Persson voitti, Remekselle pettymys

Kuva
Jani Hovi
Gotland Grand National päättyi ruotsalaisjuhliin, kun voittoon ajoi Mikael Persson. Eero Remes joutui keskeyttämään jo avauskierroksella.

Perinteinen Gotland Grand National -kilpailu järjestettiin tänä vuonna koronan varjossa, mutta järjestettiin joka tapauksessa. Koronapandemia näkyi paitsi yleisön puuttumisena, valitettavasti myös osanottajamäärässä. Kun viime vuosina saarella on nähty yli 3 000 kilpailijaa, niin nyt ilmoittautuneita oli ”vain” reilut kaksituhatta. Jo perjantaina kisasivat nuorimmat ja vanhimmat kilpailijat. Lauantaina oli vuorossa aamulla ajettu harrastajaluokkien kilpailu, jossa ajoi kolme eri luokkaa, sekä iltapäivällä luonnollisesti päivän päälähtö.

Aamulla kilpailijoiden kiusana oli sade, mutta iltapäivällä keli jo huomattavasti parempi. Eero Remeksen toivomaa 20 asteen lämpötilaa ei tullut, mutta eipä onneksi enää satanutkaan. Remes lähti kisaan yhtenä vahvoista ennakkosuosikeista. Takana oli kakkossija viime vuodelta, eikä viime vuoden voittaja Filip Bengtsson pystynyt ajamaan tällä kertaa lainkaan. Bengtsson loukkaantui pahasti reilu kuukausi sitten Ruotsin enduromestaruuskisassa ja toipumisessa menee vielä pitkään. Kun viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Robert Kvarnström loukkaantui myös alkuvuodesta ja päätti pitää ajotaukoa ainakin tämän vuoden, näyttivät Remeksen mahdollisuudet voittoa ajatellen todella hyviltä.

Kisa käynnistyi ja Remeksen startti epäonnistui totaalisesti, kun pyörä ei käynnistynytkään heti. Pahempaa oli kuitenkin tulossa. Pyörä sammui jatkuvasti, eikä Remeksellä ollut muuta mahdollisuutta kuin kurvata pettyneenä varikolle. Kisa oli ohi jo avauskierroksella.

- Sain todella huonon startin, koska pyörä ei käynnistynyt heti. En tiedä, mikä vika pyörässä oli, mutta kisan alussa aina kun osuin johonkin kuoppaan, niin se sammui. Luulin, että se hajoaa, mutta sitten se alkoi kuitenkin toimia normaalisti. Olin kuitenkin jo heti niin paljon kärjen takana, että päätin keskeyttää, koska halusin kuitenkin ajaa voitosta, enkä vain kruisailla kolmea tuntia. Totta kai olen pettynyt, mutta eipä tälle mitään mahda, tällainen vain kuuluu osana tähän lajiin ja nyt se sattui minulle, Remes totesi pettyneenä SVT:n haastattelussa.

Kisa kääntyi siis ruotsalaisten jäsentenväliseksi. Kun kaksi kierrosta oli ajettu, johti Max Ahlin sekunnilla ennen Oskar Ljungströmiä. Puoli minuuttia kärkikaksikon takana ajoivat Rikard Hansson, Oskar Olsson ja Mikael Persson.

Neljän kierroksen ja kahden tunnin jälkeen kärkipaikalla oli Hansson. Elowson oli kuitenkin vain viiden sekunnin päässä ja aivan perässä tulivat Olsson, Ahlin ja Persson.

Viimeisellä ajotunnilla Mikael Persson alkoi tehdä hieman eroa kilpakumppaneihinsa ja puristi lopulta maalissa eron kahteenkymmeneen sekuntiin ennen toiseksi noussutta Albin Elowsonia. Kolmantena maaliin ehti Max Ahlin. Voitto oli Perssonille Gotlannissa uran ensimmäinen.

- En löydä oikein sanoja. Olen aivan loppu, energiat ovat loppu, lasit ovat loppu. Olen ollut täällä monta kertaa enkä koskaan päässyt maaliin. Nyt voitin. Olen äärettömän tyytyväinen, iloitsi väsynyt, mutta onnellinen voittaja maalihaastattelussa.

Naisten luokassa voittoon ajoi Matilda Ahlström. Hän voitti toiseksi ajaneen Hanna Berzeliuksen runsaalla kolmella minuutilla. Kolmanneksi sijoittui Hedvig Malm.