Suomen juniorit taistelivat päivävoiton

Roni Kytönen ja hänen joukkuekaverinsa Hermanni Haljala sekä Samuli Puhakainen ovat matkalla kohti MM-hopeaa.
Kuva
FIM
Ranskan Sixin viides päivä ei kärjen sijoituksiin vaikuttanut, mutta Suomen juniorit ajoivat upeasti selkeään päivävoittoon.

Trophyjoukkueiden kisassa Iso-Britannian maailmanmestaruus on käytännössä enää sinettiä vaille,.  Espanja antoi kuitenkin tänään tiukan vastuksen ja johti päivää aina viimeiselle maastokokeelle asti. Siellä Iso-Britannia kuitenkin näytti miksi se johtaa Sixiä ja puristi 13 sekunnin turvin päivävoittoon. Viiden päivän jälkeen lähes neljän ja puolen minuutin ero on niin suuri, että sitä ei ajamalla kiinni oteta, etenkin kun edessä on enää huominen loppucrossi. Italian nelikko oli tänään kolmanneksi nopein ja vahvasti kiinni pronssissa, eikä hopeassa kiinni oleva Espanjakaan ole kuin reilun puolen minuutin päässä. Sixillä on ennenkin sijoituksia loppucrossilla vaihdettu, joten seurataan kisa tiiviisti loppuun saakka.

Suomalaiset tekivät tänäänkin tasaista työtä ja olivat seitsemänneksi nopeimpia. Samalla sijalla Suomi on myös ennen viimeistä kisapäivää.

- Eilen ja tänään alkoi tulla jo parempia aikoja kuin alkuviikosta. Eilen tosin minulla oli jarrumurheita. Kaksi ensimmäistä pätkää menivät hyvin, mutta sitten alkoi jarru oikkuilla ja ajoin loppupäivän ilman jarrua. Tänään taisi tulla paras päiväsijoitus, ei ollut mitään murheita, enkä kaatunutkaan kertaakaan. Joukkueella on kaikki kunnossa, tai en ainakaan ole kuullut, että kenelläkään olisi ollut mitään mainittavaa. Nyt on enää loppucrossi jäljellä, eikä tässä oikein mitään muuta ole tehtävissä, kuin ajellaan maaliin, Antti Hänninen totesi.

Suomi hurjasteli

Junioreissa suomalaiset aloittivat hienosti ottamalla johtopaikan ensimmäisellä maastokokeella. Toisella maastokokeella johto hieman kasvoi ja Australiakin oli Italiaa nopeampi. Kolmaskin maastokoe kirjattiin Suomelle, mutta Italia kiri takaisin kakkoseksi ohittaen Australian. Neljännellä maastokokeella Italia puristi Suomen 20 sekunnin johdon kiinni ja nousi kisan kärkeen. Viimeisellä maastokokeella Suomi nousi takaisin johtoon, kun Italian Enrico Rinaldi vietti maastokokeella reilun puoli minuuttia ylimääräistä aikaa. Lopulta Suomi otti selkeän päivävoiton ennen toiseksi ajanutta Australiaa. Italia oli päivän kolmas jääden Suomesta 45 sekuntia. Näin Italian johto ennen viimeistä päivää on minuutin ja 47 sekuntia ennen vahvasti MM-hopeassa kiinni olevaa suomalaiskolmikkoa. Australia on puolestaan vajaat viisi minuuttia Suomen takana, joten puhtaasti ajamalla tilanne säilyy tällaisena loppuun asti.

- Oli aika kaksijakoinen päivä. Ykkös- ja kolmospätkät olivat hyviä, mutta kakkospätkää en yhden kävelykerran jälkeen muistanut ollenkaan. Nelonen lähti menemään todella hyvin, mutta sitten ihan lopussa toiseksi viimeisessä mutkassa vedin kunnon lipat ja tanko löi aika kovaa reiteen. Siinä tuli sellainen puujalka, että se oli tosi kipeä koko loppupäivän, eikä se viimeinen pätkäkään tullut hirveän hyvin, mutta joukkueella oli tänään hyvä päivä. Ajoimme 45 sekuntia Italiaa kiinni, mutta olisi pitänyt itse onnistua siellä nelosella kaatumatta, niin olisimme saaneet eroa pienemmäksi. Muutenhan koko joukkue ajoi tänään tosi hyvin. Ai niin, Samuli (Puhakainen) kaatui myös samalla pätkällä kuin minäkin. Loppucrossille meillä ei ole mitään varsinaista taktiikkaa. Yritämme kaikki ajaa hyvän erän, eikä siinä oikein muuta ole tehtävissä. Jos sääntöjen puitteissa ajetaan, niin ei siinä varmaan kovin kovaa voi italialaisten kylkeenkään ajaa, niin ajetaan maaliin niin hyvin kuin pystytään ja mennään vain reilun pelin taktiikalla. Jos tästä tuo kakkossija saadaan, niin kyllä sekin olisi kova juttu. Itse en muista, milloin junioreista on edellisen kerran tullut mitalia Suomeen. Me lähdemme ainakin sitä tosissamme yrittämään, Roni Kytönen mietiskeli loppucrossia katsellessaan.

Alla joukkuekilpailujen ja henkilökohtaisen yleiskilpailun tilanteen viidennen päivän jälkeen.