Pohjola: ”Paremmin voisi mennä kuin Italiassa”

Eemil Pohjola lähtee hakemaan hyviä MM-pisteitä sarjan päätöskisasta.
Kuva
Henri Salminen
Eemil Pohjolan lähtö Ranskan MM-enduroon jäi viime tippaan, mutta nyt on kaikki kunnossa ja mies valmiina pistejahtiin.

- Jo Italian kisan aikaan puhuttiin, että tiimi varmaan tulee tänne, mutta ei siitä sitten kuulunut mitään. Ajattelinkin jo, että en aja tätä kisaa, mutta viikko sitten tuli tieto että homma onnistuu ja pääsen tehtaan huoltoon. Laitoin jälki-ilmoittautumisen sisään, lensin Italiaan ja tulin sieltä autolla tänne.

Kaikki on siis nyt kunnossa?

- Huollon osalta kyllä. Tulin vasta keskiviikkona iltapäivällä tänne, niin en ole paljon ehtinyt kävellä pätkiä. On ne nyt kuitenkin kaikki kertaalleen kierretty.

Miltä maastokokeet vaikuttavat? Endurotestistä puhutaan vaikeana?

- Siellä on pari pahaa paikkaa, mutta ei niidenkään pitäisi ylitsepääsemättömiä olla. Ainahan siellä toki virheitä voi tehdä. Se on aika tekninen pätkä, kääntyy koko ajan ja on paljon juuria ja kaltevia kurveja.

Entä crossitesti?

- Se on kokonaan pellolla, aivan tyypillistä ranskalaista kaltevaa nurmipeltoa. Kyllä siinä suomipoika on taas vähän ihmeissään.

Onko extremetesti vaikea?

- Se on vähän sellaista kuin crossiradan pohjaa. Sitten siellä on rinteessä pari tosi pahaa paikkaa. Sellaiseen jyrkkään mäkeen ei saa oikein vauhtia. On siellä muutama muukin pahempi paikka.

Minkälainen keli Ranskassa on nyt ja millaista keliä odotat kisaan?

- Nyt on pilvipoutaa ja vajaa parikymmentä astetta. Keskiviikkona satoi hiukan ja maasto on kosteaa, mutta ei kuitenkaan märkää. Minulle on sama sataako vai paistaako. Toki kuivassa kelissä on mukavampi ajaa, mutta kyllä liukkaallakin kelillä on hauska ajaa.

Lähdet tietysti ajamaan niin hyvin kuin mahdollista, mutta millainen tulos tyydyttäisi?

- Ei minulla ole oikein mitään tulostavoitetta. En ole edes vilkaissut lähtöluettteloa, niin en tiedä keitä on mukana. Jos saisin ajon kulkemaan paremmin kuin Italiassa, niin se olisi hyvä. En ole Italian kisan jälkeen ajanut tuolla pyörällä metriäkään. Tänään pitäisi käydä testiradalla kokeilemassa. Ei sen toki pitäisi erilainen olla, mutta ainahan niissä jotain pientä eroa on.

Auttaisiko todellinen huippusijoitus ensi kauden tiimipaikkoja ajatellen?

- Kyllä se ilman muuta auttaisi jos oikein hyvin onnistuisi. Paikat ovat kuitenkin tosi tiukassa, koska halukkaita kuskeja olisi, mutta ei tiimejä. Palkallisia paikkoja ei varmasti ole ja ilmaisetkin paikat ovat aika vähissä.

Rahalla tietysti saisi paikan, mutta sitäkin tarvittaisiin ilmeisesti melko paljon?

- Rahallahan pääsee minne vain, mutta en itse näe järkeväksi hakata hirveästi rahaa tähän sarjaan. Ajan ennen vaikka jotain muuta sarjaa.

Mikä se muu voisi olla, mikäli paikkaa MM-sarjaan ei löydy?

- EM-sarja se tuskin ainakaan on, mutta en toki sitäkään täysin pois sulje. Yksi mahdollisuus olisi extremekisat. Ne saattaisivat sopia minulle. Ainakin joitain kisoja kiinnostaisi käydä kokeilemassa. Niissä on kuitenkin yleisöä ja näkyvyyttä saisi ihan eri tavalla. Voihan tietysti tämä MM-sarjakin tästä muuttua ensi kaudelle, vaikka tuskin niin kuitenkaan käy.