Pyynikin taikaa

Teksti
Mats Järf kaasuttelin mestaruuteen Pyynikillä.
Kuva
Timo Eronen
Jääspeedwayn SM-finaali kaasuteltiin viime viikonloppuna Pyynikillä. Kisapäivään mahtuikin todella paljon tapahtumia.

Lauantaina, legendaarisella Pyynikin kentällä, joka huokuu suomalaista jääspeedway historiaa vuosien varrelta, ajettiin kamppailu vuoden 2023 jääspeedwayn suomenmestaruudesta. Pyynikin katsomot olivat tupaten täynnä yleisöä, joka kertoo sen, että jääspeedwaykilpailulla keskellä kaupunkia on kysyntää.

Rytinää heti alussa

Kilpailu alkoi rytinällä heti ensimmäisessä erässä. Viivalle asettuivat vastakkain Mika Helin, Christer Biskop, Atte Suolammi ja Mats Järf. Tampereen oma poika Suolammi ampaisi ritsoilta kärkeen, Järfin ja Biskopin ja Helinin seuratessa perässä. Ensimmäisen kaarteen ulostulossa Suolammi menetti pyörän hallinnan ja ajautui Järfin eteen. Järfin onnistui ihmeen kaupalla ohittaa Suolammi, mutta pyörän hallinnan menetys oli tosiasia. Seurasi parikymmentä metriä rodeoon verrattavaa ajoa, jonka päätteeksi Järf otti aikamoisen ilmalennon jään pintaan. Suolammi selvisi rytäkästä pelkällä hylkäyksellä.

– Jäällä maatessani mietin, että tuleeko tästä nyt yhtään mitään. Samalla yritin tunnustella onko kaikki luut ehjinä ja mies yhdessä nipussa, Järf kommentoi ensimmäisen erän kolarin jälkiseurauksia.

eronen

Järf tutustui lumipenkkaan ensimmäisessä erässä. KUVA: Timo Eronen.

Samalla kun Järf oli ambulanssissa tarkastuksessa, Järfin mekaanikko Mikko Rahko kunnosti pyörän varikolla pikavauhtia ajokuntoon. Tuomari antoi Järfille mahdollisuuden tulla uusintaerään ja ambulanssista päästyään Vaasan Moottorikerhon mies puisteli lumet puvusta, tuli ritsoille ja voitti erän päivän nopeimmalla eräajalla.

Seuraavassa erässä Järf koki päivän ainoan pistemenetyksen Max Koivulalle. Viiden ajetun alkuerän jälkeen Järfin pistesaldo oli komeat 14 p, jolla mentiin suoraan A-finaaliin. Toisen suoran A-finaalipaikan ajoi Christer Biskop samoilla pisteillä 14.  Alkuerien aikana nähtiin selkeitä merkkejä, tarkemmin sanottuna kovia ajosuorituksia radalla, jotka ennakoivat finaalipaikkoja. Kauden kovinta kehitystä varmasti esittänyt Heikki Huusko jatkoi SM-finaalissa hyviä esityksiä, ajaen alkueristä pisteitä 11.

Työntämällä maaliin?

Erässä 16 Matti Isoaho kaatui ja tuli hylätyksi. Uusinta erässä Huusko teki saman tempun, mutta jäi kuitenkin radan puolelle. Jääspeedwayn säännöissä on erikoisuus, kun erän voittaja saapuu maaliin, on seuraavilla sijoilla olevilla kaksi minuuttia aikaa saapua maaliin vielä saaden pisteitä. Huuskon pyörähtäessä radalle hänen pyöränsä sammui, mutta ollessaan edelleen sijalla kolme, hän aloitti armottoman pyörän työntämisen kohti maaliviivaa kahden minuutin aikarajan merkeissä.

Yleisö kannusti Huuskoa, mutta jääspeedway pyörän työntäminen ei todellakaan ole helppoa, varsinkaan matkan ollessa lähes 200 metriä, aika loppui valitettavasti kesken alle 10 metrin päässä maaliviivalta.

Koivulan epäonni

Päivän epäonnisin kilpailija oli Koivula. Ensimmäisessä erässä hänen pyörän pakoventtiili päätti katketa ja tulla kurkistamaan Pyynikin säätilanne pakoputken kautta. Toisessa erässä varapyörällä ajo tuotti komean erävoiton, mutta Murphy päätti hankaloittaa jatkoa, kolmannessa erässä varapyöränkin moottori teki lakon. Neljäs erä jäi kokonaan ajamatta, mutta pikainen korjaus varikolla tuotti tulosta ja mies pääsi viimeiseen alkuerään, josta tili sitten täydet 3p. Valitettavasti kahden erävoiton pisteet eivät tuottaneet jatkopaikkaa finaalieriin.

Semifinaalissa kohtasivat sijoille 3-6 sijoittuneet kuljettajat. Ritsoille asettuivat Heikki Huusko, Aki Ala-Riihimäki, Matti Isoaho ja Tomi Norola. Huusko otti nappistartin ja ajoi semifinaalin voittoon, Isoahon tehdessä seuraa Huuskolle A-finaaliin vievään kyytiin.

Loppuhuipennus

Päivän kohokohta, eli A-finaali, jonka voittaja kruunattaisiin uudeksi jääspeedwayn Suomen mestariksi vuosimallia 2023. Ritsoille asettuivat suoran finaalipaikan varmistaneet Järf ja r Biskop, saadakseen seuraksi semifinaalista nousseet  Huuskon ja Isoahon. Huusko otti jälleen startin ja ampaisi kärkeen Järfin seuratessa vanavedessä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen, maaliviivan kohdalla Järf painoi väkisellä Huuskon ohitse, Isoahon ja Biskopin tullessa hiuksenhienoisen välimatkan perässä kaksikkoa. Järf ajoi kärkipaikalle päästyään maaliin asti johdossa ja suomenmestaruuteen, mutta takana tapahtui. Isoaho kuittasi Huuskon samalla ajaen hopealla, ja lopulta Huuskon oli antauduttava myös Biskopille, joka ajoi näin ollen pronssimitalille.

järf

Mats Järf juhli Suomen mestaruutta kilpailun päätteeksi. KUVA: Timo Eronen.

Kotimainen jääspeedwayn kilpailukausi on nyt saatettu pakettiin, mutta lajin kannattajien jännitys jatkuu tulevan viikonlopun osalta. Saksan Inzellissä ajetaan MM-sarjan ainoat osakilpailut, lauantaina ja sunnuntaina. Suomesta MM-kamppailussa mukana ovat tuore Suomen mestari Järf ja vakuuttavan kauden niin ruotsissa kuin EM-finaalissakin ajanut Koivula. Kilpailu on katsottavissa FIM:in tarjoamana, sivun  https://fim-moto.tv/ kautta.