Savaste: ”Pysyin juuri ja juuri pyörän päällä”

Kim Savaste otti uransa ensimmäisen MX1-luokan SM-erävoiton Imatralta.
Kuva
Jani Hovi
Kim Savaste tuli Imatralle käytännössä suoraan sairaslomalta ja täräytti uransa ensimmäisen MX1-luokan SM-erävoiton. Päivän totaalissa Savaste oli toinen.

- Oli aika rankka päivä, tulin periaatteessa ihan suoraan kisoihin. Tulin vain kokeilemaan, pystynkö ajamaan. Ensimmäisessä erässä jaksoin ajaa melko hyvin ja sain hyvän startin. Ensimmäiset kierrokset olivat hyviä, ne olivat sellaista omaa ajoa, mutta loppua kohti vauhti kyllä hiipui, en vain jaksanut.

Toinen erä meni vähän huonommin?

- Toisessa erässä startti oli huonompi ja sitten riuhdoin aivan liikaa, että saisin muut kiinni. Pääsinkin aika lähelle, mutta siinä voimat loppuivat aivan totaalisesti. Sitten tein virheen ratavarikkomutkassa ja kaaduin. Ei siinä kipeää tullut, mutta kun piti lähteä uudestaan liikkeelle, niin oli hyvä, että pysyin edes juuri ja juuri pyörän päällä.

Toisessa erässä sijoitukset vaihtelivat aika paljon?

- Alussa kun aloin saada muita kiinni, niin ajattelin mennä heti myös ohi, mutta kun sain ne kiinni, niin olin ihan loppu.  Sitten jäin taas vähän, mutta ajoin aivan riskillä uudestaan tuntumaan, mutta sitten jarrupatitkin alkoivat jo heittää niin pahasti, että alkoi olla tilanteita.

Sinulla on aika pitkä ajotauko takana. Siihen nähden jaksoit kuitenkin ajaa ihan hyvin?

- Tein toki ajotauon aikana kaikkea mitä pystyin, mutta aina kun pitkän tauon jälkeen tulee suoraan kisoihin, niin kyllä sen tauon huomaa. Tämä oli itse asiassa ensimmäinen kerta kun tein näin. Kädet kyllä väsyivät, kun oli paljon reikää ja pattia. Kyllä solisluunkin huomasi, vaikka ei se enää niin kipeä ollut. Etenkin aika-ajossa sen huomasi, erässä ei niinkään, siinä on aina sen verran adrenaliini. Mutta oli siellä kohtia, joissa huomasi, ettei ihan täydessä kunnossa ole.

Otit ensimmäisessä erässä parhaan lähdön?

- Oli pitkästä aikaa kunnon startti. Pääsin siitä heti ajamaan omaa ajoani. Se tuntui tosi hyvältä. Toisessa erässä huomasin heti, että olin tehnyt puomipaikan huonosti. Osuttiin myös heti Kutsarin kanssa hiukan yhteen, niin jäin ihan sumppuun siinä. Siinä oli muutama kuski, joista kesti jonkin aikaa päästä ohi, niin kärki pääsi karkaamaan.

Kuinka kauas siinä toisessa startissa jäit?

- En nyt ihan hännillä ollut, mutta ehkä jossain kymmenennen paikkeilla. Ensimmäisissä mutkissa pääsin sitten ohi, mutta siinä oli myös kuskeja, jotka eivät olleet kärkitaistelussa ja he kisasivat keskenään, niin en heti pääsyt heistä ohi.

Oletko kuitenkin päivään tyytyväinen?

- Olen, vaikka tietenkin hiukan tuo toinen erä harmittaa, kun pääsin kuitenkin niin lähelle lopussa, ettei voittokaan kaukana ollut. Mutta ei tässä hirveästi harmitella voi, kun tulin kuitenkin suoraan kisaan, niin ei tämä päivä huono ollut.