Kuntoutuminen

Kirjoittaja: MATTI TUKIAMietin että millaisella lepoajalla solisluunsa katkoneet ovat lähteneet pyörän selkään? Itsellä meni solisluu sen verta pahasti että titanium-levyllä laittovat kasaan ja nyt miltei viiden viikon jälkeen onnettomuudesta olin tänään pyörän selässä. Ihan hiekkamontulla ajelin ja tunnustelin olkapäätä, kevyellä ajolla olkapää tuntui oikein hyvältä joskin hieman voimattomalta. Jakakaahan kokemuksianne olkapään kuntouttamisesta...

Kirjoittaja: ANTTI PALOJÄRVIMoro,

Vuosi sitten Heinäkuussa tuli vedettyä pannut, jossa oikea solisluu meni neljään palaan ja saman puolen lapaluu murtui yhdestä kohtaa. Ajellessa TK:lle kaverille
tuumin että varmaan olkapää vaan pois sijoiltaan tai jotain kun käsi tuntui pelittävän. Mutta röntgen sitten paljastikin totuuden eli solisluu päreinä siten, että
kolme solisluun kappaletta tyylikkäässä salamakuviossa ja neljäs toisista irrallaan tulossa kovaa kyytiä nahan läpi.

Tämä sitten kasaan siten, että nuo kolme osaa pultattiin titaanilevyllä yhteen
ja irrallinen "tikku" poistettiin kokonaan. Saikulla kaks ja puoli kuukautta
ja reilun kolmen kuukauden jälkeen aloin ajaa katuendurolla mutta Gassiin koskin vasta Joulukuussa. Näin siksi että kuukausittaisissa kontrolleissa luotin lääkärin sanaan ja uskoin kehotusta että luu ei vielä suurta rasitusta kestä. Lisäksi ortopedi
koitti vinkata että kun ammatti ei ole tästä kiinni niin kannattaako ottaa sitä riskiä että kaatuu tuon raudoituksen kanssa. Nuo titaani levyt ja ruuvit on nimittäin ne viimeiset jotka periksi antaa eli jälki voi olla aika pahaa.

Ajamaan olisi toki pystynyt mutta kun kättä oli kantanut reilu kaksi kuukautta
täysin liikkumattomana niin oli siitä vähän herkkyys ja voima kateissa.

Mutta se minkä tästä episodista opin niin vakuutukset kannattaa pitää kunnossa.

t. Andy

Kirjoittaja: ARTO SAILIOTervehdys vaan!

Itsellä meni vasen solisluu poikki noin vuosi sitten. Se laitettiin kuntoon kanssa levyttämällä. Sairaslomaa oli vain 2 viikkoa (tosin siitä syystä, että ei häirinnyt työntekoa merkittävästi). Eri lääkäreiden suositukset ja näkemykset kyllä voivat erota hyvinkin paljon toisistaan, esim käden liikuttelu ja rasittaminen.

Ensimmäinen ei antanut lupaa muuta kun kanniskella siteessä, kun muutama viikko myöhemmin toinen sanoi että liikuttele nyt ihmeessä sitä ettei jumitu paikoilleen. Niinpä sitä sitten heiluteltiin ja nosteltiin pikkuhiljaa ylemmäksi. Kuuden viikon jälkeen kävin ensimmäisiä kertoja ajamassa, tosin hyvin rauhallisesti. Ei suurempia kipuja ja siitä se pikkuhiljaa vauhti koveni.

Alussa varsinkin kannattaa ottaa varovaisesti ja jos kipua tuntuu, niin se on hyvä merkki liian suuresta rasituksesta. Nappeja ei ole tarvinnut juuri syödä ja olkapää ei leikkauksen jälkeen juuri kipeä ole ollut. Tunto ihon pinnalla on hieman erilainen kuin muualla, mutta se ei menoa haittaa.

Toivotaan nopeaa paranemista...

Arto

Kirjoittaja: VILLE KOIKKALAINENJoo just tänään otettiin pois titaani piikki ja kipsi pois ranteesta ja sanoivat että 2 viikon urheilukielto ja sen jälkeeen 2 viikkoo ajokieltoo että kuukauden päästä pyörän selässä muttä kyllä on ranne kipee!

Kirjoittaja: Jesse LaurilaKannattaa kuunnella sitä lääkäriä kuka niitä sun röntgen kuvia katsoo. Jos se sanoo että luu on luutunut ni ei muutakuin pikku hiljaa kuntouttamaan olkapäätä!

Kirjoittaja: JOUNI SIMONENjoo on pakko kirjoittaa kun lueskelee kirjoituksiakin.
itselläni katkesi tasan neljä viikkoa sitten (lisäksi murtui olkanivel) ja samalla tavalla haaveilin ajamisesta neljän viiden viikon kuluttua tapahtumasta, ei ajeta ei edes kymmenen päästä. jätän suosiolla koko kesän krosit väliin, pyöränkin olen muuntanut supermotoksi ja rekisteröin kadulle (exc) ja ajelen hissunkissun kadulla koko kesän (kuukauden päästä aloitan). eli noin kahdeksan viikkoa ainakin ilman mitään ajoa, sen jälkeen siis kadulla ajoa että käsi edes tottuu tangolla pitämiseen, nyt ei nouse käsi suorana olkapään korkeudelle ollenkaan.
kipuja on näin aamulla ihan helvetinmoisesti, särkkylääkkeitä tuli syötyä alussa mutta en ole niitä alkupäivien jälkeen ottanut (tiedä häntä onko fiksua, mutta olen aina ollut huono lääkkeitä syömään). tosin ikääkin on jo lähes nelkyt joten kai tämä hidas paraneminen johtuu siitäkin verrattuna nuorempiin. oikeastaan ainoa mikä nyt askarruttaa on se että paraneekohan koko käsi ikinä alkuperäiseen kuntoonsa? ja se mikä oli paskin homma että sattui samaan käteen johon on aikoinaan nyrkkeilyssä tullut "vamma" joka rajoitti jo käden liikkeitä jonkin verran, esim. uidessa ei voinut perhosta ollenkaan koska käsi ei taipunut perhosuinnin vaatimaa liikettä ilman helvetinmoista naksetta.

itse hoidan ainakin mieluummin käden siis kuntoon ja jätän yhden kesän ajot väliin, se on elämässä vaan yksi kesä! niitä tulee lisää ja talvella meinaan ajaa spooria kuitenkin. mieluummin luovun yhdestä kesästä kuin hankin lisää loppuiän vaivoja jotka sitten kolottavat joka kesä.

helvetisti tekisi mieli pyörän sarviin ja radalle, taisi jäädä jotain hampaankoloon sitä hyppyriä kohtaan joka tämän aiheutti.....?

Kirjoittaja: PASI HENTTONENOlen kuullut, että solisluu parantuu usein käyttökuntoon kuudessa viikossa.
Itse kaaduin oikean solisluuni neljään osaan (jotka kaikki osoittavat eri ilmansuuntiin) Kaanaassa roisi neljä viikkoa sitten. Röntgenin mukaan luutumista ei ole tapahtunut vielä lainkaan. Lääkärin käskystä kättä piti kuitenkin käyttää, koska olkapään liikkuminen on tärkeämpää kuin solisluun kunto. Käsi liikkuu jo normaalisti, mutta luulen että radalle kannattaa lähteä vasta muutaman viikon päästä, sitten kun on otettu uudet kuvat (ellei jouduta operoimaan)...

Kirjoittaja: Markku SillmanOmasta puolestani voin sanoa, että solisluu ym. olkapäävammat kannattaa tosiaankin hoitaa kunnolla kuntoon.
Itselläni meni vasen solari ekan kerran v.-87. Hoidettiin kantamalla kättä perinteisellä kolmioliinalla kolme viikkoa ja sitten viikko rauhallisesti ilman liinaa.
4 viikon kuluttua murtumasta hyppäsin mopon selkään, kevyttä ajoa vähän kerrallaan. No problems. Kausi lopuillaan joten ajot jäivät (onneksi?) melko vähäisiksi.
Sama luu katkesi samasta kohtaa köntsättyäni v.-01. Taas kolme viikkoa kolmioliinassa ja reilun viiden viikon jälkeen ajamaan. Kaikki näytti hyvältä kunnes fysioterapeutin käsittelyssä todettiin, että luun päät ovat ilmeisesti edelleen irrallaan eli luutumista ei ollut tapahtunutkaan. Röntgen todisti asian, luun päät 1,5-2 cm toisistaan irrallaan (toinen osoittaa ylös ja toinen alas). Olkapää kuitenkin toimi jotenkin mutta piti melkoista rutinaa.
Reilut 5 kk katkeamisen jälkeen se sitten levytettiin ja ruuvattiin kokoon talvella -02. Sitten 4 viikkoa tiukasti kantositeessä, jonka jälkeen pikkuhiljaa kuntoutusta ja vihdoin 7 viikkoa leikkurista mopoilemaan, rauhallisesti.
Kuntoutus jatkui fysioterapeutin ohjein kuntosalilla. 16 viikkoa leikkauksesta lihaskuntotestissä todettiin vasen puoli edelleen selkeästi heikommaksi, joten aikaa todellakin kuluu ennenkuin paikat on kunnossa. Koko kesä kuitenkin crossailtiin kunnes syksyllä sitten napsahti (crossia ajaessa) jälleen samassa olkapäässä. Tällä kertaa meni supraspinatus 80% poikki, korjattiin leikkauksella. Oliko solari-vamma heikentänyt sitä vai oliko se saanut jo edelliskesänä kaatumisen yhteydessä siipeensä vai oliko se vain onneton sattuma, jää ikuiseksi arvoitukseksi.
Niin tai näin, mutta kantapään kautta tämänkin asian oppineena voisin sanoa, että hoitakaa hyvät ihmiset olkapäävammat kuntoon ennenkuin hyppäätte toden teolla mopon selkään. Pienikin särky tai kipu on merkki siitä, että paikat eivät ole alkuperäisessä kunnossa. Jos joku ajamattaolemisaika täytyisi määritellä, niin sanoisin, että tapauksesta riippuen 6-10 viikkoa lienee paikallaan. Nuorilla vammat paranee tietenkin nopeammin kuin tällaisilla vanhoilla pieruilla. Se on moro.

Kirjoittaja: Miika SavoOnhan noita tapauksia, kun kaveri on ajanut kisaa jo 2 viikon päästä murtumasta. Silloin on tietysti ollut kyse tärkeästä kisasta, johon on ollut lähes pakko yrittää osallistua. Kannattaa tosin hoitaa vamma kunnolla ellei ole paineita esim. töiden tai kilpailemisen puolesta. Levyllä korjatun solarin kuntouttaminen voi viedä normaalia murtumaa pidempään. Solari on aika hyvä, kun olkapään liikeradat menee melko puhtaasti ilman kipua ja olkapäässä on voimaa riittävästi. Kevyillä punttisalitreeneillä vois olla hyvä alotella ennen pyörän selkään hyppäämistä.