Jukola määräsi tahdin

Aleksi Jukola vei voiton Kangasalla.
Kuva
Jani Hovi
Ennakkosuosikit pitivät pintansa kauden toisessa enduron SM-osakilpailussa Kangasalla. Yleiskilpailun kolmen kärjen muodostivat Aleksi Jukola, Peetu Juupaluoma ja Eemil Pohjola.

Kolme maastokoetta kolmeen kertaan ajettuna oli urakkana Kangasalla, ennen kuin saatiin selville, ketkä kuittasivat tällä kertaa parhaat SM-pisteet. Yöllinen lumisade teki spooreista ensi alkuun hieman pöperöisiä ja pilvinen sää melkoisen tuulen kanssa loi puitteet kunnon talvikisalle.

Suurin mielenkiinto kohdistui ennakkoon ajatellen Aleksi Jukolan ja Eemil Pohjolan väliseen kamppailuun. Kaksikko oli kohdannut vain kerran tällä kaudella ja silloin Pohjola oli tiukan kisan jälkeen hieman nopeampi.

Kisan alku osoittikin, että kumpikaan ei voittoa ainakaan helpolla ota. Ensimmäisellä maastokokeella Jukola oli reilun sekunnin ja toisella puolestaan reilut kaksi sekuntia nopeampi. Kolmannella maastokokeella Pohjola hukkasi puolisen minuuttia ja Jukola karkasi selkeään johtoon. Ensimmäisen kierroksen jälkeen ero toisena olleeseen SME2-luokan kärkimieheen Peetu Juupaluomaan oli lähes puoli minuuttia. Pohjola jatkoi kolmantena pari sekuntia Juupaluomasta. Antti Hänninen oli neljäntenä ja Hugo Svärd viidentenä johtaen samalla SME1-luokkaa.

Toinen kierros ei suuria muutoksia kärkeen tuonut. Ainoastaan Eemil Pohjolan vauhti oli yllättävän vaisua ja hän menettikin kolmospaikkansa Antti Hänniselle. Ero oli kuitenkin melko pieni, joten ratkaisu jäi viimeisen kierroksen varaan.

Viimeinen kierros ei voittoon vaikuttanut, vaikka Aleksi Jukola menettikin toiseksi viimeisellä maastokokeella viitisentoista ylimääräistä sekuntia. Jukolan voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta 17 sekuntia. Jukola voitti luonnollisesti myös SME3-luokan.

- Ajo ei tuntunut niin hyvältä, kuin miltä se tulosta katsoessa näyttää. Yhden pakoputken tuhosin viimeisellä kierroksella osumalla kiveen oikein kunnolla. Saatiin sitä sen verran oiottua, että pystyin kuitenkin jatkamaan, mutta siinä Peetu (Juupaluoma) sai minua melkoisesti kiinni, Jukola kertoi.

Peetu Juupaluoma oli päivän kakkonen ja voitti samalla SME2-luokan.

- Ensimmäisellä pätkällä ihmettelin, että miten huonosti minä oikein ajan, kun ei mennyt kauaakaan kun Allu (Jukola) ajoi minut kiinni. Roikuin siinä perässä sen pätkän ja pääsin sitten jatkossa vähän parempaan vauhtiin, Juupaluoma selvitti.

Kolmossija vaihtui vasta viimeisellä maastokokeella kun Eemil Pohjola kellotti päivän ainoan pohja-aikansa ja oli 12 sekuntia Antti Hännistä nopeampi. Näin Pohjola nousi yleiskisan kolmanneksi 7 sekunnin turvin ennen Hännistä.

- Loukkasin viikko sitten sarjakisoissa suoliluuni. Aamulla kaksi ensimmäistä pätkää menivät ihan hyvin, mutta kolmosella aina kun otti hiukan jalalla tukea, niin sattui ja penkiltä ajaminen oli tosi vaikeaa. Sitten oli pakko ajaa mahdollisimman paljon seisten. Viimeiselle pätkälle lähdettäessä tiesin, että kolmossija on neljän sekunnin päässä. Silloin päätin, että ainakin yritän sitä ja se onnistui, Pohjola kertasi päiväänsä.

Viidenneksi sijoittui A1-luokan voittanut Hugo Svärd. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Eetu Puhakainen, Albert Juhola, Ville Meisola, Antti Ahtila ja Teemu Latostenmaa.

Seuraavan kerran SM-pisteistä kisataan kolmen viikon kuluttua Päijänteen ympäriajossa.

Lisää raportti Kangasalta illan aikana.