Sulje mainos tästä

Huomioita Mallusjoelta

13.02.2019 - Enduro
Mallusjoen SM-enduron huomiot ovat täällä.
Enduron SM-sarja käynnistyi viime viikonloppuna Mallusjoella, jossa ajettiin Ramirent SM-enduro. Sääolosuhteet tekivät kilpailusta varsin raskaan, sillä runsas lumi yhdistettynä aamun vesisateeseen ei ollut paras mahdollinen sekoitus. Muutenkin kisajärjestäjät olivat kovilla ennen kisan alkua, sillä pienellä kerholla (ME-Racing) ei ollut kovin monta kuljettajaa ajamassa reittiä auki talven aikana. Ja kuten kaikki tietävät, niin Suomessa on satanut melkoisen paljon lunta tänä talvena. Kaikesta huolimatta reitti oli olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa ja lisäksi kesti hyvin.

Järjestelyt

ME-Racing saa paljon kiitosta kilpailun järjestelyistä, sillä kilpailukeskus toimi jälleen itsessään hyvin parkkitilojen osalta. Tulospalvelu toimi hienosti myös livetuloksien osalta ja myös reitti oli SM-arvon mukainen. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että reitti laittoi pituuden osalta kuljettajat koville, niin kuin SM-kilpailussa kuuluukin. Oikeastaan ainoa negatiivinen asia järjestelyissä oli kilpailun ennakkotiedottaminen. Nykypäivänä kisaan liittyvä tieto tulisi olla helposti kuljettajien ja muidenkin ihmisten saatavilla. Me saimme hyvin tietoa kilpailusta, kun järjestäjiltä asioita tiedustelimme ja pystyimme hyvin edeltävällä viikolla kasaamaan katsojaoppaan kisasta. Mutta kilpailuista tulisi olla hyvissä ajoin tietoa internetissä, jonka perusteella moni kuljettaja tekee myös osallistumispäätöksen kilpailuun. Mallusjoenkin tapauksessa tietoa oli etukäteen todella vähän ja sekin vähä tieto oli kisan Facebook-sivuilla. On kuitenkin muistettava, että kaikki lajiemme harrastajat eivät ole Facebookissa, tai eivät tietoa sieltä löydä. Mitä enemmän tietoa on saatavilla, sitä paremmin kuljettajat huomaavat kilpailun ja mahdollisesti myös ilmoittautuvat siihen.

Osallistujamäärä

Monena vuonna talvikauden ensimmäiset SM-kisat ovat keränneet reilusti yli 200 kuljettajaa, mutta valitettavasti parin viime vuoden suuntaus kuljettajamäärissä jatkui myös Mallusjoella. Kisaan ilmoittautui vain 153 kuljettajaa, joka valitettavan huono määrä. Kaikissa aikuisten SM-luokissa oli sentään yli 15 kuljettajaa, joten kaikki pisteet saatiin jakoon. Mutta valitettavasti U20-luokan kisassa oli kuskeja mukana vain 11, joista yhdeksän ajoi maaliin.

Kuskit

Eemil Pohjola heitti ilmoille melkoisen myrskyvaroituksen ainakin talvikauden kilpailujen osalta. Pohjola oli ainoa kuljettaja, jonka meno silmämääräisestikin näytti todella hyvältä ja vauhdikkaalta, etenkin ensimmäisellä kierroksella kun reitti oli vaikeimmillaan. Monilla muilla kärkikuljettajilla homma näytti enemmän tai vähemmän selviytymistaistelulta, kun taas Pohjola ajoi tosissaan kilpaa. TM-kuljettaja on aina viihtynyt hyvin pehmeässä spoorissa ja näytti sen myös lauantaina. Kun ajamista katsoi, näytti hänen viiden minuutin voittomarginaalinsa jopa pieneltä, niin ylivoimaisen näköistä Pohjolan meno oli.

Mika Tamminen oli kuitenkin päivän suurin yllättäjä. Suurin osa varmasti odotti Pohjolan yleiskilpailun voittoa, mutta harva odotti Tammisen kakkossijaa ja samalla E3-luokan voittoa. Tammisen meno oli tasaisen vauhdikasta, eikä hän näyttänyt syyllistyvän ylimääräiseen yritykseen. Pehmeässä spoorissa yliyrittäminen tiesi kaatumisia ja sitä kautta turhaa energian hukkaamista ja hermojen raastamista, jonka moni huomasi.

Tammisen ohella myös Henri Himmanen noudatti samaa taktiikkaa ja oli myös sijoituksissa Tammisen perässä kolmantena. Himmanen on parantanut menoaan tälle kaudelle ja se näkyy myös tuloksissa. Antti Hänninen oli yleiskilpailun neljäs ja voitti samalla E1-luokan. Ennen kilpailua parin viikon ajan kipeänä ollut Hänninen oli syystäkin tyytyväinen päiväänsä.

Yleiskisassa viidenneksi ajanut Aleksi Jukola oli pettynyt mies kilpailun jälkeen. Moni muu olisi varmasti tyytyväinen tuohon sijaan, mutta Jukola ei. Eipä viime vuoden Suomen mestari ja Päijänteen ympäriajon voittaja voikaan olla tyytyväinen tuohon sijaan. Mutta edessä on pitkä kausi ja Jukolan kannalta positiivista on se, että Mallusjoen olosuhteet olivat varmasti kovasti erilaiset kuin kauden muissa kilpailuissa tulee olemaan.

Lisäksi esiin täytyy nostaa vielä pari nimeä. Yleiskisan kuudenneksi, E1-luokassa toiseksi ja U20-luokan voittoon ajanut Peetu Juupaluoma ajoi uransa parhaan kisan. Piikillä ajanut Juupaluoma oli hyvässä vauhdissa koko päivän ja vei kevyttä pyörää tehokkaan näköisesti pehmeässä spoorissa. Joni Kaivolainen oli hyvässä vauhdissa melkein koko päivän, mutta kolmospätkän heikko aika pudotti hänet yleiskisassa kahdeksanneksi. Ilman tuota huonoa aikaa olisi sijoitus ollut kuudes, joka olisi ollut pitkästä aikaa Kaivolaisen paras sija. Myös Teemu Lehtimäki näytti hallitsevan pehmeät spoorit ja oli yleiskisan 10, joka on hänen uransa parhaita, jos ei paras.

Tuloksissa huomioitavaa on myös, että yleiskilpailun voittajan ja sijalle 10 ajaneen kuljettajan välinen ero oli yli 10 minuuttia. Tämä ero kertoo paitsi haastavista olosuhteista ja pitkästä kilpailusta, myös kovista tasoeroista tämän hetken kärkikuljettajiemme suhteen.

Jani / Xracing

Kommentit

Kirjoittanut Höntsäilijä, 13.02.2019, 19:35
Erittäin osuva kommentti tiedon saannista kisaajalle. Olisi helpompaa jos esim kalkun sivuilla olisi ilmoittautumisen yhteydessä selkeä linkki minne kaikki kisatieto (kierrosten määrä, reittikartat, reittivideot yms) päivittyy. Silloin ei tarvitsisi etsiä tiedonjyviä. Onko sitten facebook, kerhon sivut vai mikä niin sillä nyt ei niin väliä ole.
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01