Lisävalojen kanssa räpellys ja pulmat valoteholle
Kirjoittaja: TOM NORDMANAjattelin että olisin pitänyt KTM:ni valosekoilut ihan omana tietonani, mutta päädyin taasen siihen että kysästäämpä täältä viisaimilta.
Takana on koko syksyn jatkunut valojen "viilailu" KTM 300:seen mallia 06.
Eli aivan aluksi kun pyörän sain, olin kovin järkyttynyt siitä että näitä ensinnäkin myydään vielä tuolla mopon umpiolla. Luulisi että H4 on vähintään nykypäivänä suunnittelun lähtökohta. No, lähdin miettimään sellaista ratkaisua että etumaskia ei tarvitse joka kerta vaihtaa esim. päitsivaloon kun lähtee ajelemaan iltapäivän hämärään.
Nyt mopon umpioon (kotarin vakio) on viritetty H4 55W ja näyttää siltä että kunhan ei polttele valoa turhaan umpio tämän kestää. Onko näin? Ainakin valotehoa tuli tuohon mopon lamppuun verrattuna todella paljon lisää. Tämän lisäksi olen virittänyt systeemin Hellan FF300:selle joka on tangon päällä. Tälle otetaan virta samasta paikkaa mistä etuvalot tulevat. Eli valo Hellan lisäpitkälle on erillisellä liitännällä otettu tankin alta - on siis rinnan normaalien valojen kanssa. Taakse on vaihdettu LED.
Ongelma on se että kun pyörässä on päällä 55W H4 ja Rinnalla 55W H3 eli yhteensä 110W yhteisvaloteho on pienempi (molemmat palaa himmeämmin) kuin kumpikin erikseen. Eikö tuolta pitäisi irrota 110W?
Kokeilin myös laittaa tuota Hellaa tasasuuntaajan taakse, siis tuohon samaan hässäkään missä mm. torvi ja vilkut mutta täältä ei tule riittävästi tehoja ulos jotta tuo 55W H3 palaisi "kynttilää" paremmin.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Kirjoittaja: TOM NORDMANTietääkö kukaan mistä suomesta saisi PIAA:n polttimoita. Tuo 35W H3 on todella mielenkiintoinen:
http://store.aumauto.com/pi35wh3xtwhb.html
Kirjoittaja: TIMO KOSKINo niin! juuri näin eli kyseessä tosiaankin nelarikotari ja kyllä näin on että koko latausjännite ohjataan lataussäätimen kautta akulle ja kun kyseessä on pieni akku niin sen kapasiteetti käsitellä ns isoa kuormaa kerralla on rajallinen joten siitä syystä suositellaan valojen käyttöa kokoajan ja se sokka systeemi vois muuten olla toimiva mutta kun valot palaa kokajan oli pyörä käynnissä tai ei joten ei toimi ja joo kyllä sinne voi releen rakentaa joka automaaattisesti kytkee valot kun pyörä käy(tutt
Kirjoittaja: Anssi YlönenYksi tapa lisätä valotehoa on vetää akulta suoraan virtajohdot lampunkantoihin ja väliin releet, joiden ohjausvirta kulkee alkuperäisten katkaisijoiden kautta.
Kirjoittaja: AKI IMMONENOngelma ilmeisesti on ainakin 4 t Kotarissa missä latausjännite on aika korkea kun kytketään "kaikki teho" suoraan akulle eli alkuperäisessä järjestelmässä akulle ei mene kun jotakin 20 - 30 w ja loput käynnistymisen jälkeen valoille yms. alkup systeemillä Xenoni suoraan akulta ei pala kuulema kuin jotakin tunnin.
mietin itsekin sitä relekytkentää eli laitetaan rele latausjohdon väliin ja ohjaus valokatkaisijalta, kun valot on kytkettynä ja rele vetäneenä niin silloin vasta lataa.
Jokuhan voisi hytkeä/kokeilla.
Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOOlen vain olettanut, että jos käyttää liian pientä säädintä, niin se säädin hajoaisi.
Tulikin mieleeni, että mitäs jos se KTM:n orkkissäädin onkin jollekin max. 50W:lle ja ylikuormalla sei ei hajoakaan - se vaan ei pysty suurempaa tehoa "kuolettamaan"? Tuo ainakin selittäisi ongelman...max. 150W tarvikesäätimet on kuitenkin varsin halpoja, 30-50e karkeesti, voisi kannattaa kokeillakin.
Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOMiten niin akku keittää(?)/hajoaa? Kuinka pitkässä juoksussa?
Itselläni ei ole ollut missään yli 2kk kokemusta, mutta systeemit on nyt kolmatta talvea perusperiaatteeltaan samat: Käämiltä säätimelle (nimellisesti 15V), säätimeltä tasasuuntaajalle (jännitehäviö 2*0.6V), sieltä akulle ja akusta sitten paluu tankin alle josta liityntä pyörän orkkissähköihin/KXF:n "kesäjohdotukseen", eli valokatkaisijalle etc. Päivällä en ole valoja pitänyt päällä.
No, poksahtaako meikäläisen akku nyt sitten 1kk ennen päitsiä? En ymmärrä miksi poksahtaisi, säätimeltä tulee 15V, joten akun navoissa jäljellä on tasurin jälkeen 13.8V, eikä akku siis lataudu jos jännite on jo sen verran, säätimen pitäisi tällöin heittää ylimääräiset amppeerit menemään/oikosulkea runkoon kaiketi.
Kirjoittaja: TOMMI KIVIMÄKIYksinkertainen ajovaloautomatiikka: Valokatkaisijasta valot päälle, poraa pienen reijän katkaisijan liikkuvaan "kynteen" ja siihen putkisokan pala tai pieni ruuvi. Voi käyttää pitkiä tai lyhyitä valoja mutta katkaisijasta ei valoja pois saa edes vahingossa...
Kirjoittaja: AKI IMMONENTässä kanssa näitä valoasioita ruuvanneena olen törmännyt ko. asiaan, että valojen pitää olla päällä koko ajan tossa akkukykennässä, kuinkahan usein sitä sitten muistaa katsoa esim. päiväsaikaan ennenkun pimeä tulee että ne valot muistaa laittaa/pitää päällä ennenkun hapot valuu ajosaappaaseen ? Jos ei säädintä saa rakennettua niin mitenkähän olisi joku ajovaloautomatiikka tms.
Kirjoittaja: JARI SAARINENMikä kumma sen akun polttaa, eikö systeemissä ole säädintä?
Kirjoittaja: TIMO KOSKIJoo on mutta ovat testanneet ja sillä säätimellä ja virtamäärällä tuon kokoinen akku kuulemma kiehuu,itse en ole kokeillut enkä näillä akkujen hinnoilla viitsikkään;)siis pidän valot päällä kokoajan......Siinä on johto sitä ns valvontaa varten mutta kuulemma silti palaa,ilmeisesti tarkoituksena on ollut saada maksimimäärä sähköä akun lataukseen ja valojen käyttöön koska sen jälkeen valot tule suoraan akulta.
Kirjoittaja: TIMO KOSKIJoo taas valot aiheena ja itse olen tehnyt ton trailtechin systeemin ja pelittää mutta siihen ei käy mikä vaan kelkan ym säädin kun ei kuulemma kestä ku hetken mutta kyseisestä putkasta(trailtech)löytyy se oikea säädin ja kokemuksesta voin kertoa että yhden tilaaminen suoraan jenkkilästä tulee n 10 euroa halvemmaksi ku hakeminen tai tilaaminen suoraan esim jämsästä.....tuli kokeiltua...eli ei kannattanut.Mutta nyt mulla sähköä valoille riittävästi ja tuon homman tekeminen oli oikeastaan ihan simppeli kun luki ohjeet huolella ja teki mitä niissä käskettiin.Ainoa miinus on että asennuksen jälkeen valot on oltava päällä kokoajan muuten palaa akku,vaikka sinne vois asentaa esim konkan mutta mitä yksinkertaisempi sen parempi kun kesäksi voi palauttaa alkuperäisen systeemin parilla juotoksella..Hyvää joulunodotusta kaikille ja valoa pimeään;)
Timo ja xenonit
Kirjoittaja: JARI SAARINEN
Kirjoittaja: JARI SAARINENHs1 on 35/35w H-4 poltin joka on ainakin -03 kotarissa. Samaa lamppua on myös mopoissa (Pösö). Kotarin varaosalamppu oli sika kallis, nyt en tiedä kun osien hinnat on laskeneet.
Kohtuullisen valon pienellä rahalla (vrt. xenon) saa 7" umpiolla ja 35/35W yhdistelmällä. Lisäksi 2 irc spottia kypärään, näkee kohtuullisesti ja kun ei näe HYVIN voi ajaa hiljaa ja enemmän!
Kirjoittaja: JARI SAARINENOlen ymmärtänyt, että alkuperäinen käämitys on kaksiosainen, valoille suurin osa tehosta ja loppu tasasuunnataan vilkuille, äänimerkille ym. Käämityksen voi yhdistää.
Ohjeet löytyy täältä http://www.trailtech.net/dc_conversion.htm.
Muutoksella saadaan kaikki sähkö ulos. Jännitteensäätimeksi käy varmaan jonkin tarvikesäädin (kelkan ym). Paremmin Lontoota taitavat kertovat lisää!
Kirjoittaja: TOM NORDMANHei,
Valoaihe on kyllä keskusteluaiheiden kestosuosikki. Täytyykin ensin nyt vaikka kokeilla paria 35W HS1:stä jota ilmeisesti saa autotarvikeliikkeistä. Onko tuo HS1 jokin poltintyyppi jota saa eri kannoissa: H3, H4 yms.
Ei ihme että tuo 110W ei toimi jos todella virtapäästä tulee vain 70W.
Kotha kun on kokeillut kaikki köyhän konstit on palanutkin rahaa jo yhtä paljon kun tuo koko "päitsisetti" motopalvelusta...
On se hienoa kun maa on viimein jäässä ja iltaisinkin viitsii lähteä koittamaan. Se tuli kyllä testattua että tuo H4 55W ei kyllä riitä.
Kirjoittaja: JUUSO JAATINENTerve
Omassa pyörässä palaa 100w kirkkaana, kun on vakiovalon töpselistä toinen ja parkkivalosta toinen 50w lamppu... silloin takana ei o mitään
pyörä on KTM 125 exc -04
Kirjoittaja: TUOMAS MÄKINEN2t KTM:n virtapäästä tulee valoille noin70w
Kirjoittaja: TUOMAS MÄKINENLaita Tom molempiin umpioihin HS1 35/35w polttimot. on vastaava kuin H4 mutta virransyönniltä pienempi. Tällöin pitäs palaa kirkkaina molemmat.
Kirjoittaja: TIMO UNKURIMorjens Tom,
Tutkiskelin itsekkin samoja juttuja jokin aika sitten ja päädyin hankkimaan Motopalvelun 7" yövalon pyörään (katso motopalvelu.com ja sieltä tarvikkeet).
Tosi asiallinen ja tukeva sekä nopea/helppo kiinittää pyörään ja ottaa pois ja vaihtaa oma maski kun ajelee päivällä ja näkee pelkästään sillä jo hyvin (h4), sitten hankin vielä samasta paikasta xenon kypärävalot ja niillä yö muuttuu päiväksi...
Ei kotarin isostakaan virtapäästä tule todellisuudessa paljoa yli 60W ulos, eli kannattaa laittaa led poltin taakse jos on 55/60w edessä (huomasin kun omalla takavalopolttimolla valot (60w) himmeni kun painoi jarrua) ktm:n takavaloon suoraan sopivia led polttimoita saa ainakin Motopalvelusta.
Jos haluat enemmän tehoa omasta virtapäästä niin voit hankkia em. paikasta vauhtipyörän jolla tulee 100wattia tehoa ulos.(näkyy olevan myös Yammun ja Hondan crf/x 4t:hin).
(Ei se oma umpio näytä mihinkään, vaikka laittaa sinne h4:sen verrattuna tuollaiseen kunnolliseen, isoon umpioon).