Sulje mainos tästä

Huomioita Nummelasta

16.08.2017 - Enduro
Henri Himmasen kahden minuutin erolla tullut yleiskilpailun voitto jäi Nummelassa vähemmälle huomiolle, kun kaikkien huomio keskittyi nuorten SM-luokkaan ja Suomen Cup -luokkiin.
Kuva: Jani Hovi / Xracing
Nummelan Nostotalkoiden huomiot ovat täällä.
Nuorten SM-sarja ja veteraanien, sekä naisten Suomen Cupit saatiin päätökseen lauantaina Nummelassa perinteisten Nostotalkoiden merkeissä. Viime vuosina sana ”Nostotalkoot” ei ole enää kuvastanut kilpailua, kuten ei tänäkään vuonna. Nostelut jäivät vähiin, mutta Nummelan Moottorikerho oli kasannut kuljettajille hyvän, perinteisen endurokilpailun, jossa oli mukana myös maastosiirtymää. Maastokokeet olivat oikein sopivan mittaisia ja mitä niitä itse tuli käveltyä, niin merkkaus näytti ainakin omaan silmään hyvältä. Eikä siitä myöskään kuljettajilta tullut valitusta.

Iso hatunnosto järjestäjille myös siitä, että tarjolla oli hyvin ennakkotietoa kisasta. Maastokokeiden lähtö- ja maalipaikkojen osoitteet löytyivät nettisivuilta (tosin yhden maalin osoite oli väärä). Myös aikataulut löytyivät nettisivuilta ja ne täsmentyivät ladattavassa käsiohjelmassa, joka oli myös erittäin hyvä lisä. Valitettavasti paikalla oli vain yllättävän vähän yleisöä, tai sitten me satuimme kiertämään pätkiä erilaisessa järjestyksessä. Mutta todellakin kokonaisuutena kilpailun järjestelyt ja reitti vaikuttivat oikein onnistuneilta.

Aikarangaistuksia

Nummelassa nähtiin myös tapaus, jossa kuljettaja vaihtoi sääntöjen vastaisesti varikolla koko takapyörän (vanteineen). Tämä asia tuli myös tuomariston tietoon ja kuljettaja pyydettiin paikalle kuulemiseen. Kyseinen kuljettaja myönsi erittäin suoraselkäisesti, että on rikkonut sääntöjä ja hän sai siitä viiden minuutin aikarangaistuksen. Rangaistus on sama, joka ainakin kerran tällä kaudella on annettu. Jälkeenpäin sain tietooni, että alkuvuodesta samasta asiasta oli annettu yhdessä kilpailussa selvästi kovempi rangaistus. Tällä hetkellä minulla ei ole varmuutta tuon asian paikkaansa pitävyydestä, mutta jos näin on, niin silloin jatkossa asiaan tulisi tehdä yhdenmukainen linjaus. Omasta mielestäni viiden minuutin rangaistus tuosta asiasta on liian vähän, mutta nämä ovat mielipideasioita. Tärkeintä on se, että sääntörikkeisiin puututaan, koska sitä kautta ne vähenevät.

Kuljettajat

Nostetaanpa esiin muutama kuljettaja nuorten SM-luokasta. Kisan suurin yllättäjä oli ehdottomasti Toni Toukola. Nuoren miehen vauhti on parantunut todella paljon tämän vuoden ja oikeastaan tämän kesän aikana. Itse Toukola kertoo, että vauhti on samaa kuin se on treeneissä ollut koko vuoden, mutta nyt hän saa siirrettyä sen myös kisaan. Ehkä vain pienet asiat ovat nyt kisoissa
loksahtaneet kohdalleen. Joka tapauksessa meno on hyvää.

Toisena täytyy esiin nostaa nuorten luokan voittanut Antti Ahtila. Vauhti on ollut ennenkin hyvää, mutta nyt parissa edellisessä kilpailussa vauhti näyttää nousseen entisestään. Ehkä Suomen valtion palveleminen on nostanut tuota nopeutta, tai sitten siihen on jokin muu syy.

Vieraita metsässä

Tapasin muuten myös Vihdin metsässä Aki Mannisen, joka oli saapunut katsomaan endurokilpailua. Suurin syy tähän taisi olla kuitenkin se, että kisa ajettiin todella lähellä Mannisen kotia, eikä se että hän pohtisi lajinvaihtoa. Manninen kertoi toipumisen edistyvän hyvin ja sanoi, että saattaa päästä takaisin pyörän päälle jo loppusyksystä. Murtuneen leuan ja sen aiheuttaneiden ruokailuhaasteiden johdosta Manninen oli laihtunut 10 kiloa ja kun mies oli jo aiemmin melkoisen hoikassa kunnossa, niin miettikääpä tilannetta nyt. Joka tapauksessa oli mukava nähdä pirteä Manninen metsässä.


Jani / Xracing

Kommentit

Kirjoittanut Jakke, 16.08.2017, 22:01
Tuo renkaan vaihdon rangaistus ihmetytti itseänikin, kun säännöissä on aika selvä kohta asiasta:

061.13.1 Poissulkeminen (tai muu tuomariston antama rangaistus)
- Renkaan vaihtaminen kilpailupäivän aikana

Sinänsä jännä, että säännöissä on lueteltu rikkeet, jotka johtavat poissulkemiseen, mutta suluissa on heti perään sekoitettu koko sääntökohta mainitsemalla, että voi olla muukin tuomariston antama rangaistus.

Säännöt muutenkin vähän retuperällä ja ristiriidassa itsensä kanssa, esimerkiksi kohta:
061.11.1 Ulkopuolinen apu:
- Huollossa saavat huoltomiehet tehdä kaikkia huoltotoimia lukuun ottamatta renkaanvaihtoa. Se tulee ajajan tehdä itse.

Mutta kun eihän sitä rengasta saa vaihtaakaan, vaikka tämä sääntökohta sen näyttää sallivankin.

Napaakaan ei saisi vaihtaa, mutta sen vaihtaminen on ilmeisesti lievempi rike, koska siitä altistuu vain tuomariston langettamalle rangaistukselle, eikä suoraan poissulkemiselle (tai tuomariston antamalle rangaistukselle).

Tuossa koko pyörän vaihtamisessa syyllistyi siis ainakin kahteen rikkeeseen: navan vaihtamiseen ja renkaan vaihtamiseen.
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01