Minkä ikäinen pyörä hyvä?

Omistin joskus n. 15v sitten KTM GS 125:n. Tuli ajeltua enduropoluilla ja crossiradalla. Hyvin vähän kuitenkin. Nyt harkinnu taas pyörää ihan aktiiviseen harrastekäyttöön. Jonkun enskakilpailunkin tai paikallisen sarjacrossin vois aikanaan kokeilla. Lähinnä nyt tosissaan opetella ajotekniikkaa ja pyöränkäsittelyä. Kokemusta on isoista matkaenduroista (DR 650/DR 800) kymmeniä tuhansia kilometrejä. Ei kuitenkaan maastossa.

No nyt sitten askarruttaa se, että minkä ikäiseen pyörään kannattaa enää sijoittaa. Siis onko nuo ajettavuudeltaan ja tekniikaltaan niin paljon kehittyneet viimeisen 10v aikana, että ero on olennainen. Kattelin vaan tossa paikallisen A-luokkaan nousseen kuskin haastattelun ja sanoi, ettei aloittelijankaan kannata hankkia 10-15v vanhaa pyörää, koska tällöin ei ajamisesta tule enää mitään. ??? Mahtoiko tarkoittaa, että ton ikäiset pyörät on jo teknisen kuntonsa puolesta usein valmiita naulatehtaalle ja aika menee korjaamiseen, eikä siihen olennaiseen.

Mekaanikon hommat hoituu ok, mutta ajaahan sillä pitäis. Harrastelijoillakaan ei täällä kotikulmilla varmaan viittä vuotta vanhempaa kalustoa näe. Vaikea uskoa kuitenkaan, että esim -98 KTM:llä joutuu pyörän puolesta antamaan niin paljon tasotusta, ettei sellasella enää mitään tee.

Väsyykö rungot, halkeeko lohkot, vai mistä on kyse? Kertokaa totuus.

Foorumit

Pyörän toimintahan riippuu siitä miten sitä on huollettu ja myös käytöstä. Usein yli 10 vuotta vanhoissa pyörissä ilmenee vikaa jos toista, mutta varmasti myös helmiyksilöitä löytyy. Ei se tekniikka ole kymmenessä vuodessa niin paljoa kehittynyt ettäkö -98 kotari olisi paljonkin huonompi ajaa kuin joku uudempi.

Juuri näin...eli huollettu pyörä on huollettu pyörä ja uusi on uusi :-) Mutta onhan niitäkin joille ei ole osattu tehdä mitään ja tallissahan niiden kanssa se aika sitten menee.
Mutta noin teknisesti ei pyöriin ole tainnut alupalkkirungon jälkeen tulla mitään olennaisesti parempaa (olikohan -98 ja Honda...?), näihin ihan viimeisiin ruisku, mutta pääseeköhän silläkään sitten yhtään kovempaa...?

Eli ihan viimeisen päälle \"välineurheilua\" tämäkään ei vielä onneksi ole. Varaosien saatavuus on yksi aika hyvä kriteeri ja voithan lukea vanhoja testejä pyöristä joista olet kiinnostunut. Mutta lue useampi kuin yksi testi että saat laajemman kuvan asiasta :-)

Triviaalisti ottaen pyörän hankinnassahan lähdetään siitä, että vaihtoehdot määrittää ostajan rahapussin paksuus. Sikäli kun on ostamassa käytettyä pyörää on toki merkitystä myös sillä minkälaisesta pyörästä pitää. Eli kannattaa koeajaa erilaisia nykyaikaisia pyöriä ennen kuin lähtee enempää haarukoimaan pyörän hankintaa ja mahdollisia vaihtoehtoja. Yleisesti ottaen nykypyöräthän voisi jaotella kategorioihin \"kierroskoneet\" ja \"vääntöä ja voimaa\". Kasikympit, 150cc 4-tahtiset ja 2t-satapiikit kuuluvat kierroskoneet kategoriaan. \"Vääntöä ja voimaa\" kategoriaa puolestaan edustavat isot nelaritahtiset ja viissataset (joita saa uutena enää vain jenkkilästä erikoistilauksesta). 250-kuutioiset 2t ja 4t pyörät edustavat osittain molempia edelle mainituista.

Kun vertaillaan nykyisten ja vanhojen pyörämallien ominaisuuksia keskenään, suurimmat kehitysaskeleet lienevät tapahtuneet jousituksessa ja moottorien tehon ulostuotossa / kaasuun vastaavuudessa. Myös pyörän ergonomia on kehittynyt. Viimeisin juttu eli ruisku on otettu mukaan juuri tehon ulostuoton ja kaasuun vastaavuuden parantamiseksi. Jousituksen puolella pyörien vakioiskarit ovat nykyisin paljon lähempänä tehdasiskareita kuin esim. 10 vuotta sitten.

Toisaalta kun taas mietitään miten pyörien kunto ja ikä vaikuttavat pyörän ominaisuuksiin, voidaan asiaa miettiä kahta kautta.
1) minkälaisessa käytössä pyörä on ollut (esim. kisakuskin vai sunnuntaipöristelijän alla)
2) miten pyörää on huollettu ja pidetty toimintakuntoisena eli mikä on se kustannus, joka vaaditaan jotta pyörästä saadaan taas uudenveroinen / omiin käyttövaatimuksiin soveltuva

Pyörissähän pääsääntöisesti kaikki osat ovat vaihdettavissa, mutta harvapa vaihtaa runkoa, moottorinlohkoja tai muitakaan sellaisia osia, jotka ovat taloudellisesti kannattamattomia hankintoja. Pyörät myydään usein siinä vaiheessa, kun ne taloudellisesti on järkevämpi myydä eteenpäin kuin pitää itsellä ja päivittää tekniikka uudelleen ns.kilpailukykyiselle ja luotettavalle tasolle.
Kilpailukykyisyydellä tavallisesti tarkoitetaan mm.
- venttiilien, nokkaketjun, nokkien ja kannen kuntoa (4-tahtisissa)
- männän käyttöikää (ja puristuksia)
- kiertokangen ja kampiakselin käyttöikää
- kytkimen ja vaihteiston toimivuutta ja kuntoa
- rungon vakautta ja jäykkyyttä
- iskunvaimentimien, vanteiden ja pakoputkiston kuntoa

Mielestäni moni ostaja kiinnittää turhan paljon huomioita pintapuolisiin seikkoihin, vaikka ne on helposti korjattavissa. Pintapuolisilla tarkoitan lähinnä vaijerien, ketjujen, rattaiden, jarrupalojen ja muoviosien kuntoa. Kaikkien em. osien vaihto maksaa n. 250-350 euroa (laatutasosta riippuen), joten eipä niihin kaupan pitäisi kaatua. Vanhan pyörän hankinnassa kannattaa aina laskea, miten paljon rahaa kunnostamiseen palaa, jotta pyörästä saa omaan käyttöön ja tarpeisiin mieleinen ja toimiva. Tässä kohdassa kannattaa myös verrata keskenään uuden pyörän ostohinnan ja käytetyn hankinnan+kunnostamisen kokonaishinnan kustannuseroa. Kustannusero ei ole suoraan verrannollinen koska kunnostamalla käytetty pyörä ei siitä saa siltikään 100% uudenveroista järkevillä korjauskustannuksilla. Eli kannattaa tyytyä hieman vähempään, jos rahat riittävät (vain) käytettyyn. Tokihan se ei tarkoita sitä, että ajamisesta ei voi nauttia käytetyllä. Käytetty voi olla vähintään yhtä hyvä kuin uusikin, koska se on usein säädetty toimivaksi (jousitus ja moottori).

Aiheesta voisi kirjoitella enemmänkin, mutta tässäpä ydinasiat.
Budjetilla on jonkun verran merkitystä, mutta kannattaa miettiä aina vähintään kaksi kertaa ennen kuin ostaa yli 5 vuotta vanhemman crossi- tai enduropyörän. Ajamisesta näillä hieman iäkkäämmillä pyörillä muodostuu valitettavan usein ihan erilainen kokemus kuin se voisi olla hieman uudemmalla pyörällä. Hyvä vertailukohta ajaminen uudella autolla ja 10-15 vuotta vanhalla autolla. ;)