2019 vuoden sääntömuutokset ja valvojakoulutus

Teksti
Motocrossin lajiryhmä haluaa muistuttaa kisakauden kynnyksille uusista sääntömuutoksista.

Näin muutama päivä ennen motocross-liigan alkamista ja reilu viikko ennen SM-sarjan alkamista motocross-lajiryhmä haluaa vielä toivottaa kaikille kilpailijoille hyvää ja onnistunutta kilpailukautta. Samalla haluamme muistuttaa kaikkia tälle kaudelle tulleista sääntöuudistuksista. Sääntökirja kokonaisuudessaan löytyy Suomen Moottoriliiton kotisivuilta. Kaikki muuttuneet ja uudet sääntökohdat on merkitty vahvennuksella.

Avustajat lähtöalueella

Isoimpana uudistuksena lienee MX65- ja MXC/B-luokille tullut muutos liittyen avustajan tulemiseen lähtöalueelle. Kaudella 2019 avustajilla / huoltajilla ei ole lupaa tulla lähtöalueelle / lähtöpuomille, kilpailun lähdönjärjestelyn toimitsijat auttavat kilpailijoita lähtökorokkeen ja starttinapin kanssa.

Uusi malli vaatii yhteistyötä kilpailijoiden ja lähdönjärjestelyn toimitsijoiden välillä. Mikäli kilpailija tarvitsee lähtökorokkeen, tulee hänen toimittaa koroke aina ennen oman kilpailuerän alkua lähdönjärjestelylle. Korokkeessa tulee olla selkeästi merkittynä kilpailijan kilpailunumero.

Mikäli kilpailija tarvitsee lähtöpuomilla apua lähtökorokkeen tai starttinapin kanssa tulee kilpailijan nostaa käsi selkeästi ylös, jotta lähdönjärjestelyn toimitsija tietää kilpailijan tarvitsevan apua.

MX65- ja MXC-luokkien osalta uutta mallia käytettiin Porissa 4.-5.5.2019 ja siellä homma toimi varsin hyvin.

Automaattirangaistukset

Toinen iso sääntömuutos kaudella 2019 on sääntökirjaan merkityt ns. automaattiset rangaistukset. Uusien rangaistusten tavoitteena on huolehtia, että samasta rikkeestä saa aina saman rangaistuksen. Näillä tehdyillä sääntömuutoksilla myös yhtenäistetään kotimaisia sääntöjä FIM:n sääntöjen kanssa.

Mikäli kilpailija pysähtyy lähtöharjoituksen, harjoituksen tai aika-ajon aikana radalle, menettää hän nopeimman kierrosaikansa. Esimerkiksi jos kilpailija jää lähtöharjoituksessa radalle odottamaan aika-ajon alkamista, poistetaan häneltä tuloksista hänen nopein aika-ajokierrosaika.

Mikäli kilpailija saa harjoituksen, aika-ajon tai kilpailuerän aikana ulkopuolista apua, hylätään hänen tulos kyseisessä sessiossa. Esimerkiksi, jos kilpailijan avustaja / huoltaja käy kilpailuerässä rata-alueella käynnistämässä kilpailijan pyörän, seuraa siitä kyseisen kilpailuerätuloksen hylkäys.
 

Lähtöpaikan valmistelu

Lähtöpaikan valmisteluun on myös tullut pieni sääntötarkennus. Lähtöpuomin alapuolisen osan valmistelu tulee tehdä puomin alapuolelta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puomin yli ei saa astua, jotta voisi tampata puomin alapuolista osaa. Vanha sääntö - joka kieltää lähtöpuomiin koskemisen - on edelleen voimassa.
 

Kilpailuiden valvoja ja tuomaristokoulutus

Motocross-lajiryhmä järjestää - 17.5.2019 klo 18.00 - 20.00 - kauden ensimmäisen SM-kilpailun yhteydessä Hyvinkään kerhotalolla kilpailuiden valvojille, tuomariston jäsenille ja kilpailun johtajille suunnatun koulutustilaisuuden. Tilaisuus on vapaaehtoinen, mutta lajiryhmä toivoo, että mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan tilaisuuteen. Tilaisuuteen pyritään järjestämään myös etäyhteysmahdollisuus.

Lajiryhmä pyytää kaikkia tilaisuuteen osallistuvia ilmoittautumaan tilaisuuteen lähettämällä sähköpostia lajiryhmälle. Sähköpostissa on samalla hyvä kertoa osallistuuko tilaisuuteen etänä vai paikanpäällä.