Silander: ”Ei elämäni paljoa paranisi mestaruudesta”

Emil Silander nähtiin Vantaan MX-liigassa Fanticin ohjaimissa.
Kuva
Jani Hovi
Emil Silanderin piti lopettaa kisauransa viime kauden päätteeksi ja niin hän tekikin. Vantaan MX-liigassa mies nähtiin kuitenkin Fanticin ohjaimissa ja Silander onkin lähdössä SM-sarjan avauskilpailuun. Me juttelimme miehen kanssa Vantaalla.

Minkä verran olet ehtinyt tähän mennessä ajaa uudella pyörällä?

Varmaan vajaat kolme viikkoa, sellaiset 10 tuntia on varmaan ajoa. Talvella en ole ajanut lainkaan, vaan olen keskittynyt töihin. Kolme viikkoa sitten aukesi mahdollisuus ajaa ja samana päivänä hain Fanticin. Siitä lähtien olen yrittänyt elää vähän urheilullisempaa elämää sen, mitä töiltä olen ehtinyt.

Miltä pyörä on tuntunut?

Ihan hyvältä. Onhan se erilainen, koska olen ajanut niin kauan itävaltalaisella ja siihen tottunut. Ajoin ensin vakio iskunvaimentimilla ja niilläkin pystyi ajamaan. Nyt tehtiin iskunvaimennus jäykemmäksi. Muutenhan pyörä on aivan vakio ja hyvä. Ei ole mitään valittamista.

Olet sitoutunut ajamaan vain yhden SM:n. Miksi näin?

Se oli minun oma ehtoni, että haluan ajaa Sipoon kisan. Valmistautuminen ei ole lainkaan sellaista kuin aiempiin kausiin. Sen takia ajoin Vantaan liigakisankin. Pystyin siinä pitämään vauhdin ihan kohtalaisena, vaikka kädet menivätkin jumiin. 

Onko mahdollista, että jatkat ajamista Sipoon jälkeen?

En minä nyt jyrkästi sano ei, mutta työssä on kuitenkin aika kiire. Tiedän kuitenkin, mitä ajaminen vaatii, että pääsisi hyvään kuntoon ja pystyisi ajamaan mestaruudesta, vaikka Jerekään (Haavisto) ei aja koko sarjaa. Se vaatii tosi paljon töitä ja siihen ei taida löytyä aikaa, mutta en sitä ajatusta nyt täysin tyrmää, vaikka tosi vahvasti epäilenkin.

Entä jos Sipoosta tulee kakkossijat kummastakin erästä Haaviston jälkeen?

Toivottavasti tulee, mutta en kuitenkaan koe, että vaikka minulta puuttuukin ison luokan Suomen mestaruus, niin tuskin minun elämäni siitä paljon paranisi, vaikka sen voittaisinkin. Ihan mukava, kun Lohjalle tuli juuri tuo Rasmira Race Shop -liike, niin kun olemme tuttuja muutenkin, niin tämä on tällainen kiva kuukaudessa kesäkuntoon -juttu.

Ajoit pitkään itävaltalaisilla pyörillä. Mihin oli vaikeinta tottua Fanticissa? 

Geometria on erilainen. Tykkäsin paljon myös 2018-mallin Hondan geometriasta, mutta siinä oli heikko moottori. Tässä taas on vahva moottori. Minä olen tosi tarkka myös siitä, että kaikki on kohdallaan, kuten vaikka jalkatappien ja tangon väli. Nyt on vajaa kuukausi aikaa kun sain pyörän ja mies on huonossa kunnossa, niin en oikein tiedä, mistä lähtisi tekemään ja pyörääkin pitäisi testata. Kyllä se silti toimi Vantaalla tosi hyvin, vaikka rata oli pattinen ja reikäinen. Geometria on erilainen ja moottori on alhaalta vahvempi kuin itävaltalaisessa.