MM-avaus käsillä

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Kevät on jo niin pitkällä, että enduron MM-sarjan avaus on edessä tulevana viikonloppuna. Sarja käynnistyy Portugalin Fafesta. Kisaan on ilmoittautunut myös viisi suomalaiskuljettajaa.

Enduron MM-sarjassa ajetaan myös tänä vuonna seitsemän kisaviikonloppua. Tämän vuoden sarja käynnistyy Portugalin pohjoisosassa sijaitsevasta 50 000 asukkaan Fafen kaupungista. Viime vuoden MM-avaukseen verrattuna kilpailijakato on ollut melkoinen, sillä ainoastaan 109 kilpailijaa on ilmoittautunut kauden avaukseen.

Kisa

Uusi kausi ei ole tuonut kisaformaattiin muutoksia. Viikonloppu käynnistyy perjantai-illalla ajettavalla supertestillä, joka sijaitsee lähes kaupungin keskustassa. Ensimmäinen kilpailija starttaa supertestille kello 21.00 Suomen aikaa.

Lauantai ja sunnuntai käynnistyvät kello 11.00 Suomen aikaa ja kumpanakin päivänä noin 60 kilometrin pituinen reitti kierretään kolmeen kertaan. Kierros pitää sisällään kolme maastokoetta, joista ensimmäisenä ajetaan crossitesti, toisena on vuorossa endurotesti ja kierroksen viimeisenä on vuorossa extremetesti.

- Crossitesti on aika nopeavauhtista, samoin endurotesti, jossa on paljon peltoa. Extremellä on vähän nurmikkoa ja kalliota, mutta ei mitään mainittavan vaikeaa. Pätkät näyttävät kyllä ihan hyviltä minun mieleeni. Tosin sääennuste tarjoaa vesisadetta kisaan, mutta eipä se varmasti ajamista haittaa, varikolta tavoitettu Tiitus Enjala kertoi.

Suosikit

EnduroGP-luokassa hallitseva mestari Steve Holcombe on kuljettaja, jonka kaikki haluavat voittaa. Mikä sitten on Holcomben vastaus tähän, onkin pieni arvoitus. Britti vaihtoi tiimiä ja nousee nyt Hondan satulaan. Samalla myös luokka vaihtui kaikkein pienimpään, eli E1:een. Lauantai-illalla ollaan paljon viisaampia Holcomben suhteen. Viime kaudella Josep Garcia ajoi MM-hopealle ja voitti kaikki neljä kisapäivää Portugalissa. Espanjalainen haluaa varmasti tehdä sen jälleen. Andrea Verona joutui viime kaudella tyytymään MM-pronssiin. Kirkkaampi mitali on varmasti tähtäimessä ja ainakin Italiassa juuri ajettu EM-osakilpailu osoitti, että Veronaa ei ole helppo voittaa. Luonnollisesti kärkipaikoille haluaa moni muukin, mutta ihmeitä on tapahduttava, jos tästä kolmikosta kukaan ei lauantaina podiumille nouse kukaan.

Luokittain

Enduro 1-luokassa ykkössuosikki on Josep Garcia. Hallitsevana mestarina häntä on vaikea voittaa tänäkin vuonna. Tekeekö sen mahdollisesti tähän luokkaan siirtynyt Steve Holcombe, Theophile Espinasse, Jamie McCanney, Zach Pichon vai ei kukaan? Luokasta menestystä lähtevät hakemaan myös Roni Kytönen ja Hermanni Haljala.

Enduro2-luokassa viime vuoden mitalikolmikosta ainoastaan Andrea Verona jatkaa tässä luokassa ja  on kyllä varteenotettava mestarikandidaatti. Perässä tulee kuitenkin mitalinälkäisiä kuljettajia kuten Nathan Watson, Wil Ruprecht, Jed Etchells, joten kyllä Veronakin ajamaan joutuu. Suomalaisedustusta luokassa ei ole.

Enduro3-luokka on todennäköisesti Brad Freemanin heiniä. Viime vuonna loukkaantuminen vei britiltä EnduroGP-luokan mestaruuden ja jos vauhti on tänä vuonna samaa, niin Freemania ei voita kukaan. Mikael Persson kuuluu myös mitaliehdokkaisiin, eikä pois voida sulkea myöskään Hamish Macdonaldia. Suomalaiset loistavat tässäkin luokassa poissaolollaan.

Juniorit

Juniorluokassa tullaan todennäköisesti näkemään tiukkaakin tiukempi taistelu voitosta. Max Ahlin saa seurakseen viime kauden Youth-luokan kärkikolmikon Kevin Cristino, Leo Joyon ja Thibault Giraudon. Kun tuota nelikkoa tulee omalla panoksellaan ainoana suomalaiskuljettajana kiusaamaan Samuli Puhakainen, niin eipä juuri kannata lähteä veikkaamaan kuka lauantaina nousee podiumin ykköspaikalle.

Youth-luokassa menestyjiä on todella vaikeaa nimetä, mutta nelikosta Luca Colorion, Alex Puey, Valentino Corsi ja Alfredo Pellicer ainakin joku voisi hyvinkin nousta podiumille. Toivottavasti podiumille tai ainakin lähelle sitä yltää myös suomalaiskaksikko Juho Ahokas ja Tiitus Enjala.

- En ole asettanut itselleni mitään tavoitetta, parhaan suoritukseni pyrin tekemään ja katsotaan sitten, mikä on lopputulos. Ensimmäisen päivän jälkeen näkee tietysti vähän, mikä on luokan taso. Mukana on myös osa Italian EM:ssä ajaneista kuskeista, joten vauhtia saa kyllä pitää, että pärjää. Uskon, että oma vauhtini on parempaa kuin Italiassa. Kävin viikonloppuna Lavangossa ajamassa ja pystyin keskittymään ihan hyvin ajamiseen, koska ei ollut enää kipuja pakarassa. Antibiootteja syön kuitenkin edelleen, Enjala selvitti.

Naiset

Naisten luokassa kisataan ilman suomalaisia, mutta mukana ei ole myöskään hallitseva mestari Jane Daniels. Näin podium odottaa uutta nimeä korkeimmalle korokkeelle. Ehdokkaita riittää, mutta podiumille voisi tarjota vaikkapa nimiä Nieve Holmes, Mireia Badia, Francesca Nocera ja Rosie Rowett. Yllättäjä saattaisi olla ensimmäistä kertaa MM-sarjaan mukaan tullut Rachel Gutish.