Mikael Persson nopein Gotlannissa

Mikael Persson tänään voiton Gotlannissa.
Kuva
Antti Hellsten
Mikael Persson hallitsi Gotland Grand National -kilpailua lähdöstä maaliin. Suomalaisista parhaasta suorituksesta vastasi Antti Ahtila.

Maailman suurin endurokilpailu järjestettiin jo 38:nnen kerran. Kisa on paisunut vuosien varrella kuin pullataikina ja tänä vuonna mukana oli jo 3 300 kilpailijaa. Tänä vuonna ensimmäiset kisat ajettiin jo torstaina, kun reitille päästettiin sähköpolkupyörät. Perjantaina olivat vuorossa juniorit, sekä naisten ja vanhempien harrastajien luokat. Tänään oli ensin aamulla vuorossa harrrasteluokkien lähtö ja päivä huipentui eliittiluokkien lähtöön. 

Lauantaiaamu Toftan ampumakentällä käynnistyi kisaamisen osalta luokalla 4, jossa ajoivat 15-29 -vuotiaat kuljettajat. Kymmenen minuuttia myöhemmin ammuttiin liikkeelle luokka 5, jossa ajoivat 30-39 -vuotiaat kuljettajat ja jälleen odoteltiin kymmenen minuuttia ja sitten pääsivät liikkeelle luokan 6, eli 40-49 -vuotiaat harrastajakuljettajat. Yhteensä noin 1 600 kuljettajaa kiersi reittiä kolmen tunnin ajan. 

Luokka 4:n voiton otti Adam Einarsson, luokka 5:ssä nopein oli koko lähdön voittanut Kim Nilsson ja luokka 6:n voittopokaalia pääsi nostamaan Magnus Edberg. 

Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi luokassa 6 ajanut Petri Pohjamo. Hän oli koko lähdön 33:s ja luokassaan yhdeksäs. Aivan ilman ongelmia Pohjamokaan ei kisasta selvinnyt. 

- Lähdin toiseksi viimeisestä rivistä, mutta sain hyvän lähdön ja olin ensimmäisessä kurvissa jo 15. Kisa sujui muuten hyvin, mutta viimeisellä kierroksella kaaduin oikein huolella. En onneksi loukannut itseäni, mutta pyörä otti kunnolla osumaa. Nyt kyllä tietää taas ajaneensa, on joka paikka sen verran kipeänä, Pohjamo naurahti. 

Persson hallitsi 

Gotland Grand National päätty perinteisesti päivän päälähtöön, jossa ajavat neljän eliittiluokan kilpailijat. Mikael Persson nousi päivän nimeksi, sillä hän otti kärkipaikan heti alussa, eikä tuosta paikastaan enää luopunut. Hän ajoi kaikkiaan seitsemän kierrosta ja voitti toiseksi tulleen Albin Elowsonin lähes neljällä minuutilla. Kolmantena ruutulipulle ajoi Rikard Hansson. 

Paras suomalaiskuljettaja oli Antti Ahtila. Hän oli yleiskisassa 43:s ja luokassaan 16. 

- Lähdin viimeisestä rivistä ja otin startin rauhassa, koska lähdin tänne vain pitämään hauskaa ilman varsinaista tavoitetta. Sitten löysin oman paikkani letkasta ja pääsin ajamaan omaa ajoani. Lopussa pääsin monesta kuljettajasta ohi, koska porukka näytti väsyvän, Ahtila kertoi. 

Juniorluokan voittoon ajoi yleiskisassakin viidenneksi sijoittunut Oskar Ljungström. Suomalaisista paras oli Eetu Puhakainen. Hän oli maalissa luokan 17. 

- Reitti oli aika nopea, enkä vain uskaltanut ajaa niin kovaa kuin olisi pitänyt. Hitaampi reitti olisi ollut enemmän minun mieleeni, Eetu Puhakainen myönsi. 

Samuli Puhakaisen kisa jäi puolestaan neljään kierrokseen. 

- Kaaduin kalliolla ja satutin ranteeni, jalkani ja vatsani. Lisäksi pyörästä hajosivat kytkinkahva sekä kaasukapula, Samuli Puhakainen harmitteli. 

Myös seniorluokan voitto jäi Ruotsiin kun ykkösenä maaliin ajoi Andreas Övgård. Luokan paras suomalainen oli Aki Paavola. Hänen sijoituksensa oli 80.