Sulje mainos tästä

Kolmen kauppa

05.01.2018 - Motocross
Tämän vuoden Monster Energy Supercross -sarjan mestaruus ratkaistaan kolmen kuljettajan kesken. Ainakin niin väitän.
Vuosi sitten kirjoitin samoihin aikoihin, että viime vuoden sarjan mestaruus ratkaistaisiin Ryan Dungeyn ja Ken Roczenin välillä. Toki mestari tuli tästä kaksikosta, mutta lopulta se ei ollutkaan mikään läpihuutojuttu, kuten kaikki muistavat kauden päätöksestä Las Vegasista.

Mestarisuosikit

Tänä vuonna tilanne on ennakkoon hieman avoimempi, mutta kolme nimeä nousee yli muiden. On varmaankin melko turvallista sanoa, että mestari tulee kolmikosta Eli Tomac, Marvin Musquin ja Ken Roczen.

Jos olisin vedonlyöjä (ja hieman olenkin), löisin rahani likoon Eli Tomacin puolesta. Hän voitti viime vuonna yhdeksän kilpailua, ja jos olisi ajanut kunnolla myös viimeisen kisan, olisi voittoja tullut kymmenen. Tomacin alkukauden haparointi pudotti hänet kauas Dungeyn taakse. Mutta kun hänen Kawasakinsa saatiin mieleisiin säätöihin, niin voittoja alkoi tulla kuin liukuhihnalta. Sama tahti jatkui ulkosarjassa ja ennakkoon mietittynä hän on selvästi suurin mestarisuosikki.

Musquin peri KTM:n ykköskuljettajan roolin Dungeylta ja ranskalainen janoaa mestaruutta. Tosiasia on kuitenkin se, että Musquinilla on tähän mennessä urallaan kaksi SX-voittoa isosta luokasta ja vaikka hän hallitsi ”offseasonin” kilpailuja, on ilmassa myös paljon kysymysmerkkejä. Niistä ehkä suurin on hänen vauhtinsa vaativilla röykkysuorilla. Kärkikuljettajista hän tuskailee ylivoimaisesti eniten röykyissä ja se saattaa tuoda kauden aikana hankaluuksia. Musquin on kärkikolmikon tasaisin kuljettaja, mutta ei vauhdillisesti nopein.

Kolmikon kirjoittamattomin kortti on Roczen. Lähes vuosi sitten kätensä katkaissut ja kymmenkunta leikkausta sen jälkeen läpi käynyt Roczen palaa kisoihin pitkän tauon jälkeen. Roczenin harjoituskumppanit kertovat hänen lentävän harjoitusradalla, mutta niin tekee moni muukin tällä hetkellä puheiden mukaan. Roczenin vauhtia en toki epäile, mutta hänen kätensä kuntoa kylläkin. Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun hän kaatuu ensimmäisen kerran ja lyö kätensä? Mitä tapahtuu, kun 17 kilpailun mittaisessa sarjassa hän osuu kanssakilpailijaansa ja lyö kätensä? Jos täysin terve kilpailija on sivussa kisoista vuoden ajan, näkyy se hänen suorituksessaan. Entäpä sitten jos tuon vuoden aikana on ollut kymmenen käsileikkausta ja kuukausien ajamattomuus? Kun samaan aikaan mietitään sitä, että Roczenilla ei ole takanaan yhtään ehjää SX-kautta isossa luokassa, ei häntä voi laittaa ennen kauden alkua suurimmaksi suosikiksi, vaikka hän oli todella nopea vuosi sitten kahdessa ensimmäisessä kilpailussa. Olenko sitten yllättynyt, jos Honda-kuljettaja voittaa Anaheimissa? En suinkaan, sillä miehen lahjoja ja vauhtia ei voi kiistää tai epäillä. Hänen kohdallaan on kuitenkin niin monta kysymysmerkkiä, ettei hän voi olla sarjan suurin mestarisuosikki.

Muut

Jason Anderson on kärkikolmikon jälkeen seuraavana listalla. Anderson on pystynyt voittamaan aikaisemmin kilpailuja ja luultavasti voittaa tälläkin kaudella, mutta ei ole kuitenkaan edellä mainitun kolmikon tasolla.

Andersonin jälkeen tulee tasainen ryhmä. Cooper Webb on omasta mielestäni tuon porukan potentiaalisin kuljettaja. Webb ei viihtynyt viime vuonna Yamahan ohjaimissa, mutta sai loppuvuodesta alleen uuden 2018 mallin pyörän, josta on ainakin huhujen mukaan pitänyt. Webbin potentiaali on kiistaton ja jos kaikki napsahtaa kohdalleen, ajaa hän kisavoittoihin ja on myös sarjan loppupisteissä viiden joukossa. Toisaalta on myös mahdollista, että kauden kolmannen kilpailun jälkeen Webb kritisoi pyöräänsä ja jää odottamaan ensi kautta ja uutta tiimiä. Ja ennen kuin Yamaha-leiri vauhkoontuu, minä en epäile pyörää, vaan asennetta, joka kuljettajalle saattaa tulla, ellei onnistumisia heti tule.

Broc Tickle ei perinteisesti aloita sarjaa loistavasti, mutta ei sitä lopetakaan loistavasti. Hän on erittäin tasainen kuljettaja läpi kauden ja nyt kun mies pääsee Musquinin rinnalle KTM:n tehdastiimiin, voidaan häneltä odottaa tason nostoa.

Cole Seely on SX-voittaja, joten myös häneltä on lupa odottaa hyviä suorituksia. Pariisin supercrossissa hän pystyi haastamaan Musquinin ja voittamaankin hänet yhdessä lähdössä. Seelylla on myös hyvä kalusto, samoin tuki, mutta sarja on todella kovatasoinen ja valitettavasti Seelyn vauhti ei riitä aivan kärkeen.

Dean Wilsonin viime kausi oli täysosuma, kun sitä verrataan edellisiin vuosiin. Wilson ajoi koko kauden terveenä ja nappasi myös hyviä sijoituksia, joista hänet palkittiin tehdassopimuksella Husqvarnan kanssa myös tälle vuodelle. Wilsonilta voidaan odottaa kauden aikana sijoituksia 5-7 joukkoon, mutta parempiin sijoihin vaaditaan muiden epäonnea.

Blake Baggett oli viime kesänä ulkosarjassa nopea, siis oikeasti todella nopea. Harmittava peukalovamma pilasi kuitenkin hänen kautensa. 250-kuutioisten entinen SX-mestari on yksi niistä kuljettajista, joka huhujen mukaan lentää testiradoilla. Lajin parissa vuosikymmeniä ollut, ja Suomessakin useampaan kertaan kilpaillut Jason Thomas kertoi PulpMX:n radioshowssa uskovansa Baggettin pystyvän voittamaan tällä kaudella vähintään yhden kilpailun. Itse en häntä kisavoittajaksi ennakkoon laske, mutta ehkä Thomas tietää hieman enemmän tästä asiasta.

Eli Tomacin tiimikaveri Josh Grant on myös urallaan voittanut ison luokan SX-kisan. Kuitenkin Grantin ”nopein satanen” on luultavasti jo hänen urallaan juostu, eikä hän tule voittoa tällä kaudella toistamaan.

Vanhan kansan suosikki Chad Reed on jälleen kerran hieman erikoisessa tilanteessa. Reed ei löytänyt tiimipaikkaa tälle vuodelle ja päätti pistää oman tiimin pystyyn. Lokakuussa murtunut nilkka laittoi hänet lähes pariksi kuukaudeksi sairaslomalle ja mies onkin ajanut Floridassa vasta vajaan viikon päivät. Huhujen mukaan hän ei pysty vieläkään ajamaan kunnolla, eivätkä häntä lähellä olevat ihmiset usko Reedin olevan Anaheimissa edes puomin takana. Toivottavasti näin ei ole ja Reed nousee jälleen Fenix-linnun lailla tuhkasta.

Kun tähän päälle heitetään vielä Weston Peick, Justin Barcia, Malcolm Stewart (huhujen mukaan ajaisi Anaheimissa BTO Sportin tuella Kawasakilla), Justin Bogle (palaa radoille luultavasti muutaman kilpailun jälkeen), Justin Brayton ja Davi Millsaps (palaa ehkä radoille kauden puolen välin jälkeen), on edessä jälleen kovatasoinen sarja.

Ja tietysti James Stewart. Tosin ne, jotka odottavat Stewartin ajavan tällä kaudella, saattavat pettyä pahasti. Mies ei ole nimittäin palaamassa radoille.

Ja vielä loppuun oma TOP 5 -veikkaukseni sarjan loppupisteiden osalta:

1. Eli Tomac
2. Marvin Musquin
3. Jason Anderson
4. Cole Seely
5. Broc Tickle

Jani/Xracing

Kommentit

Kirjoittanut pranta, 05.01.2018, 21:31
Reedin twitterin ja instagramin mukaan pyörä on ainakin Anaheimissa...
Kirjoittanut Pargowiz, 06.01.2018, 10:34
Janin analyysi on minusta aika hyvä. Itse en uskalla veikata muuta kuin että kolmen joukossa Tomac ja Musquin, mutta siis voi olla että heistä kumpikaan ei ole mestari.
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01