Elowson voitti, Hänninen seitsemäs

Teksti
Kuva
Reijo Kivelä
Albin Elowson oli Novemberkåsanilla juuri niin kova kuin ennakkoon odotettiinkin. Voitto kirjattiin lopulta yli 20 minuutin marginaalilla.

Novemberkåsan käynnistyi päiväosuudella, jossa kilpailijoilla oli edessään ensin yksi kierros, joka piti sisällään neljä maastokoetta ja siihen päälle vielä ensimmäinen maastokoe uudelleen. Heti ensimmäinen maastokoe näytti kilpailijoille, mitä on odotettavissa. Runsaat 16 kilomeriä pitkälle maastokokeelle pohjat täräytti Micke Persson. Aikaa kului vajaat 35 minuuttia. Persson voitti kisan viime vuonna ja osoitti, että vauhti on edelleen kohdallaan. Persson takoi nimittäin pohjat päivän muillekin maastokokeille ja pääsi yöosuudelle kolmen ja puolen minuutin johtoasemassa. Toisena oli kaksi kertaa Kåsanin voittanut Albin Elowson ja kolmantena Niklas Persson.

Suomalaiskuljettajista parhaana päiväosuudesta selvisi tasaisen kovaa edennyt Eemil Pohjola. Paras maastokoeaika oli kolmanneksi nopein ja huonoinkin aika oli kuudenneksi nopein. Pohjola lähti yöosuudelle nelossijalta. Kärkeen oli matkaa vajaat 11 minuuttia ja kolmossijaan vajaat kolme minuuttia. Antti Hänninen jatkoi matkaa 11 sijalta ja Hugo Svärd oli päiväosuuden jälkeen sijalla 17. Sami Ikonen oli sijalla 46 ja Janne Koljonen sijalla 52. Jesse Viljakainen putosi sijalle 76 tehtyään puolisen tuntia ketjuremonttia päivän viimeisellä maastokokeella.

Yöllä tapahtui

Yöosuus alkoi muuttaa heti asetelmia. Albin Elowson täräytti alkuun kaksi pohja-aikaa ja nousi myös kisan johtoon, kun Micke Persson joutui keskeyttämään tekniseen vikaan kahden ajetun maastokokeen jälkeen. Pyörä ei käynyt seitsemännen maastokokeen maalissa kunnolla enää kuin pienillä kierroksilla. Näin Niklas Persson nousi kakkospaikalle ja Eemil Pohjola kolmanneksi.

Yöosuus alkoi karsia myös suomalaiskuljettajia. Kun kahdeksan maastokoetta oli ajettu, niin Sami Ikonen totesi, että hänelle riittää ja näin kisa oli hänen kohdaltaan ohi. Tuossa vaiheessa hänellä oli takanaan jo kuusi tuntia maastokoeaikaa. Seuraava keskeyttäneiden joukkoon liittynyt oli Eemil Pohjola. Pohjolan upeasti alkanut kisa päättyi kymmenennelle maastokokeelle kun pyörän ketjut menivät svingin ja rattaan väliin. Myös Janne Koljosen kisa päättyi keskeytykseen. Kahdestoista maastokoe jäi viimeiseksi läpiajetuksi. Seuraavalle Koljonen ei enää startannut.

Ruotsalaiskuljettaja Albin Elowsonia ei sen sijaan pidätellyt mikään. Husqvarnakuljettaja ajoi pohjat yhtä lukuun ottamatta kaikille yöllisille maastokokeille ja kuittasi kisan voiton reilun 20 minuutin turvin ennen toiseksi ajanutta Niklas Perssonia. Kolmanneksi sijoittui niin ikään tasaisen varmasti koko kisan edennyt Pontus Skoog.

Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Antti Hänninen. Hän oli yleiskilpailun seitsemäs ja luokassaan Hänninen kiiruhti viidenneksi. Toiseksi parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Hugo Svärd. Yleiskilpailusta kirjattiin 14. sija ja luokassaan Svärd oli 11. Kolmas maaliin selvinnyt oli Jesse Viljakainen, joka nousi melkoisesti yöosuuden aikana. Maaliin SsMK:n mies ehti sijalla 36. Luokassaan Viljakainen oli kymmenen sijaa korkeammalla, eli 26.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden kisassa 115 startanneesta selvisi maaliin peräti 44, joten tämän vuoden Novemberkåsan oli ilmeisesti pelättyä helpompi.

Alla kärjen tulokset.

a

Kommentit

Lähettänyt Heikki Savonen : Su, 11/20/2022 - 14:57

Onnittelut kaikille maaliinajaneille!  👍😎💪💪

Kieli
suomi