Vesikeli Karkkilassa

Kuva
Jani Hovi
Säiden haltija oli estää koko motocrossin SM-avauksen. Lopulta kuitenkin ajamaan päästiin.

Motocrossin SM-avaus Karkkilassa vesittyi ainakin avauspäivän osalta paremminkin mutapainin harrastajien vuosikokoukseksi. Vettä tuli taivaalta siihen malliin, että järjestäjä päätti jo suosiolla, että sivuvaunuluokkaa ei radalle päästetä. Myös sitä pohdittiin, ajetaanko soolopyörillä vain yhdet erät. Monessa luokassa myös useampi kuljettaja työnsi pyöränsä autoon jo harjoitusten jälkeen ja totesi, ettei ajamisesta mitään tule. Osa oli kuitenkin sitä mieltä, että sateen sattuessa ajetaan sateessa ja näin tehtiin.

Päivän ensimmäistä lähtöä lykättiin reilulla puolella tunnilla, mutta sitten aloitettiin. Radalle lähti ensimmäisenä rämpimään MXV55-luokka. Startin otti nimiinsä Jari Lehto, mutta kun kierros oli ajettu, kärjessä painoi menemään Sauli Kuosmanen. Lehto yritti vastata, mutta joutui kierros kierrokselta antamaan hiukan periksi. Kuosmanen ajoi lopulta erän voittoon puolen minuutin turvin ennen Lehtoa. Kolmantena ruutulipulle saapui Pekka Pöhö runsaan minuutin Lehdolle jääneenä.

Seuraavana puomille ajoi MXV45-luokka. Alexander Wiik oli aika-ajon perusteella lähdön ehdoton ennakkosuosikki. En ainakaan itse ihan äkkiä muista, milloin aika-ajossa olisi otettu paalupaikka yli 13 sekunnin erolla seuraavaan. Erä sujui aivan kuten odotettiinkin. Puomi kaatui ja Alexander Wiik häipyi maisemaan. Erävoitto kirjattiin Wiikille puolentoista minuutin turvin. Kakkospaikasta kisasivat aivan tosissaan Jarno Mattila ja Juha Puotsaari. Mattila ajoi pitkään kakkospaikalla ja erän lopulla Puotsaari alkoi jo hieman jäädä. Viimeinen kierros ratkaisi kuitenkin kakkossijan Puotsaarelle, kun Mattila kaatui ja jäi lopulta kuudenneksi. Kolmossijan pokkasi Pasi Laine minuutin Puotsaarta hitaampana.

Päivän kolmannessa lähdössä radalle starttasi MXV35-luokka. Parhaiten puomilta irtosi Janne Kuivalainen, joka veti joukkoa kaksi kierrosta. Kun kolmas kierros täyttyi, oli kärkeen noussut Teemu Sundelin. Janne Kuivalainen jatkoi kakkosena perässään Toni Kuivalainen. Viidennellä kierroksella Kuivalaiset vaihtoivat paikkaa Sundelinin jatkaessa kärjessä. Sundelin otti lopulta voiton reilun 20 sekunnin erolla ennen Toni Kuivalaista ja kolmanneksi sijoittunutta Janne Kuivalaista.

Päivän pääluokka oli MXJ, jossa puomille asettui 22 kilpailijaa. Aika-ajossa kärkikolmikon muodostivat Jimi Laitinen, Tiitus Räikkönen ja Kristian Mikkola. Alkumetrit mentiin järjestyksessä Kristian Mikkola, Eliel Lehtinen, Romeo Karu, Jimi Laitinen ja Hermanni Koskinen. Lehtinen vei joukkoa neljä kierrosta, kunnes viidennellä kierroksella Laitinen nousi kärkeen ja karkasi saman tien muilta ajaen aivan uskomattoman ylivoimaiseen voittoon. Toki kelillä oli osuutta asiaan, mutta onhan sitä varmasti jälkeen päin mukava muistella, että voitin muuten erän yli kolmen minuutin marginaalilla. Kuudennella kierroksella kakkospaikalle noussut Romeo Karu piti paikkansa maaliin saakka. Kärkikaksikko oli ainoa, joka sai kokoon yhdeksän kierrosta. Vaiherikkaan erän kolmoseksi selvisi lopulta Nico Stenberg. Taitavat olla myös aika harvassa ne kerrat, kun kolmossija on pokattu kierros kärkikaksikolle jääneenä.