Pohjola kolmas Kåsanilla

Teksti
Eemil Pohjola juhli Kåsanin kolmatta sijaa.
Kuva
Pohjolan tiedotus
Järjestyksessään 99. Novemberkåsan päättyi tiukan taistelun jälkeen Niklas Perssonin voittoon. Eemil Pohjola ajoi hienosti kolmanneksi.

Novemberkåsan ajettiin tänä vuonna Vimmerbyssä, jossa kisa järjestettiin nyt jo kuudennen kerran. Kilpailu käynnistyi päiväosuudella, jossa kilpailijat kiersivät neljän maastokokeen pituisen reitin kertaalleen plus ensimmäisen maastokokeen vielä uudelleen. Yhteensä ajettiin siis viisi maastokoetta, ennen kuin edessä oli tauko ennen kahden kierroksen plus yhden maastokokeen pituista yöosuutta.

Kisan ennakkosuosikit Albin Elowson ja Niklas Persson aloittivat heti hurjan kaksinkamppailun kärkipaikasta ja tuohon kamppailuun pyrki kiilaa iskemään flunssatoipilaana matkaan lähtenyt Eemil Pohjola. Kun päiväosuus oli takana, oli Persson johdossa, mutta Elowson oli vain 20 sekunnin päässä. Pohjola ei kärkikaksikon kyydissä pysynyt ja ero oli jo reilut kuusi minuuttia. Kolmospaikka oli kuitenkin tukevasti Pohjolan hallussa.

Junioriluokasta voittoa hakemaan lähtenyt Peetu Juupaluoma osoitti, että eväät voittoon olivat olemassa. Hän täräytti ensimmäiselle maastokokeelle juniorien pohjat ja oli yleiskisassakin viidentenä. Vauhti säilyi hyvänä koko päivän, vaikka tauolle Juupaluoma tulikin juniorien kakkosena. Eroa kärkeen oli puolitoista minuuttia. Muista suomalaisista Atte Salo oli eliittiluokassa sijalla 17 ja Kimmo Julku senioreissa sijalla 79.

Ei muutosta reittiin

Järjestäjä oli varautunut myös muuttamaan reittiä kelin niin vaatiessa, mutta siihen ei ainakaan tällä kertaa ollut tarvetta.

- Ennen kisaa arvelimme, että tulee olemaan hyvin märkää, mutta näyttääkin olevan paljon kuivempaa kuin mitä odotimme, totesi kilpailun johtaja Fredrik Johansson.

Yöosuus jatkui päiväosuuden tapaan. Persson ja Elowson takoivat vuorotellen pohjia, eivätkä tahtoneet saada eroa toisiinsa millään. Kun ensimmäinen kierros oli takana, johti Persson edelleen, mutta vain 40 sekunnilla. Puolikuntoinen Pohjola piti hallussaan kolmospaikkaa, vaikka ero kärkeen oli venähtänyt jo 14 minuuttiin. Peetu Juupaluoman hyvä kisa päättyi sen sijaan keskeytykseen juniorien kolmossijalta yöosuuden ensimmäisen maastokokeen jälkeen.

- En tiedä olisiko kansi tai mäntä hajonnut. Vedet tulivat kuitenkin ylivuotoletkusta ulos. Kaikki letkut ja jäähdytin ovat kuitenkin ehjiä. Pääsin sen ensimmäisen yöpätkän maaliin ja siitä kun yritin startata, niin kone ei enää käynnistynyt. Sen verran tämä jäi harmittamaan, että ensi vuonna on melkein lähdettävä kokeilemaan uudestaan. Ei reitti nyt ainakaan mitään mahdotonta ollut. Kivikkoa oli paljon, mutta suopaikat pääsin ihan hyvin läpi. Yöllä kun oltiin katsomassa suolla, niin silloin näytti kyllä vaikealta. Oli siellä välillä kärkimiehetkin upoksissa, Juupaluoma kertoi.

Atte Salo jatkoi kisaa sijalta 13, mutta Kimmo Julku joutui heittämään pyyhkeen kehään seitsemännellä maastokokeella.

Toisella kierroksella kärkikaksikon voittokamppailu jatkui samanlaisena, vaikka Perssonin ajamista vaikeuttivat vielä vatsavaivatkin. Viimeiselle maastokokeelle lähdettäessä Perssonilla oli puolen minuutin etu. Elowson hävisi vielä 10 sekuntia, joten kolmesti Kåsanilla toiseksi sijoittunut Persson sai lopulta nimensä myös Kåsanin voittajien listaan.

- Tämä oli henkien taistelu ja varmasti suurinta mitä olen endurossa tehnyt. Minulla oli viimeisellä kierroksella vatsaongelmia, mutta jos aikoo voittaa Kåsanin, on annettava aivan kaikkensa, enkä suostunut luovuttamaan. Nyt olen totaalisen loppu ja luulen, että seuraavan viikon vain makaan vuoteessani ja lepään, puolikuollut Persson huokaisi.

Albin Elowson hävisi lopulta 40 sekuntia ja joutui nyt tyytymään kakkossijaan. Kolmanneksi sijoittui Eemil Pohjola. Ero kärkikaksikkoon venähti lopulta puoleen tuntiin.

- Päiväosuus oli vielä ihan ajamista, mutta sen jälkeen loppu oli pelkkää selviytymistaistelua. Yritin vain koko ajan sen minkä pystyin, että sain säilytettyä kolmossijan. Kärkikaksikko meni kyllä tosi kovaa, enkä oikein pystynyt vastaamaan siihen vauhtiin päivälläkään. Olen kyllä tähänkin sijaan tyytyväinen. Oli tosi monta kertaa keskeytys mielessä, mutta sitten aina vain ajattelin, että jos vielä kuitenkin vähän ajaisin. Viimeiselle kierrokselle lähtiessä oli kaikkein heikoin hetki, mutta sitten kun pari pätkää oli enää jäljellä, niin ajattelin, että ajetaan nyt nekin. Reitti oli kyllä kuivempi kuin viime vuonna, mutta vastaavasti suo-osuuksia oli enemmän. Kyllä minäkin siellä pari kertaa jouduin nostelemaan, Pohjola selvitti kisan kulkua.

Myös Atte Salo selvitti tiensä maaliin ja sijoitus oli eliittiluokassa 12.

Tämä vuoden Kåsan ei kaikesta päätellen ollut aivan niin vaativa kuin monena vuonna on nähty. Lähtijöitä oli yhteensä 166 ja maaliin selvisi 68 kilpailijaa. Viimeinen hyväksytysti maaliin tullut hävisi voittajalle reilut viisi ja puoli tuntia.