Haavistolla täydellinen kausi SM-motocrossissa

Jere Haavisto (n:o 142) ajoi täydellisen SM-sarjan voittamalla kaikki ajetut kisaerät.
Kuva
Jani Hovi
Jere Haavisto oli murskaavan ylivoimainen motocrossin tämän kauden SM-sarjassa. Hän voitti kaikki ajetut erät ja vei mestaruuden maksimipistein.

SML AMOQ SM-Motocross sarja saatiin tämän kauden osalta päätökseen Orimattilassa. Viimeinen kilpailupäivä tarjosi paljon nähtävää, sillä mestaruus oli jaossa vielä neljässä luokassa. MX1-luokassa seurattiin silmä kovana, pystyykö Jere Haavisto ajamaan mestariksi voittamalla kauden kaikki ajetut erät.

Haavisto aloitti ensimmäisen erän kolmospaikalla, mutta nousi nopeasti toiseksi ja hetken päästä jo kärkipaikalle. Eemil Silander ajoi toisena ja Juuso Matikainen kolmantena. Viidennellä kierroksella Silander kaatui rajusti ja Matikainen nousi toiseksi. Silander pysyi kuitenkin kolmantena, mutta ajo näytti kovin vaikealta. Seuraavaksi Silander menetti kolmossijansa Pekka Nissiselle. Myös Tomi Siro ohitti Silanderin, joka kurvasikin hetken päästä ratavarikolle ja keskeytti hieman myöhemmin. Järjestys säilyi ennallaan erän loppuun ja se tiesi sitä, että Jere Haavisto varmisti voitollaan Suomen mestaruuden. Juuso Matikaisen kakkossija toi hänelle myös SM-hopean. Erän kolmanneksi ajoi Pekka Nissinen, mutta SM-pronssin kuittasi keskeyttämään joutunut Emil Silander.

- Kyllähän mestaruus hyvältä maistuu. Yritän vielä voittaa viimeisenkin erän, mutta en minä siitä mitään paineita ota, Haavisto naurahti.

SM-sarja päättyi uutena kokeiluna MX1- ja MX2-luokkien yhteiseen erään. Myös SM-pisteet jaettiin yhteisen maaliintulojärjestyksen perusteella. Kun erän alkutapahtumista selvittiin, johti joukkoa Juuso Matikainen perässään Emil Silander ja Jere Haavisto. Pitkään ei Haavisto kisaa kolmospaikalta katsellut, vaan nousi erän johtoon ja ajoi voittoon. Matikainen ja Silander kisasivat tosissaan vuorotellen kakkospaikalla. Matikainen oli kuitenkin ruutulipulla toisena. Erä päättyi siis Jere Haaviston voittoon, joten Haaviston kommentti erän jälkeen oli enemmän kuin kohdallaan.

- Kaikkien aika-ajojen pohjat ja kaikkien erien voitot, eipä voi SM-kausi paremmin mennä, totesi Haavisto.

Päivän yhteistuloksissa podiumille noustiin järjestyksessä Haavisto, Matikainen ja Alex Tapio.

Rainio kuittasi MX2-luokan mestaruuden

MX2-luokassa Sampo Rainio tarvitsi mestaruuteen vain viisi pistettä. Mauno Nieminen aloitti avauserän parhaiten, mutta Rainio oli aivan tuntumassa. Rainio katseli pari kierrosta, ampui sen jälkeen kärkeen ja nykäisi saman tien turvallisen eron Niemiseen. Matias Vesterinen ja Aaro Menna kisasivat kärkikaksikon takana kolmospaikasta. Järjestys ei enää vaihtunut, vaan Sampo Rainio ajoi ylivoimaiseen erävoittoon ja samalla Suomen mestaruuteen. Mauno Nieminen oli erän kakkonen ja Matias Vesterinen kolmas.

- Alkukausi oli vaikeaa, mutta pystyin kasaamaan ajamisen hyvin loppukauteen. Nyt on tosi mahtavat fiilikset. Toisesta erästä lähden hakemaan vielä voittoa, lupasi Rainio.

Rainio oli sanojensa mittainen ja otti toisenkin erän voiton. Se toi myös päivän kokonaisvoiton. Luokan hopea- ja pronssimitalikamppailu tyrehtyi jo alkuunsa, kun Mauno Nieminen jäi lähdön hännille. Matias Vesterinen ajoi Rainion jälkeen maaliin erän kakkosena ja kuittasi SM-hopean. Erän kolmas oli Aaro Menna. Tämä oli myös järjestys podiumilla. SM-pronssi meni puolestaan Mauno Niemiselle, vaikka eräsijoitus olikin vasta 13.

Hindersson hallitsi MX125-luokkaa

MX125-luokan mestarisuosikkina kisaan starttasi Kasimir Hindersson, joka nousi ensimmäisessä erässä nopeasti startin jälkeen kärkeen ja lähti vetämään joukkoa. Arttu Sahlsten ei kuitenkaan antanut periksi, vaan ahdisti Hinderssonia oikein tosissaan. Kolmantena ajoi Eemil Ruuth. Sahlsten nousi välillä kärkeenkin, mutta Hindersson kuittasi nopeasti. Erän puolivälissä Hindersson pääsi hieman karkuun ja tilanne kärkikaksikon osalta vakiintui. Ruuth oli sen sijaan erän lopulla tiukoilla kolmossijansa kanssa ja niin kävi, että Eemil Pesonen nousi erän kolmanneksi juuri ennen ruutulippua. Hinderssonin erävoitto riitti myös Suomen mestaruuteen, mutta hopean ja pronssin kohtalo jäi toiseen erään.

- Lähtö oli hyvä ja pääsin nopeasti kärkeen. Rata oli minulle hankala, kuten täällä aina, mutta mestaruus ratkesi jo nyt, niin olen tyytyväinen, Hindersson tuuletti maalissa.

Toisessa erässä Kasimir Hindersson syöksyi kärkeen, kuten tuoreen mestarin sopiikin. Arttu Sahlsten pysyi hyvin tuntumassa, samoin hopeasta taistellut Onni Jaakonsaari. Pitkään mentiin tässä järjestyksessä, kunnes Jaakonsaari ohitti Sahlstenin ja nousi toiseksi lähestyen kärjessä ajavaa Hinderssonia. Jaakonsaari pääsi jo miltei rinnalle, mutta ohitus ei onnistunut ja Jaakonsaari joutui tyytymään erän kakkossijaan. Kolmantena ruutulipulla oli Sahlsten. Kun Jaakonsaaren kanssa hopeasta taistellut Eelis Viemerö jäi sijalle kahdeksan, oli kaksikko tasapisteissä. Molemmilla oli myös yksi erävoitto, joten seuraavaksi laskettiin kakkossijat. Viemeröllä oli niitä kolme Jaakonsaaren yhtä vastaan. Näin SM-hopea meni Viemerölle ja pronssi Jaakonsaarelle. Päivän yhteistuloksissa voitttaja oli Hindersson, kakkonen Sahlsten ja kolmonen Jaakonsaari.

Mertsalmesta naisten mestari

MXD-luokassa mestaruudessa oli vahvimmin kiinni Hanna Mertsalmi, jolla oli mahdollisuus ratkaista mestaruus jo ensimmäisessä erässä. Janette Mielonen nousi nopeasti kärkipaikalle, toisena ajoi Carita Lomp ja kärkeä lähestyi nopeasti myös Melissa Mäntylä. Hän ohittikin Lompin ja alkoi lähestyä johtavaa Mielosta. Mertsalmi ajoi neljäntenä. Sitten Mielonen teki pienen virheen ja Mäntylä nousi kärkeen. Viimeisen kierroksen alussa Mertsalmi ohitti Lompin ja nousi kolmanneksi. Näin kaikki mitalisijat ratkesivat jo avauserässä. Mertsalmi on Suomen mestari. Mieloselle hopeaa ja Lompille pronssia.

- Startti oli huono, mutta pääsin nousemaan hyvin. Sitten piti vain rauhoittaa ajoa, kun sain Janetten selän näkyviin. Nyt tuntuu hyvältä, iloitsi Mertsalmi mestaruudesta.

Koska mitalistit saatiin jo selville, niin toisessa erässä ajettiin enää päivän voitosta. Riina Lampinen lähti parhaiten puomilta, mutta hetkessä kärkeen nousi Janette Mielonen. Kolmantena oli Melissa Mäntylä, joka kuitenkin nousi jo avauskierroksella toiseksi. Toisella kierroksella Mäntylä otti kärkipaikan Mieloselta ja alkoi kasvattaa eroa muihin. Carita Lomp ajoi pitkään kolmantena ja lähestyi erän lopulla Mielosta. Erän lopulla Lomp nousi toiseksi ohi Mielosen. Päivän voittaja oli kahdella erävoitolla Melissa Mäntylä. Päivän kakkonen oli eräsijat 2 ja 3 ajanut Janette Mielonen ja kolmantena podiumille nousi Carita Lomp.

Näin on motocrosskausi miltei kokonaan paketissa. Vielä on kuitenkin ajamatta kerhojoukkueiden SM-kilpailu, joka ajetaan 23.-24.9. Vantaalla.