Lettenbichlerin kolmas?

Manuel Lettenbichler voitti viime vuonna toistamiseen Red Bull Romaniacsin.
Kuva
Future7media
Red Bull Romaniacs käynnistyy huomenna. Ottaako Manuel Lettenbichler kolmannen peräkkäisen voittonsa Karpaattien vuoristossa?

Valitettavasti tänäkään vuonna yleisö ei pääse ihailemaan kuljettajien suorituksia Sibiun keskustassa prologilla, koronavirusepidemian vuoksi. Viime vuoden tavoin tuo prologi on korvattu tiistaina maastossa ajettavalla aika-ajolla, joka määrittää lähtöjärjestyksen keskiviikkona ajettavalle ensimmäiselle varsinaiselle maastopäivälle. Tänä vuonna kilpailussa nähdään jotain aivan uutta, kun toinen ja kolmas maastopäivä muodostavat maraton osuuden. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toinen kilpailupäivä päättyy vuoristoon, jossa kuljettajilla ei olekaan omaa huoltoa vastassa. Kuljettajat joutuvat tekemään itse kaikki huollot pyörään ja yöpymään teltoissa. Kuljettajat voivat toimittaa varusteensa etukäteen järjestäjille, jotka toimittavat ne leiriin. Kuljettajat eivät saa vastaanottaa mitään ulkopuolista apua ja ovat yötauolla täysin keskenään, eikä huoltoporukka pääse edes taukopaikalle.

Hattutemppu?

Suurimpina suosikkeina kilpailuun starttaavat varmastikin Husqvarnan Billy Bolt ja KTM:n Manuel Lettenbichler. Lettenbichler on voittanut kilpailun kahtena edellisenä vuotena ja tietää kaksikosta paremmin kilpailun voittoon vaadittavat eväät, ja onkin sitä kautta monen papereissa suurin voittajasuosikki. Billy Bolt voitti sen sijaan tiukan taistelun jälkeen hard enduron MM-sarjan kauden ensimmäisen kilpailun Italiassa muutama viikko sitten. Bolt ei ole kuitenkaan aiemmin menestynyt Romaniassa parhaalla mahdollisella tavalla, vaan jossain vaiheessa pitkää kilpailua hänellä on ollut huonoja hetkiä, jotka ovat pudottaneet hänet tuloksissa kärjen taakse. Jos Bolt pystyy nyt välttämään nämä huonot hetket, pystyy hän vauhdillisesti ja taitotasollisesti haastamaan Lettenbichlerin.

Vanha herra Graham Jarvis on eittämättä Romaniacsin valtias. Kuusi kertaa kisan voittanut Jarvis jäi viime vuonna kahden minuutin erolla kakkoseksi ja näytti tämän kauden avauksessa Italiassa, että vauhtia riittää yhä. Jarvis jos kuka tietää miten Romaniassa menestytään, eikä mikään ihme olisikaan, jos Husqvarna-kuljettaja nousisi korkeimmalle korokkeelle lauantaina.

Alfredo Gomez on ollut lähellä voittoa muutamana viime vuonna, mutta tuo himoittu titteli häneltä puuttuu yhä. Jarvisin ja Boltin tiimikaveri on seissyt viisi kertaa podiumilla kisan jälkeen, joten nyt saattaa hyvinkin olla hänen vuotensa. Shercon Wade Young voitti kilpailun 2018 ja kuuluu Boltin ja Lettenbichlerin kanssa nuoreen kaartiin, jonka odotetaan hallitsevan lajia tulevina vuosina. Young oli kuitenkin todella vaisu kauden avauksessa, mutta siitä huolimatta häntä voidaan odottaa Romaniassa kärkitaisteluun mukaan. Jonny Walker, Taddy Blasuziak ja Mario Roman mielivät myös varmasti mukaan kärkipäähän.

Ensimmäistä kertaa kisaan mukaan lähtee tänä vuonna USA:n tähti Cody Webb, jolla varmasti riittää vauhtia ja taitoa kisaa varten, mutta kokemuksen puute on Webbin suurin kompastuskivi kilpailussa. On kuitenkin todella mielenkiintoista nähdä, mihin Webbin taidot riittävät.

Tämän vuoden kilpailussa mukana nähdään viisi suomalaista kuljettajaa. Kultaluokassa kisaan mukaan lähtee Antti Hänninen ja Aleksi Vilkko. Kaksikko joutuu näin ollen todelliseen haasteeseen ja edessä on kaikki kilpailun vaikeimmat paikat. Hopeassa luokassa mukaan kisaan lähtee puolestaan Henrik Heikkinen ja prossiluokassa Jari Mutikainen sekä Anton Pendikainen.