Pohjola vei keskeytysten sävyttämän Toukokuunajon

Eemil Pohjola ajoi voittoon Orimattilassa.
Jani Hovi
Eemil Pohjola kaasutteli tänään Toukokuunajon ykköseksi, peitoten MM-sarjaa kiertävän Roni Kytösen reilulla puolella minuutilla. Orimattilassa koettiin myös kuumia tunnelmia, kun pieni maastopalo ja keskeytykset sävytti kilpailua.

59. Toukokuunajo kaasuteltiin tänään auringonpaisteessa ja erittäin lämpimässä säässä. Puolitoista tuntia maastokoeaikaa ja pitkät maastosiirtymät takasivat myös sen, etteivät kuljettajat päässeet helpolla 10 maastokokeen mittaisessa kilpailussa.

Yleiskilpailun osalta päivä lähti käyntiin Eemil Pohjolan tahdissa, SE-Teamin Yamaha-kuljettajan johtaessa kilpailua kahden maastokokeen jälkeen neljän sekunnin erolla Albert Juholaan. Roni Kytönen oli kolmantena, 16 sekuntia Pohjolasta. Antti Hänninen oli neljäs, ollen 20 sekuntia Pohjolan takana. Peetu Juupaluoma oli puolestaan 10 sekunnin päässä Hännisestä.

Hänninen ja Juupaluoma keskeyttivät

Valitettavasti Hännisen osalta kilpailu päättyi toisen maastokokeen jälkeiselle siirtymälle.

- Ilmeisesti moottori hajosi. Sieltä rupesi kuulumaan ensin hieman ääntä ja sitten laulu loppui, pettynyt Hänninen kertoi.

Ensimmäisen kierroksen päätteeksi Pohjola oli kasvattanut eron toisena olevaan Juholaan jo 32 sekuntiin. Kytönen löysensi pyöränsä jousitusta jokaisessa huollossa ja paransi menoaan, ollen enää sekunnin päässä Juholasta. Juupaluoma oli neljäntenä, 22 sekuntia Kytösestä. Tiitus Enjala oli noussut yleiskilpailussa viidenneksi, ollen puolentoista minuutin päässä Pohjolasta.

Toisen kierroksen kolmannella maastokokeella vaikeuksissa oli puolestaan Juupaluoma, jonka kisa päättyi maastoon.

- Kaaduin ja siinä vesipumppu osui kiveen sillä seurauksella, että vedet tulivat pihalle, Juupaluoma kertoi.

Toisen kierroksen aikana Kytönen jatkoi jousituksen säätämistä, mutta Pohjolan vauhtiin hän ei yltänyt. Pohjola johti kilpailua kahdeksan maastokokeen jälkeen 50 sekunnin erolla Kytöseen, joka oli ajanut puolestaan 15 sekunnin eron Juholaan. Ville Meisola nousi neljänneksi, ollen vajaat kolme minuuttia Pohjolan takana. Eemil Helander nosti itsensä myös viiden parhaan joukkoon, ollen juuri viides, vajaan minuutin päässä Meisolasta. Enjala puolestaan kaatuili seitsemännellä maastokokeella ja hävisi tuolla pätkällä pohjille minuutin, pudoten samalla yleiskilpailussa kuudenneksi.

Kuumia tunnelmia

Kolmas kierros ajettiin puolikkaana, eli kuljettajat ajoivat kierroksen kaksi ensimmäistä maastokoetta. Viimeisen maastokokeen osalta tilanne meinasi käydä kuumana, sillä C-luokan kuljettajien ollessa toisella kierroksella, syttyi maastokokeella pieni maastopalo. Esimerkillisesti toimineet kuljettajat pysähtyivät paikalle ja tamppasivat palon sammuksiin, jonka jälkeen he ilmoittivat asiasta toimitsijoille. Tilanne saatiin onneksi nopeasti hallintaan, eikä maastokoetta jouduttu peruuttamaan.

Kahdella viimeisellä maastokokeella ei tapahtunut enää muutoksia kärjessä. Kytönen käänsi kaasua hieman enemmän ja vaikka meni viimeisellä maastokokeella kunnolla nurin, ajoi hän pohja-ajat kahdelle viimeiselle pätkälle. Voittoon se ei riittänyt, sillä Eemil Pohjola otti voiton 35 sekunnin erolla Yamahan sarvissa olleeseen Kytöseen.

- Täytyy sanoa, että ajo kulki hyvin ja olen tyytyväinen myös pyörään. Minulla oli myös hyvä asenne jo ennen kilpailua, vaikka tiesin täällä olevan kivikkoa. Moni muu murehti asiaa todella paljon ja vaikutti heidän ajoonsa, kun taas minä vaan naureskelin tilanteelle, Pohjola puheli maalissa.

Team Motopalvelun KTM-kuljettaja Juhola ajoi yleiskilpailussa kolmanneksi, jääden lopulta 40 sekuntia Kytöselle. Kawasaki Racing Team Sumekon Meisola oli neljäs ja hän jäi reilut kaksi minuuttia Juholalle. SE-Teamin Yamaha-kuljettaja Helander ajoi myös hyvän kilpailun ja oli viides, jääden 38 sekuntia Meisolalle. Enjala jäi 17 sekuntia Helanderille ja oli kuudes. Ukko Laaksonen oli seitsemäs, Roni Salin kahdeksas, Niko Puotsaari yhdeksäs ja Jonni Hujala kymmenes.