Voitto ratkesi 0,46 sekunnin erolla

Teksti
Andrea Verona vei voiton tänään kotiyleisön edessä.
Kuva
Future7Media
Enduron MM-sarjan Italian osakilpailun toinen kisapäivä tarjosi jännitystä loppuun asti. Voiton otti lopulta Andrea Verona. Myös suomalaiset onnistuivat eilistä paremmin.

Italian MM-enduron toinen kisapäivä koki melkoiset muutokset ensimmäiseen verrattuna. Kisaa vietiin läpi B-aikataululla, joka tarkoitti myös sitä, että koska aikataulu venyi, ajettiin kierros vähemmän, joka olikin järkevää. Myös vaikea extremetesti jätettiin ensimmäisellä kierroksella kokonaan ajamatta ja crossitesti ajettiin joka kierroksella lyhennettynä.

EnduroGP-luokassa tiedettiin jo päivän ensimmäisenä maastokokeena ajetun endurotestin jälkeen, että kisaan saadaan uusi voittaja. Josep Garcia hukkasi testillä lähes minuutin ylimääräistä aikaa ja oli vasta sijalla 28. Garcia ei kuitenkaan antanut periksi vaan takoi huippuaikoja toisensa jälkeen ja nousi hurjaa vauhtia tulosliuskalla. Matka loppui vain Garcian kannalta kesken. Maaliin tultaessa Garcia oli kuitenkin jo kolmantena. Kärkipaikkaa piti lähes koko päivän hallussaan Andrea Verona, mutta viimeisellä endurotestillä oli Veronan vuoro tehdä virhe ja kärkeen nousi Steve Holcombe. Viimeiselle maastokokeelle kaksikko lähti kahden sekunnin erolla, joten voittajaa saatiin jännittää aivan loppuun saakka. Kumpikin tiesi tilanteen ja meno oli sen mukaista. Verona kukisti niukasti kilpakumppaninsa ja nousi kisan voittoon vajaan puolen sekunnin turvin.

- Uskomatonta ottaa voitto kotikisasta. Ratkaisu meni Steven kanssa viimeiselle testille. Minulla oli jo pieni ero päivän aikana, mutta kaaduin viimeisellä endurotestillä ja olin menettää koko homman siellä. Viimeisellä testillä satoi rankasti, mutta vedin silti täysillä. Kaaduinkin kerran tai siis pyörä luisti alta, mutta pääsin nopeasti jatkamaan ja se riitti voittoon, Verona riemuitsi.

Puolella sekunnilla voiton hävinnyt Steve Holcombe ei luonnollisestikaan ollut tyytyväinen.

- Ei ikinä ole hyvä tunne, kun häviää voiton viimeisellä pätkällä. Annoin kuitenkin kaikkeni siellä. Sade teki päivästä täysin erilaisen. Oikeastaan hävisin kisan tänään toisella kierroksella. Olisi silloin pitänyt olla nopeampi. Tulos oli kuitenkin ihan hyvä, Holcombe analysoi päiväänsä.

Josep Garcia oli pettynyt, mutta samalla tyytyväinen noustessaan kuitenkin podiumille.

- Oli kova päivä. Kaaduin heti ensimmäisellä testillä. Ei mikään iso kaatuminen, mutta luisuin metsään ja punnersin pyörää lähes minuutin sieltä pois. Sitten yritin puristaa kohti kärkeä sen minkä pystyin. Tuntuu lähes voitolta olla kuitenkin podiumilla, Garcia selvitti.

Luokittain

Enduro1-luokan kisa sujui tulosten valossa kärjen osalta lauantain malliin. Vain järjestys vaihtui. Voiton otti nyt lauantaina toiseksi jäänyt Steve Holcombe ja hurja kiri riitti tuomaan Josep Garcialle luokan toiseksi parhaat MM-pisteet. Kolmas oli eilisen tapaan Zach Pichon. Hermanni Haljala vastasi puolestaan luokan parhaasta suomalaissuorituksesta ajamalla kauden parhaan sijoituksensa. Haljalan vauhti oikeutti kahdeksanneksi.

- Toinen kisapäivä meni ilman isompia virheitä. Vettä tuli todella paljon koko päivän ja reitti oli aika raa'assa kunnossa. Extreme oli käännetty ajettavaksi toiseen suuntaan ja vähän lyhennettynä, että pystyimme edes ajamaan sen. Ensimmäisellä kierroksella ei otettu aikaa siellä. Toisella endurotestillä tuli pieni virhe, koska vesisateen takia ajolasini menivät huuruun enkä nähnyt kunnolla rataa. Menin ulos risukasaan. Siinä meni aikaa parikymmentä sekuntia, ennen kuin pääsin takaisin radalle. Koko päivän oli hyvää kisaa, ja olin parhaimmillani kuudentena. Lopulta olin maalissa kahdeksas ja jäin parikymmentä sekuntia seitsemännestä paikasta. Tämä oli minulle kauden paras MM-tulos, kärki lähenee koko ajan ja olen ottanut kehitysaskeleita eteenpäin. Pystyn jo haastamaan parempia sijoituksia. Paljon oli siis positiivisia asioita tässä viikonlopussa. Jatketaan samaa työntekoa kohti seuraavaa MM-kisaa, nyt kun on löydetty asioita, joita kehittää. Keskitytään niihin ja annetaan pyörän laulaa, Haljala jutusteli 

Hermanni Haljala. (Kuva: EnTrophy Enduro Team) 

Roni Kytösen vauhti oli sen sijaan kateissa tänäänkin ja maalissa Kytönen oli kymmenes.

- Eipä tässä juuri kerrottavaa ole. Oli todella huonoa suorittamista koko viikonloppu, eikä vielä viimeisellä extremellä jumiin jääminenkään asiaa auttanut. Seuraavaa kisaa kohti vain, kiitos tiimille ja kaikille yhteistyökumppaneille, Kytönen totesi pettyneenä heti kilpailun jälkeen.

Enduro2-luokasta otti jälleen täydet pisteet Andrea Verona, kukapa muukaan. Matteo Pavoni oli päivän kakkonen ja kolmanneksi ajoi Samuele Bernardini.

Enduro3-luokassa Brad Freeman, Antoine Magain ja Hamish Macdonald olivat vajaan seitsemän sekunnin sisällä ennen viimeistä maastokoetta. Voitosta väänsivät Freeman ja Magain vain vajaan kahden sekunnin erolla. Voittoon nousi lopulta Magain ja Macdonald oli toinen, kun Freeman konttasi itsensä kärkipaikalta kolmanneksi. Voitto oli Magainille kauden ensimmäinen.

Juniorit

Juniorluokassa koettiin jonkin tasoinen yllätys, kun podiumin korkeimmalle korokkeelle nousi Manolo Morettini. Voitto oli italialaiselle kauden ensimmäinen. Kaksi podiumpaikkaa Morettinilla kuitenkin on tältä kaudelta, joten mistään aivan huippuyllätyksestä ei voida puhua. Max Ahlin oli päivän kakkonen ja sijoitus nosti ruotsalaisen samalla MM-pistejohtoon. Kolmanneksi nousi viimeisellä maastokokeella Kyron Bacon. Samuli Puhakainen oli hyvässä vauhdissa ja ajamassa kauden parasta kisaansa, mutta viimeisellä maastokokeella kulutettu ylimääräinen aika pudotti Beta-kuljettajan 7 sijalta 11:ksi. J2-luokan viimeinen podiumpaikka vaihtui samalla viidenteen sijaan.

- Paikoitellen vauhti oli ihan kohdallaan, eikä minulla mitään ohjelmaa viimeisellä testilläkään ollut. En vain ymmärrä mikä tuossa pyörän keulassa oikein on. Siinä oli sama ongelma viime kisassa. Isommissa röykyissä se painuu ihan pohjaan ja pienemmissä se ei taas painu yhtään, vaan on kuin yhtä puuta. Se oli mutkissa tosi vaikea käänneltävä ja kun keli oli, mitä oli, niin oli vielä pakko ottaa aika lailla varman päälle. Sitä saavat nyt viisaammat alkaa pohtia mitä sille voisi tehdä, mutta jotain kyllä on tehtävä, Puhakainen harmitteli. 

Youth-luokan voittotaistelu oli jälleen tiukka. Kolmen kärki lähti viimeiselle maastokokeelle  kuuden sekunnin sisällä toisistaan. Manuel Verzeroli johti neljän sekunnin turvin ennen Luca Coloriota, mutta Colorio täräytti reilut pohjat ja käänsi kisan voitokseen vajaan 10 sekunnin marginaalilla ennen Verzerolia. Kolmas oli lauantaina keskeyttämään joutunut Alberto Elgari.

Eilen vatsa- ja selkäkipuihin keskeyttänyt Tiitus Enjala ei ollut vielä tänäänkään ajokuntoinen, joten suomalaisista mukana oli ainoastaan Juho Ahokas. Ahokkaan MM-pistetili on nyt sitten myös avattu, sillä päivän 15 sija toi ensimmäisen MM-pisteen.

- Oli ihan ok päivä, tavoite täyttyi, pääsin maaliin ja sain MM-pisteenkin. Aamulla tuli aika lailla takkiin, mutta siitä se lähti. Tänään crossikin sujui ihan mukavasti. Itse asiassa nousin pisteille viimeisen crossitestin ansiosta. Endurotesti oli kyllä koko päivän vaikea. Extreme oli nyt aika paljon helpompi, kun sitä oli karsittu aika lailla ja se ajettiin toiseen suuntaan. Oli muuten elämäni ensimmäinen kerta kun ajoin enduroa sateessa. Siellä pitkällä siirtymällä tuli vettä ihan sairaasti. Oli kuin olisi vuoripolulla spooria vetänyt perse penkissä. Koko viimeinen kierros oli oikeastaan sellainen, että kuka uskaltaa ajaa koviten sokkona, mutta voisi sanoa, että kun keli huononi niin tulos parani, Ahokas ihmetteli. 

Naisten luokassa Mireia Badia ajoi jo sarjan neljännen voittonsa. Kun vielä pistekakkonen Rachel Gutish joutui keskeyttämään, on Badia jyräämässä vahvasti mestaruutta kohti. Päivän kakkonen oli Rosie Rowett ja kolmas eilisen tapaan Elodie Chaplot.

MM-sarja jatkuu heinäkuun toisena viikonloppuna Slovakian Gelnicassa.