Villaa, vilunkia ja virityksiä...

Kirjoittaja: Nikkanen EeroOnkos porukalla, tai palstan asiantuntijoilla, kokemuksia -08 nelareiden äänistä ?
Lavanko lähenee ja pelko on, ettei kelpaa katsastuksessa sellaisenaan uusilla ääni-rajoilla. Villat on tuoreet, mutta äänet kovat. Mittarittomana mahdoton sanoa tarkkaa, mutta jonkun jenkkilehden mittaus CRF;stä tais olla vakioputkella yli 97 db.
Minkä näille kotikonstein teet, eikä ihan kokeilumielessä haluais sijoittaa jo ennestäänkin olematonta miljoonaa johonkin "merkkiänkkään", jonka äänistä ei muuta tietoa, kuin valmistajan "lupaus".
Asian luulis kinnostavan myös maahantuojia, jos osoittautuu, että on myyty kasa pyöriä, joilla semmoisenaan ilman lisähankintoja ei voi osallistua kisaan.

Tässä on nyt huoltaja-mekaanikolla panikoinnin paikka ja hyviä vinkkejä otetaan kiitollisna vastaan ja nimenomaan muita kuin pulloharja, teräsvilla linjalta.

Kuinka tiukka katsastuslinja tulee olemaan ?
Espoon arvostetun "mittayksikön", sekä ongelman kanssa painivien mielipiteitä kuulisin mieluusti, varsinkin jos jotain edullisia, toimivia, tehoa syömättömiä ratkaisuita on löytynyt..

Ktos ja Prööömm!......

Kirjoittaja: MARKO LAINEJenkkilehtien lukemia ei kannata paljon tuijotella kun siellä on eri vaatimukset ja siten myös eri äänenvaimentajat Hondissakin. Syy miksi USA:sta ei kannata suin päin pakoputkistojakaan nykyisin hommata, vaikka dollari olisikin kuinka halpa tahansa.

Kirjoittaja: Harri VanhalaTervehdys Espoosta!
Pitää kai asettua paskanheiton maalitauluksi taas. Sanotaan heti myöhemmän palstatilan säästämiseksi, että säännöt eivät ole minun tai Vicken keksimiä. Niiden tulkitsemiseen saatetaan osallistua.

Enpä osaa Eeron huoleen juuri ottaa kantaa. Viime vuosina ääniasioiden paino on ollut enduron puolella, missä asiaan on suhtauduttu hartaammin kuin crossissa eikä tilanne niin pahaksi päässytkään.

Uudet äänirajat ovat joka tapauksessa ERITTÄIN haasteelliset niin crossissa kuin endurossakin. Valitettavasti kokemukset ovat vain enduropuolelta, mutta putkien on oltava hyvässä kunnossa, jos mielii sääntöjen puitteissa päästä mukaan.

Endurossa pähkäiltiin siirtymäkautta ja tehtiin käytännössä vielä siirtymäkauden siirtymäkausi. Päijänneajoissa noudatettiin 2007 sääntöjä, mutta absoluuttisella linjalla. Mitään sääntöjen ulkopuolisia armopaloja ei jaettu, mutta sen sijaan käytiin auttamassa vaimentimien rakentamisessa katsastuksen aikana ja lainattiin mittauskalustoa. Oltiin siis aktiivisella meluntorjuntalinjalla eikä vain kontrolloimassa, kunhan ensin selvitettiin, voiko katsastusmies auttaa katsastettavaa. Toivottavasti edes joku autetuista pääsi maaliin.

Endurossa mietittiin jonkin aikaa, miten siirtymäkausi määriteltäisiin, ettei vanhoihin pyöriin tarvitsisi investoida uusia vaimentimia. FIM ei siirtymää tunne. Tässä Eeron esittämä aprikointi vaimentimien epämääräisyydestä on raakaa totuutta. Ei kukaan voi ainakaan selvin päin taata jollekin putkelle vaimennuksia, ellei ole kontrollia myös vaimenninta edeltävään maailmaan kuten sytytyskäyrään, venttiiliajoituksiin, ilmanputsariin ja pakokäyrän tai -paisarin yleiskuntoon. Vaatimustaso on jo niin kova, että kunnon klommo 2-tahtisen paisarissa vie äänet yli rajan. Enduron puolella raja on käyttöönottohetkessä: vuonna 2008 käyttöönotetuilta pyöriltä vaaditaan 2008 -sääntöjen mukaista toimintaa. Käytännössä tätä ei ole voitu toteuttaa. Alkuvuoden kisoissa mittaaminen ei ehkä ole täysin täyttänyt siltä vaadittavaa teknistä tasoa. Äänten mittaaminen ilman kierroslukumittausta ei ole mielekästä. Niinpä ennen Päijännettä ei ollut juuri mitään tietoa todellisista tasoista ja kilpailun pelastamiseksi päädyttiin tiukkaan vanhaan linjaan.

Crossissa tilanne on vielä kiharampi. Tässä sääntölainaus:

Rajat 1.1.2008 alkaen (SML):
Enduro: 94 dB(A)
Motocross:
2008-mallit: 4-tahtiset 94 dB(A), 2-tahtiset 96 dB(A)
2007-2006-mallit: kaikki pyörät 96 dB(A)
2005 ja vanhemmat: kaikki pyörät 98 dB(A)

Männännopeudet:
Enduro: 11 m/s, jos pyörä otettu käyttöön ennen 31.12.2007. Uudemmille 13 m/s.
Motocross: 13 m/s (1.1.2004 alkaen sekä 2- että 4-tahti)

Motocrossissa voidaan käyttää vain iskutilavuudesta riippuvia nopeuksia. Tätä tapaa on motocrossin lajiryhmä vuonna 2005 suositellut noudatettavaksi:
< 85 cc: 8000 rpm
85-125 cc: 7000 rpm
126-250 cc:5000 rpm
251-500 cc:4500 rpm
>500 cc:4000 rpm

Crossin säännöt ovat melko hankalat katsastajan kannalta. Pitäisi tuntea vuosimallit 2005:stä eteenpäin, papereitahan ei ole. Ymmärrettävää siirtymäajan kannalta, mutta hankalaa. Crossikalusto on kuitenkin nopeasti vaihtuvaa, joten ongelma on hyvin tilapäinen Classicia lukuunottamatta. Classicin paras äänenvaimennus on jousituksessa, mikä estää kovin rajun ajamisen.

Jos saan vielä jatkaa Päijänneajoista. Tänä vuonna kaikki pyörät mitattiin mittarein. Aiemmin on selvästi hiljaisia pelejä päästetty pikaisella kuulostelulla läpi. Tarkoitus oli mitata uusilla ja vanhoilla säännöillä tiedon hankkimiseksi. No eihän siitä mitään tullut, kun jono venyi tolkuttomaksi. Tätä pahoittelemme kovasti ja teimme ankarasti töitä jopa kolmella eri rundarilla jonon nopeuttamiseksi. Kuskeille järjestettävien ajoleirien yhteyteen pitäisi harkita huoltoväelle käyttäytymisen alkeisleiriä. Kuskeille kiitos kärsivällisyydestä.

Väliin valittelu siitä, että tämä ei käsittele crossia vaan enduroa.

Noin 50:n tutkimusmittauksen perusteella tehtiin yhteenveto Päijänteen pöytäkirjoista niin, että lukemiin lisättiin 3,5 dB. Tämän verran äänitulokset nousisivat uusien sääntöjen mukaan mitattuna. Lukema ei tietysti kestä tieteellistä kritiikkiä ja on paljon pyöräkohtainen. Toisaalta Päijänteellä oli yli 250 pyörää, joten tilastollisesti homma voisi kestääkin. Tämän perusteella n. 260 pyörästä 27 olisi päässyt läpi tämän vuoden säännöillä.

Katsastuksessa annettiin korjauskehotus äänien takia 18 pyörälle. Näistä 1 jäi tulematta uudelleen eikä sitä korjaamalla olisi kyllä läpi saatukaan niillä rakenteilla. Niinpä 1 pyörä hylättiin kokonaan äänien takia.

Tänä vuonna olisi katsastuksen läpäissyt 27 (!) pyörää vuoden 2008 sääntöä kaikkiin pyöriin sovellettaessa.
Merkkijakautuma:
KTM640 1
Suzuki 250F 2
KTM125 7
KTM200 5
KTM? 1 (pöytäkirjassa vajavainen merkintä)
KTM250F 3
KTM530 1
Yamaha 250F 2
Yamaha 125 1
HVA250 1
Honda 250F 1
GasGas 1
KTM450 1

Tämä kuva on sikäli vinoutunut, että 2008-sääntöjä ei missään tapauksessa olisi sovellettu kuin uusiin pyöriin. Hauska ja rohkaiseva yksityiskohta on, että Suzukin crossinelarit olivat hyvin hiljaisia. Silvanin pajalla on tainnut rauta ja alumiini saada useita muotoja ennenkuin noihin tuloksiin päästiin. Näin ainakin puheluista päättelin. En tiedä, miten pyörän käytökseen rakennelmat ovat vaikuttaneet.

Crossin säännöt ovat tiukentuneet suhteessa enemmän kuin enduron ja on kyllä syytäkin.

Kävin itse seuraamassa joitakin pakoputkitöitä Päijänteen katsastuksessa ja kaikki ne saatiin läpi (muistaakseni). Niinpä jotain apua myös crossareile voisi olla näistä neljästä tapauksesta, jotka heti muistan:

* märät villat 2-t-pyörässä. Pyörällä oli ajettu 60 tuntia ja vaihto paransi tilannetta radikaalisti. Omistaja ilmeisen aidosti oletti, ettei 60 tuntia ole vielä paljon villoille.
* liian tiukkaan survottu villapaketti. Tämä on paljon yleisempi vika kuin puuttuva villa. Parhaan tuloksen saa meidän kokeittemme mukaan rullavillalla, joka rullataan kevyen pehmeästi putkeen suostuteltavaksi. Hiukan enemmän villaa kuin luonnostaan sopisi ja on varottava, ettei kokoonpantaessa villapaketti pääse luistamaan pois reikäputken päältä.
* villana putkieristevillaa, ei äänenvaimenninvillaa. Kun vaimennusvaatimukset ovat kovat, ei mikä tahansa villa toimi. Kyse ei ole lämpöeristämisestä, vaan ääniaaltojen imemisestä villan rakenteeseen ja ennenkaikkea materiaaliin.
* villana ns. naruvillaa. Espoossa tutkittiin sattumoisin viime kesänä naruvillaa erään vaimentimen täytteenä (kiitos Suville ja etenkin Christerille). Tulokset olivat hyvät, mutta vasta monenkirjavan kokeilun kautta. Naru on erittäin vaikea saada asennettua niin, että se toimisi kunnolla. Joko se on hyvä tai sitten varsin huono, yleensä huono. Raati ei suosittele.

Crossivaimentimia ei kannata tarjota endurokilpailuihin, jos katsastus tehdään sääntöjen mukaisena. On vaimentimia, joita ei edes saa avatuksi. Niiden vaimennus perustuu rakenteeseen ja vain kuristaminen voi auttaa. Pitää kuristaa ensin vaimennin ja sitten sen myyjä (jos se enduroon on myyty).

Enduropyörät, joissa on alkuperäinen vaimennin JA alkuperäisen vaimentimen kaikki osat, näkyy pääsääntöisesti kelpaavan. Jopa GasGas on parantanut juoksuaan.

Crossin tilanteesta en tosiaan tiedä.

Pari sanaa mittareista.

EMK:n sivuilla www.espoonmoottorikerho.fi on kohta Ympäristöasiat, jossa on esitelty pari toimivaa mittaria alle 200 euron hintaluokassa. Ahdistakaa myyjiä, rabatteja on kuulemma saatu. Näiden mittareiden kalibrointi ei ole kovin stabiili. EMK:lla on Mastechin mittari ja sen kalibrointi alkoi pysyä paikallaan n. vuoden kuluttua hankinnasta.

Kierrosluvun mittaus on vaikeampaa. Äänimittarissa on sudenkuoppina painotuksen valinta (A, ei C) sekä asteikon valinta (täysille, yleensä 130 dB asteikko).
Tänään viimeksi vastasin kierroslukumittarikyselyyn. Terveisiä Hyvinkäälle. Ostettiin itse kokeeksi Promotor Oy:stä Briggs&Strattonin teräslankaan perustuva kierroslukumittari hintaan 10 euroa (sis. alv). Se toimii aivan riittävän hyvin normaaliin äänimittaukseen. Riitatapauksiin ehkä ei, mutta suosittelen. B&S on tunnettu kilpamerkki. Yritän muistaa täydentää EMK:n sivua näiltä osin.
Niinpä kohtuullisen äänimittauspaketin saa ehkä 200 eurolla. Ei voida edellyttää, että kerhoilla olisi sen tasoinen kalusto, jolla Päijänteellä ja MM:ssä mennään. Maksaa 12.000 euroa liikaa.

Huono vinkki hätätilannetta varten:

Jos vaimennin on liian huono, ei kisavarikolla ole muita keinoja kuin kuristaa putkea. Tällä saa nopeasti äänen putoamaan eikä ole teknisesti vaikeaa, jos etukäteen on varautunut. Päijänteen kiersi tänä vuonna ainakin kaksi 1/2" vääntiöllä varustettua hylsyä.

Kuristamisessa on riskinsä 4-tahtisissa. Kilpakäyttöön sopivissa rakenteissa (2-tahtiset) riski on pienempi. Näyttäisi siltä, että pelkkä virtauksen kuristaminen vaimentimen päässä ei ole tehokkain tapa kuristaa. Kun putken kuristuspilli tehdään niin, että se jatkuu vaimentimen sisään, putoaa äänitaso nopeasti. Siis: ei pelkkä pienireikäinen levy, vaan hiukan isompi putki, joka menee vaimentimen päästä vaimentimen sisään. Jos pitäydytään akustiikan ulkopuolella, niin helposti ymmärrettävä etu on, että pitkää kuristinputke käytettäessä suurin osa pakokaasusta ei pääse suinpäin ulos reiästä, vaan joutuu kääntymään vaimentimen päässä ja luovuttaa osan liike- ja akustisesta energiastaan vaimentimen seinään. Virtaus on vapaampi kuin vastaavan äänitason omaavassa kuristinlevyssä. Tällaisen pitkulaisen pillin tekeminen varikolla ei tietysti onnistu, vaan on varauduttava. Mallia voi ottaa vaimenninvalmistajien noise killereistä. Mitä pienempi reikä ja pidempi kuristinputki, sitä parempi vaimennus. Uskoisin, että pitkä putki ja isompi reikä on moottorin ja tehokäyrän kannalta parempi yhdistelmä kuin pieni reikä ja lyhyt putki.

Kuristinpillin pituudella on myös merkitystä koneen tehokäyrän piikikkyyteen. Ei siis ihme, että vaimennintehtaat alkavat olla kovan osaamisen pajoja ja niinpä pyörätehtaatkin niihin turvautuvat.

Lisää vihjeitä:

Pulloharja on asennettava niin päin, että vaikka katsastaja näkee harjan, hän ei lenkistä pysty vetämään sitä ulos.

Villan tunkeminen pakoputken reiästä on hullun hommaa. Kyse on kuristamisesta eikä siitä, että villa imisi äänen. Kyllä me tiedetään, että villa tulee sieltä heti ulos ja on kyllä tullutkin.

Kumihanskoista kannattaa leikata peukalo irti ennen putkeen asentamista, sillä peukalo tuppaa pitämään ikävää läpsyttävää ääntä.

Pellistä leikattu kääretorttu teräsvillalla täytettynä kestää paremmin kuin pelkkä teräsvilla.

Lopuksi pyydän ymmärrystä meitä katsastajia kohtaan. Homma on varsin rankkaa eikä välillä ehdi edes syömään, jos palvelutaso halutaan pitää. Pyritään tervehtimään, olemaan avuliaita, mutta joskus kontrolli pettää. Kierroslukumittaaja tekee Päijänneajoissa kaikkiaan yli 600 kyykkyyn-ylös -liikettä. Silti on tietysti maltettava olla ottamatta kuljettajia kyykytettäväksi.

Jos joku keksii hyvän vinkin katsastusjonojen lyhentämiseksi, niin kertokaa se järjestäjille. Voisiko isoissa kisoissa oli jokin kuskikohtainen aika, jolloin pitäisi tulla katsastukseen?

Kirjoittaja: J.A.J ENGINEERINGMuuten ok, mutta meitä arvostellaan "siviilien" toimesta joten korvakuulo on tärkein arviointi kohde. Tosin täysin mahdoton toteuttavissa tasapuolisesti katsastuksesssa. Helppoa kuin saippuan teko !

T: JJ

Kirjoittaja: Jarkko KainulainenVielä kun kaikki pyörät oikeasti kiertäisivät järven niillä vaimentimilla, joilla ne on katsastettu. Mielestäni vaimentimet pitäisi leimata ja leimat tarkastaa jokaisella AT asemalla. Harrille kysymys, muistatko millainen vaimennin tuossa Yamahan 125:ssa oli? Ei kai kuitenkaan vakiocrossivaimentimella mene uusiin rajoihin?

Kirjoittaja: Harri VanhalaEn tiedä, mitä katsastuksen jälkeen on tapahtunut. Kyllä vaimentimet Päijänteelle merkattiin ja myös niiden päätykappaleet ja tehtiin pöytäkirjaan merkintöjä. En tiedä, oliko tarkastuksia, mutta ääniä tietääkseni reitin varrella kuunnellaan ja selvästi räikeät tutkitaan.

En muista yksittäisiä änkkäreitä, mutta MX-vaimennin ei kuulosta kovin todennäköiseltä. Ehkä pyörän omistaja tietää, #72.

Kirjoittaja: Nikkanen EeroOk. Kiitos tähänastisesta.

Täytyy tulostaa keskustelu ja esittää se Lavangon katsastuksessa. Saa edes lisäaikaa ja kolleegan pelin hetkellisesti sekaisin...ja jollei auta, kierretään paperi tötterölle ja tungetaan sinne, mihin ei aurinko paista ja mittaillaan uudelleen.. ; )...

Niskaselta haluaisin kysyä; onko kuvien klunsseja jossain pakin pohjalla, käykö suoraan CRF 250 tuplaputkiin ja onko joltain tarpeenvaatiessa ostettavissa ???
Ei kuitenkaan omat taidot riitä noiden "viilaamiseen".

Kirjoittaja: Harri VanhalaTurha katsastajalle on papereita näyttää. Ohjaavat kuitenkin katsastuspäällikön puheille tai työntävät ne mainitsemaasi paikkaan.

Kirjoittaja: MARKO LAINENoita kuvien mukaisia killereitä tuli jäällä testattua ja äänet ainakin ohiajossa pysyi kurissa. Paikallaan ero ei nyt hirveän suuri ollut eli en tiedä sitten kuinka paljon se tuohon katsastustilanteeseen auttaa.
Ja ihan itse sorvattiin.

Kirjoittaja: KIMMO KOIVISTOINENPaljonko sen hylätyn pyörän desipelit oli siinä päijänneajon katsastuksessa.

Kirjoittaja: Harri Vanhala99 dB oli lasissa, kun kierroksia lakattiin nostamasta. Arviolta 102-103 olisi ollut lopullinen lukema.

Kirjoittaja: KIMMO KOIVISTOINENAnteeksi vielä kun puutun vanhaan asiaan ja kisattuun kisaan. Annetuihin tilastotietoihin jotka herra Vanhanen on edellä maininnut päitsi 2008 äänenmittauksesta että yksi pyörä olisi hylätty niin tunnistaisin tapauksen aika tutuksi. Ilmeisesti kyseinen pyörä oli 2sylinterinen ja mittaus tapahtui noin 7080 kierrosta mittarissa. Itse satuin tuijottamaan kyseisen pyörän omaa kierrosluku mittaria joka mittaushetkellä näytti pyörivän 7000-8000 tuhannen välimaastossa.Joten kierroksia ei olisi varmaankaan enää tarvinnut paljon nostaa.Pyörässähän oli 550 kuutiotilavuutta ja se on 2006vuosimallia katukäyttöön suunnatulla vaimentajalla ja pyörä oli mittaushetkellä ajettu 272 kilometriä.Pyörään myytävät tehoputket joka 2008 mallissakin on vakiona antavat kyseisillä kierroksilla 96-102 desipeliä joten niitäkin joutuisi vähän kuristamaan sillä puolentuuman hylsyllä ja alushousuilla. Käytännössä ajettaessa kyseisellä pyörälla se on niillä kierroksilla millä sitä metsässä viedään hiljaisimpia pyöriä mitä minä tiedän. No tällä alustuksella sitten kysyisinkin että toimiko katsastushenkilökunta sitten päijännehengen mukaisesti hylätessään tämän hieman lisäväriä ja erilaista melusaastetta tuottavan yksilön. Katsastuksen sujuvuudesta muuten sen verran että vajaa puolitoista tuntia äänenmittausjonossa ei riittänyt kuin pääsemään 30 metrin päähän katsastuspisteestä . Joten jatkossa olisi syytä kehittää sitäkin puolta ainakin jakamalla jonoa järjestäjän puolesta luokittain siten että katsastukseen pääsisi ennen omaa kisan lähtöaikaa. Tarkoitus ei ollut haukkua ketään tällä kannanotolla mutta varmaan on ihan ymmärrettävää että kovan satsauksen jälkeen kun ei pääse edes lähtöviivalle niin se vähän tietysti harmittaa ja pitkään .kiitos.

Kirjoittaja: Harri VanhalaOikein tunnistettu ja kiitokset palautteesta. Tarkista vielä nimien oikeinkirjoitus ihmisten osalta.

Mittauskierrokset Aprilian pikkupyörälle ovat 6666 ja isommille 6000. Iskunpituuden tarkistin osanottajalista kourassa edellisellä viikolla Aprilian nettisivulta. Pyörässä on 55 milliä iskua, sama kuin 510-koneessa. V.2008 -säännöillä vastaavasti 7880 ja 7091. Kierroksia otettiin sekä uusien että vanhojen sääntöjen mukaisesti tutkimustarkoituksiin. Katsastuslukema otettiin vanhoilla säännöillä.

Päijännehengestä en tiedä, mutta samojen sääntöjen noudattaminen kaikille on yleisen urheiluhengen mukaista. On tosi mukava saada erilaisia pyöriä mukaan, oranssi väri alkaakin jo kyllästyttää. On tietysti mahdotonta tietää, miten kukin kuski metsässä ajaa ja millaista meteliä pyörä siellä päästää. Kyseisen pyörän meteli oli sitä luokkaa, että varmasti kuuluu hiljempaakin ajettaessa. Oli muuten erittäin ikävää käytöstä ajaa mielenosoituksellisen lujaa sitä äänikatsastuksesta eteenpäin vievää puistokäytävää. Siinä oli 10 km/h rajoitus turvallisuussyistä. Tähän kiinnittivät huomiota myös muut kilpailijat ja etenkin pyörän ääneen. Ainakin se kaupungissa kuului. Kuten totesit katsastuksessa, ensi vuonna sitten uudelleen. Näin on, mutta ei niillä vaimentimille ensi vuonnakaan pääse läpi.

Tässä ollaan vanhan ongelman ääressä. Kauppiaat myyvät tavaraa, jolla ei saa osallistua kilpailuihin. Ongelma ei ole katsastaja, vaan katsastettava pyörä ja sen meteli.

Jonon pituus kiusasi meitä suuresti eikä mulla ole reseptiä siihen, miten homma nopeutuisi. Pallo on tässä järjestäjillä. Voisi olla useampia katsastusjonoja, mutta pitäisi olla myös mittauskykyistä porukkaa ja kalustoa. Katsastus alkoi 10.30 eikä ensimmäiseen tuntiin paljon vilskettä ollut. Ei tietysti ole kuskin kannalta viisasta tulla kovin aikaisin paikalle ja notkua sitten puoli päivää nurkissa. Vaan ei sekään oikein ole, että kuskille alkaa paukkua AT:tä sen takia, että kohtuuaika jonottamiseen ei riitä.

Kuten aiemmin kerroin, kävin itse auttamassa kuskeja vaimentimien kunnostuksessa ja tästä käytiin etukäteen keskustelua siitä, mitä toimitsija saa tehdä ja mitä ei. Pitäydyin syrjässä päätöksenteosta näiden pyörien osalta. Jonkinlaista Päijänne-henkeä tämäkin, mutta onko tasapuolista? Oli kuitenkin vaimentimia, joita ei millään konstilla saa riittävän hiljaisiksi.

Mulle on vähän hämärän peitossa, miksi ostetaan tehoputkia, joiden teho paljolti perustuu suuriaukkoiseen pakovirtauskanavaan. Sitten se kuristetaan pieneksi äänten takia ja meni sekä rahat että teho. Kaupan moraali on parantunut, mutta jos Aprilia on myyty endurokäyttöön, niin vielä on kohentamista tiskin tuollapuolen.

Kirjoittaja: KIMMO RONKONENKuulin huhua, että nuori kaveri harkitsi enskaharrastuksen aloittamista ihan kisatkin tulevaisuuden suunnitelmissa. No, hän eksyi tähän keskusteluun ja sen osittain luettuaan teki päätöksen vaihtaa lajia kiihdytysajoon tai tractor-pulling:iin, koska ne tuntuvat teknisesti helpommilta. Huh, Huh!

Kirjoittaja: TOMMI KIVIMÄKIKaveri kanssa lupasi aloittaa enduron ja voittaa SM:n mutta kuuli että tälläinen keskustelupalsta on olemassa. Aloitti curlingin...

Kirjoittaja: Harri VanhalaEi tämä minusta niin kovin vaikeaa ole, että lajia pelkästään tämän takia pitäisi karttaa.

Mennään kauppaan ja sanotaan myyjälle, että haluan endurokilpailuihin sopivan, enduroon tarkoitetun moottoripyörän. Lisäksi huolletaan sen äänenvaimennin normaalihuoltona 10-30 tunnin välein eikä muuteta äänenvaimenninrakenteita tai vaihdeta toiseen vaimentimeen. Vaimentimen ostoon on syytä lisätä tiukka ehto siitä, että putkella pääsee kisoihin. Myyjän on tiedettävä myymänsä tavaran ominaisuudet. FIM ei tarkista eikä suosittele pakoputkia.

Tästä tulee vaikeaa, kun rakennetaan muihin lajeihin tarkoitetuista pyöristä enduropyöriä. Motocrossvaimentimen muokkaaminen uusiin endurosääntöihin on vaikeaa. Kysykää vaikka Silvanilta, joka oli onnistunut hienosti, mutta hikeä ja kyynärpäärasvaa oli kulunut. Hänen tilanteensa johtuu siitä, että Suzuki ei valmista enduropyöriä. Ei kuka tahansa tähän pysty tai koe mielekkääksi polttaa aikaa.

Nämä ääniongelmat on teknisesti jo ratkaistu ja lajiryhmät yrittäneet tulla vastaan. Mikseivät lajiin tarkoitetut vermeet kelpaa?

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOSuzukin nelarin vaimennusta kannattaa varmaan kysellä myös Petteri Gustaffsonilta, ainakin jos etelämpänä asuu. Enpä muista oliko Liepeellä vai Kurussa, mutta huomioni kiinnittyi yhteen todella mukavan pehmein äänin käyvään Suzukin nelariin, muistaakseni vielä isoon lekaan. Menin heti juttulle ja Gustafssonin laittama ratkaisu oli kyseessä. Äänenvaimenninta oli jatkettu reippaasti, saattoi olla jopa 15cm. Yleensä kyseiset pyörät ovat äännelleet todella ikävään sävyyn.

Päitsillä katsoja huomasi kyllä pyörien melutason pudonneen selvästi vuoden takaisesta. Arvelin, että mittauskierrokset ovat nyt kohdallaan. Sitten herra Vanhala tipauttaa pommin, vain 27 pyörää oli nykysäännön mukaisia! Olisi tietty mukava kuulla kuinka kaukana uudesta säännöstä muut 2008-malliset laitteet olivat? Tai paljonko melusaastetta 11m/s tuli? Mikäli nyt mitattiin tarkalla seulalla, olikohan viime vuonna (missään) kisoissa seulaa ollenkaan? Joka tapauksessa erityisesti A ja B kiinnitti reitin varrella huomiota, vain yksi pyörä pisti korvaan.

Kirjoittaja: ANTTI HYÖKKIHuh, pitäisi lukea pääsykokeisiin. Mutta tämän palstan lukeminen menee teknisemmäksi kuin omat opintoni. Joten parempaa treeniä tämäkin on. Jokohan jossain pärjäisi ilman vesisuksia, jos lähtis ulos...

Puhuttiin viime kesänä aiheesta:"nelari vai 2-t", arvoisan sukulaisihmisen kanssa, jolla on crossikokemusta tuolta 70- luvun alusta.
Nelarissa lienee etunsa, mutta väite että keski-euroopassa nelarien yleistymisen takia on ratoja pantu säppiin, alkaa tuntumaan kiusallisen ajankohtaiselta taas.
Joku aikaisemmin tuossa sanoi, että maallikot ne ääniä arvostelee. Se on kyllä hyvin sanottu. Minun mielestäni tietysti ison nelarin matalataajuuksinen pauke on korviahivelevää. Se kuuluu hienosti sipoosta tänne saviolle asti sopivalla tuulella. Eli vajaan 10km päähän. Mutta kun junarata on tuossa 200m päässä ja niin vain silloin kun muuta liikennettä ei ole. Tai naapurit ovat hiljaa. Niitä hetkiä odotan innolla. . .

Vanhala on täysin oikealla asialla, hän pitää huolta kilpailujen äänimittauksista, ilmeisen pedantilla asenteella. Koska kisat ovat ne joita on helppo ajaa kiville nk. Ulkopuolisten toimesta, hyvin pienin ponnistuksin. Kaikkia harjoituspaikkoja ja harrastajia ei voi lopettaa kukaan. Aina voi ajaa luvatta jos ei muuten.

Toivottavasti tehtailta ja tarvikevalmistajilta löytyy taitoa ja viisautta löytää joku muu menetelmä tehojen tuottamiseen kuin virtauksien kanssa kikkailu. Pitänee äänittää oman pyörän sulosoinut mp3- tiedostoon. Niitä voi sitten kuunnella napit korvissa kun pyörä on jo muuttunut salonkikelpoiseksi yhteisömme enemmistön mieliksi.

Kirjoittaja: Harri VanhalaNiin, Petteri ja Suzuki on hiljainen yhdistelmä sukunimestä riippumatta.

27 läpäissyttä ei ole niin shokki kuin voisi luulla. Uutta sääntöä on alunpitäen ollut tarkoitus soveltaa vain 2008-pyöriin. Mulla ei ole tietoa siitä, kuinka moni 2008 -mallisista olisi seulan läpäissyt. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa vuosi- tai käyttöönottotietoja, joten pelkän pöytäkirjan nojalla ei tietoja voi tarkentaa.

Mittasimme, tai oikeastaan piti mittaaman, tiedon hankkisimiseksi.

Ruuhkat ovat pahempi ongelma kuin äänet. Jos kaikki kalusto mitataan, siihen vain nyt menee aikaa. Nummisissa ja Seinäjoella oli pari vuotta sitten aika mukava käytäntö, että katsastajat lähettivät epäilyttävät tapaukset mittaukseen. Päijänne on kyllä tässä poikkeus, kaikki pyörät on mitattava ulkoisista syistä.

Kerrotaan vielä, että EMK:n mittausporukka on ajanut lievennyksiä sekä crossiin että enduroon. Aikanaan kuultiin, että kansainvälinen menestys edellyttää, ettei täällä vaimenneta, kun muuallakaan ei vaimenneta. Nyt on alkanut kuulua, että ei pitäisi keventää sääntöjä, kun muuallakaan ei kevennetä. Kansainvälinen menestys vaatii. Enduropuolella on äänisäännöistä pidetty kiinni vuosia eikä menestyksessä kovasti valittamista ole ollut. Kun kurkkaa valokuvia ulkomaisista tämän vuoden crossikisoista, niin näkee varsin pienireikäisiä ja varsin isokokoisia vaimentimia. Ne vaimentavat riittävästi ja antavat tarpeeksi tehoa mm-tasoisellekin kuskille.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTONo laitatko edes tilastoa kuinka monta kpl oli milläkin desibeleillä? Tuskin te sinne vaan ruksasitte "ok" niiden kohdalle, jotka kelpasivat?

Kirjoittaja: Harri VanhalaMitattiin toki, mutta moinen tilasto antaisi vääristyneen kuvan, sillä kovin monia pyöriä oli rakenneltu vaimennuksen osalta. Kiinnostavampi olisi orkkisputki/Ei-orkkisputki-tilasto.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOHyvää kannattaa yleensä odottaa, mutta tällä kertaa odotus palkittiin tyhjänpäiväisellä jorinalla. Pistähän meiliin tietoja, jos kerran julkinen jutustelu eiheuttaa vääristyneitä käsityksiä.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAOnhan se tosi hienoa, että kaikki suomalaisten enduromenestys maailmalla on vain EMK:n ääntenmittaajien ansioita, kuten edellä todettiin.

Kirjoittaja: Paavo KymäläinenAika ikävä isku vyön alle Pentti.
Harri tekee hyvää työtä eikä tietääkseni tee sääntöjä. Jospa Sinä nyt ryhdistäytyisit, soittaisit Kurrelle ja ilmoittautuisit vapaaehtoiseksi Moottoriliiton äänistä vastaavaksi.
Siinä olisi asennetta ja ennekaikkea osoittaisit, että tarkoitat edes hieman sitä mistä kirjoitat.
Kyllä, tiedän, että kiemurtelet erilaisilla tekosyillä asiasta eroon.
Nämä äänet ovat kummallinen juttu. Tämä Motukoiden valmistajayhdistys on jopa kuukausi sitten halunnut tämän Vimin perustavan työryhmän käsittelemään tätä asiaa. http://www.fim.ch/sec/documents/f_5342.pdf
Pentti!! Sinulla on vielä mahdollisuus päästä esittämään mikkeliläinen tieto ja taito ko. ryhmään. Rohkeasti vain sinne neuvomaan Kotaria, Hondaa, Jammua ja mitä näitä ei-savolaisia ryhmittymiä nyt onkaan.
Ikäihmisenä jopa minä voin sanoa, että maailma muuttuu ja kannattaa edes yrittää muuttua sen mukana. http://www.offroadpro.net/fin/uutiset/index.asp?nro=2624 ja http://www.moottoriliitto.fi/tied.php?id=1022&type=kv_tiedotteet&page=19
Viime vuonna noin ei olisi voinut tapahtua.
Paavo Kymäläinen

Kirjoittaja: Harri VanhalaTerveisiä Papalle!
Korjaisin yhden puutteen. Myös Janne Holmenin ja Janne Ahosen menestys on ollut seurausta EMK:n äänimittauksista. Enkö todellakaan huomannut mainita sitä, kun rehvastelin lähes suoraan siteeraamallasi tavalla.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAEi kai kannustavia lausuntoja voi mitenkään pitää "iskuina vyön alle". Kuten edellä näkyy on EMK:n mittausporukalla itseluottamus kohallaan. Täällä Savossa päin se on "ylleesä hävinnynnä... ei myö mittää osata... rysselissä ne tietöö ja miäräilöö meitin asiat..." Pappa;-)

Kirjoittaja: TIMO TEPPONENNiin ja vielähän listasta puuttuu se paljon puhuttu kauna ja kateus...

Kirjoittaja: Paavo KymäläinenNiin se mikkeliläinen Liikanenhan siellä miäräilöi monet vuuet. Mahtoiko osua teille mikkelissä oikein omaan nilkkaan? =;-)
Kymis

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILANo kyllä se on ihan turhaa ottaa tämän pienen kylän asenteita esiin, ja tunnustaa niitä tässä ns "Pitäjänlehdessä". Tarkoitan pitäjää tällä palstan pitäjällä, ja toisaalta sitä pientä piiriä, joka tätä palstaa käyttää. Jotenkin nyt pitäisi tajuta se mikä on iso ja mikä on pieni. Mielestäni ensinnäkin koko tämä "kurapyöräily" on liian pieni. Ja sitten tällaiset maailmojahavittelevat tekniset knopit jostakin 45 cm päästä pakopukesta kuuluvasta äänen paineesta eivät mitenkään edistä lajin kehitystä. Olen ihan varma, että hyvällä yhteistyöllä, ja avoimilla keskusteluilla ympäristöviranomaisten kanssa päästään näissä asioissa hyvään tulokseen. Kaikissa asioissa on kuitekin nähtävä kokonaisuus, nyt se on erittäin hyvä enduron puolesta. Laji on menestynyt loistavasti, ja sillä on suuri arvostus koko yhteiskunnassa. Mielestäni tällainen ylikuumennut äänikeskustelu on omaan pesään paskantamista?
No sitten on riski tämän journalismin kanssa aina... tänään kun tankkiauto luiskahti kyljelleen Kemissä ja 15 kuutiota bensaa valui ojaan, niin se oli ympäristö katastrof. Haihtuvat aineet kevätahava vie mennessään, ja määrä on mitättömän pieni. Media voi tehdä turhasta ihan suuren... varotaan sitä. Mikään ei ole tärkeämpää kuin "puutarhan hoito" sanoi entinen ministeri. Pappa ;=)

Kirjoittaja: Nikkanen EeroJa taas karkasi papikka käsistä.
" Mielestäni tällainen ylikuumennut äänikeskustelu on omaan pesään paskantamista? "
....nyt on tosiaan paskaa pesässä ja jokaisen tulisi huolehtia kohdallaan, ettei sitä sinne lisää kanneta.

Yleisellä tasolla ääniasia on tärkeä, niin crossissa, kuin enskassakin ja entisestään korostuu, mutta jos joku osaa vaikkapa radoista valittajat hiljentää mukavalla jutustelulla ja "hyvällä yhteistyöllä", niin sydämellisesti tervetuloa, vaikkapa seuraavaan Ohkolan "kyläiltaan", jos sellainen joskus on.

Yksilötasolla taas äänisääntö, kuten muutkin säännöt on kuin pallomerkki reitillä. Jos päätetään niitä käyttää, niin pitääkö kuskin niitä myös noudattaa, vai riittääkö, kunhan ajaa vain edes aika läheltä ?
Ihannehan on, että tehdään järkevät säännöt, joita voi myös järkevästi noudattaa.
Alkuperäisen keskustelunavauksen idea oli tuoda esiin juuri se, että tavallinen ruuvinvääntäjä kenties joutuu hiekkaisella varikolla ratkomaan ongelmia, jotka viisaiden, niin tehtailla, kuin sääntölaatimossa, olisi kuulunut miettiä jo valmiiksi aivan muualla.

Viikonloppuna sitten nähdään, kuinka pitkälle vaihdetuilla villoilla päästään ja raporttia tulee...vilunkia ja virityksiä en ala tekemään...

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAHyvin terävää tekstiä Eerolta, ei kai tässä kenelläkään ole mitään muuta tavoitetta kuin saavuttaa parempia aikoja lajin kehitykseen. PS: Pappa-tunturi on niin hieno laite, että se ei karkaile käsistä. Toivottavasti Ohkolassakin jaksetaan.

Kirjoittaja: TOM NORDMANKyllä Eero puhuu asiaa. Se että meillä on tämän lajin ympärillä henkilöitä kuten Harri ja Vicke takaa meille harjoittelupaikkojen säilymisen. Jos Raittila hoitaisi asiaa meillä ei olisi enää ainuttakaan paikkaa pääkaupunkiseudulla missä harjoitella.

On se käsittämätöntä että henkilöt jotka ovat

Kirjoittaja: Kees Van NiftrikPentti, älä anna periksi ;)

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAEi tässä nyt missään taistelussa olla, ja on sama antaako joku periksi vai ei. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin niistä näissä jutuissa helposti tulee. Luulenpa, että ruuhkasuomessa, joka tapauksessa harjoittelupaikat vähenevät, vaikka siellä ajettaisiin äänettömillä sähkömopoilla. Raha puhuu siellä sillä äänellä, että se voittaa, ja äänet ovat tietysti hyvä veruke tehdä "politiikkaa". Vieläkään ei kyllä tyhmään päähäni mahdu, että Päijänne-Ajossa yli 80% mukana olleista moottoripyöristä olivat kelvottomia maantieliikenteeseen. Niin kai sitä on tulkittava kun vain 27 kelpasi ja yksi hylättiin. Ollaanko tässä mittaustekniikassa ja säännöissä kuitenkaan millään tavalla käytännön tasolla? Vai onko niin, että kun "rysselissä määrätään, niin vain tyhmät suomalaiset uskoo"? Pappa???

Kirjoittaja: Harri VanhalaKerrataan vielä. Kirjoitan tämän oikein hitaasti, niin on helpompi ymmärtää.

FIM:n ja SML:n säännöt, olivat ne mitä hyvänsä, eivät ole tieliikennesääntöjä, vaan lajin sisällä sovittuja asioita. Se, että pyörä läpäisee tai ei läpäise meidän sääntöjemme määräyksiä, ei kiinnosta viranomaisia lainkaan. Heillä on omat sääntönsä. Päijännepyöristä yksikään ei ollut tieliikennekelpoinen eikä se johdu vain äänistä. Pyörät olivat liikkeellä kilpailussa erityisillä luvilla ja riisutuin varustein.

Moottorilajien on syytä olla yhteiskuntakelpoisia. Kun viranomaisten käyttämät säännöt ovat kovin monimutkaisia, on tehty omat yksinkertaisemmat säännöt, jotka ovat järkevällä tavalla noudatettavissa kilpailujen katsastuksissa. Yhteiskunnan sääntöjen ja kuralajien sääntöjen väliin on kuitenkin päässyt tulemaan ammottava reikä, jota sääntöjä vähittäin kiristämällä yritetään kuroa umpeen. Kun yhteiskunta alkoi sietää ääniä huonommin, vastasi FIM ja tietysti myös SML suosimalla isoja nelitahtisia. Ei ollut silmää eikä korvaa yhteiskunnan näkemykselle. Äänenvaimennustekniikka ei ole muuttunut yhtään mihinkään viidessä vuodessa, kaikki tieto ja materiaalit ovat olleet jo ammoin tiedossa. Nyt tekee kipeää, kun rako on saatava kiinni nopeammin. Crossin ja enduron ero on, että endurossa asiaan suhtauduttiin jo vuosia sitten suuremmalla hartaudella ja nyt on helpompaa kuin crossissa. Enskassa tietysti huipputehollakaan ei ole sellaista merkitystä kuin MX:ssä ja siten äänet helpompi saada ruotuun.

Ääniasioista en ole nähnyt tiedotettavan missään muualla kuin tällä keskustelupalstalla, vaikka äänisäännöt ovat varmasti merkittävimmät yksittäiseen kuskiin vaikuttavat sääntömuutokset teknisellä puolella. Tästä syystä on meillä ollut pyrkimystä varoitella yli puoli vuotta etukäteen, jotta syksyn kalustohankinnat eivät toisi ikäviä yllätyksiä seuraavan vuoden tiukempien sääntöjen aikana. Enduropuolella rengasrajoitukset tulevat, mutta käytännössä kaikki ajavat muutamalla valmisteella, joten ongelma on yhteisempi kuin äänet.

Olisi mukava nähdä jokin SML:n tiedote, jossa kerrottaisiin sääntöjen muutokset. Säännöt eivät paljon muutu ja juuri siksi sääntökirjojen kahlaaminen vuosittain läpi ei houkuttele ketään, mutta muutokset olisi hyvä tietää.

Tavallisen kuskin on hyvin vaikea hahmottaa, mitä käytännössä tarkoittaa mittausmännännopeuden nosto 11 m/s:sta 13 m/s:in. Siksi on ollut harrastusta tutkia asiaa ja esittää arvioita nousun dB-määrästä ja siitä, mitä ongelmia siitä koituu. Samoin on esitetty lievennyksiä, kun nämä tiedot on kerätty.

Pappa: emme yritä tehdä vallankumousta tai havittele päätösvaltaa äänien kautta. Demokratiassa äänet ratkaisevat, eivät moottoriurheilussa. Suorastaan pyrimme torjumaan päätöksentekoa katsastuksissa. Ei ole sattumaa, että läsnä on käytännössä aina myös katsastuspäällikkö, joka päättää sääntöjen noudattamisesta. Järjestävä kerho saa meidän puolestamme tehdä omat linjauksensa ääni- ja muissakin asioissa.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILATämä on kyllä tosi surullista. En olisi missään tapauksessa halunnut tällaista juttua tähän. Mutta kun nyt on vaan niin, että markkinoilla on jo nyt äänenvaimentimia, joiden "sisäkalut" voi muuttaa muutamassa sekuntissa toiseksi. Se tapahtuu vielä käsipelillä pakoputken takana. Mutta sitten ovat nämä kunnon HD-hemmot myös keksineet, että ihan vaan nappia painamalla voi poistaa putkesta turhat ahistimet ja antaa oikean äänen raikua. Ja kun sitä nappia painaa uudestaan niin ahistimet taas kääntyvät, ja vaikka äänipoliisi on paikalla niin kaikki hyvin. Jotta tämä elämäntyö... yhet jos toiset... ihan turhaan?? Pappa??

Kirjoittaja: JUKKA HYÖKKIJos joku "maallikko" näistä lajeista jotain valittaa, niin äänisaasteen takia, joten voi sanoa että äänien vahtaajat ovat lajin puolustamisen etulinjassa...ja osa porukasta taas viihtyy paremmin jsp:llä tilittämässä :-)

Mutta perusasioihin...kannattaa opetella käärimään ne villat sinne torveen, ja oikeanlaiset villat mielellään. Vasta sen jälkeen vastuu on valmistajilla ja sääntösorvareilla. Kääräisin Pro Circuitin änkkäriin eilen uudet villat alkuperäisten tilalle, eikä putki ole ollut uutenakaan yhtä hiljainen. Siellä oli "orkkiksena" mielestäni aika lailla naurettavaa tavaraa sisällä...liian tiheää ja liian tiukalla siis.
Analyysi; suoraan kaupan hyllyltäkin tullutta äänenvaimentajaa voi tuunata hiljaisemmaksi vain vaihtamalla siihen villat ja tekemällä sen oikein.
Ja riittävän usein luonnollisesti...

Kirjoittaja: JORMA FORSTENNoh Noh pappa,tän V-2 jutun olet varmaan kuullut esson baarin ikkunapöydän "bikereiltä";joil on kyllä ketjulompakot,bootsit ja muut vermeet sekä vilkas mielikuvitus,mutta HD on vain haaveissa!Vaikka putket näyttää "suorilta",on niissä sisällä vaimennin.Myönnän,et haemme mopoihimme "matalaa mörinää",mut suorat tyhjät putket eivät kylläkään "soi kauniisti".Pidän "tyhjillä putkilla" ajavaa lähinnä idioottina.Ja isot tyhjät putket vie vääntöä,mikä taas on V-2 vahvuus....joten...Enduroitten äänimittauksia sensijaan kannatan,se on loppupeleissä meidän kaikkien etu,niin numerot kyljissä ajavien,kun meidän hikikuskienkin.Turun "huonon"harjoittelutilanteen johdosta tein "nurkkiini"3km testirataa,joka menee 30m torpasta,ja mul on aivan vakio 300 2-t.äänenvaimennin kunnossa,eikä vaimo ole kertaakaan huomauttanut kestämättömästä metelistä,ainoastaan huomauttelee"yritteliäästä ajotavasta"ja pelkää et ajan puuhun,tai kaadun kukkapenkkiin;) kaveril on 400exc factory,vakio äänenvaimennin ja kun itse olen ollut mehutauolla,ni ei tottavie äänet kovin kauas kuulu nelitahtisessakaan,päin vastoin kun ei kuulu mitään ääntä metsästä,pelkää että on ajanut"puuhun"!Ja "tontti on n150mx400m,joten pienellä alueella ollaan.Annetaan "äänimiesten"mitata äänet ja pidetään me kukin omat äänenvaimentimet kunnossa! Ei se vauhti ainakaan lisäänny,jos on änkkärinä tyhjä kaljatölkki.Ja jos kovilla äänillä haetaan "katu uskottavuutta",kannatta mennä joko punttisalille,tai lääkäriin...kyllä se siitä.

Kirjoittaja: Kees Van NiftrikJep - mr Forstenin tarinoista selviää kaikki olennainen. Pidetään "äänenpaineen myötä kasvava teho", "Joulupukki", "rehellinen italialainen" ja "nelarivääntö"- tyyppiset käsitteet omana lukunaan erillään faktoista.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILAJuuri sitä minäkin tarkoitan. Äänipoliisitkin ovat varmaan taas samaa mieltä

Kirjoittaja: Harri VanhalaKummallista, miten aina samaa mieltä olevien kanssa saadaan aikaan erimielisyyksiä.

Kirjoittaja: Kees Van NiftrikKun ajopaikka menetetään esimerkiksi radan aiheuttamaan meluun vedoten, niin mitäs kiusanhenget veikkaatte, että saadaanko rata takaisin aikaisempaan käyttöön, kun kerrotaan kunnan päättäjille, että nyt on pyörissä uudet äänenvaimentimet ja melutaso on saatu laskemaan 2dB, että taas päästään 1 dB melurajan alle. Mitä veikkaatte? Ihan tosi?

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTONiin, ehkäpä kunnan päättäjille kannattaisi käyttää jotain muuta kuin db-asteikkoa? Esimerkiksi mitattu ääniteho neliölle (paine i.a.)/vertailuteho (kuulokynnys) ilman mitään kymppikantasia logarytmejä. Eihän kukaan ei-tekniikan ihminen edes tiedä, että esim. tämä viimeisin sääntömuutos pudottaa todellisuudessa äänenpaineen n. puoleen entisestä, muutama db kuulostaa perin vähältä 100:sta tai 98:sta. dB-asteikolla suihkumoottori on n. 2X henkilöauto...sitäkään tuskin moni tietää, kun se todellinen meteli kuulostaa niin moninkertaisella ettei osaa arvioida millä sataluvulla pyöritään.

Pappa Raittila on siinä mielessä yhtä surkea nettiin kirjoittelija kuin meikäläinenkin, että me molemmat onnistutaan jostain syystä tänne kirjoittamaan niin kovasti eri tavoin ymmärrettyinä mitä todellisuudessa olemme. Minäkin papan kirjoituksia luen usein karvat pystyyn nostattaen, mutta hänet muutamaan otteeseen luonnossa tavanneena olen tullut oppineeksi, että hän ei vaan osaa pukea ajatuksiaan sanoiksi näppiksellä niin, että se toiselta näppikseltä olisi rivien väleistä tulkittavissa todenmukaisesti tarkoitetulla tavalla. Harri taas on juuri päinvastainen esimerkki, höystettynä sopivasti vielä asiantuntemuksen sekaan liuotetulal piilopropagandalla...esim. "kilpamoottori" tai "27 ok" (50 mitattua, aikaisempaan viestiin verrattuna).

Kirjoittaja: JORMA FORSTENMinusta taas tuntuu,et papan "olkapäällä istuu pikkupoika" joka yllyttää kirjoittelemaan "lennokkaasti"! Vastapelurina on taas faktoihin ja numeroihin perustava,ei ehkä niin luova,henkilö! Yhteistä heillä on aito rakkaus lajiin.Tämä OFFROAD lehden foorumi on kyllä ihan oikea paikka esittää näkemyksiään,sillä lehdellä on varmasti "iso rooli"viedä positiivisesti lajia eteenpäin.Tämä "ääniasia" on nyt vaan niin vakava asia,et vaikka olisikin "pilkettä silmäkulmassa",niin ei oikein ole varaa pelleillä!Vastakkain ei ole suinkaan pappa/harri,vaan ympäristökysymykset kasvihuoneilmiöineen/moottoriurheilu.Meidän laji kulminoituu pitkälti melusaasteeseen.Mitä noihin kunnan päättäjiin tulee,he ovat ihan tavallisia ihmisiä,jotka loppujenlopuksi tekevät päätöksiä "fiilispohjalta".Tottakai tarvitaan "numeraalista tietoa",mutta ne voi esittää paperilla.Visioita ja näkemyksiä sekä pikkasen empatiaa,kun esitetään hankkeita.Näitä crossiratoja ei tehdä päättäjille,mutta jos hakemus prosessissa kerrotaan desipeleistä,äänen paineista....viedään "delegaatio"saviselle sateiselle pellolle ja kerrotaan,et tähän olis tarkoitus rakentaa rata,sen jälkeen tarjotaan kahvit "esson baarissa"lyödään hakemus kouraan ja jäädään odottamaan päätöstä...pikkasen karrikoitu,mut odottaa saa! Kun sanoin,et päättäjät on taviksii,ni toinen esimerkki,Yhdistetään nää vähät voimamme,rakennetaan suomeen aluksi yksi mallirata,missä on otettu viimeisin "tietotaito" huomioon(en tiedä,vaikka jo löytyisi valmiina jostain,mistä ei olisi valitettu?),viedään päättäjät lapsineen ja niiden kaverit tutustumaan rata-alueeseen,annetaan ajaa isolla,tai pienellä pyörällä,mönkkärillä,esitellään kuskeja,myös junnut,murkinoidaan,panostetaan viihtyvyyteen ja positiivisuuteen ja näytetään kuinka reipas laji on kyseessä.Mitään hirveää bisnestä tämä ei ole,mutta tuo kyllä kuntaan tapahtumien myötä ostovoimaa.Turun tapaisessa kaupungissa tuskin onnistuu,mutta onhan noita pienenpiä kuntia missä voisi toimia paremmin.Voisi sitä liittyä "vahdon moottorikerhoon"tai "yläneen ylämäkiajajiin";) Tietenkin tässä jälkimmäisessä esimerkissä syyllistytään lahjukseen,joten miettikää tahoillanne hyvin tarkasti tapaa esittää asioita....

Kirjoittaja: Tommi ToukolaKyllä tälläinen tutustumis päivä päättäjille varmasti veisi meidän harrastus mahdollisuuksia eteenpäin, pitää vain muistaa, että nämä päättäjäthän eivät ole niitä jotka vastustavat harrastus toimintaa vaan he ovat niitä joiden täytyy toimia tehtyjen valitusten pohjalta. toki tutustumispäivän jälkeen on eri näkökulma valituksiin. Toimitaan siis itse perheinemme niin ettei valittajilla ole mihin tarttua.

Kirjoittaja: Kees Van NiftrikMillä muulla äänenpainetta kuvailisi kuin desibeleillä? Sitä paitsi logaritmisen asteikon käyttö on vain etu - hei, pari desibeliä sinne tai tänne - kuka niin pieniä eroja oikeasi huomaa!

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOKees lukee nöyrästi pisemmälle kuin ensimmäiseen pilkkuun, siitä se selviää.

Kirjoittaja: PENTTI RAITTILANiin joku tuossa edellä totesi, että "olalla istuu pikkupoika". Onneksi se "pikkupoika" on vielä ihan tuolla sisällä korvien välissä, ei tässä mitenkään muuten viitsisi näissä jutuissa olla mukana. Pohdinnot siitä saako jossakin ajaa vai ei ovat aina pelkästään tunnepohjaisia. Suurin vaikutus niissä on kysyjän ja vastaajan henkilökemioilla, sitten tietysti tulevat erilaiset "kylien juorut" ja muut sellaiset. Kyllä sinä tilanteessa on ihan turha alkaa selittää, että nyt kun männän sekuntinopeus noussut pitää äänenpaineen tasoa alentaa 2 db:t 45 asteen kulmassa, 45 cm päässä pakoputken päästä. Tuohon täällä voisi vaikkapa viisas isäntämies kysyä: Miksi se männän nopeus on noussut? Vastaus olisi: Ei sitä kukaan tiedä, jossakin se kai on päätetty? No niin tämä juttu on pohjaton suo, toivottavasti kaikki nämä äänet hukkuvat metsien huminaan, liikenteen kohinaan, tai sitten vaikka Seutulan lentomeluun. Kaunista aamua kaikille. ;) Pappa

Kirjoittaja: Harri VanhalaTähän jo henkitoreissaan olevaan jutusteluun pari teknistä seikkaa:

Desibeliasteikon käyttö on mielekästä siksi, että muu yhteiskunta käyttää niitä antaessaan vaikkapa ympäristölupia motocrossradoille. On olemassa valmiita laskentamalleja melun leviämiselle ja mm. Pohjoismainen moottoriratamelumalli. Samoin on olemassa selkeät ympäristöministeriön antamat raja-arvot sille, mikä melutaso saa olla luonnonsuojelualueella, asutulla alueella ja virkistysalueella.

Jotta toimintamme saisi lisää ymmärrystä ylipäätään ymmärryskykyisten parissa, niin lisää akustista yhteiskuntatekniikkaa seuraa:

viranomaiset ovat kiinnostuneita kahdentasoisesta ympäristömelusta. Toisaalta lasketaan, paljonko melua kertyy kaikenkaikkiaan päivän aikana. Tätä kutsutaan vuorokautiseksi meluannokseksi. Sitten lasketaan, miten kova melu saisi saman annoksen syntymään, jos melua olisi välillä 7-22. Tätä kutsutaan 7-22 -meluekvivalenssiksi. Tässä laskelmassa on merkitystä sillä, paljonko päivässä on ylipäätään ajajia ja kauanko ajetaan. Mitä enemmän porukkaa, sitä isompi on annos.

Toinen taso on sitten maksimimelu. Missään tilanteessa (ennakkoon ilmoitettuja erikoistapauksia lukuunottamatta = kilpailut) melutaso ei saa ylittää tiettyä arvoa. Tätä kutsutaan maksimimelutasoksi. Niinpä radan luvat voidaan evätä, jos se yksi "kyllä-maailmaan-ääntä-mahtuu" -kaveri on ajamassa, kun ympäristömittauksia tehdään, vaikka kaikilla muilla olisi sähkömopet alla.

Laskematta tarkemmin uskoisin, että yli 100 dB:n putkella päästelevä pyörä estää lupien saamisen, jos merkittäviä virkistys- tai luontokohteita on lähempänä kuin 5 km. Voin laskea tarkemmin, jos halutaan. Jos tämä yksi hemmo suostuisi ajamaan 96 dB:n putkella, on etäisyys jo moninkertainen ja viranomaisen paljon helpompi antaa luvat.

Tällaista tarinaa meiltä riittää, onhan EMK:n uuden radan ympäristömeluasiat juuri selvitetty ja laskettu ja luettu ja selvitetty. Ei oikein huvittaisi päästää yhtä ainoaa tyyppiä pilaamaan koko asiaa.

Muut kerhot toimivat omalla tavallaan ja juuri siksi ei katsastuksissa toimita kuin kisat järjestävän kerhon ohjeiden mukaan.

Kirjoittaja: JORMA FORSTENNo niin,nyt tässä "jutustelussa" alkaa olemaan elementit tiedossa! Toi viisas isäntämies voi olla päättämässä kunnan puolesta lupa-asioista,ni mielestäni parempi näyttää hänelle melurajat,äänimittaukset ym mitä harri esitti paperilla,koska isäntä,kuten me muutkin tavikset,emme ymmärrä 95-tai 98desipelin eroa! Kun seisomme radan varrella,niin kyllä korva kertoo eron!Siksi olisi hyvä,että päättäjät voisivat omin korvin todeta,että radasta aiheutuva melusaaste ei häiritse "lähialueen asukkeja".Taas karrikoitu esimerkki...Jos mopot olisivat täysin äänettömiä,alueelta kuuluisi vain ilon kiljahduksia,tai ärräpäitä...saataisko lupa? Emme ole poliiseja,tai tiukkapipoisia valittajia,mutta tällä keskustelulla haluaisin "eliminoida" sen yhdenkin "kyllä mailmaan ääntä mahtuu" tyypin pois lajin parista,tai ainakin valistaa häntä(heitä)saattamaan äänet sallituille rajoille "ilman pitkiä hampaita".Tää on hyvin pitkälti asennekysymys!Harrilta haluaisin vielä kysyä,näin amatöörinä,että jos ostaa uuden enduron,poistaa kuristukset,mutta ei koske vaimentimeen,millaisia desipelejä mittaus näyttää?Ja sama crossipyörä vakioputkella?Pappalle,se "virallinen valvoja"piti olla loppukevennyksenä,ei todellakaan mikään huru-ukko nimitys!Mut oli siin pikkasen myös minun epäluuloo yleensä kaikkeen testaamiseen,kuten master biket,ku tuntuu et kuka maksaa parhaiten,siit leivotaan voittaja,ni tunnut olevan "konstaapeli reinikaisen"menttaalilla toimiva endurovaikuttaja itä-suomesta,ni testituloksiin vois luottaa! voin olla taas väärässä....Tälläkertaa tähän loppuun ehkä sopii, muuten murheellisena päivänä, seuraavanlainen karu totuus? .Moottoriurheilu loppuu joskus kokonaan,ja siihen ei tarvita mailmanloppua,Pidetään huolta siitä,ettei se tapahdu vielä pitkään aikaan! Tulevaisuuden "hittilajeja" on purjehdus,maastopyöräily,alamäkiajo,....sekä epolla tai ilman hiihto....;)