Sulje mainos tästä

Harmiton pila paisui suureen mittakaavaan

03.11.2018 - Enduro
Jyri Mannilan huollon tekemä harmiton pila vei häneltä nuoren tulokkaan -tittelin.
Kuva: Jani Hovi
Jyri Mannilan huolto antoi hänelle Vantaan SM-endurossa energiajuomatölkissä olutta juotavaksi ja näin ”harmiton pila” vei Mannilalta vuoden nuoren tulokkaan -tittelin.
Heti Vantaan SM-enduron jälkeen tietoon tuli asia, jonka mukaan joku kilpailija olisi juonut kesken kisan huollossa olutta. Huhut asian tiimoilta kasvoivat ajan edetessä ja myös kuljettajan nimi tuli epävirallisesti tietoon. Asia sai vahvistuksen viimeistään viikko sitten, kun enduron lajiryhmä ilmoitti, että tänä vuonna ei jaeta vuodelle nuorelle tulokkaalle ”Oskun pyttyä” Vantaan SM-enduron tapahtumien johdosta.

Koska tulosten perusteella ehdokkaita oli vain yksi, kaikki asiaa seuraavat tiesivät kenestä oli kyse. Ainoa alle 20-vuotias tällä kaudella A-luokkaan noussut kilpailija oli Sysmän Moottorikerhon Jyri Mannila. Huhujen mukaan Mannila olisi oikein juomalla juonut olutta huollossa.

- Asia ei todellakaan mennyt niin. Tulin Vantaan kilpailussa pitkän maastosiirtymän jälkeen huoltoon, jossa minua odottivat huoltomiehet juomineen ja bensakannuineen. Huolto antoi minulle energiajuomatölkin käteeni, josta otin huikan. Maistoin heti, että tölkin oikea sisältö oli vaihdettu olueen. Annoin tölkin pois ja vaihdoin juoman oikeaan urheilujuomaan, Mannila kertasi tapahtunutta.

Tietojemme mukaan asia oli tuotu ulkopuolisen tahon toimesta kilpailun tuomariston tietoon vasta kilpailun jälkeen, eikä tuomaristo käsitellyt näin ollen enää asiaa, eikä myöskään Mannilaa kuultu tapahtuneen jälkeen. Huhut tapahtuneesta menivät myös lajiryhmälle.

- Kilpailun jälkeen huhut lähtivät paisumaan ja niiden mukaan olisin vain juonut olutta huollossa. Tämä huhu oli mennyt myös lajiryhmälle sellaisenaan, joka luuli, että olin juonut olutta suoraan pullosta / tölkistä. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Keskustelin asiasta myöhemmin Jämsässä enduron lajiryhmän Petteri Silvanin kanssa ja kerroin tapahtumien kulun, mutta se ei ilmeisesti auttanut, vaan lajiryhmällä oli yhä käsityksenä, että olin juonut tarkoituksenmukaisesti olutta, Mannila jatkoi.

Mannila ei siis saanut asiasta rangaistusta, mutta tapahtumien johdosta häntä ei valittu vuoden nuoreksi tulokkaaksi. Vaikka huhut ovat paisuttaneet asian aivan eri mittakaavaan, niin itse tapahtunutta ei Mannila luonnollisesti yritäkään kieltää.

- Haluan tuoda tämän asian ihan opetuksenakin julki. Tässä nähdään, kuinka pienestä pilasta tuli todella suuri asia ja sillä oli suuret seuraamukset. Mutta haluan myös katkaista niiltä huhuilta siivet, joiden mukaan olisin juonut tarkoituksellisesti olutta huollossa kesken kilpailun, Mannila päätti

Xracing

Kommentit

Kirjoittanut KTMelder, 03.11.2018, 15:26
Mikä on se sääntöpykälä jossa tuo kielletään ja johon viitaten tuomaristo olisi voinut rangaista kilpailussa? Siis vaikka olisikin juonut vaikka koko pullon/tölkin?

Siis ei mennä siihen olisiko se ollut fiksua vai ei, vaan missä kohtaa säännöissä se on kielletty ja rangaistus määritelty?
Kirjoittanut teamlaine, 03.11.2018, 15:43
Lue sääntökirja niin sieltä se löytyy. Urheilusäännöstön kohta 023.2 jos et jaksa oikeasti lukea sääntöjä.
Kirjoittanut Jakke, 03.11.2018, 16:03
023.2 ANTIDOPING - MÄÄRÄYKSET
Kilpailijat, valmentajat ja toimitsijat eivät saa olla alkoholin vaikutuksen alaisena kilpailija-, valmentaja tai toimitsijatehtävää suorittaessaan.

Toisaalta seuraamukset olivat harmilliset, mutta kuitenkin vielä aika pieniä huomioiden, mitä siitä olisi voinut tai pitänyt seurata. Kuljettajan kannalta ikävää, että virheen teki varsinaisesti huolto, mutta ei se tilannetta muuta.

En kyllä näe mitään huvittavaa tuollaisessa pilassa etenkin, kun puhutaan moottoriurheilusta.
Kirjoittanut am, 03.11.2018, 16:03
Kilpailijat, valmentajat ja toimitsijat eivät saa olla alkoholin vaikutuksen alaisena kilpailija-,
valmentaja tai toimitsijatehtävää suorittaessaan.
SML:n määrittelemä raja veren alkoholipitoisuudelle on kaikessa kilpailutoiminnassa 0,00
‰. Tämä pitoisuus todetaan puhalluskokeella. Puhalluskokeessa käytetään poliisin käyttämää
tai SML:n hyväksymää laitetta. Puhalluskokeesta kieltäytyminen on este kilpailuun osallistumiselle
ja se johtaa samanlaiseen seuraamuksen, kuin positiivinen puhallustulos. Puhallutus
tulee toteuttaa SML:n verkkosivujen Antidoping -sivulta löytyvän ADT:n kanssa yhteistyössä
laaditun puhallutusohjeen mukaisesti.
Doping –rikkomukseen syyllistynyt henkilö voidaan asettaa korvausvastuuseen SML:lle aiheutuneista
taloudellisista menetyksistä.

Jos viitsii lukee loppuun niin huomaa että tässä tilanteessa sääntöjen laatia on ollut niin viisas että ihan varikko huhujen perusteella ei lähetä tuomitseen. Muistaakseni ei remestäkään tuomittu pyörän vaihdosta päitsillä ....
Kirjoittanut timi, 03.11.2018, 16:09
Eli kuljettaja ei tietoisesti syyllistynyt minkäänlaiseen rikkeeseen
ja vaikka olisi millä mittarilla mitattu ei olisi toteen näyttää
että olisi syyllistynyt rikkomukseen täysin aiheeton tuomio jonkun vellihousun levittämän juorun takia,eli täysin väärä tuomio.
Kirjoittanut Jakke, 03.11.2018, 16:17
No mutta eikö tästä nimenomaan jäänyt tuomio antamatta edellä mainituista syistä? Sillähän ei ole väliä onko huulirasva lääkärin määräämää vai miten hankittua, viitaten norjalaiseen hiihtäjään ja siihen, että urheilija vastaan itse dopingrikkomuksistaan, on niistä tietoinen tai ei.
Kirjoittanut am, 03.11.2018, 18:01
Ero onkin siinä että norjalainen kärys doupikista ja tää kyseinen kuljettaja ei ole kärynnyt kiellettyjen aineiden käytöstä.
Kirjoittanut Jakke, 03.11.2018, 18:42
Ei kärynnyt eikä saanut tuomiota, eli mitään vääryyttä ei varmaan tapahtunut. Tarkoitin sillä tuohon timin kommenttiin, että ei liene väliä rikkooko kuljettaja tietoisesti vai tietämättään sääntöjä ja määräyksiä. Sen takia vertasin norjalaiseen hiihtäjään, että kuljettajahan tuossa yllä oikeastaan myöntää rikkoneensa antidoping-määräyksiä. Suoraselkäistä kuitenkin, että kertoo oman näkemyksensä rehdisti ja oikaisee huhuja. Peukku siitä. Ainoa alas-peukku huollon touhuille. Kuskin kannalta tosi harmillinen tapaus, että jäi pytty saamatta moisen hölmöilyn takia.
Kirjoittanut MM, 03.11.2018, 19:45
Itselläni kyllä herää lähinnä kysymys lajiryhmän päätoksenteosta, jos päätökset tehdään varikkohuhujen perusteella niin kyseenalaistan koko ryhmän päätökset niillä voi ns. pyyhkiä persettä.
Kirjoittanut peedros, 03.11.2018, 20:17
Kyllä näyttö sääntöjen vastaiselle toiminnalle täytyy jotenkin pystyä osoittamaan, muutoin ei pysty ketään rankaisemaan.

Tässä tapauksenna nyt on julkinen tunnustaminen tapahtunut, mutta kovin tehdään kärpäsestä härkänen. Taitaa jäädä kaikki osapuolet tappiolle tästä, valitettavasti.
Kirjoittanut JulleJulle, 03.11.2018, 21:19
Kun kurinpitotoimia/rangaistuksia toteutetaan, tulisi jokainen osapuoli tulla kuulluksi tapahtuneeseen liittyen. Jotenkin nyt jää sellainen vaikutelma ettei näin ole tapahtunut.
Kirjoittanut Jakke, 04.11.2018, 09:47
Ei kai tästä ole syytä mitään kurinpitotoimia/rangaistuksia vielä alkaa vaatia? Eikö palkinnon jääminen saamatta ole ihan riittävä "huomautus"?
Kirjoittanut Tane, 04.11.2018, 18:42
Moikka! Nyt, kun Jyriä on roikutettu löyhässä hirressä mielestäni tarpeeksi. Olisi varmaan huoltoporukan tulla esiin ja esittää näkemyksensä ja pahoittelunsa tapahtuneesta. Tämä ei tarkoita, että puolustaisin tapahtunutta, mutta virhearviointeja tulee itsekullekkin. Uskon myös, että tapahtuneeseen osallistuneet ottavat opikseen ja jättävät moiset pilat kisojen ulkopuolelle. Toivon, että Jyrin vauhti jatkuu nousujohteisena ensi vuonnakin. T Tane
Kirjoittanut Tane, 04.11.2018, 18:42
Moikka! Nyt, kun Jyriä on roikutettu löyhässä hirressä mielestäni tarpeeksi. Olisi varmaan huoltoporukan tulla esiin ja esittää näkemyksensä ja pahoittelunsa tapahtuneesta. Tämä ei tarkoita, että puolustaisin tapahtunutta, mutta virhearviointeja tulee itsekullekkin. Uskon myös, että tapahtuneeseen osallistuneet ottavat opikseen ja jättävät moiset pilat kisojen ulkopuolelle. Toivon, että Jyrin vauhti jatkuu nousujohteisena ensi vuonnakin. T Tane
Kirjoittanut jari vihinen, 04.11.2018, 19:15
Moi!
Mielestäni huolto teki Mannilalle, erittäin tahdittoman
teon.
Teko on erittäin epäkiitollinen.
Miksi huollossa kaljaa? Miksi huolto tarjosi hänelle sitä
tarkoituksella?
Täysin epäurheilijamaista toimintaa kyllä.
Ottakoot vastuun ne jotka asian tekivät.
Tsemiä!!!
Kirjoittanut Jawababa, 04.11.2018, 23:35
Voi sitä pikkusieluista poloista, joka viitsi alkaa moisesta asiasta edes länkyttämään ja revittelemään ks.asialla.
Voipi olla, että hän on arvannut muiden ENDURO MIESTEN reaktion ja pysyy piilossaan odotellen joulupukkia josko se toisi vaikka hameen.
Eikä sitten enään ikinä shampanjaa podiumille, siellä voi joku kukkamekko kytätä.
Kirjoittanut Jakke, 05.11.2018, 13:25
Olipas erikoinen mielipide.
Kirjoittanut Kikru, 05.11.2018, 14:31
Ei lainkaan erikoinen ja olen Jawababan kanssa aivan samaa mieltä.
Ei huollon harmiton jullikka tee kuskista epäurheilijamaista, melkein alkoholistia, joka ei sovi nuorisolle esimerkiksi.
Sen sijaan asian vieminen näille sijoilleen on osoitus tiukkapipoisuudesta ja kannatan hamekankaan hankintaa kaikille paheksujille !

Hienoa Mannila ! Olisit ansainnut sen pytyn.
Kirjoittanut Jakke, 05.11.2018, 15:34
Puhutaan nyt selvästi jotenkin ihan eri lähestymiskulmasta tästä aiheesta. Ei pilan "harmittomuus" vähennä sen merkitystä. Joidenkin pilojen seuraukset voivat olla ihan eri kertaluokkaa ja kauaskantoisia, onneksi ei tässä tapauksessa. Huoltohan tässä sössi, mutta kilpailijan piikkiinhän se menee.

Olette te varmasti tosi kovia äijiä. Epäilemättä oikein miesten miehiä, kunnon karpaaseja. Hiveleekö itsetuntoa, toivottavasti? Niin kovia, että jaatte muille hamekangasta. Jos hamekankaan ansaitsee paheksumalla alkoholin sekoittamista moottoriurheiluun, niin pistäkää vain hamekangasta tulemaan samalla tännekin. Ei heikennä ainakaan minun itsetuntoani yhtään. Taidän itsetuntoanne kyllä vähän epäilen. Kannatan järjestystä enkä epämääräistä örveltämistä.

Ei muuten sovi esittämästänne huolimatta yleistää, että kaikki hameväkikään toimisi rationaalisesti ja järkevästi. Kyllä sieltäkin löytyy näitä ihailtavia karpaaseja.
Kirjoittanut Antti Hyökki, 05.11.2018, 17:50
En omaa kovin kireää pipoa, mutta tässä täytyy kompata Jakkea...Tavallaan.
Moottoriurheilu ja Alkoholi todellakin kuuluvat yhteen. Oli se ikävää jonkun mielestä tai ei. Martini ja Vodkamerkit, kisaturistien örvellys ja kaljahuuruiset seikkailut. Näin se vaan on. Mutta aivan totta rajan pitäisi olla kristallin selvä: " Urheilija ei alkoholiin koske, eikä sitä hänelle tarjota kuin vasta Podiumilla jos sielläkään"... Ja tässä onneton kömmähdys on tapahtunut tämän rajan yli. En itse olisi siitä kyllä urheilijaa kyykyttänyt, vaan tiimiä. Kaikki muistanevat Håkan Carlqvistin 1988 Namurin osakilpailun erävoiton, pysähtyi ratavarikolla juomaan bissen ja ajoi voittoon. Ei hylätty, ei tuomittu.... Ajat on muuttuneet. . .https://www.youtube.com/watch?v=uXTg_3-Cns4
Kirjoittanut Jakke, 05.11.2018, 18:10
Antilta hyvä pointti. Tarkennuksena, että puhuin tietenkin kilpailemisen/harrastamisen/urheilemisen näkökulmasta, en kisaturistien. Tottakai moniin tapahtumiin kuuluu alkoholi ja juuri Antin mainitsema rajan veto on se oleellinen juttu. Kukapa ei katsomossa tykkäisi muutamaa huurteista nauttia. Kuten todettua, harmillinen ja kuskin kannalta epäreilulta tuntuva juttu.

Ajat ovat muuttuneet ja hyvä niin, monessa menty paljon parempaan, asillisempaan, turvallisempaan ja vastuullisempaan suuntaan. Se saattaa tuntua tiukkapipoiselta etenkin niistä, jotka vielä muistavat entisajat. Onneksi nuorissa on tulevaisuus ja he pääsääntöisesti toimivat fiksusti.
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01