Bou taituroi voiton Tallinnassa

Niko Nurmio taiteili viikonloppuna Virossa.
Kuva
EMF Karli Saul.
Tallinnan Unibet Areenalla järjestetty Trixs trial -kutsukilpailu päättyi odotetusti Toni Boun voittoon. Kisa oli kuitenkin odotettua tiukempi. Suomea kisassa edusti Niko Nurmio.

Kahdeksan trialtaituria oli kutsuttu Tallinnan Unibet Areenalle ajamaan kilpailua, joka ei todellakaan ollut helpoimmasta päästä. Järjestäjä oli rakentanut kisaa varten yhteensä seitsemän toinen toistaan vaikeampaa jaksoa. Nimekäs kilpailijakaarti 33-kertaisen maailmanmestarin Toni Boun johdolla keräsikin paikalle lähes 3 000 katsojaa, jotka saivat nauttia trialtaiturien hurjista suorituksista reilun kolmen tunnin ajan.

Kilpailu eteni varsin raakaa ajokaaviota käyttäen. Kaikki ajoivat ensin neljä jaksoa ja lisäksi yhden jakson, jossa ajettiin toista kuljettajaa vastaan. Jo tässä vaiheessa pudotettiin kaksi kuljettajaa pois jatkosta. Toinen näistä kahdesta oli Suomen Niko Nurmio, joka putosi pois yhdessä Latvian Andris Grinfeldsin kanssa. Nurmion sijoitukseksi kisassa tuli seitsemäs ja Grinfelds oli kahdeksas.

- Minulle ei tosiaan tullut sen enempää ajoa koko kisassa kuin neljä jaksoa sekä kuski vastaan kuski -jakso ja se oli siinä minun osaltani. Semifinaaliin jatkoi kuusi kuljettajaa, joista jälleen kaksi pudotettiin pois ja finaaliin pääsi neljä parasta kuljettajaa, Nurmio kertoi.

Ensimmäisellä kierroksella koettiin myös pienoinen yllätys, kun johdossa olikin Jaime Busto. Hän selvitti kaikki jaksot nollilla, kun suurin ennakkosuosikki Toni Bou joutui kerran potkaisemaan tukea. Jo ensimmäiselläkin kierroksella jaksot olivat todella vaativia, sillä esimerkiksi Niko Nurmio ei kaikista jaksoista selvinnyt.

- Kahdesta jaksosta selvisin, mutta kahdesta muusta tuli viitonen, olivat ne minun tasolleni niin haastavia. Ehkä toisella yrittämällä olisin niistäkin selvinnyt, mutta sitä mahdollisuutta ei ollut. Kummallakin jaksolla sain vitosen aivan jakson lopusta, joten ei se onnistuminen kaukana ollut, Nurmio arvioi.

Toisella kierroksella mukaan otettiin kaksi jaksoa lisää ja samalla vaikeutettiin hieman lisää jo ensimmäisellä kierroksella ajettuja. Nyt oli puolestaan englantilaiskaksikon Billy Green ja Toby Martin vuoro siirtyä kannustamaan neljää jatkoon päässyttä finalistia, jotka olivat Toni Bou, Jaime Busto, Gabriel Marcelli ja Matteo Grattanola. Finaaliin kaikki neljä kuljettajaa pääsivät lähtemään ilman virhepisteitä, joten kenellä tahansa oli mahdollisuus voittaa kilpailu. Samalla vaikeutta lisättiin entisestään, sillä nyt suoritukseen varattua aikaa lyhennettiin. Tämä näkyi myös kilpailijoiden suorituksessa.

- Nuo finaalissa ajetut jaksot olivat kyllä aivan huippuvaikeita. Siitä kertoo hyvin sekin, että kaikkia jaksoja ei päässyt läpi kukaan. Sen verran asia ilmeisesti jäi huippumiehiäkin vaivaamaan, että kisan jälkeen he jäivät yrittämään sitä vaikeinta jaksoa oikein urakalla. Busto siitä taisi lopulta pari kertaa onnistua, Nurmio selvitti.

Grattanola ja Marcelli olivat vaikeuksissa jo alkuvaiheessa. Grattanola saalisti yhteensä 18 virhettä Marcellin selvitessä jaksoista 14 virheellä. Marcelli sijoittui lopulta kisassa kolmanneksi. Voitosta jäivät kamppailemaan Bou ja Busto ja siitä kehittyikin todellinen jännitysnäytelmä. Bou potki itselleen kaikkiaan 8 virhettä ja Busto puolestaan yhden enemmän. Tiukan kisan jälkeen Toni Bou onnistui siis uusimaan viime vuoden voittonsa.

- Upeat jaksot ja loistava yleisö. Jaksoilla oli vaikeita kohtia, joista oli mahdoton selvitä ilman virheitä. Esimerkiksi betonielementeistä tehty jakso, jossa piti hypätä pylvään päälle lyhyeltä ja liukkaalta lähtöalueelta, oli todella vaativa. Oli joka tapauksessa hienoa kilpailla täällä, Bou kiitteli.

Vaikka Niko Nurmion ajosuoritukset jäivätkin kilpailussa vähiin, ei suomalaistaituri ollut kuitenkaan pettynyt, vaan kehui ja kiitteli vuolaasti tapahtumaa.

- Kannatti todellakin lähteä mukaan, vaikka ensin mietinkin, ovatko jaksot niin vaikeita, että on turha edes lähteä paikalle. Onneksi päätin sitten lähteä, koska enhän minä voittoa lähtenytkään hakemaan vaan kokeilemaan, millaista on ajaa tuollaisen yleisön edessä. Oli todella hieno fiilis mennä sinne keskelle ihmismerta. Haluankin kiittää tässä myös kaikkia suomalaisia, jotka olivat tulleet kannustamaan minua. Oli kyllä todella upea ja unohtumaton kokemus, Nurmio hehkutti.