Sulje mainos tästä

Huomioita Tampereelta

13.11.2012 - Motocross
Avajaiset, rata, aikataulu, kuskit ja vaikka mitä! Tämän kertainen Huomioita -palsta on täynnä asiaa Tampreelta.
Kauden huipentuma on taputeltu ja nyt kaikki pääsevät odottamaan rauhassa joulua ja talvea, paitsi tietysti Tampereellakin paljon puhutut ”enskapenat”, jotka odottavat vielä kauden päätöstä. Eli tällä kertaa huomioita palstalla ruoditaan Tampereen supercrossia ja sen yhteydessä järjestettyä Expoa. Tuntuu olevan paljon kirjoitettavaa ja nyt pitäisi vaan päättää, mistä aloittaa. Jos aloitetaan loogisessa järjestyksessä avajaisista.

Avajaiset

Avajaiset olivat Suomessa ennen näkemättömät ja niissä oli haettu vaikutteita selvästi Amerikasta ja Bercyn supercrossista Ranskasta. Näyttävät pyroshowt, musiikkia, kuljettajaesittelyt jne. Kaikki menivät suuren maailman malliin. Suurin hatunnosto järjestäjille kuitenkin kuuluu siitä, että avajaisia ”parannettiin” lauantai-iltaan ja kritiikkiä kuunneltiin. Perjantaina avajaisissa oli ainakin omasta mielestäni pari ongelmaa. Ensinnäkin kuljettajaesittelyt kestivät aivan liian pitkää ja kuljettajia esitellessä mentiin aivan liian henkilökohtaisiin asioihin. Lauantaina tahti muuttui ja kuljettajat esiteltiin, ilman sen suurempia tarinoita. Näin homma eteni, eikä kestänyt tuhottoman kauan.

Jos jotain parannusta esittelyihin hakisi, voisi pari tapahtuman huippukuljettajaa esitellä hieman eri tavalla, tuoda radalle muiden esittelyiden jälkeen vaikka yleisön seasta, autolla tai he olisivat voineet vaikka nousta endurocrossia varten halliin tuodusta pakettiauton romusta.

Omasta mielestäni kuitenkin isoin virhe tapahtui Maamme-laulussa. En ole sen suuremmin isänmaallinen ihminen, mutta se myötähäpeän määrä oli suuri, kun kitaristi suoraan sanottuna raiskasi kansallislaulun, oli mieletön. Pakko myöntää, että teki mieleni laittaa lakki päähän ja kävellä ulos hallista. Keskustelin asiasta illalla myös muiden kanssa, enkä ollut yksin mielipiteeni kanssa. Lauantaille sovitus kappaleeseen oli muuttunut ja nyt se oli jo tunnistettavissa, suunnilleen myös loppuosan osalta. Lisäksi kappaletta oltiin lyhennetty ja siihen täysin sopimaton kitaran rämpytys oli jätetty pois. Lauantaina esitetty versio oli hyvä ja tilaisuuteen sopiva. Tämän asian osalta järjestäjät kuuntelivat perjantain palautetta ja hyvä niin.

Sen verran muuten vielä tuli mieleen avajaisista, että en olisi halunnut istua pääkatsomon vastaisella puolella niitä katsomassa, sillä näkyvyys ei varmasti ollut sieltä käsin ihan kohdallaan.

Aikataulu

Tämä on vaikea asia. Omasta mielestäni supercrossin aikataulu oli aivan liian pitkä ja tauot liian pitkiä. Juttelin Weston Peickin kanssa lauantaina ensimmäisten alkuerien jälkeen ja hän kertoi, että hänellä oli kolmen tunnin tauko ennen seuraavaa erää. Aika tuskaisan pitkä aika istuskella varikolla, tai pyöriä lähialueen kaupoissa. Perjantaina illalla katsomossa istui nukkuvia lapsia loppuillasta. Jos laskee avajaisten alusta finaalin ruutulipun heilumiseen, kesti tapahtuma n. viisi ja puoli tuntia. Normaalisti kun tapahtumia suunnitellaan, lasketaan ihmisen jaksavan keskittyä tapahtuman seuraamiseen n. 3 tuntia.

Tauot kilpailussa olivat kahdesta eri syystä. Ensimmäisenä samaan aikaan olleeseen Expoon piti saada kävijöitä ja tauoilla ihmiset sinne menivät. Vaikka Expo avattiin kolme tuntia ennen ensimmäisiä harjoituksia, niin valitettavasti valtaosa ihmisistä tuli paikan päälle vasta kilpailun käynnistyttyä. Tässä olisikin järjestäjille haaste, saada houkuteltua ihmiset Expo alueelle ennen kilpailua, jolloin kisan aikataulua voitaisiin tiivistää.

Toinen syy löysään aikatauluun oli rata. Pehmeä rata vaatii enemmän työtä, jotta siitä saa paremman ja sen takia aikataulusta ei voi tällä hetkellä tehdä tiukkaa. Tähän asiaan lääkkeenä on tietysti saada jollain keinolla kuivaa materiaalia halliin, josta radan voi muokata.

Aikatauluasiaan ei varmasti ole helppoa ratkaisua, mutta ensi vuodeksi asiaan voisi hakea pientä muutosta.

Rata

Mennäänpä sitten radan pariin. Rata oli ylivoimaisesti paras rata, mitä Suomessa on ikinä ollut. Pois lukien Helsingin Olympiastadionilla joskus 90-luvun alussa järjestetyt kaksi kilpailua, jotka hakevat vertaistaan Suomesta. Tampereen rata oli kohtuullisen kuiva ja järjestäjät tekivät mielettömän työn sen kanssa. Totta kai se voisi olla kuivempi ja jollain tavalla täytyisi myös saada kuivemmaksi jatkossa. Kuitenkin pehmeähkö spoorinen rata lisää aina loukkaantumisriskejä ja valitettavasti loukkaantumisia nähtiin jälleen liikaa. Ei sillä, että ne olisivat aiheutuneet radan takia, mutta riskikerroin kasvaa aina pehmeän radan myötä. Rataprofiili oli hyvä ja ”rytmisuorat” todellakin hyviä. Pehmeä rata söi niistä vaan välillä parhaan terän pois, jolloin niiden ajaminen muuttui liian vaikeaksi.

Röykkysuora oli tällä kertaa kilpailussa liian helppo. Kävin katsomassa kilpailun harjoituksia torstaina illalla ja silloin röykkysuora oli hyvä, mutta kisassa sen annettiin kulua aivan liikaa. Toki asian kääntöpuolena on se, että nyt siinä ei nähty käsittääkseni yhtään loukkaantumista eikä juuri edes kaatumisia. Mutta eipä puolestaan paljon ohituksiakaan.

Nyt kun tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut ja jatkoa varmasti seuraa, kannattaa järjestäjien miettiä ratamateriaalin varastoimista kunnolla ja vaikka siitä hieman maksaakin, jotta se olisi mahdollisimman kuivaa jatkossa.

Yleisö

En tiedä virallisia yleisömääriä ja vaikka niitä kyselin, en oikein saanut selvää vastausta. Sen sain kuitenkin tietää, että pääkatsomoon mahtui 1000 ihmistä. Jos pitäisi arvioida, voisin veikata muihin radan varrella olleisiin istumapaikkoihin mahtuvan toiset 1000 ihmistä ja seisomassa radan reunoilla saattoi olla n. 500 ihmistä. Tämän laskuopin mukaan lauantaina katsomossa olisi ollut n. 2500 – 3000 katsojaa, mikä on loistava määrä. Ja aika harvoin on saanut olla mukana Suomessa loppuunmyydyssä moottoriurheilutapahtumassa. Lauantaina tunnelmaakin riitti kohtuullisesti, ottaen huomioon että ollaan Suomessa.

Expo

Muutama sananen Exposta. On hienoa nähdä, että lajien kauppiaat olivat kokoontuneet sankoin joukoin saman katon alle. Tunnelma messuilla oli erittäin rento ja ehkä juuri sen takia ne erosivat perinteisistä MP -messuista. Kaikilla vaikutti olevan mukavaa ja tunnelma oli hyvä. Perjantaina messuilla mahtui hyvin liikkumaan myös illalla, mutta lauantaina ihmisiä oli paikoin niin paljon, että oli oikein ahdasta. Voin uskoa, että jokainen näytteilleasettaja sai rahoilleen vastinetta ja toivottavasti heidät nähdään kaikki myös ensi vuonna.

Jos jotain parannettavaa pitäisi etsiä, niin pöly ja pieni siivottomuus hallissa pisti silmään lauantaina. En tiedä oliko hallissa siivousta perjantain jälkeen, mutta ainakin sellainen pitäisi olla. Lisäksi kuten edellä jo mainitsin, haaste on saada ihmiset messuille paikalle jo ennen kilpailuja.

Kuulutus

Raittilan Totti ja Mannisen Kusti hoitivat homman hienosti. Kyseiseen tapahtumaan kuuluukin eräänlainen leikkimielinen vitsailu, jota kuulutus piti runsaasti sisällään. Tosin kuulin myös eriäviä mielipiteitä asiasta ja ymmärrän myös sen kannan. Välillä kommenteissa mentiin aivan liian henkilökohtaisiin asioihin, täytyy kuitenkin muistaa ettei valtaosa yleisöstä tunne kuljettajia henkilökohtaisesti. Tietynlainen asiallisuus kuitenkin täytyy säilyttää, koska on muistettava, että yleisössä istuu kovasti erilaisia ihmisiä ja monen korvaan Tampereellakin kuuluneet kommentit eivät istuneet.

Endurocrossi

Jos Tampereen supercross tapahtuma hävisi jossain Helsingin viime talven tapahtumalle, oli se endurocrossissa. Yritin miettiä mikä siinä tökki, mutta yksittäistä asia ei varmasti ole, vaan se on monen asian summa. Ehkä isoin tekijä oli valot. Helsingissä esteet oli valaistu tyylikkäästi ja muuten oli hämärää, kun taas Tampereella tuo ei onnistunut, vaan ajettiin täysin valoisassa hallissa. Esteet olivat näyttävämpiä, mutta jollain tavalla ei niin toimivia. Lisäksi endurocrossi venyi hieman liian pitkäksi ja aikaa meni liikaa kuljettajien välillä. Lisäksi en ole varma, onko formaatti oikea. Kun ajetaan kolme kierrosta, joista paras aika otetaan laskuihin. Nyt moni lopetti kierroksen kunnolla ajamisen siinä vaiheessa, kun teki merkittävän virheen. Ajettaisiin vaikka kaksi kierrosta ja kello kävisi koko ajan.

Ainakin itseni endurocross jätti kylmäksi.

Arvontojen ja äänestysten arvostus

Sitten muutama pienempi yksittäinen asia, mihin omalta osaltani kiinnitin huomiota. Kilpailualueella oli poreallas, johon saattoi voittaa paikan ostamalla etukäteen kahden päivän lipun. Nyt ensimmäisenä iltana altaassa istui sattumalta väliaika ohjelmassa mukana olleet henkilöt. Eli joko kyseiset henkilöt ovat ostaneet arvonnan vuoksi liput, vaikka eivät niitä varmasti muuten tarvinneet ja kävi mieletön tuuri. Tai sitten niitä ei välttämättä arvottu perjantain osalta. Ainakin omasta mielestäni hieman kyseenalaista toimintaa, vaikka arvonnan säännöissä olisikin lukenut jossain pienellä präntillä, että arvonta koskee vain lauantaita.

Toinen vastaavan tyylinen asia oli endurocrossin julkkiksen äänestys. Etukäteen mainostettiin, että yksi henkilö pääsee kisaan mukaan. Vielä pari päivää ennen kilpailua, julkistettiin tiedote jossa kerrottiin Jussi Seljaksen ja Pate Mustajärven olevan aivan tasoissa ja kehotettiin äänestämään suosikkia, jotta hän pääsisi kisaan mukaan. Noh, hommasta putosi pohja pois siinä vaiheessa, kun kerrottiin molempien olevan mukana kilpailussa, ilman sen suurempia selityksiä.

Nooh, tosin varmasti aika harva uskoi Mustajärven ajavan kilpailussa ja itsekin tarjosin vetoja ennen kisaan siitä asiasta, mutta valitettavasti kukaan ei lähtenyt mukaan. Kun lauantai tuli, olikin Mustajärjelle tullut yllättäen keikka Jämsään ja selkäkin oli kipeä. Valtava yllätys! Hartaasti toivon, että kukaan ei paikalle tullut Mustajärven takia!

Show or no show?

Saatan olla erittäin tylsä ihminen, mutta myötähäpeän määrä on suuri kun kuulen sanat Holeshot Hans ja NapalmiNalle. Oikeasti, miksi täytyy yrittää keksiä jotain erikoista ja hauskaa, kun ilman niitäkin pärjää.

Supercross kilpailussa pääosissa on kuljettajat ja he luovat kilpailuun show, ei mikään halvalla tehdyn näköinen pehmonalle tai Stigiä matkiva Hans. Kuten sanoi, ehkä en vaan ymmärrä hyvää huumoria, mutta kun perusasiat ovat hyvin, niin pysyttäisiin niissä. Kun katsoo muita Euroopassa tai Amerikassa järjestettäviä supercrosseja, missä muualla törmää vastaaviin?

Tapaus Heimonen

Kilpailun ikävin tapahtuma nähtiin lauantaina toiseksi viimeisessä lähdössä, jossa Joonas Heimonen kaatui ja jäi radalle. Lähtö jouduttiin keskeyttämään ja hoitohenkilökunta jäi radalle hoitamaan Joonasta. Tilanne oli ilmiselvästi vakava ja järjestysmiehet kasattiin Heimosen ympärille näkösuojaksi. Tässä vaiheessa moni luuli jo paljon pahempaa, ei sillä, etteikö tilanne olisi vakava ollutkin.

Samaan aikaan hallissa pyöri tauko-ohjelma ja yleisö huudatettiin ja pyydettiin antamaan aploodeja Napalminallelle ja ties meille. En tiedä olisiko pitänyt toimia hieman toisin. Tokihan hyvä on se, että kaikki eivät välttämättä tajunneet, että radalla oli tapahtunut jotain vakavaa ja show jatkui, mutta jos olisin ollut itse Heimosen taustajoukoissa, olisi ajatus ollut ehkä toinen.

Kuljettajat

Juttu on jo paisunut melkoiseksi, jotenkin käyn muutaman kuljettajan pikaisesti läpi.

Weston Peick

Ammattimiehen taidolla hoiti homman kotiin. Ajoi juuri niin lujaa kuin piti, eikä yhtään sen lujempaa. Harri Kullas antoi hyvän vastuksen, mutta jotenkin näytti, että Peick hallitsi tilannetta koko ajan ja aina kun Harri tuli lähelle, nosti Peick vauhtia. Lauantain finaalissa Peick vaan odotteli alussa Harri virhettä tai väsymistä, jolloin pääsisi hänet kuittaamaan.

Harri Kullas

Eräs taho kertoi minulle noin viikko sitten, että Kullakselle tarjottiin paikkaa ICE1Racing tiimistä, mutta hän ei tuota paikkaa vastaanottanut sen vuoksi, kun ei halunnut ajaa isossa luokassa ensi vuonna. Ja tämän jälkeen ICE1Racing kiinnitti talliin Rui Concalvesin. Joten kun näin Harrin alla 450 -kuutioisen pyörän, olin hieman ihmeissään. Noh, huhut ovat huhuja, mutta harvoin on savua ilman tulta.

Edit 13.11. 20:54 Sain juuri tiedon Kullaksen leiristä, että huhu ICE1Racing tarjoamasta tallipaikasta ei pidä paikkaansa.

Osaltaan ihmeissään olin myös Kullaksen ajosta. Nimittäin näytti, että mitään pitkää ajotaukoa ei olisi edes ollut ja meno oli todella hyvän näköistä. Myöskään Harrin ajosta ei ulospäin pystynyt näkemään, että hän olisi edes väsynyt erien lopussa. Meno oli todella hyvän näköistä ja vauhti oli tallella ainakin Tampereen radalla. Selvästi töitä on tehty runsaasti Vehviläisen Jussin kanssa ja homma näyttää hyvältä.

Lähiaikoina saamme tietää, mikä mahtaa olla Kullaksen tiimi ensi kaudella. Viimeisimpäni huhuna sain itse tietää, että Kullas olisi menossa Jacky Martensin luotsaamaan KTM tiimiin, jossa mm. Jordi Tixier ajoi edellisellä kaudella. Saamieni tietojen mukaan, Kullas on ollut lähellä sopimusta myös viime vuonna tiimin kanssa, mutta silloin aukesi paikka Suzukilta. Mene ja tiedä, mutta käsittääkseni viikon sisään Kullas tiedottaa tiimistään.

Marko Kovalainen

37 -vuotias Suomen mestari! Mielettömän suuri hatunnosto Kovalaiselle. Moni puhuu, että mestaruus ei tullut ajamalla vaan muiden epäonnen myötä. Mestaruus tuli nimenomaa ajamalla, loukkaantumiset ja epäonnistumiset kun valitettavasti kuuluvat lajiin. Tampereella Kovalainen teki juuri sen mitä pitikin, ajoi varmasti molemmat finaalit ja keräsi tarvittavat pisteet mestaruuteen.

Matti Seistola

Vielä pari sanaa Seistolan Masasta. Ilman Seistolaa, koko viikonlopusta olisi puuttunut jotain. Seistola toi vauhtia ja väriä crossiin ja enduroon, muistuttaen kaikkia hänen olevan entinen ammatticrossari. Uskomattoman aggressiivinen ajotyyli radalla oli yleisön mieleen ja Seistola keräsi runsaasti lisää faneja.

Loppuyhteenveto

Paljon tuli kirjoitettua ja paljon jäi kirjoittamatta. Tekstissä otin esille omasta mielestäni muutamia epäkohtia, mihin viikonloppuna törmäsin. Näistä asioista ei kenenkään kannata vetää johtopäätöstä, että en olisi tapahtumasta pitänyt. Päinvastoin, juuri tätä Suomen crossi on kaivannut. Loistavasti järjestetty tapahtuma, jota allekirjoittaneen oli ilo päästä seuraamaan läheltä. Kaikki järjestelyistä vastanneet henkilöt tekivät hienoa työtä ja mielenkiinnolla jäänkin odottamaan, mitä uutta ensi vuonna on luvassa. Nimittäin selväähän on se, että tapahtuma tulee saamaan jatkoa ensi vuonna tulevinakin vuosina.

Ai niin, sen haluan vielä mainita, että lehdistöstä pidettiin erittäin hyvää huolta ja isot kiitokset myös siitä. Vaikkakaan paikalta ei saanut kisamakkaraa.....

Jälleen kerran, kiitos kaikille jotka jaksoivat lukea loppuun. Loistavasta tapahtumasta tuli ylivoimaisesti pisin Huomioita -palsta tähän asti. Pahoittelen mahdollisista ajatus- ja kirjoitusvirheistä, mutta yrittäkää kestää.

Jani

Kommentit

Kirjoittanut Rossi, 13.11.2012, 19:07
Hemmetin hyvää tekstiä jälleen !! Tossa on tullut aussien supereita tässä seurailtua ja pisti silmään että radat ovat tehty jollekkin kentälle, selvää en saanu minkä lajin mutta valot löytyivät. Miksipä ei että suomessakin saatas tällänen järjestettyä kunhan saatais jostain pesiskenttä tai vastaava lainaan, että saataisi piettyä vaikka iltakisat. Turku on ollut molempina vuosina hieno tapahtuma mutta tänä vuonna rata oli vähän "floppi", ja vuosi sitten sade pilasi kaiken. Rata materiaalin voisi kuorma-autoilla sinne kuskata, ja olisi ainakin omasta mielestä helpompi rata sinne rakentaa. Jokaisella oma mielipide ja tämä oli minun, mutta toivottavasti tälläisestä tai vastaavasta saisi muutaman vuoden sisällä jo nauttia.
Kirjoittanut Slage, 13.11.2012, 19:12
Mahtavaa tekstiä jälleen Janilta ja samoilla linjoilla olen.
Joo ne Hemmot, Hannssit ja Napalminallet oli kyllä semmosta nöyryytystä että huh huh.
Näitä on aina mukava lukea!
Kirjoittanut JP, 13.11.2012, 19:19
Varmasti voisi kunhan sellasia stadioneja annettaisiin käyttöön, siinä ei raha merkkaa mitään kun on tulossa "tärkeä" futis ottelu ettei nurmikko painu kasaan. Sitten kun tuollaisia kisoja järjestettäisiin isommalla ulkostadionilla niin tulee se iso riski kelistä. Ei ole halpaa rakentaa rossirataa ja tapahtumaa sen ympärille ja sitten siitä tulisi floppi kelin takia.. Ja Holeshot Hanssihan oli mun mielestä helkkarin hieno idea (ja varmaan toimi mainostuksessa "ei lajista ymmärtäviä kohtaan" aika hyvin?) Ei ole halpaa järjestää tämän suuruusluokan kisoja, kaikkihan sen eteen tehdään että sinne saadaan uusia kasvoja katsomoon. Mikä hel##tin napalminalle? Se on päässyt nyt ihan ohi :)
Kirjoittanut Pargowiz, 13.11.2012, 20:34
Aika samoilla linjoilla Janin kanssa...

Rata olisi voinut olla hiukan pidempi (jos siis olisi ollut mahdollista, nyt ei ollut) Olisi varmaan hiukan helpottanut ongelmia kierroksella ohitettavien kanssa. Kyllä tuota voi jo Supercrossiksi kutsua.

BTW... Esim. menneen kauden AMA supercrossista kauden aikana loukkantuneet huippukuskit... Chad Reed, Stewart, Dungey, Villapotto (tais voittaa silti mestaruuden), että kyllä ne loukkaantumiset vaan taitaa tähän lajiin kuulua (ei tarvii tietysti ajaa niin kovaa) olikohan muita... aa ei nyt varsinainen huippukuski, mutta vanha konkari Kevin Windham
Kirjoittanut tomppa, 13.11.2012, 20:39
Hienoa tekstiä Janilta. Lauantaina se oli maammelaulun raiskaus ainakin lopussa. Eikös se pate olis voinut sen vetää kun sillä ihmisiä sinne koitettiin saada ja kyl mä vähän odotin näkeväni että olis ajanut, mut Jussi ajoi ihan hyvin tais olla Masa antanut pikkuisen ohjeita.Se Napalminalle(tarjosi ainakin tulisia nallekarkkeja Expon puolella) oli vissiin jonkun makeisfirman maskotti joka sitten ajoi jonkun Hemmon kanssaa kisaa. Loukkaantuminen Heimosen kohdalla oli valitettavaa mutta se että sillä aikaa oli muuta ohjelmaa niin oli ehkä yleisön kannalta hyvä. Koska olisihan se ollut pitkä aika istua ja vaan odottaa että mitätapahtuu ja ihmiset olisivat alkaneet arvosteleen hoitohenkilökuntaa hitaudesta josta ei kuitenkaan ole kyse vaan potilaan terveydestä. Hieno päivä vaikkakin ihan liian pitkä mutta oltiinhan me hämeessä.
Kirjoittanut MCHICK82, 13.11.2012, 21:44
Propsit täytyy kyllä heittää rataporukalle, ratahan käyttäytyi mahtavasti! Rata ei ollut märkä vaan savihan käyttäytyy juurikin noin. Spooreja tulee ja niitä paikataan tasaustauoilla. Vai haluaako joku että rata on samanlainen kuin esimrkiksi turun pölyrata? Vois tulla vähä lisäkuluja ku järjestäjät joutuis maksaan yleisön hammaskulut ku narskuttavat hiekalla hampaansa rikki ;D
Kirjoittanut tomppa, 13.11.2012, 22:02
Joo rataporukka toimi hienosti lihasvoimin, mut ehkä pari pientä konelapiota olis ollut hyvä lisä. Ja eihän sellaista crossirataa ole varmaan keksittykään mikä kaikille kävis.Eihän siinä turun radassakaan mitään vikaa ollut tuuli vaan väärään suuntaan.
Kirjoittanut Sirkku, 13.11.2012, 22:37
Janin kanssa kaikesta samaa mieltä, erityisesti nostan kaksi asiaa esiin pe perusteella: se maamme-laulu oli niin törkeä raiskaus, etten ensin ollut nousta seisomaankaan. Myötähäpeää toden totta, ei saakeli. Toisaalta toisena asiana tuo aikataulu, musta oli tärkeämpää se radan kunnostus kun pienet myöhästymiset - olkoonkin että kotiin paluu meni varsin myöhäksi. Huomasin yhden lapiomiehen liikkeiden hidastuvan, meinasin jo tarjoutua tilalle, kunnes tajusin ettei asiaa sille puolen ole. Kaikki teki kyllä todella parhaansa.
Muita huomioita, se enducross, tarttis tehdä maailman tyyliin superenduro-mallisena leveä rata ja yhteislähtö, nyt oli tosi näivänen kun muutama harva kuski yksittäin. Seljas anto kaikkensa, lopulta, kiitos siitä.
La en paikalle päässy kun n. klo 17-18 sain päivän ns. pulkkaan ja uskin jakkaralla totesin luurista et "älä tuu, loppuunmyyty, takakautta jos livahat niin pääsis..."
Kirjoittanut Piiggi67, 14.11.2012, 09:33
Ensi vuoteen parannusehdoitus koskien kotsomoita....hallin molempiin päätyihin noin 3-5 metrin korkeuteen katsomopaikat , kulku sivusuunnassa rappusia käyttäen , 50 -100 paikkaa per pääty ...??? Vastapäätä pääkatsomoa sieltä lattiatasosta itsekin ko .paikalla olleena näköalat olivat tietenkin rajalliset.Seinälle rullatuina irtonurmikkorullia , katsomoiden korottaminen lievästi sanoittuna hankalaa hallin muun käytön huomioon ottaen.
Tapahtuma oli Suomen mittapuun mukaan erittäinkin onnistunut ja siitä isokäsi järjestäjille.
Ps. Samaa mieltä Sirkun kanssa endurocrossi asiasta.Joka jamppa samalle viivalle ja kierroksia vaikka 5 - 10 .Ja ehkäpä kaksieräisenä .......
Kirjoittanut Knm, 14.11.2012, 11:53
Loistavia huomioita, varsinkin pe osalta täysin samaa mieltä avajaisten ja aikataulun suhteen...ensin jopa vaikutti että Kusti oli humalassa kun sönkötettiin vähän mitä sattuu. Yhtä kaikki kokonaisuus kuitenkin Kiitettävä !
ps. yksi huomio vielä mitä ei ole kommentoitu= Lippumiehet- valitettavasti heillä ei tainnut olla riittävää osaamista ( ainakaan siis kaikilla). Pe Matikaisen kolari kurvissa ei lippumies tiennyt mitä tekee keltaisella lipulla rytmisuoran puolessa välissä....meinasi oikeesti tulla pahaa jälkeä kunnes joku juoksi pojalle kertomaan että lippuu pitää "pitää" ylhäällä...
Kirjoittanut MBR, 14.11.2012, 22:33
Lauantaina oli sen verran kiirettä, ettei juontaja ehtinyt syömään koko päivänä ja avajaisten kohdalla tuli pikkanen stoppi ja oli jopa vaikea saada sanaa suusta. Pikainen visiitti karkkikojulle (ei oikein ehtinyt jonotella oikeaa ruokaa) ja kuusi Dumle patukkaa naamaan, niin alkoi taas puhe ja jossain määrin myös järki taas kulkea. Omasta mielestäni hyvät kinkerit, aikataulu vaan pitäisi sorvata perinteiseen malliin eli kolmessa tunnissa koko show läpi selkeällä rakenteella niin homma toimii.
Kirjoittanut juzzi, 15.11.2012, 13:40
Hyvä selitys"en oo syöny"täytyy käyttää seuraavan kerran ku könyyn kotiin pienessä laitamyötäisessä aamuyöstä"en oo vaan kerinny syömään mitään.HUOM,joke
Kirjoittanut TeNTe, 15.11.2012, 14:35
Kaupallisista maskoteista voi olla montaa mieltä, mutta kun nää hemmot ja nallet pyöri siellä radalla, niin monella pikkuvipeltäjällä oli hymy herkässä, ja kuului "isi kato,kato". Vaikka karut äijäthän ei voi tuollaista katsoa kuin myötähäpeän kourissa :). Turhan pitkät tauot olisi olleet monelle isälle vielä paljon pidempiä ilman näitä nalleja hauskuuttamassa. Lisäksi karu totuus on myös se että nuo nallet ja muut on tärkeässä roolissa tämän tapaisten tapahtumien taloudellisen mahdollistamisen kanssa. Huonointa tapahtumassa oli sammuneena rappusilla naama veressä makaava ihmisraunion ilmentymä :) Tapahtuma oli kokonaisuudessaan hyvä, mutta aina voi parantaa.
Kirjoittanut Homersbodyrider, 15.11.2012, 16:44
Lippuja ois mukava saada etukäteen muualtakin, kuin vain Tiketistä. Liekö esimerkiksi jokaisessa Citymarketissa Lippupalvelu ja Lippu.fi tms :) ? Et saa netistä lippuja tilattua, etkä haettua kauppareissulla, niin ajelet Tampereelle vain kääntyäksesi takaisin...
Kun kaatumiset kuuluvat lajiin, ei koko kilpailuohjelman lopettaminen ole välttämättä tarpeellista. Vaikka ikäviä ovatkin :(
Endurocrossin "kaksi nopeaa kiekkaa, kello käy"-systeemi ois varmaan ihan jees. Ei sillä etteikö nyt ajettu versio olisi mielestäni ollut todella mukavaa seurattavaa.
Ulkostadionille en lähtis rataa tekeen, kun säästä ei tiedä, kuinka si pilais. Mukavahan tuol sisällä on seurata kisaa istumapaikalta, kun ulkona keli on mitä on :)
9-arvosana ja vielä isot kiitokset tapahtumaa järjestäneille :) !
Kirjoittanut Anavaan, 15.11.2012, 21:23
Jani vei taas sanat suusta. Ois muutama pointsi , mihin meikä kiinnitti huomiot.Enskat ja crossit on pisnestä, eikä ihan pientä.Ny vaan menee niin maan perusteellisti puurot ja vellit sekaisin.Tos kommentoidaan rataa,lippumiehii, maammelaulun raiskaamista ja nallukkoita. Ostin lipetit ja toin mun perheen jannut mukaanlukien kattoon moottoriurheilua, supercrossii. En pornoo, en kähmintää porealtaassa tai sitä aktia kuolaavii äijjiä. Oisko liitolla jotain hiassa tohon säätöön. Siel filmattiin puolalastomia botuliinimannekiineja ja 10v penskoja ja motukoita. Haloo nyt sentään. Menee paremmaks kun erotiikkamessut nää keimit( sama homma mp messuilla). Mun riviltä otti hatkat parit faijat kun niitten jannut alkoi hirnuun porealtaan vipinöille. Vai oliks siel joku K -18. Leffoissa ei tollasta touhuu pääse tsiikaan 6v skidit. Eiköhän ny olla aikuisii ja haetaan ne Burlenskit ja kuumatkisut muualta kun makeesta supercrossista. Meni kympillä myötähäpeelle kun n 7v lettipää hihkuu faijalleen Superin tauolla"isi kato, sun lempparitisuja taas!!". Sit ne faijat, jotka filmas jannujaan nimeltämainitsettomien erotiikkatähtien kans. Tämäkö moottoriurheilun kasvatuksellinen vastuu. Tampereen väelle täys kypä & kumarrus , paljoks meni työtunteja ? Kullas ja Weston , kiitos. Teitte vaikutuksen.
Kirjoittanut simo, 16.11.2012, 06:45
Kyllä mua otti ja päähän puolialastomat, alaikäiseltä näyttäneet pimut poreammeessa julkisella paikalla. Todella mautonta.
Kirjoittanut Anavaan, 16.11.2012, 10:42
Kuittaan tohon viel et diggaan joo näitä lekureittein parantelemii mainostyöntekijöitä, piristää vanhan enskaäijän silmää mut penskoille noi yllykkeet ei oo. Puhutaas ny vaikkka lätkäjunnuista, pesiksestä, syöksylaskusta tai mist tahansa, mis junnui tsempataan urheileen ja pois kaduilt. Ei missään lajissa mainosteta lajia , tiimiä & junnujoukkuetta niin, että laitetaan ihan skidit , 10v junnut pipot päässä viiden verkkosukkahousupimun kainaloon.Kuvat alan lehtiin; Sit alle tekstii junnuvalmennuksen tasojen kohotttelust Suomessa.Tälle sit hurraa koko messuyleisö. Kattokaa ny peiliin isot ihmiset. Sitä pienet perässä, mitä isot eellä. Tää trendi tulee vaikuttaan ja paljon. Tsekatkaas niitten skidien ilmeet kun niit laitetaan tiimien mainoksiin erotiikkaa tihkuvien puolalastomien ammattilaisten kaa. Sairasta ja H:n kaukana crossista, saati nuorisovalmennuksesta. Ei oo muissa lajéissa näin. mut mitä isot eellä sitä pienet perässä. Turha naukuu sit jälestä. noi linjat et seksii ja pornoo penskoille, lapsille näis lajeissa on nii normi näky kisoiss ja messuilla nykysi.Metodit hukassa ny. Pitäs tehä jotai.Ei ne skidit näitä erotiikkaeevoi sinne kisaan tai kainaloonsa pyytele, kyl se on isot äijät ja niitten valinnat.mut monelle tää on harrastus, urheiluu jossa ny pakkosyötetään erotiikat lasten kaaliin. Mikä ois liiton kanta vai meneeks nää sopparit maahantuojien ja sponsoreitten kans näin et junnut messiin pornon kaa ? Funtsikaas jos meikä ottas lätkätreeneihin parit puolalastomat pimut, sit fotoo lätkälehteen nii takuu varppi et kenkää tulis . Tätä on pauhattu sarjoissa ratojen varsilla mut ei ole kukaan päätään aukassu. Isot hemmot näyttää tietä & tapojaan.Junnut apinoi mestareitten perässä. Jos vanhempana aukaset suus, on oman junnun tie tiimipaikoille poikki.Lopuks ilonpillaajan ehotus: Allasbailut & äijjien namut omalle osastolle seur superissa & mp messussa. Takuuvarppi, et liput loppunmyyty, mulle ja mamille varaus jo ny. Se on moro.
Kirjoittanut MCHICK82, 16.11.2012, 11:59
Anavaan: "Funtsikaas jos meikä ottas lätkätreeneihin parit puolalastomat pimut, sit fotoo lätkälehteen nii takuu varppi et kenkää tulis"

Käsittääkseni puolialastomat mimmit urheilun fiiliksen nostattajana on juuri lähtöisin tuolta jääkiekosta vai eikö minihameiset spandexi pukuiset cheerleaderit mene samaan kastiin pikkarin vilkkumisineen?

Kyllä se vaan tuntuu niin olevan, että huippu urheilu ja kauniit naiset tuntuvat menevän käsi kädessä. En sano, että moraalisesti nyt oltaisiin oltu Siinain vuoren huipulla, mutta itselle tulee ainakin mieleen kovasti että kritisoijat olisivat itse halunneet mukaan ;)
Kirjoittanut Anavaan, 16.11.2012, 15:01
Meinasin seiska vuotiatten lätkätreenejä, vertaus n kymppivuotiatten valokuvaamiseen eroottistenmannekiinien kans yms kaulailut ja flirtit päälle taannoisessa mp messussa.siel puisteli päätään yks jos toinen. jos valmentajan tollasii kuvailisin niin tiilenpäät ois vastassa. Kritisoijana allekirjottanut on aikuinen ja tottamooses oisin tahtonu porekeimeisiin mukaan.Mut en kakrujen nähden. Samaa mieltä, et huippu-urheilu ja kauniit naiset on yks yhteen.Lasten "huippu-urheiluun " kuuluu meikän mielest äiskät, iskät ja kaverit, ei erotiikkamallit, joitä ne iskät kuolaa. En oo kynäilijä, oon vaan enskaäijä, mut lukekaa vaik iltistä, ei tarvii kummonen pöksyn vilautus olla ja lapsii näkemäs , niin raastupa vastassa. Cheeliiderit on totaalisen eri kaliperii kun nää esmerkiks superin tyrkyt. Eri planeetoilta. jos ny sit vetästään ihan rautalankaa. Käsi pystyyn kuka diggaa laittaa omat junnut katteleen porebailuja("voittaskohan mun iskä lipun ja pääsis iskänpäivälahjaks porettaan blondin kaa kaikkien nähen?"), kuka työntäis oman muksun erotiikkaammattilaislauman syliin kuvattavaks, kuka antaa muksunsa kuunnella ja tirskuu kun ijjät tekee selkosuomella tärkyjä messumisun kans ? Mä en. Taidan kuuluu jo pappakerhoon, se on nääs niin pojjaat et lastensuojelulaki jo sanoo, miten toi homma menee. Toi ite rossikisa oli itessään nii mieletön juttu meidän junnuille. annetaas lasten olla lapsii ja lastenurheilun urheiluu, ilman seksiä. eiköhän sitä sit ehi, kun pääkoppa valmis.sitä on ihan tarpeeks sairasta menoo kaduilla ja kodeissa, vois ton urheilun pitää terveenä, noille junnuille. vastuu hei meill kaikill. iha vaan junnujen puolest tää. Ei 5v - 16v kehittymiseen urheilijana tai fiilisten nostoon tarvita puolalastomia mimmei.Mun mielest näin.mut näillä mennään, jokaisen oma valinta sit, mihin junnunsa vie, mitä niitten antaa kokee ja kuulla. Kyl sen tuol rossitreeneis ja kisois näkee, kenen alta 15v junnut elää aikuisten elämää. niil on härskimmät läpät kun paaritiskillä. Mut tota nyt tulee jokatuutista. Tän skeema oli motocross,enska ja junnujen urheilukasvatus. näähän imee kaiken näkemänsä, apinoivat idoleitaan. Mut lajissa löytyy aikuisiikin. Liiton valmennusjengille kymppi. Mut ne onki koulunkäyneit kasvattajii.Homma hanskassa ilman hanureita.
Kirjoittanut MotoJ, 17.11.2012, 12:28
Janilta jälleen paljon asiallisia hyviä havaintoja, kuvia ja videoita Tampereen sx-kisasta.
Tammc hoiti hyvin kisan järjestelyhommat ja promoottori oli hoitanut monia asioita paljon paremmin kuin mitä Lahden ja Helsingin supercross-kisoissa oli aiemmin tehty.
Viime vuosien ajalta Tampereen SX-kisa oli paras näkemäni Suomen sx-sisähallikisa.

+Kisan etukäteismarkkinointi Tampereella hoidettu ”ei-crossiyleisölle” hyvin. Aamulehdessä oli sivun kokoinen etukäteisjuttu kisaviikon torstaina, hyvää mainosta lajille. Radiossa oli myös mainosjuttuja.
+Peick ja Suomen nopein crossari Kullas tarjosivat katsojille kunnon kilvan ajoa.
+Arlanda-ravintolassa oli kohtuu hintainen ja hyvä lämmin yöpalaruoka.
+Väliaikamusiikkia soittanut DJ soitti hyvää musiikkia.
+Aikuisen kisakatsojan pääsylipun hinta oli sopiva.
Kirjoittanut MotoJ, 17.11.2012, 12:30
Tampereen sx-kisan kehitystoiveita:
-Kisajuttuja ei juurikaan näkynyt mp-median ulkopuolisissa medioissa, miksi? Harmi kun vauhdikasta lajia ei saada näkyviin urheilu-uutisissa valtakunnan tasolla. Vain lauantain Aamulehdessä oli tulososiossa muutamalla rivillä pe-illan tulokset, Helsingin sanomissa ei näkynyt mitään tulosjuttuja sx sm ratkaisukisasta.
-Miksi moottoriliitto ei hoida medianäkyvyyttä kuntoon tv/radio/isot lehdet edes näille isoille mp-lajien finaalikisoille?
-Kisan aikataulun tulisi olla tiiviimpi kisaerien osalta, turhat/vähäväkiset keräilyerät voisi jättää ajamatta.
-Hallin katossa olleet näyttötauluscreenit tulisi korvata paremmin tekstin näyttävillä näyttötauluilla.
-Endurocross väliohjelma tiiviimmäksi: vain 4 ajajaa ja 2 kierrosta/ajaja.
-Väliaikaohjelmaksi esim. lähtösuoralle 65cc tai 85cc pyörien näytösajoa tai trial/mönkijä-temppuajoa.
-Alle 6v lapset tulisi päästä ilmaiseksi katsomaan kisoja ja alle 10v lapsille edullisempi pääsylippu.
-Haastatteluiden aikana ei tulisi soittaa taustamusiikkia.
Kirjoittanut MBR, 17.11.2012, 12:58
Ehkä tuota kannattaa jatkossa miettiä, mutta silti tyttöjä puolustaakseni...
A) ei ole erotiikka-alan ammattilaisia, ihan normaaleja PR-tyttöjä (niin Monsteri likat, kuin porealtaan tytöt)
B) bikinit on ihan normaaliasu niin poreammeeessa kuin uimahallissakin. Toisaalta Miss Suomi kiertueella noissa tavarataloissa likat esiintyy alusvaatteisillaan ja siellä on katsomassa kaikenikäistä sakkia vauvasta vaariin.
C) Jos crossia lätkään verrataan, niin kyllä lätkäammattilaisten turpaanvetojuhlat otteluissa (jossa paljon lapsia paikalla) on huomattavasti ikävämpi ilmiö
D) Cheerleadereilla on huomattavasti vähemmän päällä kuin esim. Monster tytöillä kisoissa
E) Lätkäammattilaiset on avoimesti nuuskahuulessa ja känni päällä varsinkin kisojen jälkeen sekä yleisötilaisuuksissa, että mediassa. Crossarit on vielä sen verran tuntematonta kansaa, että hommat ei vielä näy mediassa.
F) Vanhemmat voi valita haluavatko tunkea lapset samaan kuvaan ja kenen kanssa

Olennaista on myös viittailla lakiin ihan "musta tuntuu" periaatteella, nimittäin lastensuojelulaki ei todellakaan käsittele onko supercross kisoissa tytöillä millaiset vaatteet päällä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417

Ja siis kaikesta voi ottaa oppia, mutta Anavaan kirjoittelusta voisi luulla kaverin käyneen erotiikkamessuilla.
Kirjoittanut Anavaan, 17.11.2012, 15:08
Asiaa kirjotat, MBR. Tulkinnat saattaa mennä näkökulmien mukaan, riippuu mistä vinkkelistä tsekkailee & mitä faktaa on realiteeteist. Meitsi ei oo juristi, hiffailin ton junnujen vinnkelin superissa , tuli tilaisuus pauhata itteesä viksumpien konkareitten kaa noist junnuvalmennuksist ja näistä aikuisviihten ja normaalien PR-tyttöjen vaikutuksista junnuihin, ninku koko harrasteen parissa, tää oli vaan yks kisa monen joukossa.Missikiertueita ei tuu seurailtuu.Bikinit normi homma, mainonnassa ja motukkabisneksessä ne vaan on eri rooliss ne pikinit. Mul itellä tommonen 25v kokemus crossi ja enska touhuist. Reiluu väkee on,yhtäperhettä, turpaanvedot ei tod kuulu meille, Siilinjärvee lukuunottamatta.Tääkin superi vedettiin järkkärien & kisakansan puolest siististi, muutama jurriäijä mut siistii siltä osin. Mediaa toivois kisoihin enempi, näkyvyyttä lajille. Tohon E kohtaan sen verta, et iso kumarrus medialle, et crossareiden kisäjälkeiset ei oo Iltiksessä tai Seiskoissa.Sen puoleen tuntemattomuus ihan enempi ku jees kaikkien vinkkelistä. Harrastus on mitä parain, kisaajat todella viksua porukkaa.Joka lajis aina vara kehitellä ja jupista.Asiallista vinkkiä yllä 2013 superiin. Kokonaisuus saa kympin. Hienoo, et Suomessa on Tampere ja suur joukko väkee, joka järkkäs meille Superit.
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01