4t moottorien kestävyys...

Kirjoittaja: jouni simonenOli pakko ihmetellä kun luin tuon otsikon 2t vai 4t? alla ollevat jutut läpi.
Voiko todella olla niin että nelarit on noin surkeita että huoltoja / korjauksia (isojakin) pitää tehdä noin usein? Miten muuten jos aletaan vertaamaan näitä nelari crosseja/enskoja autojen koneisiin. Okei okei, kyllähän näitä mp-koneita rääkätään huomattavasti kovemmilla kierroksilla mutta jos suhteuttaa niin onko ison nelarin mäntä todella 40-50h ajettuna vastaavassa kunnossa kuin auton joka on ajettu x-km, olkoon vaikka nyt sitten 200tkm ?. Eikä autoon vielä nykyisin tuossa vaiheessa tarvitse vaihtaa mitään osia koneeseen. Tuolla 200tkm matkalla uskon kuitenkin että auton kone on ollut varmasti kovalla koetuksella (kylmäkännistykset,auton suhteessa tehoon oleva suurempi paino, jne.) ja silti ne pelittää kuin uudet.
Itselläni on -01 Mondeo ja sillä on ajettu 170tkm ja koneeseen ei ole vaihdettu mitään osia, kone käy kuin uusi, autolla on käyty ajamassa radallakin ja kenkää tuo laite on saanut varmasti sopivassa määrin. kone on 1,8 110hv joten varmasti joutuu koville omamassan kanssa.

Nyt sitten tuleekin kysymykseni jonka haluaisin kuulla:
Voisiko joku sellainen henkilö kirjoittaa nelari crosien/enskojen osien kestävyydestä jolla moottori on hajonnut?
Hänellä varmasti olisi fakta tietoa eikä vaan suositustietoja noista vaihtoväleistä.

Itse tulen ajamaan (harrasteajoa) 450cc nelarillani niin pitkään kuin mäntä tai venttiilit tai jokin muu hajoaa. Tulen tekemään vain huollot (öljyt 10h+suodattimet) sekä tietysti puhdistukset (ilmansuodatin n.2 ajokertaa) pesen pyörän säännöllisesti noin 1krt viikko ellei sitten ole todella mutainen keli.
Oma pyöräni on uusi ja aloitin "kestotestin" 17h sitten, tähän menessä ei vielä ole mitään vaihdettavaa ollut öljyjen lisäksi, ja jotenkin uskon ettei ihan lähiaikoina tulekaan.

Voisiko olla niin että nämä huoltovälit on vähän "ylimitoitettu" samoin kuin joidenkin merkkien katupyörissä? ja tietysti sama pätee autopuolellakin.

joku kirjoitti 3000*eur* venttiili remontista nelari crossiin, tähän ei voi muuta sanoa kuin että sillä rahalla teettää V8 koneiseen corvetteen kansityön ja venttiilit helpolla mutta olisiko tuon crossin venttiiliremontin oikeampi hinta 500-1000*eur* max?
eihän siinä ole kuin 4 max 5 venttiiliä.....jotenkin en usko että menee 3000*eur* mutta 500*eur* voi olla oikeampi ellei sitten kirjoittaja tarkoittanut 3000mk?

Odotellan kommentteja mikäli tästä kirjoituksesta mitään selvää saa tai mieleen jää.....
T:Ihmettelijä.

Kirjoittaja: RENE RANNIKKOTerve!
Harri kirjoitti asiaa ja turha on siihen enempää puuttua.Mutta jos jostain nelarista vois kehuja antaa kestävyydestä niin vanha kunnon KTM 620cc LC-4 koneella. Siinä oli vääntöä ja voimaa riittävästi joka tilanteeseen,tosin myös painoa. Mutta sillä voit ajaa niin metsässä,maantiellä ja jopa rossia!! Eikä tarvinnut muuta kun öljyjä ja putsareita vaihdella säännöllisesti.Joskus joku on kysellyt että miten sillä voi pöytähyppyreitä hyppiä yli mutta samalla lailla kuin muillakin pyörillä. Eikä ole suomen maassa hyppyriä tullut vastaan mistä ei yli olisi hyppätty.

T:Antti

Kirjoittaja: Seppo TaalasmaaNo aika paljon asiaahan tuossa tuli koneitten kestävyydestä mutta täälläpäin ktm miehet vaihtavat jopa vuodenvälein öljyjä 4t harrastelijoita. Mutta kyllä 525sx 4t kotari oli kyllä unelma kun ajoin radal,ei mul ainakaan sen jälkee ollu kauhee hinku enää oman 125 honda cr päälle. Kyllä iso nelari on kyllä oikeesti hyvä pyörä. Mutta kyllä mä piikilläni ajelisin ennemmin kun 250 4t nää on hiuka laiskempii.

Kirjoittaja: sairanenEn kerenny lukee kaikkia viestejä joten voi olla et tää on jo kerrotu. Moottorin kestävyyteen (männän/laakerien/kiertokangen) vaikuttaa ERITTÄIN PALJON männän keskinopeus! Moottorin hitausvoimien kasvu on eksponentaliaalista eli ne kasvaa toiseen potenssiin. Eli jos automoottorin max. mäntänopeus on 3m/s hitaampi ni se kestää v***n paljon kauemmin. Ja tosiaan viritys aste.......

ei ole pahemmin poksahdelleet uudehkot tonniset katupyörät.
vaikka olsi kuinka viritettyjä vakiosta.
onhan nuokin aika valmiita laitteita radalle, tosi monelta jää pyörien ominaisuudet hyödyntämättä.
taidot ei riitä.

mutta hajalle noita ei saa.

no, ehkä se on tuo mäntänopeus + 1-mukisen omainaisuudet mitkä crossin rikkoo?

ittellä on 450crffä, ajo on semmosta köröttely.
ei edes enskaa, vaan työmatkasiirtymiä hiekkateitä pitkin + koiran ulkoilutusta.
ny sielä on mitarissa 53h, milloin tarvis alkaa viemään pajalle pällisteltäväksi, vai alkaako laite jotenkin oireilemaan ennen "isoa pamausta?"
hondan otin siksi koska ymmärsin sen olevan kestävimmästä päästä....toivottavasti ei menny mettään.

muuten, tietääkö kukaan mtn halpaa & hyvää remppapaikaa hämeenlinan tietämiltä ko. laitteille??

Kirjoittaja: SAMU LEHTINENventtiilit siis 58*eur*/kpl

Kirjoittaja: Harri VanhalaTervetuloa vain moottoriurheilun karuun maailmaan!
Autoilijan on vaikea nähdä mp-urheilun totuuksia ja toisaalta mp-urheilija ihmettelee, miten samalla autolla, jolla kuljetetaan mummo, lapset ja peräkärry mökille, ollaan ajavinaan urheilullisesti. Moottoriurheiluvehkeet on tehty varta vasten tiettyyn tarkoitukseen, kaikesta muusta on tingitty.

Nyt, kun keskustelu on vielä asiallista, kehdannee tähän kirjoittaa vähän lisääkin.

Touring- ja kilpamoottoripyörä tähtäävät eri päämäärään, joten kestävyyttä ja tehoa on arvioita sen kautta, mihin laite on tarkoitettu. Mulla on tässä edessäni kaksi n. 500-kuutioisen sylinterin mäntää, jotka edustavat vastakkaisia "tiettyjä tarkoituksia". Toinen mäntä on 1000-kuutioisen 83-mallisen BMW:n ja toinen 2003-mallisen CRF450-pyörän. Bemari kirnuaa 67 hv ja Hondakin yli 50. Hondan kone on alle puolet Bemarin koneesta ja lähes saman tehoinen, joten jostain on ollut tingittävä, kun Hondan konetta on tehty tai toisinpäin: mitä BMW hyötyy siitä, ettei tehoa ole otettu tuon enempää. Pyörien ikäero on tietysti 20 v, mutta jatketaan..

Männät ovat lähes saman halkaisijaiset (jees, BMW-bokserit olivat lyhytiskuisia vastoin yleistä luuloa), mutta Hondan mäntä n. 34 mm korkea ja BMW:n 84 mm. Painosuhde on noin 1/2,5. Bemarin mäntä ja venttiilit menivät vaihtoon varmuuden vuoksi 160.000 km:n kohdilla, vastannee 2000 ajotuntia. Hondan mäntä vaihdettiin n. 50 h kohdalla ja lähinnä siksi, että kaikkien mp-limbojen äiti, Hondan titaaniventtiilit, menivät rutiininomaisesti kelvottomiksi ja mäntä voitiin vaihtaa yksillä lämpimillä venttiilien kanssa. Bemarin öljypumppu pumppaa 6000 rpm:llä yli puoli litraa öljyä sekunnissa, voitelu ei lopu.

Ei tee mieli harrastaa motocrossia tai enduroa 1000-kuutioisella matkabemarilla, eikä lähteä kaukomatkalle 450-kuutioisella CRF:llä.

Motocross ja enduro ovat sikäli outoja moottoriurheilulajeja, että kaupasta ostetulla pyörällä voi melkein suoraan pärjätä kovatasoisissakin kisoissa. Niinpä vehkeet ovat huippukireitä ja kestävyydestä on tingitty olettaen, että kilpailija vaihtaa rutiininomaisesti ja varmuuden vuoksi osia. Vaihdon motiivi ei ole kuluneisuus, vaan varmuus ja viimeinenkin tehopisara.

Syyllisiä mp-kilpapyörien huonoon kestoon on kaksi: sinä ja minä. Tämä siksi, että me suosimme ostohetkellä kalustoa, joka on kireintä mahdollista, vaikkemme pystyisi sitä tolkullisesti käyttämäänkään.

Nämä lajit ovat siitäkin kummallisia moottorilajeja, että on olemassa teho, jota ei ole järkevää ylittää (luokkaa 60 hv) ja paino, jota ei saa alittaa. Jos koneen teknologia pääsee näihin reunoihin helposti, voidaan satsata kestävyyteen. 300-kuutioinen 2-tahtinen ja ehkä 600-kuutioinen nelari voisivat olla hyvin kestäviä. Tehdas tietysti ulosmittaa tämän mahdollisuuden laittamalla halvempaa materiaalia pyöriin.

Markkinoilla voisi alkaa olla tilaa "down-tune"-paketeille tyyliin "kesytä kaks-puolikkaaksi helpommin ajettavaksi". Kovin harvinaista ei ole laittaa 2t-pyöriin ylimääräistä tiivistettä sylinterin ja lohkon väliin. Lähestymmekö aikoja, jolloin varikkohuhut ja nettipalstojen neuvot kääntyvät ylösalaisin: "pääsuuttimeksi 115 ja tyhjäkäyntiin 25. Ei lähe mihinkään, ihana ajaa!"

Muuten: jos ison nelarin hinta putoaa vaikkapa 1300 *eur* vuodessa ja ajaa 100 h vuodessa, tulee ajotunnin hinnaksi pelkästään suorana pääomakuluna 13 *eur*/h.

Kirjoittaja: ARTO AALTOKorkea vireistä MP-kalustoa lienee turha rinnastaa siviilipirsseihin. Mutta jos huoltosykliä halutaan verrata autoon, lienee oikea kohde turboton Kit-car ralli-auto, jossa tekniikka mäntineen menee vaihtoon viimeistään n.1500 ek-kilometrin jälkeen. Jwrc 1600cc autoilla tämä raja on huomattavan paljon vielä tämänkin alle.

PS. Ihan mielenkiinnosta olisin kiinnostunut saamaan käsiini männän tai venttiilin minkä ajohistoria tunnetaan tarkkaan, ja joka on vaihdettu "varmuuden vuoksi" poikkeusellisen suuren ajotuntimäärän vuoksi. Täydellinen NDT-analyysi paljastaa piilevät rakenneviat, myös metallin karkenevuudelle on oma mittaustapansa (männän helmat) nämä yhdessä antavat suhteellisen luotettavan kuvan männänvaihdon tarpeellisuudesta tässä kyseisessä tapauksessa.

Kirjoittaja: SAMU LEHTINENHusaberg 501 vm. 97

workshop manual 1999 manuaalin mukaan ensimmäinen vaihdettava osa on öljynmikrosuodatin endurossa 50h välein ja crossissa 25 tunnin välein. Seuraava vaihdokki on kiertokanki ja sen vaihtoväli on endurossa 200h ja crossissa 100h.
Mäntä, laakerit, seuraajan laakerit sun muut osat vaidetaan mikäli kuluneet. Ohjekirjassa on annettu niiden välykset erikseen. Outoa oli, että nokkaketjun vaihdosta en löytänyt mitään tietoa. kaikki muut osat oli merkitty pelkällä tarkastuksella ja puhdistuksella.

Jokainen voi ottaa kantaa manuaalin antamiin lukuihin onko ne oikein vain ei.
Oma harrastuskokemukseni on aivan aloittelijan tasolla, mutta moottoreiden kanssa olen jonkunverran pelannut. Ja olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että meidät harrastelijat ja nuo A-luokan kuskit pitäisi selvästi erottaa näissä foorumeissa.
Eikä huippukuskit kehottaisi jotain harastelijaa vaihtamaan mäntää niin usein, kun täällä on annettu ymmärtää...
Esim kyllähän tuollaisen ison nelarin pitäisi harrastekäytössä kestää hamaan tulevaisuuteen, jos sitä on käytetty oikein, tarkastettu venttiilien välykset riittävän usein(vaikka joka ajokerran jälkeen, ei ole iso homma :-))) Venttilikoneisto kannattaisi ehkä tarkastaa pari kertaa vuodessa ja vaihtaa kuluneet seuraajan laakerit, mutta ei niitäkään kannata vaihtaa, jos ei ne takertele.
Ja sitä männänkulumista alimittaisksi isossa nelarissa saa harrasteajossa kyllä odottaa...

Husabergin osien hintoja:

-venttiilit 58*eur*
-kiertokanki 260*eur*
-mäntä 250*eur*
-keinuvivut 150*eur*
-seuraajan laakerit 70*eur*
-kannentiiviste 30*eur*

Kansityöt
-seevauksien hionta ja venttilin asennus kansiverstaalla n.35*eur*/ venttiili
(ei ole pakko teettää ylihinnoitelluissa moottoripyöräkorjaamoissa.)

Jyrki

Kirjoittaja: PASI PULLIjeps,,
selvennys remontista,että kanshan siinä hajos.Eli uusiks meni kaikki paitsi sylinteri..

Kirjoittaja: jouni simonenSorry jos en huomannut mainita "iso nelari" paremmin, tarkoitin todellakin isoja nelareita (450.....x)

Hyvän pointin kirjoitit kuitenkin ja varmasti yksi tärkeä huomioitava asia tässäkin.

4t 250 crossi on tosiaankin hieman vaikea laite viritysasteeltaan kun katselee mitä tutut noihin on joutuneet tekemään....varmasti johtuu juuri tuosta viritysasteesta.

Nyt en ole varma mitä kuulin ystäväni sanovan ajotunneista hänen 450 crf:llä mutta olisko ollut 115h ja ei ainakaan puhunut männän tai kiertokangen vaihdosta muistaakseni (en kyllä ole ihan varma), tosin muitten osien sanoi alkavan olevan tiensä päässä.....pyörän laakerit jne.....

Pikkuhiljaa kun alkaa miettiä tarkemmin niin sitä vaan alkaa uskoa että ei ne kestä mutta testattava on ihan omakohtaisesti....

Kirjoittaja: Matias MertsalmiYksi merkittävä tekijä crossipyörien moottoreiden kestävyyteen, on yksisylinterisyys, yksisylinterinen moottori on paljon vaikeampi saada litratehoiltaan yhtä hyväksi, mitä useampisylinteriset ratkaisut ovat, ymmärtääkseni suurin syy tähän on vain yhteen kampiakselin pisteeseen kohdistuva voima, toisin kuin useampisylinterisissä, voima jakautuu usealle pisteelle ja voima saadaan myöskin eri kampiakselin kierroksen vaiheelle, joka myös tasapainottaa rakennetta, kun yksisylinterinen joudutaan tasapainottamaan muilla keinoilla, joka taas lisää painoa, jota tietenkin halutaan välttää, joten joudutaan tekemään kompromisseja. Toinen yksisylinterisen haitta, vastaavankokoiseen usampisylinteriseen on männän nopeus, joka ei saa nousta liian suureksi, joten koneesta ei voida tehdä hirveän pitkäiskuita, eikä sylinteristä voida tehdä älyttömän lyhytiskuista, koska alarekisteri kärsii tästä, eikä venttiileitäkään voida liikutella älyttömillä vauhdeilla, luotettavuuden siitä kärsimättä. Tähän kun lisätään vielä pieni koko ja äärimmäisyyksiin viety kevennys, niin tulee kompromisseja kompromissien perään.

Sanat kyllä on nyt vähän hakusessa, mutta koittakaa pärjätä.

Kirjoittaja: J-P ANTTOLAINENViritysaste! Perus Autonmoottorilla n.60hv / litra. Crossi n.160 hv litra (250/4t). + crossin moottori on kevennetty äärimmilleen jotta kilpailumenestystä tulisi. Hinta - valmistetaan pieniä määriä ja melkein joka vuosi uusi malli. Materiaalit - Venttiilit titaania, kopat mangnesiumia, ym,ym erikoismateriaaleja jota ei perheautoista löydy. Sitten pitäisi vielä pärjätä vuosikymmeniä kehitettyja 2t malleja vastaan joten tehtaiden pakko valmistaa/ottaa riskejä että nelarista löytyisi tarpeeksi paukkua.

Yleensä yritetään vaihtaa osia ennen kuin tunnit tulee täyteen, kun nelarissa tuppaa kerralla menemään paljon osia rikki (esim crf450 kampiakseli-kiertokankivauriot)..

Kirjoittaja: SAKARI NIEMINENYamahan korj.kirjassa lukee"Explains all routine maintence to keep motorcycle running well and also includes recommended tune-up procedures".Eli tuosta ymmärrän,että huoltovälit ovat suosituksia eikä määräyksiä...:)Eiköhän jokainen voi huoltaa pyöräänsä miten itse katsoo parhaaksi jos lompakossa riittää euroja...

Kyllä tuo kansi remontin hinta aika hurjalta tuntuu,omasta Yamahasta katkesi talvella toinen pako venttiili ja kysyin Keskolta osien hinnat:venat,lautaset,jouset ja simmit yht827eur.Ei sisällä töitä ja tiivistesarjoja.Hinnat oli kysytty maaliskuussa-05 ja tuskin ne siitä ovat paljoa muuttuneet.Oiskohan siinä remontissa hajonnut kansikin???