Vilkko ja Barnes mukana WESS-sarjan avauksessa

XL Lagares kerää perinteisesti suuret joukot katsojia.
Kuva
Future7media
Kahdeksan osakilpailua käsittävä World Enduro Super Series, eli WESS-sarja käynnistyy jälleen Portugalin Portosta, jonka ympäristössä ajetaan kolmipäiväinen Toyota Porto Extreme XL Lagares -kilpailu.

Kisassa ajetaan kolme erityyppistä päivää. Perjantaina ajetaan endurocross-kilpailu. Koko perjantai on täynnä ohjelmaa, kun harrastajaluokat aloittavat harjoitukset ja ajavat aika-ajonsa aamupäivällä kello 11:00 lähtien. Ilta, tai oikeastaan yö, huipentuu kello 22:30-24:00 ajettavaan Pro-luokan kisaan.

Lauantaina kilpailijat mittelevät prologilla toisiaan vastaan Porton sataman kapeilla kujilla. Päivä alkaa kello 16:00, jolloin kaduille pääsevät XL,- Harrastaja,- ja Veteraaniluokat. Kello 18:00 reitillä ovat Expert-luokan kuljettajat ja lauantain kisaamisen päättää Pro-luokan kilpailu, joka käynnistyy kello 19:30. 

Sunnuntaina siirrytään hard enduron pariin Lagaresin liukkaille kallioille ja Penafielin metsiköihin. Pääkilpailu käynnistyy kello 13:00 ja palkintojenjakoseremonia alkaa kello 20:30.

Kaiken kaikkiaan lähes 300 kilpailijaa viidessä eri luokassa lähtee mittelemään taitojaan kauden avaukseen. Pro-luokassa ilmoittautuneita on mukana 54. Suomen värejä tässä luokassa puolustaa Beta-kuljettaja Aleksi Vilkko. Mukana on lisäksi ranskalainen, mutta myös suomalaiset sukujuuret omaava Mika Barnes.

Kuka voittaa?

Ykkössuosikin viitta on pakko ojentaa Billy Boltille siitäkin huolimatta, että britti ei ole vielä täysin toipunut talvella saamastaan polvivammasta. Bolt on kuitenkin sarjan hallitseva mestari ja myös viime vuonna ajettu XL Lagares päättyi Boltin voittoon.

Manuel Lettenbichler on ehkä vahvin haastaja ykköspaikalle. Saksalainen oli täällä viime vuonna kolmas ja taisteli koko sarjan voitosta Boltin kanssa aivan viimeiseen kisaan saakka, joutuen kuitenkin lopulta tyytymään sarjan kakkossijaan. 

Nathan Watson ei onnistunut viime vuonna Lagaresissa, mutta vauhti parani kauden edetessä niin, että kauden päätöksestä britti otti jo täydet pisteet. Viime kauden sarjakolmonen hakee nyt varmasti hyvitystä täältä viime vuodelle.

Vaikka Josep Garcia ei omaakaan paljon kokemusta hard enduroista, hän voitti viime kaudella Hawkstone Parkin kilpailun. Sarjan loppupisteissä espanjalainen oli neljäs, joten ei podiumpaikka täälläkään välttämättä kaukana ole.

Taddy Blazusiak on todellinen hard enduroiden legenda. Viime kauden sarjaviitonen haluaa varmasti superenduromestaruuksiensa seuraksi myös WESS-mestaruuden, joka on täysin mahdollista, kunhan kaikki sujuu ilman ongelmia. Vauhti ja taito siihen kyllä riittävät.

Viime kauden viiden kärkinimen lisäksi kannattaa ainakin huomioida viime kaudella kaksi osakilpailua voittanut Wade Young, hard enduroiden ikiliikkuja Graham Jarvis, sekä viime kaudella rajusti Megawatt-kisassa johtoasemasta kaatunut Jonny Walker.