Liikennevakuutuslakiin tulossa toivottu muutos

FIM tiedotti tänään illalla, että liikennevakuutuslakiin on tulossa muutoksia EU:n tasolla ja muutokset ovat toivottuja offroad-moottoripyöräilyn kannalta.

FIM kertoi, että Euroopan Parlamentti, Euroopan komissio ja Euroopa-neuvosto ovat kaikki päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että moottoriurheilussa tarvitaan erilainen vakuutus kuin kadulla liikuttaessa. Kolmikantaneuvotteluna tunnetun menettelyn avulla EU:n toimielimet ovat sopineet, että moottoriajoneuvovakuutuksia koskeviin nykyisiin lakeihin tehtävillä uusilla muutoksilla olisi vapautettava moottoriurheilu ”ylivakuuttamisen välttämiseksi”.  

Tiedotteen mukaan asiaa työstetään vielä, ennen kuin lainsäätö hyväksytään EU tason laiksi. Tämä työ saatetaan loppuun tämän vuoden aikana. Tämän jälkeen EU:n jäsenvaltioiden on kirjoitettava lainsäädäntö uudelleen maakohtaisesti vuoden 2023 loppuun mennessä. Näin ollen viimeistään vuoden 2024 alussa uusi lainsäädäntö pitäisi olla voimassa, jolloin liikennevakuutus ei olisi enää pakollinen moottoriurheilussa.

Alun perin maatilaonnettomuus (ns. Vnuk-tapaus) vuonna 2014 johti siihen, että EU:n liikennevakuutuslakia ryhdyttiin tulkitsemaan eri tavalla ja liikennevakuutukset tulivat pakollisiksi myös offroad-moottoripyöriin, vaikka niillä ei ajettaisi yleisillä teillä. Nyt viimein mm. FIM:n ja FIA:n lobbauksen ansiosta lainsäädäntöä tullaan muuttamaan siten, että moottoriurheilu vapautetaan.

Kun saamme lisätietoa asiasta, tiedotamme siitä.

Kommentit

Lähettänyt Timo Laine : Ke, 06/23/2021 - 23:55

Belgiassa asuva crossia harrastava kaverini ei ollut kuullutkaan offroad pyörien liikennevakuutuksesta. 

Kieli
suomi

Ensin yksi ainoa onnettomuus muuttaa liikennevakuutuksen tulkintaa HETI ja sitten kun samaan lakiin halutaan EU:ssa toisenlainen tulkinta niin kestää muuttaa n. 10 vuotta ei ihan oikeesti olispa kaikki näin helppoa ja vaivatonta !!!

Kieli
suomi

Lähettänyt jyri taskinen : La, 06/26/2021 - 22:41

59

Ymmärtääkseni Virossa ei ole ko. vakuutus pakkoa.. Ja ei taida olla Ruotsissakaan. Joku jolla tiedossa voinee vahvistaa.  Onko tämä tukala tilanne oikeasti vain meidän oma "tulkinta" vakuutuksen pakosta. Vai meidän kyvyttömyyttä mm sopia sidosryhmien kanssa mm suljetun rata alueen käytännön vaatimuksista.

Tosiasia on että tämä nykyinen "sovittu" vakuutus pakko karsii rajusti meitä harrastajia ja ei ole sama joka maassa. Ei täytä mielestäni ns reilun pelin sääntöjä. 

Nyt olisi oikeasti paikka tutkivalle toimittajalle tai liitolle selvittää mikä on totuus ja infota harrastajille miksi meitä jälleen "rokotetaan" kun "naapuria" ei. Ja aktiivisesti lähteä hakemaan omaa kansallista ratkaisua niin että ei odoteta taas muutamaa vuotta miten EU ohjeistaa.

2024 on todella kaukana meidän omille pyörä, huolto ja varaosa kauppiaille ja muille sidosryhmille! 

 

Kieli
suomi