Kytönen päivän ykkönen Nummelassa

Roni Kytönen ajoi yleiskilpailun voittoon Nummelassa.
Kuva
Jani Hovi
Roni Kytönen ajoi Nummelan SM-enduron yleiskilpailun voittoon Nummelassa. Päivään mahtui myös dramatiikkaa Eemil Pohjolan keskeytyksen myötä.

Endurokauden kuudes SM-päivä kaasuteltiin tänään Nummelassa. Nummelan Moottorikerho oli kasannut vajaan 50 kilometrin mittaisen lenkin, joka piti sisällään kolme maastokoetta. SM-luokat kiersivät lenkin kolmeen kertaan ja kärjellekin tuli maastokoeaikaa reilusti yli puolitoista tuntia.

Päivä lähti käyntiin Roni Kytösen tahdissa, jämsäläisen kellottaessa kolmelle ensimmäiselle maastokokeelle pohja-ajat. Heti päivän ensimmäisellä pätkällä nähtiin dramatiikkaa, kun E2-luokkaa murskaavasti tähän asti hallinnut Eemil Pohjola joutui keskeyttämään. Pohjola hyppäsi kalliolta alas ja hänen moottorinsa kolahti kovaa kiveen. Iskun voimasta luultavasti Pohjolan pyörän startti rikkoutui ja matka jäi kesken.

Toisen kierroksen ensimmäisellä pätkällä Antti Hänninen kellotti pohja-ajan ja seuraavalla pätkällä Mika Tamminen teki samoin. Kun Kytönen kaatui tuolla samalla maastokokeella, tilanne tasoittui. Kytönen iski kuitenkin takaisin heti seuraavalla ja kellotti pohja-ajan, uusien saman myös viimeisen kierroksen avauksessa. Hänninen kellotti pohjat seuraavalla pätkällä, kun taas puolestaan Tamminen oli hankaluuksissa kahdeksannen maastokokeen jälkeisellä AT-asemalla.

- En tiedä oikein mitä siinä tapahtui. Oma minuuttini vaihtui ja otin sen jälkeen vaan lasit ja vyölaukun, jonka jälkeen ajoi lipulle. Ilmeisesti siinä kuitenkin sitten minuutti jotenkin vaihtui, Tamminen kertoi.

Ehkä tuosta sisuuntuneena Tamminen pamautti viimeiselle pätkällä peräti 24 sekunnin pohja-ajan, joka nosti Tammisen Hugo Svärdin ohi kolmanneksi, AT-minuutinkin jälkeen.

Kytönen ei ollut tyytyväinen ajoonsa

Vaikka Kytönen kaatui viimeisellä pätkällä, otti hän voiton 39 sekunnin erolla Hänniseen.

- Tulos oli hyvä, mutta ajo ei ollut parasta. Pari kertaa vielä kaaduin, joka vaikutti tietty myös. Oli jotenkin vaikea saada rytmiä päälle. Mutta olen todella tyytyväinen ja ensi viikonloppuna pyritään toistamaan tämä, samalla E1-luokan voittoon ajanut Kytönen kertoi.

Yleiskilpailun ja E1-luokan toiseksi ajanut Antti Hänninen oli myös tyytyväinen päivään.

- Vähän tuli tyhmiä virheitä, mutta muuten ajo oli ihan hyvää. Ykköspätkä kulki yllättävän hyvin, vaikka siellä kaaduinkin pari kertaa, Hänninen kertoi.

Hänninen 2019

Tamminen oli AT-minuutin jälkeen päivän kolmas, jääden 1.14 Kytösestä. Ilman tuota minuutin aikarangaistusta Tamminen olisi ollut näin ollen toinen.

- Hyvä päivä oli ja olen ajoon tyytyväinen. Olisin tietty halunnut olla yleiskisassa kakkonen, mutta näin kävi tällä kertaa. Onneksi AT-minuutti ei vaikuttanut luokkasijoitukseen, E3-luokan voittoon ajanut Tamminen kertoi.

Tamminen 2019

Päivän neljäs oli Svärd, jonka meno 250-kuutioisella nelitahtisella pyörällä oli todella räväkkää ja vauhdikasta. Svärd jäi tuloksissa vain viisi sekuntia Tammiselle.

- Olen ajanut vasta oikeastaan kerran pikkunelarilla enduroa ja siihen nähden ajoi sujui hyvin. Oli helppoa ajaa piikin jälkeen, kun pyörä reagoi kaasuun niin paljon paremmin. Viimeisellä pätkällä rupesi vähän kädet puutumaan, kun pyörä oli kuitenkin raskaampi ajaa, Svärd kertoi.

Yleiskilpailun viides, ja samalla E3-luokan kakkonen oli Aleksi Jukola.

- En ole tyytyväinen päivääni. Tarkoitus oli jatkaa voittoputkea luokassa, mutta nyt ei ollut vaan hyvää ajofiilistä, Jukola kertoi.

Pyry Juupaluoma ja Samuli Puhakainen yllättivät

Yleiskilpailussa kuudenneksi ajoi Pyry Juupaluoma, joka oli ehkä päivän suurin positiivinen yllättäjä. Lari Jukola oli seitsemäs ja voitti samalla E2-luokan. Samuli Puhakainen oli Pyry Juupaluoman ohella suurimpia yllättäjiä, ottaen yleiskilpailun kahdeksannen sijan. Peetu Juupaluoma oli yhdeksäs ja E2-luokassa toiseksi sijoittunut Paavo Henriksson kymmenes.

B-luokan voittajat olivat Kristian Aatsinki (B1), Aapo Tyni (B2) ja Jyri Laine (B3). C-luokassa voitot ottivat Niko Ahokas (C1), Mika Pälvilä (C2) ja Markus Wikstedt (C3). Veteraaneissa V40-luokan voittoon ajoi Toni Paakkinen, V50-luokassa vauhdikkain oli Antti Puolakka ja V60-luokassa Jukka Lankinen.