Cairoli uskomattoman kisan voittoon

Kuva
Juan Pablo Acevedo
Tony Cairoli palasi voittokantaan tänään Kegumsissa. Muutenkin kilpailu jää historiankirjoihin, sillä kisassa riitti poikkeuksellisen paljon tapahtumia. Suomalaisittain päivä oli valitettavasti huono.

Motocrossin MM-sarja jatkui tänään Kegumsin toisella osakilpailuilla. Sunnuntain helle ei enää ollut vaivaamassa kuljettajia radalla, vaan kisat vietiin läpi pilvisessä ja selvästi viileämmässä säässä. Kisasta muodostui yksi viime kausien mielenkiintoisimmista ja etenkin MXGP-luokassa riitti tapahtumia todella runsaasti.

Alkurytinä

MXGP-luokan ensimmäinen erä oli täynnä kaatumisia ja ohituksia, eikä moni meinannut edes pysyä perässä kaikissa tapahtumissa. Tapahtumat käynnistyivät jälleen starttimutkassa, jossa pölyn hälvettyä makasi iso kasa kuljettajia. Kasassa olivat muun muassa aika-ajoissa nopeimman ajan ajanut Arminas Jasikonis, Gautier Paulin ja jälleen myös Jeffrey Herlings. Kärkeen sinkosi Jorge Prado, perässään Tony Cairoli, Arnaud Tonus ja Jeremy Van Horebeek. Tim Gajser oli kahdeksantena ja pari sijaa hänen takanaan oli sunnuntain voittaja Glenn Coldenhoff.

Tapahtumat jatkuivat parin kierroksen kuluttua, kun Prado osui radalla olleeseen kiveen, rikkoen eturenkaansa. Espanjalainen kaarsi varikolle vaihtamaan rengasta, mutta jäi sen takia kierroksella. Kärkeen siirtyi Cairoli, joka epäonnistui sunnuntain kilpailussa. Italialainen KTM-kuljettaja kuitenkin näytti, että vauhti on yhä tallella ja ajoi lopulta erävoittoon. Romain Febvre jatkoi hyviä suorituksia ja oli ruutulipulla kakkonen, jääden neljä sekuntia Cairolista. Herlings oli kuitenkin erän loppua kohden kisan nopein kuljettaja ja nousi kaksi kierrosta ennen maalia kolmanneksi. Lopulta Herlings jäi Febvren kakkossijasta vain sekunnin. Jeremy Seewer jatkoi myös hyviä suorituksia ja oli neljäs, ennen Van Horebeekia. Coldenhoff ei päässyt sunnuntain kaltaiseen vauhtiin ja oli maalissa seitsemäs. Huonoimmin kuitenkin kävi Gajserille, joka kaatui erän aikana kaksi kertaa ja lopulta vielä keskeytti kisan.

Uskomatonta taistelua

Toisen erän startista selvittiin ilman suurempia kaatumisia ja kärkeen lähti Cairoli, ennen Ivo Monticelliä, Mitch Evansia ja Jasikonisia. Febvre oli seitsemäs, Gajser yhdeksäs ja Coldenhoff vasta 20. Toisella kierroksella rytisi, kun Gajser ajoi Febvren kylkeen ja ranskalainen kaatui, pudoten sijan 20 tuntumaan. Kolmannella kierroksella, toisena tuossa vaiheessa ajanut Herlings nousi Cairoli ohi kärkeen ja samaan aikaan myös Jasikonis ohitti Cairolin. Tilanne kärjessä rauhoittui sen jälkeen ja erot kolmen kärjen välillä vakiintuivat pariin sekuntiin.

Juuri kun varsinainen ajoaika oli umpeutumassa, rupesi tapahtumaan. Erän kärjessä ollut Herlings kaatui ja Jasikonis ohitti maassa olevan hollantilaisen. Cairoli huomasi liian myöhään kaatuneen Herlingsin ja kaatui itsekin yrittäessään väistää tiimikaveriaan. Kun KTM-kaksikko pääsi ylös, oli toiseksi noussut takaa tullut Seewer. Herlings oli kolmas ja Cairoli neljäs. Kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle, oli kärkikolmikko aivan yhdessä nipussa. Jasikonis oli matkalla uransa ensimmäiseen voittoon, mutta Seewerilla oli sama mielessä. Kukaan ei pystynyt ohitukseen ja niinpä Jasikonis otti uransa ensimmäisen voiton. Seewer oli kakkonen ja Herlings kolmas. Cairoli satutti kaatumisessa polveaan ja tuli yli 20 sekunnin päästä maaliin, ollen neljäs. Gajser oli viides ja Febvre 11. Coldenhoff sen sijaan kaatui ja loukkasi kätensä, jonka takia hän joutui keskeyttämään.

Cairolin neljäs sija riitti tuomaan hänelle päivän totaalin voiton. Seewer oli päivän kakkonen ja Herlings kolmas.

Suomalaiset vaikeuksissa

MX2-luokka oli Yamahan Jago Geertsin näytöstä, hollantilaisen voittaessa molemmat erät. Roan Van De Moosdijk oli molempien erien kakkonen ja Mathys Boisrame kolmas.

Suomalaisittain päivä oli valitettavasti huono. Matias Vesterinen ja Jere Haavisto onnistuivat molemmat erien starteissa kohtuullisesti ja olivat molempien lähtöjen jälkeen 20. sijan tuntumassa. Vesterisen osalta erät menivät pilalle kaatuilemisen seurauksena ja molemmat erät jäivät myös kesken samasta syystä. Ensimmäisessä erässä Vesterinen satutti niskaansa ja toisessa erässä nilkkansa, kaaduttuaan vauhdikkaasti radan ”aaltosuoralla”. Kilpailun jälkeen Vesterinen meni kuvauttamaan nilkkansa, mutta meillä ei ole vielä tuloksia tuosta tiedossa.

Haavisto puolestaan tuskaili jälleen kipeytyneen selkänsä kanssa, mutta pystyi nyt ajamaan erät maaliin. Ensimmäisessä erässä Haavisto oli 25. ja hänen taakseen jäi rataa loppuun asti kiertäneistä kuljettajista kolme. Toisessa erässä ylöjärveläisen sijoitus oli 24. Valitettavasti Haaviston selän tuomista ongelmista kertoo se, että hän oli erän viimeinen loppuun ajaneista kuljettajista, kun peräti kahdeksan kuljettajaa keskeytti erän.