Italia vihdoin mestaruuteen, Suomi onnistui

Italia juhli voittoa Mantovassa.
MXGP
Lähes 20 vuoden tauon jälkeen Italia ajoi mestariksi Motocross of Nations-kilpailussa. Mutta mestaruus meni todella täpärälle, Alessandro Lupinon rangaistuksen takia. Suomen joukkue onnistui kilpailussa myös hienosti.

Italia voitti edellisen kerran motocrossin joukkueiden maailmanmestaruuden vuonna 2002 Belgiassa. Siitä lähtien menestys on kiertänyt Italiaa ja heidän tähtikuljettajaansa Tony Cairolia. Cairoli ilmoitti pari viikkoa sitten lopettavansa uransa MM-sarjassa tähän kauteen, joten tämä saattoi olla hänen viimeinen mahdollisuutensa joukkuemestaruuden voittamiseksi. Ja tällä kertaa Cairoli saikin mestaruuden.

Ennen viimeistä kisaerää tilanne näytti Italian kannalta hyvältä. Ja kun viimeisen erän startin jälkeen kärkeen ryntäsi Jeffrey Herlings, perässään Tony Cairoli jatkui hyvänolon tunne italialaisilla. Italian toinen kuljettaja Alessandro Lupino ajautui ensimmäisessä kurvissa radalta ulos ja palasi toisen kurvin jälkeen radalle, ottaen seitsemännen paikan letkassa. Moni tajusi tässä vaiheessa, että Lupinon tempusta saattaa seurata rangaistus, mutta heti sitä ei hänelle annettu. Kun erä eteni, vaikutti tilanne olevan selvä. Italian johto oli jo 11 pistettä ennen Hollantia. Herlings jatkoi kärjessä, Cairoli toisena ja Hollannin toinen kuljettaja Glenn Coldenhoff kolmantena. Lupino ajoi tuossa vaiheessa kuudentena. Heti tämän jälkeen Lupino kaatui ja putosi yhdeksänneksi, mutta Italian johto oli silti vankka.

Rangaistuksen uhka

Pian tämän jälkeen kilpailun tuomaristo ilmoitti, että Italian joukkue saattaa saada 10 sijan rangaistuksen Lupinon ensimmäisen kurvin oikaisun jälkeen. Tämä tarkoitti sitä, että jos Italia olisi saanut rangaistuksen, olisi Hollanti noussut mestaruuteen. Lupino vaikutti kolauttaneensa päänsä kaatumisessa ja hänen ajonsa ei näyttänyt hyvältä, mutta siitä huolimatta italialainen onnistui nousemaan pari sijaa. Näin ollen Italia oli jälleen kiinni mestauudessa, vaikka he saisivatkin rangaistuksen.

Herlings ajoi ruutulipulle ensimmäisenä, perässään Cairoli, Coldenhoff, Ben Watson ja Evgeny Bobryshev. Lupino ajoi ruutulipuille seitsemäntenä, mutta heti hänen maaliintulon jälkeen miehelle annettiin 10 sijan rangaistus. Tämä tarkoitti sitä, että Italia kruunattiin mestariksi pisteen erolla Hollantiin. Iso-Britannia oli kisan kolmas, jääden vain pisteen Hollannille. MFR oli neljäs ja Ranska viides.

Haavisto loisti

Suomelta radalla viimeisessä erässä oli Miro Sihvonen ja Jere Haavisto. Haavisto onnistui startissa hienosti ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 12. Vaikka Haavisto joutui heittämään erän aikana ajolasit pois, taisteli hän silti maaliin sijalla 12. Haavisto jätti taakseen muun muassa ensimmäisen erän voittaneen Thomas Kjer Olsenin, Arminas Jasikonisin ja Harri Kullaksen. Haavisto ajoi Suomen joukkueen parhaan eräsijan kilpailussa. Sihvonen puolestaan oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla 28. ja aloitti sieltä kirin. Hän nousi jo sijalle 20. mutta menetti sen jälkeen sijoituksia luultavasti kaatumisen seurauksena. Sihvonen oli ruutulipulla 24.

Suomi keräsi lopulta 108 sijoituspistettä ja oli kilpailussa hienosti 12.