Kolme vaihtoehtoista kisaformaattia, tuleeko superfinaali crossiin?

Kuva
Jani Hovi
Motocrossin lajiryhmä esitteli kolme vaihtoehtoista kisaformaattia, joista yksi tullaan ottamaan käyttöön ensi kaudella kotimaisessa motocrossissa.

Motocrossin lajiryhmä järjesti muutama viikko sitten avoimen keskustelutilaisuuden motocrossin lajiformaateista ja tuolloin uudenlaisia ehdotuksia tulikin noin 20. Lajiryhmä kasasi sen jälkeen niistä kolme vaihtoehtoa, jotka esiteltiin keskiviikkona illalla motocrossin lajipäivänä. Isona asiana näissä ehdotuksissa oli se, että lajiryhmä halusi pitää MX-liigan oman tuotteena, eikä sekoittaa näiden kahden eri kisaviikonlopun luokkia.

Tässä esitellyt kolme vaihtoehtoa:

 

Vaihtoehto A

Nykyinen malli MX-liigan ja SM-viikonloppujen osalta.

 

Vaihtoehto B

MX-liigaviikonloppu

  • Lauantai: MX50, MX65, MXC/B
  • Sunnuntai: TOP250-luokka, mukaan kaikki isot pyörät

SM-viikonloppu

  • Lauantai: Suomen Cup: MXD, MXV35 & MXV45 (yhdistetty lähtö), MXV55, MXJ & MX125 (yhdistetty lähtö). SM: MXSV. SM/Suomen Cup MXQUAD
  • Sunnuntai: MX1 SM, MX2 SM, MXC/A SM. MX1 & MX2-luokkien yhdistetty superfinaali.

 

Vaihtoehto C

MX-liigaviikonloppu

  • Lauantai: MX50, MX65, MXC/B
  • Sunnuntai: TOP250-luokka, mukaan kaikki isot pyörät

SM-viikonloppu

  • Lauantai: Suomen Cup: MXD, MXV35 & MXV45 (yhdistetty lähtö), MXV55, MX125. SM: MXSV. SM/Suomen Cup MXQUAD
  • Sunnuntai: MX1 SM, MX2 SM & MXJ Suomen Cup (yhdistetty lähtö), MXC/A SM. MX1 & MX2-luokkien yhdistetty superfinaali.

 

Merkittävimmät muutokset

Vaihtoehdoissa B ja C SM-viikonlopun osalta ehkä merkittävin muutos on superfinaalin lisääminen MX1- ja MX2-luokkien kuljettajille. Ajatus on, että molempien luokkien ensimmäisten erien pituus on 25 min. + 2 kierrosta ja toisten erien mitta olisi 20 min. + 2 kier. Tämän jälkeen ajettaisiin superfinaali, johon pääsee molempien luokkien 20 parasta kuljettajaa ja sen mitta olisi 15 min. + 2 kier. Pisteet superfinaalissa jaettaisiin suoraan varsinaisten sijoituksien mukaan, eikä luokkakohtaisten sijoituksien mukaan.

Iso muutos SM-viikonlopulla on myös se, että ensi vuodelle MX125-luokka olisi saamassa Suomen Cup -arvon. Vaihtoehdossa B MX125-luokka ajaisi yhdistetyn lähdön lauantaina MXJ-luokan kanssa ja vaihtoehdossa C he ajaisivat oman kilpailun, jolloin puolestaan MXJ-luokka ajettaisiin samaan aikaan MX2-luokan kanssa sunnuntaina. Luokat ajaisivat samassa lähdössä, mutta luonnollisesti heille jaettaisiin omat pisteet.

MX125-luokan Suomen Cup -arvon lisäksi uutena ehdotettuna sääntömuutosasiana ensi vuodelle on se, että MXV35- ja MXV45-luokat ajavat jatkossa samassa lähdössä, mikäli kuljettajia on yhteensä maksimissaan 49. Molemmissa luokissa jaetaan omat pisteet, vaikka luokat ajavatkin samassa lähdössä. Mikäli SML:n hallitus hyväksyy nämä kaksi asiaa, astuvat ne voimaan ensi vuonna riippumatta siitä, millaisella formaatilla ajetaan.

Iso muutos kahdessa jälkimmäisessä formaattimallissa on MX-liigaviikonlopun osalta sunnuntaipäivä. Silloin ajetaan ainoastaan TOP250-kilpailu, johon saa osallistua kaikki isot pyörät, riippumatta luokituksesta. Näin ollen tähän asti ajetut MXB- ja MXH-luokat poistuvat kokonaan. Tämä mahdollistaa sen, että esimerkiksi veteraanikuljettajat ja SM-kuljettajatkin voivat ajaa MX-liigaviikonlopun toisena päivänä, jolloin kilpailumäärä kasvaa näillä kuljettajilla. TOP250-luokasta on mahdollisuus nousta A-luokkaan.

Äänestys

Lajipäivällä mukana oli reilut 100 henkilöä ja siellä suoritettiin äänestys asian tiimoilta. Vaihtoehto B sai 43% äänistä, vaihtoehto C puolestaan 34% ja vaihtoehto A 23% äänistä.

Lajiryhmä keskustelee formaateista ensi viikolla kilpailun järjestäjien kanssa ja ensi viikolla he ilmoittavat myös päätöksen asiasta. Lajipäällikkö Simo Merilä kertoi lajipäivänä, että tällä hetkellä näyttää vahvisti siltä, että ensi vuonna menneen vaihtoehdolla B tai C.

Edit. tekstiä korjattu 9:55 MXSV-luokan osalta.

Kommentit

Lähettänyt Timo Laine : To, 11/26/2020 - 07:33

Sekavaa. Miten yhdistettyihin lähtöihin karsittaisiin ajajat? Aika-ajolla? Moni MXJ kuski esim. joutuisi sivuun yhdistetystä MX2/MXJ kisasta kun puomille mahtuu se 40 ajajaa.

Language
suomi

Lähettänyt Niko Tynnilä : To, 11/26/2020 - 09:10

Missä MXSV SM luokka???

Language
suomi

Sv on kyllä ihan normisti . Mut kaksi saman tasoista luokkaa samaan erään niin voi tulla hiukan sanomista kun eri luokkien kuskit vähän otta osumaa, kun kuitenkin kilpaa ajetaan

Language
suomi

Lähettänyt ARI VARJONEN : To, 11/26/2020 - 23:23

Kertokaa nyt viisaammat, mitä tuolla mx j:n ja mx 125 luokan yhdistämisellä tavoitellaan? Kun viime kaudella mx 125 luokan osallistujat olivat 95% mxj luokan kuskeja. Sen ymmärtäisin jos  mx125 luokka muutettaisiin mx2 avoimeksi eli siihen saisi osallistua myös 250 4t:llä.

Language
suomi