Haavisto ja Vesterinen suuntaavat Hyvinkäältä Ranskaan

Teksti
Jere Haavisto oli toinen SM-sarjan avauksessa.
Kuva
Jani Hovi
Jere Haavisto ja Matias Vesterinen onnistuivat molemmat hyvin Hyvinkään SM-avauksessa. Nyt kaksikko suuntaa katseensa jo tulevan viikonloppuna ajettavaan Ranskan EM-kisaan.

Tampereen Motocrossin Jere Haavisto oli nopein kuljettaja motocrossin SM-avauksessa Hyvinkäällä sunnuntaina, mutta hän joutui poistumaan kilpailupaikalta toiseksi korkeimmat pisteet mukanaan. Yksi kaatuminen vesitti ylöjärveläisen tavoitteet voitosta.

Vuonna 2017 motocrossin MX2-luokan Suomen mestaruuden voittanut ja viime kauden loukkaantumisen takia väliin jättänyt Haavisto lähti uuden kauden ensimmäiseen MX2-luokan SM-osakilpailuun vahvana ennakkosuosikkina.

Euroopan mestaruussarjassakin tänä vuonna kilpaileva ylöjärveläinen oli Hyvinkään sunnuntaissa MX2-luokan aika-ajon nopein reilun puolen sekunnin marginaalilla toiseksi ajaneeseen, Espoon Moottorikerhon Emil Silanderiin. Haavisto kuitenkin epäonnistui ensimmäisen erän startissaan ollen 20:nnen sijan paikkeilla. Maaliin hän ajoi yhden kaatumisen säestämänä kolmantena. Toisessa erässä Haavisto otti voiton. Hän kirjautti kummankin erän nopeimman kierrosajan.

Kauhajokelaista Team SVH:ta edustava Yamaha-kuljettaja Haavisto kuittaisi päivän toiseksi korkeimmat pisteet.

- Ajoni oli hyvää ja kisa toimi erinomaisena treeninä EM-sarjaa ajatellen. Sitten kuitenkin siellä tuli se yksi kaatuminen, minkä jälkeen en meinannut saada pyörääni käyntiin. Lisäksi ensimmäisen erän lähtöni oli surkea ja toisessakin olin vasta noin kymmenes. Parannettavaa siis jäi, Haavisto analysoi.

Haavisto harmitteli ohittamisen vaikeutta hiekkaradalla ensimmäisessä erässä.

- Rata oli todella yksilinjainen. Jouduin tekemään vähän röyhkeitäkin ohituksia.

- Sitä vain en tajua, miksi lähtöni olivat noin huonoja. Yksi syy voi olla se, etten ole harjoitellut startteja hiekalta. EM-sarjassa lähdetään metalliritilän päältä.

Silander voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa kakkonen, mikä toi hänelle SM-sarjan piikkipaikan. Haaviston jälkeen kolmanneksi sijoittui Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen.

- Ärsyttäähän se, etten voittanut. Vauhdillisesti olin joukon nopein.

 

EM-pistejahtiin Ranskan vaikealle radalle

Jo ensi viikonloppuna Haavistolla on edessään EMX250-luokan EM-sarjan kolmas osakilpailu Ranskassa. Saint Jean d'Angelyn savirata sisältää lukuisia ylä- ja alamäkiä, ja on kaiken kaikkiaan hyvin erilainen kuin Suomessa olevat radat.

- Ranskassa on yleisesti todella vaikeat radat näin suomalaisittain, eikä sellaisia oikein pääse harjoittelemaan. Rataa todennäköisesti kastellaan paljon ja möyhitään syvältä, jolloin siihen muodostuu pitkiä ja pyörän jalkatappeihin saakka ulottuvia ajouria. Niissä ajaminen on pirun vaikeaa, Haavisto kuvailee.

- Olen ollut Ranskassa kisoissa urani aikana parhaimmillani ehkä siinä 20:nnen sijan paikkeilla, mutta lähden tietenkin antamaan parastani. Lauantaina pitää tehdä ensin nappisuoritus aika-ajossa ja lunastaa hyvä paikka kisaeriin. Sitä kautta on parhaat lähtökohdat hakea kunnon eräsijoituksia.

40 kuljettajaa selviytyy karsivista aika-ajoista EM-eriin. Pisteitä jaetaan 20:lle ensimmäiselle kummassakin erässä.

Haavisto on EM-sarjassa sijalla 20.

Maanantaina Dynaset-urheilija Haavisto kävi vaihtelun vuoksi ajelemassa rennosti enduroa  kotimaisemissaan Ylöjärvellä Enduropuistossa. Ranskaan Haavisto puolestaan lentää vasta ennen viikonloppua. EM-sarjassa hän edustaa italialaista i-Fly JK Yamaha -tiimiä, joka tuo pyörät ja muun tiimikaluston suoraan kilpailupaikalle.

Vesterinen ensimmäistä kertaa podiumille

16-vuotias Matias Vesterinen onnistui tavoitteessaan ajaa kolmen parhaan joukkoon, kun motocrossin Suomen mestaruussarjan kilpailukausi 2019 käynnistyi Hyvinkäällä sunnuntaina. Imatran Moottorikerhon kuljettaja ajoi vakuuttavasti kolmanneksi.

Viime vuonna alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruuden voittanut ja aikuisten MX2-luokassa seitsemänneksi sijoittunut Vesterinen kuittasi uuden MX2-kauden aluksi yhteistulosten kolmossijan Hyvinkään hiekkaradalla.

Vesterinen asetti tavoitteensa palkintosijoille jo ennen kilpailua, vaikka ennakoikin haasteen olevan kova. Ruokolahtelainen oli aika-ajossa neljänneksi nopein. Erissä irtosi sijat kaksi ja kolme.

- Olen totta kai erittäin tyytyväinen. Kisa meni kokonaisuudessaan hyvin ja ilman suurempia vaikeuksia. Luotin itseeni, mutta silti mietin mahdollisia kovimpia vastustajiani, Vesterinen kuvaili.

- Vein kummankin erän startit nimiini. Se auttoi paljon. Minulla on ollut tänä vuonna vaikeuksia lähdöissä, vaikka EM-sarjan ensimmäisessä Italian-osakisassa onnistuinkin. Minulla menivät kädet "tukkoon" ensimmäisen erän alkupuolella, joten ajoni ei ollut hyvää enää lopussa. Toisessa erässä pystyin ajamaan rennommin ja kovempaa vauhtia. Harmittavasti sammutin pyöräni muutama kierros ennen maalia ja Silander ehti ohitseni. Kakkospaikka oli todella varmasti käsissäni ennen virhettäni. Haavisto oli tänään meitä muita nopeampi, muttei hän kuitenkaan ihmesuoritukseen pystynyt. Silander oli myös hieman minua nopeampi, mutta toisaalta hän ei saanut minua takamatkaltaan ajamalla kiinni toisessa erässä.

Vesterinen kilpaili Hyvinkäällä poikkeuksellisesti 250-kuutioisella nelitahtisella KTM-pyörällä, jonka hän hankki SM-sarjaa varten orimattilalaiselta Motopalvelulta. Vesterinen kilpailee tavallisesti 125-kuutioisella kaksitahtisella KTM:llä Euroopan mestaruussarjan EMX125-luokassa ja Hollannin mestaruussarjassa.

Seuraavaksi EM-osakilpailu Ranskassa

Vesterisen kilpailukausi jatkuu ensi viikonloppuna EMX125-luokan neljännessä EM-osakilpailussa Ranskassa. Maanantaina Euroopan-majapaikkaansa Belgiaan suunnannut Vesterinen ei ole aiemmin ajanut Saint Jean d'Angelyn saviradalla.

- Ensimmäisenä pitää selvittää lauantainen karsiva aika-ajo puhtaasti ja sitä kautta suunnata vahvana kisaeriin. Tavoitteeni on kymmenen parhaan joukossa, Vesterinen kertoo luottavaisena.

- Olen hyvillä mietteille, vaikka rata onkin todennäköisesti vaikea. Saviradalla on paljon ylä- ja alamäkiä. Minulle olisi parasta se, että järjestäjät kastelisivat radan kunnolla ja möyhisivät sen pehmeämmäksi. Kuivana rata on kivikova.

Vesterinen on Italian Trentinossa ajamiensa pisteiden turvin EM-sarjassa 15:tenä.

 

Matias Vesterinen suuntaa seuraavaksi Siilinjärvelle, jossa jatkuu motocrossin SM-sarja.
Kuva
Jani Hovi

Kommentit

Lähettänyt TERO TURUNEN : Ti, 05/21/2019 - 07:57

Eikös Wiljam Malinkin mene sinne yhtälailla, kuin Jere ja Matias?

Language
suomi