Leino SM-avaukseen voittoon, Pohjolalle aikarangaistus

Jiri Leino otti korkeimmat SM-pisteet kauden avauksesta.
Kuva
Jani Hovi
Cross Country SM-sarjan päivän viimeinen lähtö oli täynnä tapahtumia ja kuumia tunteita. Korkeimmat SM-pisteet vei lopulta Jiri Leino.

Panssari CC:n kisapäivän päätti tänään Parolannummella SM-startti, jossa mukana oli A, B, U20- ja V40-luokan kuljettajat. Startin nimiinsä nappasi Jiri Leino, joka sai peräänsä Niklas Laankosken, Tommi Mäkisen, Eemil Pohjolan ja U20-luokan Samuli Puhakaisen. Yhtenä suosikkina U20-luokkaan lähtenyt Tiitus Enjala puolestaan kaatui ensimmäisessä kurvissa ja lähti jatkamaan matkaa viimeisten joukossa. Aivan viimeisten joukossa oli myös viime vuoden Suomen mestari Roni Salin, joka epäonnistui pahemman kerran startissa.

V40-luokka lähti liikkeelle minuutin verran edellisen lähdön perään ja myös heidän startissa rytisi. Startin otti nimiinsä Sami Kärkkäinen, saaden peräänsä Mika Karman Marko Leponiemen. Muutaman kurvin jälkeen kaksikko osui toisiinsa kovavauhtisessa kurvissa ja Leponiemi kaatui rajusti, joutuen keskeyttämään.

Leino kaatui kärjessä ensimmäisellä kierroksella ja kun letka tuli kierroksen loppuun, oli selvässä Pohjola kärjessä. Leino seurasi perässä, Puhakaisen ollessa puolestaan aivan hänen tuntumassa. Laankoski oli neljäntenä, ennen ensimmäisellä kierroksella niin ikään kaatunutta Henry Oleniusta. Toisella kierroksella Pohjolan kädet puutuivat ja Leino ajoi häntä vauhdilla kiinni, kaksikon eron ollessa 20 sekuntia. Laankoski tuli jo minuutin päässä Pohjolasta, ollen kolmantena. Puhakainen jatkoi neljäntenä ja Ville Meisola oli noussut viidenneksi. Kolmannella kierroksella Pohjola kävi huollossa ja Leino nousi puolen minuutin turvin kärkeen. Laankoski jo puolentoista minuutin päässä Leinosta kolmantena ja Puhakainen hänen perässään 20 sekunnin päässä. Antti Ahtila oli noussut viidenneksi, kun Meisola kävi varikolla. Enjala oli noussut kolmannen kierroksen päätteeksi seitsemänneksi ja Salin puolestaan yhdeksänneksi. Seuraavalla kierroksella Leino kävi huollossa ja kätensä toimimaan saanut Pohjola otti kärkipaikan haltuunsa minuutin erolla. Laankoski oli kolmas, Meisola neljäs ja Salin jo viides.

d

Eemil Pohjola johti kilpailu alussa.

Ylilyönti varikolla

Kilpailun puolenvälin tietämillä varikolla nähtiin valitettava tilanne, kun ensimmäisellä kierroksella kaatunut ja keskeyttänyt Leponiemi päätti kostaa Karmalle tilanteen. Karma oli varikolla tankkaamassa, kun jo siviilivaatteet päälle vaihtanut Leponiemi juoksi Karman luokse ja työnsi tämän pyörineen kyljelleen. Onneksi järjestysmiehet tulivat nopeasti tilanteeseen paikalle ja Leponiemi poistui paikalta.

Pohjolan hallintaa

Kun kilpailun puoliväli oli ohitettu, pääsi Pohjola totuttuun vauhtiin ja ajoi Leinolta vähitellen karkuun, eron ollessa 1.20 viiden kierroksen jälkeen. Meisola oli noussut kolmanneksi reilun kolmen minuutin päähän Pohjolasta. Laankoski oli neljäs ja Puhakainen viides. Puolen välin jälkeen kärjen takana rupesi tapahtumaan, kun Salin sai päälle todelle hyvän vauhdin. Salin kellotteli porukan nopeimpien kierrosaikoja ja nousi neljänneksi, kun kisaa oli jäljellä kaksi kierrosta. Tuossa vaiheessa Pohjolan johto oli parin minuutin luokkaa Leinoon, Laankosken noustua kolmanneksi. Hänen eronsa Pohjolaan oli jo reilut kolme minuuttia.

s

Roni Salin oli todella hyvässä vauhdissa kisa loppua kohti.

Kun letka lähti viimeiselle kierrokselle, Pohjola johti reilulla kahdella minuutilla Leinoa. Salin oli noussut jo kolmanneksi, minuutin päähän Leinosta. Laankoski oli neljäntenä ja Meisola viidentenä.

Ruutulippu heilui Pohjolalle voiton merkiksi. Leino kurvasi toisena maaliin, jääden 2.25 jämsäläiselle. Salin jatkoi huimaa vauhtia ja ajoi Leinon lähes kiinni, jääden lopulta turkulaisesta vain 10 sekuntia. Kärkikolmikon takana nähtiin mahtava taistelu, kun Meisola ajoi Laankosken kiinni ja Enjala puolestaan Meisolan. Meisola onnstuikin ohittamaan Laankosken ja ajoi neljäntenä ruutulipulle. Laankoski oli viides ja Enjala kuudes, voittaen samalla U20-luokan.

Pohjolalle aikarangaistus

Jo kilpailun aikana liikkui varikolla huhuja, että järjestäjät olivat huomioineet Pohjalan ajaneen ylinopeutta ensimmäisellä varikkokäynnillä. Varikolla on 10 km/h nopeusrajoitus, jota valvotaan järjestäjien toimesta silmämääräisesti. Kilpailun jälkeen tuomaristo antoikin Pohjolalle viiden minuutin aikarangaistuksen varikon ylinopeuden vuoksi. Pohjola kävi asiasta tiukkaa keskustelua kilpailun johtajan kanssa, kyseenalaistaen tulkinnallisen rangaistuksen, sillä kuljettajien nopeutta ei mitata millään laitteella. Pohjolan protestointi asiasta oli turhaa, sillä tuomariston päätös piti. Tämä tarkoitti sitä, että Pohjola putosi yleiskilpailussa seitsemänneksi.

Voitto meni näin ollen Leinolle, Salin oli toinen ja Meisola kolmas.

d

Ville Meisola oli kilpailun kolmas.

U20-luokan kärkikolmikon muodostivat Enjala, Puhakainen ja Kaapo Kalatie. V40-luokassa Karma ajoi kaikista asioista huolimatta voittoon ennen Janne Mukkalaa ja Tero Mannista. B-luokan voittaja oli Riku Harju, Atte Salo oli toinen ja Toni Nieminen kolmas.

Kuljettajien kommentteja hetken kuluttua.

Kommentit

Lähettänyt Peteri Suomalainen : La, 04/24/2021 - 19:57

Urheilijan turvan varmistaakseeen pitää ottaa tutkaa käyttöön

 

Language
suomi

Lähettänyt ville meisola : La, 04/24/2021 - 21:56

Vanha sääntö, että ratavarikolla talutetaan, poistaisi ongelman. Pahoittelut Emilin puolesta, kisan nopein selkeästi, kahdesta tankkauksesta huolimatta.  Simo

 

 

 

 

Language
suomi