Sulje mainos tästä

Jarrut ja vauhti hukassa

08.08.2017 - Enduro
Emil Helander ei löytänyt vauhtiaan Saksassa.
Kuva: Kari Salminen
Eemil Helander, Mikael Miettinen ja Toni Toukola kohtasivat erilaisia haasteita Saksan EM-endurossa.
Eemil Helander ei ollut kumpaankaan kisapäiväänsä tyytyväinen Saksan EM-endurossa. Vauhtia on etsittävä lisää harjoittelun kautta.

- Tänään oli samanlainen päivä kuin eilenkin. Ei parempi, eikä huonompi. Nyt kun pyörä toimii, niin mies ei toimi. Jotain pitäisi keksiä, että saisi molemmat toimimaan samassa kisassa.

Oliko reitti tänään huonossa kunnossa?

- Oli se jonkun verran kulunut, mutta ihan ajettava kuitenkin. Kyllä siellä alkoi jo jonkun verran olla reikää. Kerran kaaduin pätkällä, mutta sekin oli vain sellainen tupsahdus.

Sekin kertoo ilmeisesti sitten vauhdin puutteesta?

- Näin on. Virossa olin jatkuvasti turvallani ja kuitenkin voitin silloin sen päivän.

Miten summaisit tämän Saksan viikonlopun?

- Ei tässä paljon sanottavaa ole. Tuollaista syheröä on ainakin treenattava paljon. Kisajärjestelyt olivat kyllä hyvät. Reitti oli vähän tappavan tylsä, mutta ihan hyvä. Ei ajettua paljon tiellä, mutta ei siellä mitään ihmeellistä ollut. Vaikeutta olisi saanut olla enemmän. Jotain mäkeä tai tällaista.

Täällä nyt ei vain ole mäkiä.

- Kyllähän siellä sellaisen hiekkakuopan reunallakin pyörittiin, mutta ajettiin vain pohjalle ja sitten tultiin tietä ylös. Sen olisi voinut ajattaa vähän vaikeamminkin. Ja tänään kun tuli hiukan reikää jonnekin, niin ne siimoitettiin heti umpeen. Minun mielestäni voisi ajattaa siitä mistä on suunniteltukin.

Nyt pari kuukautta aikaa Slovakiaan. Minkälaisin ajatuksin lähdet sinne?

- Paljon pitää harjoitella ainakin. Ja on tässä pari SM-kisaa ennen sitä ja Viron puolella on jotain Baltic-Cuppeja. Kisa on kuitenkin myös hyvää treeniä. Niissä reitit kuluvat eri lailla kuin treeneissä. Ja tulee niissä ainakin yritettyä ajaa hiukan kovempaa.

Miettinen nautti kilpailemisesta

Mikael Miettinen löysi Saksan EM-endurossa vauhdin vasta ensimmäisen päivän päätteeksi. Toisena päivänä vauhti oli kohdallaan jo aamusta alkaen.

- Aamu alkoi eilen tosi vaikeasti. Tuntui, etten olisi ikinä ennen ajanut. Olin aivan unessa ensimmäisellä testillä. Toisella sain rytmistä kiinni ja ohitinkin porukkaa, mutta menin kaatumaan siinä lopussa. Toisella kierroksella meni heti alussa takajarru ja ajoin ilman sitä koko kierroksen. Viimeisellä kierroksella alkoi sitten jo tuntumaan paremmalta.

Entä tänään (sunnuntaina)?

- Tänään oli parempi päivä. Kaikki toimi, pyörä varsinkin. Sitten se on vain ukosta kiinni, kuinka kovaa siellä pitäisi ajaa. Yhdet lipat tuli toisen kierroksen endurotestillä. Pelit lähti lapasesta ja kierin siellä maassa aika pitkään. Ihan omaa ajoa ajoin, hauskaa oli ja reitti oli hieno. Pätkät olivat aika kuluneita ja siirtymät kaikki maastossa. Tulee paljon pattia ja reikää. Alaselkä puutui aika lailla, mutta niin se teki varmaan muillakin.

Yksi kisa on sarjassa vielä jäljellä.

- Eilen olin sitä mieltä, että sillä ajolla ei kannata Slovakiaan lähteä, mutta onhan tässä kaksi kuukautta aikaa harjoitella lisää ja perehtyä niihin maastoihin, jos olisi vaikka viistoa nurminiittyä tai peltoa. Hauskahan kisoissa on aina kuitenkin käydä. Se olisi mukava jos saisi puhtaan oman ajon siellä, niin näkisi sitten mihin se riittää.

Ajatko jotain muita kisoja ennen Slovakiaa?

- Virossa on kaksi mestaruuskisaa vielä ennen sitä. Se toinen on viikkoa ennen Slovakian kisaa.

Sittenhän on vielä kauden viimeinen MM-kisa Saksassa viikko Slovakian jälkeen. Eikö sinne olisi hyvä jatkaa Slovakiasta?

- Se taitaa kyllä jäädä väliin, vaikka Zschopaussa olisikin aika paljon mäkiä ja se on kaiketi muutenkin vähän sellaista ”hard enduro”-tyyppistä. En viitsi lähteä sinne muiden jalkoihin.


Mikael Miettinen

Toukola sai hyvää kokemusta

Toni Toukola oli Saksan EM-enduron avauspäivänä kuudes. Toinen päivä meni pilalle tekniikkamurheiden kanssa taistellessa, mutta kokemusta tuli roppakaupalla.

- Tänään ei mennyt ollenkaan hyvin. Oli aika paljon ongelmia. Takajarru hajosi jo heti ensimmäisellä kierroksella ja jouduin ajamaan toisen kierroksen puoliväliin asti ilman takajarrua. Ensimmäisen kierroksen lopussa alkoi myös kone reistailla. Se pätki, eikä käynyt kunnolla. Se oli loppuun asti samanlainen ja sen takia tuli 5 minuuttia AT:tä.

Eilinen päivä oli sentään hyvä?

- Eilinen meni ihan hyvin. Ne muutamat lipat olisi voinut jättää pois kun oli niin tiukkaa kisaa, mutta ihan hyvä kuitenkin. Nyt tietää, että vauhti riittää.

Mitä pidit Saksan viikonlopusta?

- Kyllä minä tykkäsin. Reitit olivat hyviä, ei mitään ongelmaa niissä. Reittimerkkaus oli ehkä hiukan vajavainen joissakin kohdissa, mutta muuten kaikki oli oikein hyvää.

Kannatti siis lähteä Saksaan kisaamaan?

- Ilman muuta kannatti lähteä. Tästä tuli paljon hyvää kokemusta.

Missä ajat seuraavaksi?

- Ensi viikonloppuna on Nummelassa U20-luokan SM-kisa ja tälle kaudelle ei taida olla muita isompia kisoja tällä hetkellä tiedossa.

Et siis lähde Slovakiaan EM-päätöskisaan?

- Näillä näkymin en ole, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Mikä ettei, jos rahoitus löytyy jostain


Toni Toukola

Teksti ja kuvat: Kari Salminen

Kommentit

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01