Kytönen voitti Portugalissa

Kuva
Dalila Agrati
Roni Kytönen teki voittoisan paluun enduron MM-sarjaan voittamalla Juniorluokan. Josep Garcia dominoi puolestaan EnduroGP-luokkaa.

Enduron MM-sarja saatiin jälleen käyntiin lähes kolmen kuukauden mittaisen kesätauon jälkeen. Kisaviikonloppu piti alun perin ajaa Saksassa, mutta korona sotkee edelleen kuvioita. Onneksi uusi kisapaikka löytyi Portugalin Santiago do Cacemista.

EnduroGP-luokassa Brad Freeman tuli pistejohdossa Portugaliin ja ajoikin pohjat perjantai-illan prologilla, tosin vain 13 sadasosan turvin, mutta kuitenkin. Lauantaina alkoikin sitten Josep Garcian näytös. Espanjalainen takoi pohjat yhtä lukuun ottamatta kaikille maastokokeille. Ainoa kauneusvirhe tuli päivän kahdeksannella maastokokeella, jossa Garcia jätettiin viidenneksi. Voitto tuli kuitenkin lopulta lähes minuutin erolla toiseksi ajaneeseen Freemaniin. Päivän kolmonen oli Andrea Verona. Kaikki kolme olivat myös luokkiensa voittajia. Eero Remes ei vieläkään oikein löytänyt vauhtiaan. EnduroGP-luokan 16 ja Enduro2-luokan kahdeksas sija eivät varmasti olleet sitä, mitä suomalainen lähti Portugalista hakemaan.

Kytösellä tiukkaa

Juniorluokassa Roni Kytönen pääsi jälleen mukaan tositoimiin Virossa sattuneen loukkaantumisensa jälkeen. Ennen kisaa mies arveli, ettei vielä ole loukkaantumisen jäljiltä parhaimmillaan. Se ei silti ainakaan vauhdissa näkynyt. Ensimmäisen kierroksen Kytönen ilmeisesti katsoi miten kovaa pitäisi mennä ja tykitti sen jälkeen seuraavalla kierroksella kaikille maastokokeille pohjat. Johto ennen viimeistä kierrosta oli lähes 20 sekuntia. Hyvä niin, sillä viimeisellä kierroksella ei enää pohjia syntynyt ja johto ennen viimeistä maastokoetta oli enää reilut seitsemän sekuntia, sillä Matteo Pavoni löysi jostain lisävauhtia ja puristi Kytösen etumatkaa kiinni aivan tosissaan. Viimeisellä maastokokeella Kytönen hävisi Pavonille vielä reilut neljä sekuntia, mutta toisella kierroksella hankittu ero riitti ja Kytönen ajoi voittoon lopulta kolmen sekunnin marginaalilla. Pavoni oli siis päivän kakkonen ja kolmantena miehenä podiumille nousi Leo Le Quere.

- Oli ihan hyvä päivä, tulokseen on oltava tyytyväinen. Viimeisellä kierroksella sössin vähän extremellä. Tuli välivapaa vähän huonossa paikassa ja jouduin hakemaan uutta vauhtia. Endurotestillä menin sitten vallista läpi ja ajoin puuhun. Oli tämä kuitenkin pieni yllätys, sillä en uskonut, että pystyisin ajamaan voitosta, koska oli niin pitkä ajotauko ja sen jälkeen ei vielä ole paljon ajoa alla. Sitten kun näin pätkät, niin se antoi kyllä uskoa. Päivä oli tosi raskas, koska en ole pitkään aikaan ollut näin pitkään pyörän päällä, Kytönen kertoi.

Luokan toinen suomalaiskuljettaja Hermanni Haljala hukkasi reilusti aikaa aamun ensimmäisellä maastokokeella, mutta sen jälkeen homma alkoi sujua. Maalissa Haljala oli 15 ja Junior1-luokassa sijoitus oli seitsemäs.

Puhakainen podiumille

Youthluokassa pistejohtaja Albin Norrbin ja Italian Kevin Cristino kisasivat voitosta viimeiselle maastokokeelle asti. Vaikka Cristino ajoikin pohjat viimeiselle maastokokeelle, niin Norrbin osoittautui lopulta vajaat kuusi sekuntia nopeammaksi ja otti jo kauden seitsemännen voittonsa, Cristinon joutuessa tyytymään kakkossijaan. Kärkikaksikon takana Samuli Puhakainen teki tasaisen varmaa työtä. TM-kuljettaja oli joka maastokokeella kolmen nopeimman joukossa päivän neljättä maastokoetta lukuun ottamatta. Siellä hukkui parikymmentä sekuntia ylimääräistä aikaa. Vauhti ei aivan riittänyt kärkikaksikon kyytiin, mutta eipä löytynyt myöskään uhkaajaa Puhakaisen kolmossijalle. 

- Toisen kierroksen extremellä olin hiukan kiinni tukeissa. Sen jälkeen oli sellainen tukkisuora, jossa joku reunatukki otti ilmeisesti ketjun ohjuriin kiinni ja ketjut lähtivät päältä. Niissä hukkui semmoinen parikymmentä sekuntia. Eipä se kyllä tulokseen vaikuttanut. Muuten ajo tuntui ihan hyvältä, mutta en ymmärrä, miksen pääse kakkos- ja kolmospätkällä kovempaa. Yhdet pohjat sentään tuli extremellä, koska siellä ei tarvitse koko ajan mennä torvi auki. Ne kaksi muuta ovat niin nopeaa, että niissä ei paljon himmailla tarvitse. Tulos oli ihan hyvä, mutta vauhtia vain pitäisi jostain saada vähän lisää. Täytyy huomenna yrittää puristaa jostain vielä sekunteja pois, Puhakainen suunnitteli.

f

Samuli Puhakainen oli kolmannneksi korkeimmalla korokkeella. (Kuva: Sami Puhakainen)