Sulje mainos tästä

Tomac vei miljoonan tiimikaverin avustuksella

14.10.2018 - Motocross
Eli Tomac nappasi miljoona dollaria Las Vegasista.
Kuva: James Lissimore
Eli Tomac voitti Monster Energy Cupissa kaikki kolme finaalia ja nappasi samalla miljoona dollaria. Viimeisen erän voitossa vaadittiin kuitenkin hänen tiimikaverinsa apua.
Monster Energy Cup on perinteisesti täynnä suuria tapahtumia ja kisa herättää usein myös paljon puheita sen päättymisen jälkeen. Niin kävi myös tänäkin vuonna, kun Eli Tomacin tiimikaveri Joey Savatgy laski Tomacin kolmannen finaalin viimeisellä kierroksella ohitseen ja sen avulla Tomac voitti miljoona.

Illan ensimmäisessä finaalissa Joey Savatgy otti startin nimiinsä, mutta jo toisella kierroksella Eli Tomac ohitti hänet ja otti johtopaikan haltuunsa. Viime vuoden voittaja Marvin Musquin nousi muutaman kierroksen jälkeen toiseksi, mutta ei pystynyt haastamaan Tomacia lopulta tosissaan. Tomac ajoi finaalin voittoon kolmen sekunnin erolla Musquiniin. Jason Anderson oli kolmas, Justin Barcia neljäs ja Savatgy viides.

Toisen finaalin startin jälkeen Tomac ja Chad Reed taistelivat hetken aikaa kärjessä, mutta Tomac otti nopeasti johdon vankasti haltuunsa. Musquin oli startin jälkeen neljäntenä, mutta hänen kisansa meni pilalle hetken kuluttua. Reed sammutti pyöränsä, eikä Musquin ehtinyt väistämään Reedia, vaan kaksikko osui toisiinsa. Musquinin jalka jäi jumiin Reedin takapyörän ja takalokasuojan väliin ja ennen kuin kaksikko pääsi irti toisistaan, oli muut jo kaukana. Tomac ajoi erän voittoon, ennen Barciaa ja Josh Grantia.

Kolmanteen ja viimeiseen finaaliin lähdettäessä oli pelin henki selvä. Tomacin piti voittaa enää yksi lähtö ja miljoona olisi hänen. Finaalin ensimmäisessä kurvissa Tomac joutui hieman pussiin ja oli ensimmäisen kurvin jälkeen kahdeksantena, hänen tiimikaverinsa Savatgyn johtaessa letkaa. Tomac oli kuitenkin kovassa vauhdissa ja nousi toiseksi kun finaalia oli jäljellä neljä kierrosta. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Tomac oli edelleen toisena, edellään vain hänen tiimikaverinsa Savatgy. Kierroksen puolessa välissä Savatgy pudotti vauhtinsa pois ja viittoi Tomacin ohitseen. Näin ollen Tomac ajoi myös kolmannen finaalin voittoon ja nappasi samalla miljoona dollaria. Samalla Tomacista kilpailun ensimmäinen kaksinkertainen voittaja.

Illan kokonaiskilpailussa toinen oli Anderson ja kolmas Savatgy.

Illan kokonaistulokset:

1. Tomac 3
2. Anderson 12
3. Savatgy 13
4. Barcia 13
5. Stewart 17
6. Grant 19
7. Friese 22
8. Reed 28
9. Smith 31
10. Baggett 32
11. Musquin 32
12. Webb 34
13. Villopoto 36
14. Starling 43
15. Schmidt 44
16. Surratt 45
17. Ray 49
18. Harmon 55
19. Aeck 56
20. Howell 58
21. Bowers 58
22. Merriam 59

Kommentit

Kirjoittanut Pargowiz, 15.10.2018, 08:44
Jotenkin oli ankeet kisat vähän joka suhteen..
Kirjoittanut Raaseri, 15.10.2018, 11:42
Jätti kyllä ristiriitaiset fiilikset. Joka tapauksessa urheilu ei voittanut. Vihaan tota varikkomuurilla päätettävää F1-voittajataktiikkaa.

Samaan kun summaa reilu viikon takaisen MXON tulokset, niin ristiriitaisuus vaan kasvaa. Jenkeillä on kaiketi taloudellisesti menestyvät sarjat. SX ja ulkosarja, lisäksi jos sun mitä välikisaa täyttämässä taukoaikaa. Mutta ehkäpä showkisat ja SX sitten tasollisesti tiputtavat jenkkien ulko-osaamista ja se näkyi MXON:ssä? Tavallaan monipuolisempia kuskeja, mutta perinteisessä crossissa taso heikentynyt tai jäänyt kehityksestä.

GP taas ajaa yhä harventuvilla riveillä ja promoottori vie sarjaa maailman ääriin kun vaan joku miljardööri ostaa kisat omaksi ilokseen takapihalleen. Sen ymmärrän hyvin että viedään kisat stadioneille mihin saadaan katsojia, mutta nyt se ei näytä olevan suunta vaan ajetaan ihan missä sattuu. Tiimien taloutta se ei vaan näytä parantavan ja ajopaikat vähenee. Kärki on kapea mutta taso on yleisestikin kova. Kärki on vaan ihan tautisen kova.

Showmotocross siis näyttää menestyvän ja taloudellisesti urheilijat siinä sivussa. Ainakin näin kaukaa katsottuna paremmin. Mutta jos energiajuoma kourassa sponsorien kiittely menee kovin usein sopupeliin... vaikea uskoa että edes (light) Budia katsomossa ryystävä jenkki jaksaa sitä kovin pitkään katsoa. Mä en ainakaan.
Kirjoittanut Juha, 15.10.2018, 21:35
Kyllä tuollaisesta sopupelistä kokolailla tunnelma latistuu. Ei pitäisi olla joukkuelaji kyseessä. Kyllä minä mieleni pahoitin myös silloin kun Musquin auttoi Dungeytä ajamaan SX-mestaruuteen, vaikka oranssit lasit onkin päässä. Kummallista jos miljoonapotin ehdoissa ei ole kielletty sopupelejä ja järjestäjää kustaan silmään tuolla tavalla.

Ajetaanko muuten MXON kisoissa GP pyörillä?
Eikö jenkeillä ole aivan eri kalusto niihin verrattuna?
Kirjoittanut Jani Hovi, 16.10.2018, 20:33
MXoN ajetaan MM-sarjan säännöillä, eli pyörien ei tarvitse olla tuotantosäännön mukaisia, kuten Amerikassa. Kalusto on teoriassa erilaista, mutta käytännössä suorituskykyyn vaikuttavat erot ovat vähissä. Eivätkä amerikkalaiset ole juurikaan koskaan valittaneet, että joutuisivat antamaan kalustossa tasoitusta.
Kirjoittanut Tietopankki, 16.10.2018, 20:58
Aika paljon tuntuu puhuttavan yksi ilmainen ohitus. Mistä nyt oikeasti oli kyse, ratkaistiinko mestaruuksia vai yks ison sponssin järjestämä tapahtuma preseasonilla? Luulisi että puhetta riittäisi enemmän kun mestaruuksia ruvetaan ratkomaan vastaavilla tapahtumilla. KTM ”veljekset” järjestelivät pari vuotta sitten yhden SX mestaruuden omaan tiimiin. Vastaavia sopupeli hommia on tapahtunut muissakin mx sarjoissa. Jopa endurossa on vaihdeltu luokkia sen mukaan että pisteet ropisevat oikeaan laariin. Tuskin sattumaa. Rallissa viimeksi Jyväskylässä otettiin aikasakko jotta mm-sarjan tilanne kehittyisi oikeaan suuntaan ja nyt tuo kirottu F1. Toki silloin se oli ok kun Häkkiselle pedattiin mestaruutta. Ratamoottoripyöräilyssä Kallio menetti maailmanmestaruuden kun tiimikaveri petti varikkomuurilla tehdyn taktiikan. Eikä varmaan ollut ainoa kerta kun tiimikaverin tehtävä on tukea oman tiimin kuskia.. Muissa lajeissa, pyöräily, hiihto, juoksu jne tuo on ihan selkeää että arvokisoissa pedataan taktiikka maan kärjen mukaan. Tuntuu oudolta että pilvilinnat ropisee jos yks miljonääri voittaa yhden millin lisää. Valitettavasti kaikki tämä vaan kuuluu urheiluun eikä sitä enää siitä saa kitkettyä.
Kirjoittanut Jakke, 16.10.2018, 21:47
Mitä se oikeastaan haittaa, että tiimin kuskit pelaa yhdessä? Eri juttu, jos se toinen vaikka häiritsisi kanssakilpailijoita tai muuta epäreilua, mutta nyt antoi vain oman sijoituksensa kaverille, jotta kaveri voitti paljon rahaa. Ei minua ainakaan haittaa missään lajissa.
Kirjoittanut Pargowiz, 17.10.2018, 08:14
No omalla kohdalla tuo "ohitus" ei nyt vaikuttanut ankeutukseen juurikaan. Sillä kun ei käytännössä ollut "muuta" merkitystä kun että Tomac sai miljoonan. Tomac oli kyllä selkeästi nopein kuski radalla. Muskuliini oli vauhdillisesti aika lähellä, mutta hänellä oli muuta ohjelmaa. Muskuliini taisi myös puristaa tangosta liian kovaa.. Niin kuin Villapipon haastattelustakin voi ymmärtää rata oli liian helppo ja ohittaminen hankalaa..
Kirjoittanut KTMelder, 17.10.2018, 13:41
Se onkin mielenkiintoista että vaikuttaako tuo sopupeli monster kawasakin kuskien palkkioihin tms eli ottiko tuosta sopupelistä ja sen tuomasta negatiivisesta julkisuudesta joku monsterin markkinointipäällikkö nokkiinsa ja mikä on vaikutus, esimerkiksi kawasakin kuljettajien palkkioihin, kawasakin sponsorirahoihin taikka järjestetäänkö kisaa ensi vuonna. Kahta ensinmainittua me ei varmasti tulla koskaan tietämään.

GP ja ameriikan pyörien eroista, Tomac esimerkiksi ajoi MXoN jo 2019 mallin pyörällä jota hän ei vielä AMA sääntöjen mukaan saanut käyttää natikoissa, muuten erot lienee melko marginaalisia kun ei isoja uudistuksia ole tulossa (vrt viime vuoden GP ja AMA KTM ja Husse oli täysin eri pyöriä ennenkuin tällekaudelle saatiin noi rockstar ja factory edition jenkeissä markkinoille). Mutta ai niin joo, eihän MXoN ollut jenkeiltä husse tai kotarikuskia ;)
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01