Holcombe avausvoittoon, myös Haljala onnistui hyvin

Teksti
Steve Holcombe ajoi tänään kauden avausvoittoonsa Ruotsissa.
Kuva
Future7media
MM-enduron toinen kisapäivä Ruotsin Skövdessä tarjosi sekä tiukkaa kisaa että draamaa. Steve Holcombe ajoi kauden ensimmäisen voittonsa. Myös Hermanni Haljalalla oli hyvä päivä.

EnduroGP-luokassa tuttu kärkikolmikko Josep Garcia, Brad Freeman ja Steve Holcombe aloitti vahvasti ja oli neljän sekunnin sisällä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Sitten Garcia nykäisi selkeän eron ja jätti Betakaksikon kisaamaan muista podiumpaikoista. Toisen kierroksen jälkeen tilanne alkoi näyttää jo selvältä Garcian johtaessa edelleen. Myös Freeman oli saanut pienen eron Holcombeen.

Seuraava maastokoe kuitenkin pisti järjestyksen uusiksi. Garcia veti rajusti täydestä laukasta etukautta ympäri ja keskeytti loukattuaan solisluunsa, olkapäänsä ja kyynärpäänsä. Freeman nousi kärkeen perässään Holcombe ja Nathan Watson. Seuraavalla maastokokeella Freeman konttasi oikein huolella ja kärkeen nousi Holcombe. Myös Watson menetti kolmospaikkansa Andrea Veronalle, mutta kuittasi sen takaisin seuraavalla maastokokeella. Viimeinen maastokoe ei tuonut enää muutosta ja näin Holcombe pääsi tuulettamaan kauden ensimmäistä voittoaan.

- Oli hyvä viikonloppu. Ajo ei kulkenut heti aamusta kovin hyvin ensimmäisellä endurotestillä. Reitti oli tänään täysin tuhoutunut. Luulen, että meillä kaikilla oli kaatumisia ja virheitä tänään. Onneksi minulla ei ollut mitään suurempaa. Valitettavaa, että Josep joutui kaatumisen jälkeen keskeyttämään. Toivon hänelle pikaista toipumista, Holcombe jutusteli.

Brad Freeman joutui jälleen tyytymään kakkossijaan, mutta oli nyt siihenkin tyytyväinen, kun ottaa huomioon, tuloksena olisi voinut olla myös keskeytys.

- Tein vain omia juttujani ja ajoin hyvin tänä aamuna. Tein muutaman muutoksen pyörään ja asiat alkoivat parantua ja johdin vähän aikaa kun Josep keskeytti. Seuraavalla testillä melkein tapoin itseni, menetin 20 sekuntia Stevelle ja se oli siinä. Sen kaatumisen jälkeen minun ei pitäisi enää edes kävellä, Freeman kauhisteli.

Kolmantena miehenä podiumille nousi ensimmäistä kertaa tällä kaudella Nathan Watson.

- Olen tosi iloinen tästä tuloksesta. Minulla oli kova stressi viimeisellä extremetestillä. Minun ja Andrean (Verona) välissä oli vain puoli sekuntia. Hän on yleensä minua nopeampi extremellä, mutta jotenkin onnistuin kun annoin kaikkeni. Aamusta asti ajo sujui paremmin kuin eilen, mutta ei missään vaiheessa ollut kovin hyvä tunne kuluneimmissa paikoissa. Minulla oli pari kaatumista tänään ja ongelmia kytkimen kanssa, joten jouduin ajamaan pari testiä ilman kytkintä. Ne hetket, jolloin ei ollut ongelmia ajo kulki tosi hyvin, Watson iloitsi.

Suomalaiskuljettajista onnistui tällä kertaa paremmin Hermanni Haljala. Sijoitus oli 19 ja E1-luokassa Haljala oli mukavasti kuudes, vaikka pikku vaikeuksia matkassa olikin.

- Toisen kierroksen endurotestillä jarrutin mutkaan, jossa urassa ollut kivi löi jarrupolkimen jumiin. Yritin hakata sitä irti tuloksetta ja jouduin ajamaan erikoiskokeen jarru päällä. Pyörä liikkui ainoastaan 2 ja 3 vaihteella, jonka seurauksena kytkin alkoi haista ja moottorikin kuumeni. Se kuitenkin kesti huoltoon saakka, jossa vika saatiin korjattua. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella kaaduin viettävällä rinteen reunalla, josta putosin sellaiseen syvänteeseen. Jouduin hakemaan uutta vauhtia päästäkseni takaisin reitille, mutta siitä huolimatta tuli aivan hyvä aika sillekin pätkälle. Viikonloppu antoi uskoa, että eteenpäin on menty ja olen tyytyväinen tässä vaiheessa kautta, Haljala summasi.

haljala

Hermanni Haljala ajoi hyvän päivän. (KUVA: Cristiano Morello)

Roni Kytönen kellotti viisi ensimmäistä erikoiskoetta hyviä pätkä aikoja, mutta kaatui sen jälkeen rajusti ja satutti hieman olkapäätään tilanteessa. Maalissa Kytönen oli 24:s ja E1-luokassa heti Haljalan jälkeen kuudes.

- Aika väkisin joutui vauhtia hakemaan jo aamupäivän. Keväällä loukattu käsikään ei ole vielä täysissä voimissa, mikä tekee ajamisesta epävarmaa. Kyllähän kuka tahansa pystyy kovaa ajamaan väkisin, mutta yleensä sitten sattuu jossain kohtaa. Loppupäivä oli pakko vältellä jo kaatumista, ettei satu pahemmin ja silloin vauhti ei vain riitä mihinkään, pettynyt Kytönen harmitteli.

Ruotsalaisjuhlat

Juniorluokassa jatkui ruotsalaisten voittokulku. Tällä kertaa koko podium miehitettiin ruotsalaisvoimin kun pallille nousivat Albin Norrbin, Axel Semb ja Max Ahlin. Samuli Puhakainen onnistui nyt selkeästi eilistä paremmin ja ajoi maaliin sijalla 9. J1-luokasta Puhakaiselle kirjattiin viides sija, eikä mies ollut viikonloppuun tyytyväinen.

- Ei tämä kyllä ollut sitä, mitä tämä parhaimmillaan on. Nyt takaisin Suomeen ja seuraavana kilpailuna on viikon päästä Riihimäellä ajettava SM-osakilpailu, Puhakainen totesi lyhyesti.

Peetu Juupaluoma ei puolestaan yltänyt aivan eiliseen vauhtiinsa. Sijoitus oli 11 ja J1-luokasta tuli Puhakaisen vanavedessä kuudes sija.

- Tänään oli kohtalainen päivä. Aamu alkoi hyvin, mutta sitten hajosi iskunvaimentimen jousi toisella kierroksella ja yritin rimpuilla kaksi pätkää huoltoon, jossa se vaihdettiin. Sen jälkeen meni pari pätkää, että sain uuden vaimentimen säätöihin ja loppu tulikin ihan hyvin, Juupaluoma kertoi.

Youth-luokan kärjessä oli jälleen tuttu kolmikko. Voittoon ajoi kukapa muukaan kuin Kevin Cristino. Leo Joyon oli toinen ja Thibault Giraudon kolmas. Luokan ainoan suomalaisedustajan Niko Puotsaaren kisa päättyi keskeytykseen jo ensimmäisellä kierroksella.

- En tiedä mikä on miehessä vikana, mutta en pystynyt tänäänkään ajamaan. Pitää katsoa, jos Suomessa käyn urheilulääkärillä tutkittavana, jos löytyisi jotain missä vika voisi olla. Pätkällä ei tule hiki ja tuntuu, etteivät sykkeetkään nouse, eikä ajosta tule yhtään mitään. Koko ajan on tilanteita, eikä vauhtia ole yhtään, koska ei yksinkertaisesti jaksa ajaa. Aika turhautunut olo, kun koko kisa meni ihan vihkoon, mutta toivotaan, että päästään Riihimäelle täydessä kunnossa, Puotsaari ihmetteli.

Naisten luokassa alkaa tuntua siltä, että mestaruuden voisi jo jakaa Jane Danielsille. Nyt tilille napsahti jo kuudes voitto ja jälleen ylivoimaiseen tapaan.

- Olisi kiva tietysti voittaa kaikki päivät, mutta muutkin varmasti parantavat ja taistelusta tulee tiukempi. Nämä olivat tosi hyvät kaksi viikkoa, kaikista kisoista maksimipisteet ja hyvä pistejohto. Nyt on edessä pitkä 4 kuukauden tauko ennen viimeistä osakilpailua, joten on paljon treeniä edessä, Daniels suunnitteli.

Toiseksi sijoittui Francesca Nocera ja kolmanneksi Jessica Gardiner. Suomalaisittain ei kisasta juuri kerrottavaa jäänyt. Janette Mielonen sairastui yöllä, eikä pystynyt lähtemään lainkaan kisaan ja Viivi-Maria Mäkisen kisa päättyi keskeytykseen jo ensimmäisellä kierroksella.

- Sama outo olo jatkui aamulla. Olin todella väsynyt, vaisu ja päässä vain jumitti. Ajoin kaksi pätkää, mutta endurotestin jälkeen tunsin, että kaikki ei ole hyvin. Voimia ei ole yhtään ja puolet pätkästä tuli ihan pumppailtua. Yhden siirtymän vielä ajoin, mutta oli parempi jättää leikki kesken, ettei riko itseään. En tiedä, olenko tulossa kipeäksi, mutta Heinolasta ei ole ainakaan vielä palauduttu. Nyt vain katseet kohti ensi viikonlopun SM-kisaa, johon yritetään palautua ja keskitetään sinne kaikki voimat, Mäkinen lupasi.

Seuraavan kerran MM-pisteistä ajetaan Slovakian Gelnicassa kesä-heinäkuun vaihteessa.