniseen vikaan jo tutustumiskierroksella. Tänään ajetussa ensimmäisessä kisaerässä Haavisto oli 25. Toisessa erässä Haaviston tie päättyi takajarrun häviämiseen jo ennen erän puolta väliä.

Suomalaiset ulkona pisteiltä EMX250-luokassa

EMX250-luokassa Aleksi Kurvinen ja Kimi Koskinen pääsivät mukaan varsinaisiin kisaeriin karsinnoista. Kurvisen eilinen kisaerä jäi kesken jo ensimmäisellä kierroksella ja tänään viiden ajetun kierroksen jälkeen. Koskinen ajoi puolestaan eilen sijalle 31. ja tänään sijalle 29.