Sulje mainos tästä

Häkkälä: ”Vain pieniä muutoksia”

17.11.2017 - Enduro
Kuva: Kari Raitanen
FIM Europen endurokomissio kokoontui Roomassa. Komission suomalaisjäsen Hannu Häkkälä valotti Xracingille hieman tulevaisuutta.
Tuliko enduroon ensi kaudelle sääntömuutoksia?

- Oikeastaan ainoa olennainen sääntömuutos on se, että senioreille, eli yleiseen luokkaan tulee neljä kategoriaa pyörän mukaan, eli ajetaan isoilla ja pienillä kaksitahtisilla, sekä isoilla ja pienillä nelitahtisilla. Tämä on aika pitkälti tehtailta tullut toive, eli entisten E1, E2 ja E3-luokkien sijaan on kaivattu tällaista kansanomaisempaa, ymmärrettävämpää jakoa.

U20 luokka muutettiin ensi kaudelle U21-luokaksi, joka nyt on hyvin pieni muutos. Tai onhan se jollekin hyvin ratkaiseva muutos, mutta siis kokonaisuutena hyvin pieni.


Mistä muusta keskusteltiin?

- Se mikä endurossa tänä päivänä puhuttaa, on MM-sarjan tilanne. On ollut kaikenlaisia ehdotuksia EM:n ja MM:n yhteisistä kisoista, mutta se todettiin hyvin selvästi, että se ei ole realismia. Myös FIM Europen puheenjohtaja Wolfgang Srb otti selkeästi ja vahvasti kantaa tämän nykykonseptin puolesta.

Jos puhutaan hieman myös naisista, niin en ole nähnyt sellaista MM-sarjan kalenteria, jossa viitattaisiin sanallakaan naisten luokkaan. Nyt korostan että mitään ei ole sovittu, mutta ilmoille on heitetty alustavasti ajatus, että naisten MM voisi olla vaikkapa se EM-sarjan viimeinen finaalikisa. EM-sarja voisi olla vaikkapa sellainen perusta, josta mahdollisesti jollakin kriteereillä pääsisi ajamaan sen finaalikisan, jossa ratkaistaisiin naisten maailmanmestaruus,
Häkkälä selvitti.

Entä ensi kauden kilpailut?

- Kisoja ajetaan ensi kaudella tämänvuotiseen tapaan neljä. Kausi alkaa Italiasta huhtikuussa. Sitten ajetaan Romaniassa toukokuussa. Ruotsin osakilpailu on vuorossa elokuussa ja syyskuussa mennään Puolaan, jossa ajetaan kolmipäiväinen finaali.

Puolan kisa on Kielcessä, jossa oli 1990-luvulla melkoisesti vaikeuksia MM-sarjan kisojen kanssa. Miksi sinne palataan nyt?

- Puola on kuitenkin aika huomattava maa endurossa. Se on totta, että Kielcellä on vähän huono maine. Kyllähän se oli aika hurjaa silloin MM-aikaan ja onhan tämä tietyllä tavalla jonkunlainen riski. Mutta menemme me Romaniaankin ja myös sen suhteen on paljon ennakkoluuloja. Siellä on kuitenkin ollut paljon hyviä kisoja. Nämä ovat vähän vaikeita asioita ja etukäteen on vaikea sanoa, mitä tapahtuu ja miten kisat sujuvat.

Mitä sitten kuuluu cross countrylle?

- Cross countryahan ajettiin muutama vuosi sitten, mutta se ei ottanut toimiakseen. Tänä vuonna ajettiin jo kaksi kisaa ja ensi vuonna on tarkoitus ajaa useamman kisan Cup-muotoinen sarja, joista yksi kisa ajetaan Vesivehmaalla. Kyseessä ei siis ole EM-sarja, vaan Cup, jolloin päästään kevyempään konseptiin, eli voidaan ajaa esimerkiksi kansallisilla lisensseillä. Mutta arkikielessä voidaan puhua toki EM:stä, koska onhan voittaja Euroopan Cup -mestari. Nyt sitten vain seurataan syntyykö siitä oikea sarja, jossa samat kilpailijat ajavat eri osakilpailuissa. Toivottavasti se lähtee toimimaan, Häkkälä päätti.

Kari Salminen

Kommentit

Kirjoittanut kymis, 18.11.2017, 19:12
Hannu on vanha ystävä.
Mutta kun Moottoriliitto ei osallistu KILPAILIJOIDEN kv-toimintaan rahallisesti, niin maksoiko Hannun osallistumisen tuonne kuka?
Tai siis kumpi on tärkeämpää; Motukkaurheilijat vai .........
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01