Sulje mainos tästä

Huomioita Petäjävedeltä

12.09.2018 - Enduro
Reitti, ajanotto, parkkihaasteet, kuskien vähyys ja muuta. Petäjäveden huomiot ovat täällä.
Endurokauden kolmanneksi viimeinen SM-päivä ajettiin lauantaina Petäjävedellä, Taipaleen Tilan hienoissa maisemissa. Edellisen kerran kisapaikalla ajettiin kolme vuotta sitten. Silloinkin kisa oli onnistunut, ja sama jatkui myös tänä vuonna.

Kova kisa

Kuten ennen kilpailua tehdyn reittiin tutustumisen jälkeen tuli esille, oli kisa todellakin SM-arvoinen reittinsä osalta. Teitä ei juuri ajettu siirtymilläkään ja myös pätkäaikaa tuli kärjellekin reilusti yli puolitoista tuntia. Kilpailun kovuudesta kertoo myös se, että esimerkiksi B-luokassa reitille lähti yhteensä 31 kuljettajaa ja heistä maaliin pääsi 14 kuskia, keskeyttäneiden osuus oli näin ollen 55 %. Mitään mahdottoman vaikeita paikkoja ei reitillä ollut, mutta pitkät ja raskaat siirtymät, sekä rankat metsämaastokokeet söivät miestä juuri niin, kuin SM-kilpailussa täytyykin olla.

Parkkihaasteita

Jyvässeudun Enduroseura hoiti muutenkin kisajärjestelyt kunnialla kotiin. Lähtö- ja maalipaikka oli erittäin hyvä ja tilaa riitti hyvin, pätkät olivat kohtuullisen lähellä huoltoa ja reitin merkkaus sai kiitosta myös kuljettajilta. Oikeastaan oman näkemykseni mukaan ainoa parannettava asia jatkoa varten on MK2:lle ja MK3:lle menevä tie, joka oli paikoin aivan tukossa. Tie on todella kapea ja MK3:n pellon kohdalla oli parkissa tien reunalla autoja, joiden ohi ajaminen oli paikoin todella haastavaa. Tiettävästi jossain oli ollut pysäköintikieltomerkit, mutta ainakaan itse en niitä nähnyt, vaikka tietä pitkin tuli ajettua useaan kertaan päivän aikana. Lisäksi yleisöä varten ollut parkkipaikka tuolla pätkällä oli huonosti merkitty, eikä sinne oikein kukaan tuntunut löytävän. Mutta nämä ovat pieniä asioita, kun kisa oli muuten järjestetty loistavasti.

Ajanotto loisti

Ajanotolle myös todella iso kiitos. Kalkun live-tulokset toimivat aivan mahtavasti ja kisan kulkua oli helppo seurata sitä kautta. Tulokset tulivat palveluun sitä mukaa kun kuskit tulivat maaliin, eli enempää ei voi vaatia. Hienosti hoidettu homma.

Hienoa taistelua

Pitkästä aikaa meillä oli kotimaisessa SM-kisassa sekuntitaistelu yleiskisan voitosta (silloin kun Eero Remes on kisassa mukana). Eemil Pohjola antoi miehen vastuksen Remekselle kahden ensimmäisen kierroksen ajan, mutta sitten Remes väänsi kaasua ja meni menojaan. Remeksen ajosta näkyi myös sama asia, jonka mies sanoi kisan jälkeisessä haastattelussa, eli hän ajoi todellakin hieman varman päälle kahdella ensimmäisellä kierroksella kaksi kivisempää pätkää. Mutta Remes luultavasti päätti kahden kierroksen jälkeen (oli siinä vaiheessa kaksi sekuntia Pohjolan takana), että mennään eikä meinata ja se myös näkyi. TM-kuljettajan meno kolmannen kierroksen ensimmäisellä pätkällä oli niin hurjaa, että se olisi pitänyt kaikkien nähdä. Kaasua todellakin käännettiin aggressiivisesti ja Remes ajoi 28 sekunnin pohjat, vaikka pysähtyi kerran ottamaan kepin pois etuputkien välistä. Aika uskomaton suoritus.

Paavo Henriksson oli päivän superyllättäjä ainakin omissa papereissani. Porilainen ajoi yleiskisassa neljänneksi ja E1-luokan voittoon hienolla ajolla. Kun Henrikssonilla oli kasassa ennen Petäjäveden kisaa SM-pisteitä tältä kaudelta yhteensä kahdeksan, tajuavat kaikki, miten paljon hän nosti tasoaan kisassa.

E1-luokassa nähtiin myös valitettavia tapahtumia parin keskeytyksen merkeissä. Eemil Helander johti luokkaa puolen minuutin erolla, mutta kaatui hiljaisessa vauhdissa siirtymällä ja hänen olkapäänsä lähti pois paikaltaan. Kisa jäi siihen. Sen jälkeen Henry Olenius taisteli voitosta Henrikssonin kanssa, mutta Oleniuksen kisan pilasivat jälleen kaatumiset. Viimeisimmän kaatumisen jälkeen hänen jalkansa sai sen verran kovan osuman, että kisa jäi kesken. Myös erikoinen ”romahtaminen” nähtiin SM-pisteissä kärjessä olevan Antti Hännisen kohdalla, joka oli maalissa vasta kahdeksas. Kisan jälkeen Hänninen kertoi olevansa vain yksinkertaisesti niin väsynyt kaikesta MM-sarjan reissaamisesta, pyörien laitosta Sixiä varten ja muista ajamisen ulkopuolella olevista asioista, että ajo oli sekaisin. Jos et ole vielä kuunnellut Hännisen haastattelua kisan jälkeisissä podcasteissa, kannattaa se kuunnella. Hänninen kertoo rehellisesti mitä on tapahtunut ( linkki: http://www.xracing.fi/podcast/uutiset/petajaveden-sm-enduron-tunnelmat-20180908/ )

Vähän kuskeja

SM-luokissa kärkitaistelut olivat kovia, mutta valitettavasti kärjen takana tilanne on hieman huolestuttava osallistujamäärien osalta. E1-luokassa maaliin pääsi 17 kuljettajaa, joten siellä kaksi kuskia jäi ilman SM-pisteitä. E2-luokassa maalin näki 12 kuskia ja E3-luokassa 11 kuskia, joten molemmissa luokissa jäi SM-pisteitä jakamatta kasapäin.

Jani / Xracing

Kommentit

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01