Niskanen hallitsi SM-avausta

Teksti
Lauantain kärkikolmikko SM Pro-luokassa.
Kuva
Milla Vahtila
Soinin osakilpailu avasi viikonloppuna moottorikelkkojen Case Construction SM Sprint -sarjan. Viime vuoden mestari Saku Niskanen ei antanut haastajille mahdollisuuksia avauksessa.

Soinin osakilpailu avasi lauantaina Case Construction SM Sprint -sarjan. Viime vuoden mestari, parikymppinen Saku Niskanen ajoi joka kierroksen nopeimman ajan ja jätti Tero Lokalle parannettavaa hampaankoloon. SM Pro -luokan kultataistelu oli viime vuonna niin sprintissä kuin endurossa pitkälti yhden miehen juhlaa ja niin oli tilanne tänäänkin. Kokonaistuloksissa toiseksi sijoittunut Tero Lokka jäi yli 16 sekuntia Saku Niskasesta jälkeen.

– Reitti oli melko jäinen, mutta sain ajettua ilman suurempia virheitä, iisalmelainen Niskanen toteaa vaatimattomasti.

Rovaniemeläinen Lokka ajoi ensimmäisellä kierroksella toiseksi nopeimman ajan, mutta joutui toisella ja kolmannella kierroksella tyytymään neljänneksi nopeimpaan kierrosaikaan.

– Ihan hyvin meni tänään, mutta vähän liian paljon jäin ajallisesti Sakulle – odotin itseltäni vähän enemmän, Lokka paljastaa.

– Haastavaa oli kyllä ja viimeiselle kierrokselle sain parannettua ajoa, mutten tarpeeksi.

SM Pro -luokan kokonaistuloksissa lauantaina kolmanneksi ajoi oululainen Santeri Palovaara, joka ajoi toisella kierroksella toiseksi nopeimman kierrosajan ja kolmannella kolmanneksi nopeimman kierrosajan.

– Ei ollut ihan itselle mieleisimmät olosuhteet, ja aika vähän on tullut ajettua tällä kaudella, niin ihan hyvin siihen nähden meni, Palovaara mietiskelee.

Sunnuntaina miehet pyrkivät parantamaan ajoaan lauantaista, kun sama noin 5,5 kilometrin mittainen rata ajetaan toiseen suuntaan.

– Kunhan pysyisin puiden välissä huomennakin ja saisin tehtyä ehjän kilpailun, Niskanen toteaa.

– Pitää yrittää varmaan jotain myrkkykeittoa hänelle syöttää, että pärjäisi, Lokka vitsailee vieressä.

Harrastus, josta on vaikea luopua

Tällä kaudella sprintissä ja endurossa on mukana uusi Jokamiesluokka, joka korvaa aikaisemman Historic-luokan. Jokamiesluokassa ajetaan 12 vuotta tai sitä vanhemmilla kelkoilla.

Jokamiesluokan voittoon ajoi lauantaina Tupokselta Limingalta tuleva Petteri Väisänen (Wintage Weikot).

– Alla on itselleni uusi kelkka ja vain yksi käynti sen selässä ennen tätä viikonloppua, koska lumitilanne meillä siellä Oulun tuntumassa on ollut aika huono tänä talvena. Niin hyvinhän se kisa meni tänään siihen nähden, vuodesta 2017 asti kelkkailussa kisannut Väisänen toteaa hyväntuulisena.

Väisänen tunnustaa, että päätti viime kauden jälkeen lopettaa kelkkailun ja myi pois silloisen menopelinsäkin. Kesän mies malttoi olla ilman kelkkaa, mutta syksyn tullen houkutus kasvoi taas liian suureksi.

– Hyvä porukka ja kisaaminen vetävät puoleensa. Onhan se hienoa, kun saa sykkeen nousemaan ja pääsee kokemaan kilpailuiden jännityksen.

Vintage ja historic -luokissa aiemmin kilpaillut mies viihtyy parhaiten vähän vanhempien kelkkojen selässä.

– Vanha mies, vanhat kelkat ja pieni budjetti, hän perustelee valintaansa naureskellen ja lisää, että mielii ajaa kelkoilla, joita muistaa ihailleensa junnuna.

Väisänen toivoo, että yhä useampi innostuisi tulemaan mukaan kilpailemaan.

– Tiedän, että harrastajia on paljon eli rohkeasti vaan mukaan viivalle, hän kannustaa.

Väisänen kehuu, että Soinissa kilpailureitti erosi edukseen aiemmista sprinttireiteistä.

– Oli korkeuseroja, leveää baanaa ja kaiken kaikkiaan todella hyvät puitteet, vaikka lunta onkin vähän.

Soinissa ei tosiaan ole tällä hetkellä lunta liiaksi, mutta se ei estänyt hyvän kilpailun toteuttamista: kilpailun järjestäjät olivat ajaneet ja lingonneet lunta ahkerasti Ski Vuorenmaata ympäröivään maastoon ja työ palkittiin: kehuja reitistä sateli.

– Ensimmäinen kilpailupäivä meni muutenkin yli odotusten. Olimme aamupäivän jopa etuajassa aikataulusta, ja koko päivänä ei tarvinnut käyttää terveydenhuoltopalveluita. Muutama keskeytys tuli teknisten vikojen takia, mikä kuuluu lajin luonteeseen. Nyt ajamme vielä illalla reitin jyrsimellä läpi ja käännämme reittimerkit toisin päin, niin olemme valmiita huomista varten, kiteyttää Soinin SM-sprinttien kilpailunjohtaja ja järjestävän seuran eli Soinin Moottorikerhon hallituksen jäsen Mikko Silvonen.

Niskanen jatkoi voittokulkua

Viikonlopun kilpailupäivä käytiin Etelä-Pohjanmaalla Soinissa lauantaita lauhemmassa pakkassäässä. Kilpailu sen sijaan tiukkeni entisestään, kun eri luokkien parhaat ottivat toisistaan mittaa 5,5 kilometrin mittaisella reitillä. Kaikki muut luokat ajoivat reitin kahdesti, mutta SM Pro -luokka kolmesti, kuten lajin sääntöihin kuuluu.

Viime vuoden mestari ja lauantaina kaikilla kolmella kierroksella pohjat ajanut iisalmelainen Saku Niskanen voitti tänään kokonaiskilpailun 11 sekunnin erolla ja ajoi pohja-ajan ensimmäisellä ja kolmannella kierroksella, mutta ajoikin päivän toisella kierroksella vasta kolmanneksi nopeimman ajan.. Tämä herätti kilpakumppanien toivon siitä, että nuori mies ehkä onkin päihitettävissä.

– Ensimmäisen kierroksen jälkeen tuli sellanen pieni kiukku päälle, ja ajoinkin sitten toisella kierroksella nopeiten, molempina kisapäivinä kokonaistuloksissa toiseksi tullut Lokka iloitsee.

– Kolmannella kierroksella kiukku oli kuitenkin ohi ja ajoin vähän liian lepsusti, hän harmittelee. Miehen tekisi kovasti mieli kirkastaa tänä vuonna viimevuotinen sprinttihopeansa.

Voitostaan huolimatta Niskanen harmittelee toisen kierroksen epäonnistumistaan. Mitään isoa virhettä ei tullut, mutta Lokan lisäksi myös Oulun kupeesta Jäälistä tuleva Hannu Härkönen ajoi häntä nopeammin kakkoskierroksen. Tästäkös hallitseva mestari suivaantui ja ajoi taas kolmannella kierroksella muita karkuun.

– Kilpailusuorituksen aikana ei pidä kyllä ajatella yhtään mitään, vaan keskittyä ihan vain ajamiseen, hän pohdiskelee.

Kolmanneksi sunnuntaina sijoittunutHärkönen paransi kokonaissijoitustaan lauantain neljänteen sijaan nähden.

– Ensimmäinen kierros meni molempina päivinä huonosti, mutta etenkin tänään toinen ja kolmas kierros tuli ajettua hyvin. Talven vähäiseen teenimäärään nähden olen tyytyväinen – nyt viikonloppuna tuli kisatessa varmaan tuplattua tämän talven ajotunnit, hän toteaa viitaten Oulun seudun huonohkoon lumitilanteeseen.

Härkönen iloitsee, että Pro-luokassa on tiukkaa taistoa ja paljon uusia nuoria kovia kuskeja. Jo parikymmentä vuotta kilpaillut mies ei omia suorituksiaan liikaa jännitellyt, mutta sai kokea perhosia vatsanpohjassaan, kun hänen 6-vuotias poikansa Vili Härkönen kilpaili sunnuntaina ensimmäistä kertaa Juniorit 1 -luokassa.

– Poikaakin jännitti kovasti ja vähän hän harhailikin reitiltä, mutta pääsi hienosti maaliin. Ajamistakin enemmän hän oli innoissaan kaikista uusista kavereista, joita kisoista löytyi eli varmasti poika lähtee innoissaan mukaan seuraavaankin kisaan, isä mietiskelee.

6-vuotias Vili näemmä sai heti kiinni siitä, mikä lienee kelkkailussa parasta: hyvä ajoseura ja yhteishenki.

Kakkoskierroksella ei edes sekuntipeliä

SM Ladyt -luokassa nähtiin lauantaina ja sunnuntaina tiukkaa taistelua virolahtelaisen Tanja Kaitaisen ja Kauhajoen Kelkkailijoita edustavan Noora Nummijoen välillä. Naiset vaihtoivatkin päittäin sijoituksia: lauantaina Nummijoki voitti ja Kaitainen oli toinen, sunnuntaina toisinpäin.

– Oli tiukkaa taistoa kyllä – tänään ajoimme toisella kierroksella sekunnin sadasosan tarkkuudella samat ajat, Nummijoki toteaa naureskellen ja lisää olevansa erittäin tyytyväinen viikonlopun suorituksiinsa.

Kaitainen iloitsee niin ikään ensimmäistä osakilpailuvoittoaan.

– Reitti oli vähän jäinen, eikä niin jouheva, mutta tänään tuntui kuitenkin hyvältä ajaa, hän mietiskelee.

Kolmanneksi sijoittui molempina päivinä Maaningalta Pohjois-Savosta tuleva Mari Martikainen.

– Tavoite oli pysyä reitillä, mutta vähän jäi kyllä hampaankoloon, kun himmailin, mutta hienoa oli päästä silti kolmen parhaan joukkoon, hän toteaa.

Toista vuotta kilpaileva Martikainen nauttii kisaamisessa fiiliksestä.

– Parasta tässä on se tunne, kun laittaa kypärän päähän ja saa lähteä ajamaan kisaa.

Sunnuntain kilpailupäivä sujui järjestelyiden osalta kuten lauantaikin eli moitteettomasti ja isommilta loukkaantumisilta vältyttiin, vaikka kilpailureitti olikin kulunut sunnuntaina jäisemmäksi ja liukkaammaksi.

– Kaiken kaikkiaan menestyksekäs viikonloppu ja täydelliset kisapuitteet, vahvistaa Suomen Moottorikelkkailijat ry:n eli SMK ry:n puheenjohtaja Hannu Yli-Huumo, joka oli paikalla kilpailun yhtenä tuomarina ja kiittää järjestävää seuraa Soinin Moottorikerhoa.

SMK ry järjestää sprint- ja endurokilpailut yhdessä jäsenkerhojensa kanssa ja toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä ja sen tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.

Sprintin kilpailukausi jatkuu kahden viikon päästä Kajaanissa, missä ajetaan lauantaina 18.2. kolmas osakilpailu ja sunnuntaina 19.2. sprinttikausi huipentuu SM-finaaliin.

 

Lauantain tulokset/joka luokan top3:

Juniorit 1
1. Veeti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Vilho Ollikainen (Kuusamon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Toivo Ylä-Pöntinen (Varkaus Racing Team Ry)

Juniorit 2
1. Jesper Hoffrén (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)
2. Niko Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
3. Joonatan Juntunen (Kainuun Moottorikerho Ry)

SM-Juniorit
1. Svante Tornberg (Kuusamon Moottorikelkkailijat Ry)
2. Eetu Korhonen (Kainuun Moottorikerho Ry)
3. Lauri Penttilä (Haminan Seudun Moottorikelkkailijat ry)

Jokamiesluokka
1. Petteri Väisänen (Wintage Weikot)
2. Petri Vesterinen (Viitasaaren Lumikot)
3. Santeri Moilanen (Höljäkkä Motorsport Ry)

SM-Ladyt
1. Noora Nummijoki (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
2. Tanja Kaitainen (Kaakkoisrajan kelkkateam ry)
3. Mari Martikainen (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)

Legendat
1. Petri Partala (Kuhmoisten Moottorikelkkailijat Ry)
2. Petri Haverinen (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Hans Lindkvist (Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat Ry)

Masters
1. Jaakko Kurikka (Wintage Weikot)
2. Matti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
3. Jani Lankila (Kaakkoisrajan Kelkkateam ry)

SM-Pro
1.Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho Ry)
2. Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat Ry)
3. Santeri Palovaara (Sotka MC ry)

Semi-Pro
1. Juho Jurmu (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)
2. Sami Sorsa (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Ville Rintala (Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat Ry)

Harraste
1. Jere Mononen (Korpi Racing Ry)
2. Johannes Salminen (Jämsänjokilaakson moottorikelkkakerho)
3. Matti Salonen (Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat Ry)

 

Sunnuntain tulokset/joka luokan top3:

Juniorit 1
1. Veeti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Vilho Ollikainen (Kuusamon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Aarne Tarvonen (Varkaus Racing Team)

Juniorit 2
1. Joonatan Juntunen (Kainuun Moottorikerho Ry)
2. Niko Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
3.Jesper Hoffrén (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)

SM-Juniorit
1. Ville Metsoharju (Viitasaaren Lumikot Ry)
2. Svante Tornberg (Kuusamon Moottorikelkkailijat Ry)
3. Eetu Korhonen (Kainuun Moottorikerho Ry)

Jokamiesluokka
1. Petteri Väisänen (Wintage Weikot)
2. Petri Vesterinen (Viitasaaren Lumikot)
3. Joona Kulmala (Suomenselän Moottorikelkkailijat Ry)

SM-Ladyt
1. Tanja Kaitainen (Kaakkoisrajan kelkkateam ry)
2. Noora Nummijoki (Kauhajoen Moottorikelkkailijat Ry)
3. Mari Martikainen (Lumi-Savon Moottorikelkkailijat Ry)

Legendat
1. Petri Partala (Kuhmoisten Moottorikelkkailijat Ry)
2. Petri Mononen (Korpi Racing Ry)
3. Hans Lindkvist (Keski-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat Ry)

Masters
1. Matti Välitalo (Arctic Race Rovaniemi ry)
2. Jaakko Kurikka (Wintage Weikot)
3. Jani Lankila (Kaakkoisrajan Kelkkateam ry)

SM-Pro
1.Saku Niskanen (Ylä-Savon Moottorikerho Ry)
2. Tero Lokka (Lapin Moottorikelkkailijat Ry)
3. Hannu Härkönen (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)

Semi-Pro
1. Juho Jurmu (Taivalkosken Kelkkailijat Ry)
2. Tommi Nyberg (Joutsan Seudun Lumikissat Ry)
3. Juho Tonteri (Joutsan Seudun Lumikissat Ry)

Harraste
1. Jere Mononen (Korpi Racing Ry)
2. Johannes Salminen (Jämsänjokilaakson moottorikelkkakerho)
3. Sasu Hyvärinen (Pohjois-Savon Moottorikelkkailijat Ry)

Täydelliset tulokset.