Sulje mainos tästä

Enduron EM-sarja päättyy Puolaan

13.09.2018 - Enduro
Puolan crossitesti ajetaan kokonaan kovapohjaisella pellolla.
Kuva: Kari Raitanen
Enduron Euroopan mestaruudet ratkaistaan Puolan Kielcessä tulevana viikonloppuna. Suomalaiskuljettajat ovat tukevasti mitalijahdissa mukana.
Kielce on runsaan 200 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Varsovan ja Krakovan välissä. Kielcellä on pitkät perinteet enduron arvokilpailujen järjestämisessä. Kaupungin ympäristössä on ajettu enduroa niin MM- kuin EM-tasollakin. Vuonna 2004 täällä ajettiin myös Six Days Enduro. Järjestäjillä on siis ainakin kokemusta, joten EM-finaalistakin on lupa ainakin sen puolesta odottaa kunnon kisaa.

Kilpailu ajetaan viimevuotiseen tyyliin kolmipäiväisenä. Perjantaina ja lauantaina ajetaan normaalia enduroa. Kahtena ensimmäisenä päivänä noin 50 kilometrin mittainen reitti kierretään neljästi ja kierroksella on yksi crossitesti ja yksi endurotesti. Kilpailu huipentuu sunnuntaina ajettavaan loppucrossiin.

Ilmoittautuneita on mukana runsaat 150 ja kuljettajia on 14 eri maasta. Suomalaiskuljettajia on mukaan ilmoittautunut yhteensä 17. Suomalaisittain tilanne EM-mitaleja ajatellen vaikuttaa vähintäänkin lupaavalta.

Juniorien U21-luokkaa johtaa Claudio Spanu, mutta vain viiden pisteen päässä on Roni Kytönen, joka oli maastokokeisiin tutustumisen jälkeen oikein tyytyväinen.

- Molemmat pätkät on kävelty läpi ja ne vaikuttavat hyviltä. Tämä crossitesti on kokonaan pellolla ja endurotestissä on hiukan metsääkin. Spanu ja Bererd siinä kärjessä menevät kyllä tosi kovaa. Ihan tosissaan täällä on ajettava, mutta kyllä minä sen mestaruuden täältä yritän ottaa. Ainakin lähden heti alusta alkaen ajamaan sen minkä pystyn ja osaan,Kytönen lupasi.

Hyviä pisteitä tästä luokasta lähtevät myös saalistamaan Peetu Juupaluoma, Toni Toukola, Kosti Kirjavainen, Tino Nuuttinen ja Niko Toukola.

Juniorien E1-luokassa ainoana suomalaisena pistejahtiin lähtee Eemil Helander. Yamaha-kuljettaja on pisteissä viidentenä. Kärki on melkoisen kaukana, mutta EM-pronssi on 23 pisteen päässä. Helander kaatui viime viikonloppuna SM-kisassa Petäjävedellä ja sai rytäkässä olkapäänsä sijoiltaan. Se kiskottiin kuitenkin paikoilleen sairaalassa Jyväskylässä ja omien sanojensa mukaan mies on ajokuntoinen.

- Olkapäässä ei ole särkyä eikä se tunnu liikutellessa pahalta. Olkapäätuen toki laitan kisaan. Ruotsissa tipuin pisteissä viidenneksi, mutta ei tässä vielä älytön ero mitaliin ole. Täällä on kuitenkin 60 pistettä jaossa. Sen takia lähdin tännekin, että sitä mitalia ei ainakaan silloin saa, jos ei sitä edes yritä, Helander totesi.

Veteraaniluokassa Sebastian Krywult on repinyt 26 pisteen johdon toisena olevaan Mika Paavolaan. Janne Mukkala on puolestaan kahdeksan pisteen päässä Paavolasta ja sarjanelosena on Juha Puotsaari, jolla on matkaa kolmossijaan vain kolme pistettä. Santeri Enjala on sarjassa kuudentena, Arto Kallioinen kymmenentenä ja Pasi Lindroosin sijoitus on 16:s. Kaksi mitalia on siis ainakin odotettavissa Suomeen tästä luokasta.

Naisten luokassa Sanna Kärkkäinen on kulkenut lähes voitosta voittoon, täydellistä sarjaa himmentää lievästi vain Romanian ensimmäisen päivän kakkossija. Ero toisena tasapistein oleviin Nina Klinkiin ja Hanna Berzeliukseen on 29 pistettä. Kärkkäisen mestaruusjahtia helpottaa osaltaan se,että Klink ei ole paikalla loukattuaan polvensa Ruotsin osakilpailussa.

- Lähden ajamaan omaa ajoani, tekemään puhdasta suoritusta ja olen välittämättä muista. Yritän varmistaa mestaruuden jo lauantaina. Helppoahan se ei toki ole, eikä mikään ole varmaa, ennen kuin maalissa. Vaikka Klink puuttuukin, niin kyllä Berzelius osoitti Ruotsissa, että vauhtia löytyy häneltäkin. Hänhän siirtyi nelitahtipyörään ja se sopii hänelle tosi hyvin. Nelitahtinen on varmasti täälläkin todella hyvä ajaa, Kärkkäinen pohti.

Muut suomalaiset tässä luokassa ovat Iina Turkki, Marita Nyqvist ja Pauliina Sievänen.

Kisassa ajetaan myös joukkuemestaruuksista. Suomi saa mukaan joukkueet kolmeen luokkaan, joten mitaleita on odotettavissa myös joukkuetasolla.

Kari Salminen

Kommentit

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01